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OPINION NO. 66-123 

Syllabus: 

1. A building and loan association may not transfer 
to the credit of members dividends earned since the last 
dividend date on the date of withdrawal, when such withdrawal 
is made between dividend distribution dates. 

2. On dividend distribution dates, an association may
distribute pro rata dividends to members on amounts withdrawn 
between dividend distribution dates, for the period such 
amounts were actually held by the association, if its bylaws 
so provide and if such members are still members on the divi­
dend distribution date. 

To: J. Gordon Peltier, Director, Ohio State Department of Commerce, 
Columbus, Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, July 15, 1966 

Your request for my opinion advises of a regulation
recently promulgated by the Federal Home Loan Bank Board, 
The regulation allows federal associations to pay dividends 
on amounts withdrawn between the dates of regular dividend 
distribution. Your concern is that state chartered building 
and loan associations may be put in a non-competitive posi­
tion with the federal associations because of the new regula­
tion and therefore pose the following question: 

"May the Board of Directors of a 
State-Chartered Mu~ual institution adopt
bylaws, providing for the distribution 
of dividends on amounts withdrawn from 
share accounts on the dates withdrawn, 
even though between the date as of which 
such association regularly distributes 
dividends on share accounts; provided,
that: Dividends on any amount so with­
drawn shall neither be distributed for 
any greater portion of the dividend 
period than that during which such amount 
remained in the association, nor at a 
rate in excess of the rate at which divi­
dends (exclusive of Section 1151.521-Extra 
Dividends) are distributed on share accounts 
for the dividend period in which such amount 
is so withdrawn?" 

The amended federal regulation, 12 C.F.R. 545.1-1 
(c), reads as follows: 

"(c) Amounts withdrawn between distribu­
tion dates. A Federal association which has 
a charter in the form of Charter Nor Charter 
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K (rev.) may, after adoption by its board of 
directors of a resolution so providing and 
while such resolution remains in effect, dis­
tribute earnings on amounts withdrawn from 
savings accounts between the dates as of which 
such Federal association regularly distributes 
earnings on savings accounts: Provided, That 
earnings on any amount so withdrawn shall 
neither be distributed for any greater portion 
of the dividend period than that during which 
such amount remained in the association nor 
at a rate in excess of the rate at which earn­
ings, exclusive of any bonus, are distributed 
on savings accounts for the dividend period in 
which such amount is so withdrawn: Provided 
further, That, prior to July 1, 1966, no such 
Federal association may so d~stribute earnings 
on amounts so withdrawn if the home office of 
such Federal association is in a State, dis­
trict or territory (including Puerto Rico, 
Guam, and the Virgin Islands) where building 
and loan or savings and loan associations, 
homestead associations, cooperative banks, 
and mutual savings banks are prohibited by 
the laws of such State, district or territory 
from distributing earnings on amounts with­
drawn between the dates as of which earnings 
are regularly distributed." 

(Emphasis added) 

In order to understand the regulation the terminology 
must be explained. Since all Federal associations are 
mutual, all holders of savings accounts are "members". 
"Savings accounts" corresponds to the Ohio "withdrawable 
share accounts". "Earnings" corresponds to "dividends". 
Federal associations will be able to pay "dividends" on 
amounts withdrawn between the dates of regular "dividend" 
distribution. 

Questions relating to the payment and distribution of 
dividends have been considered previously. In Opinion No. 
892, Opinions of the Attorney General for 1959, page 596, 
the syllabus states: 

"A building and loan association 
may enact bylaws pursuant to Section 
1151.52, Revised Code, which bylaws 
permit the payment of dividends to a 
member on stock credits of record dur­
ing the dividend period, but which have 
been repurchased prior to the dividend 
paying date, but may not provide for 
the payment of dividends on repurchased 
stock credits when the former owner of 
such repurchased stock credits is not a 
member of the particular association on 
the dividend declaration date." 

Emphasis added) 

The reasoning of the opinion is that since Section 
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1151.52, Revised Code, was phrased in terms of "members" 
receiving dividends, a person not a member on the dividend 
distribution date could not receive dividends on a share 
account totally withdrawn. 

In Opinion No. 3344, Opinions of the Attorney General 
for 1962, page 837, the syllabus states: 

"Under Section 1151.52, Revised 
Code, a building and loan association 
organized under the laws of this state 
may not transfer dividends to the credit 
of members more often than semiannually, 
but dividends so transferred may be paid 
to said members in conformity with Sec­
tions 1151.02 to 1151.55, inclusive, at 
such times as is provided by the consti­
tution and bylaws of the associations." 

(Emphasis added) 

The opinion construed the language analogous to Section 
1151,52, supra, as limiting the number of times for transfer 
of dividends to the credit of members. The statute was 
deemed to be clear and unambiguous, in need of no interpre­
tation. 

Although the statute was amended in 1963, the provision 
about members was not changed. Section 1151.52, Revised 
Code, now reads in part: 

"***A further portion of such 
earnings to be determined by the board 
shall, annually, semiannually, or 
quarterly, be transferred to the credit 
of members of the association as a divi­
dend, in such proportions as the bylaws 
of the association provide.***" 

(Emphasis-added) 

Since the language of the statute plainly states that 
dividends shall be transferred annually, semiannually, or 
quarterly to the credit of members, dividends since the last 
dividend declaration date may not be paid on the date of 
withdrawal on amounts withdrawn between dividend dates. How­
ever, dividends on amounts withdrawn between dividend dates 
may be credited to the account of a member, pro rata for the 
period such amounts were actually held by the association on 
the next dividend date, if the bylaws so provide. (See Opinion 
Nos. 892 and 3344, supra.) 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. A building and loan association may not transfer 
to the credit of members dividends earned since the last 
dividend date on the date of withdrawal, when such withdrawal 
is made between dividend distribution dates. 

2. On dividend distribution dates, an association may 
distribute pro rata dividends to members on amounts withdrawn 
between dividend distribution dates, for the period such 
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amounts were actually held by the association, if its bylaws 
so provide and if such members are still members on the divi­
dend distribution date. 




