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6o2 OPINIONS 

PUBLIC EMPLOYES RETIREMENT BOARD-ELECTED PUR­
SUANT TO PROVISIONS OF SECTION 486-34, G. C.-IN EVENT 
MEMBERS CEASE TO BE PUBLIC EMPLOYES-PERMISSIBLE 
TO RETAIN OFFICES SO LONG AS ACCUMULATED CONTRI­
BUTIONS ARE NOT WITHDRAWN-THEY SHOULD LEAVE 
CONTRIBUTIONS IN FUND AS PROVIDED BY SECTION 

486-65a, G. C. 

SYLLABUS: 

It is permissible for the employe members of the public employes retirement 
board elected pursuant to the provisions of Section 486-34, General Code, to retain 
their offices as members of said board in the event that they cease to be public em­
ployes, so long as they do not withdraw their accumulated contributions, but leave 
the same in the system as provided by Section 486-65a, General Code. 
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Columbus, Ohio, September 28, 1945 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"Is it permissible for one of the four employe member rep­
resentatives on the Public Employes Retirement Board to retain 
his office as a member of the Board in the event he is no longer 
employed as a public employe? It should be added that the 
member has retained his membership in the Public Employes 
Retirement System on a leave of absence basis as authorized in 
Section 486-65a of the General Code of Ohio." 

The Public Employes Retirement System is organized under the pro­

visions of Sections 486-32 to 486-75, inclusive, of the General Code. Pro­
vision is made in Section 486-34, General •Code, for the general adminis­

tration and management of the system by a board to be known as the 

"public employes retirement board". That section reads as follows: 

"The general administration and management of the public 
employes retirement system and the making effective of the pro­
visions of this act are hereby vested in a board to be known as 
the 'public employes retirement board,' which shall consist of 
seven members as follows: The attorney general, the auditor of 
state, the chairman of the state civil service commission, and four 
other members known as employe members, one of whom shall 
be a state employe member of the retirement system and who 
shall be elected by ballot by the state employe members of the 
retirement system from among their number, another of whom 
shall be a county emp!oye member of the retirement system and 
who shall be elected by ballot by the county employe members 
of the retirement system from among their number, another of 
whom shall be a municipal employe member of the retirement 
system and who shall be elected by ballot by the municipal em­
ploye members of the retirement system from among their 
number, and another of whom shall be a park district or a con­
servancy or a health or a public library or a township employe 
member of the retirement system and who shall be elected by 
ballot by the park district, conservancy, health, township and 
public library employe members of the retirement system from 
among their number, in a manner to be approved by the retire­
ment board." (Emphasis added.) 



OPINIONS 

As the law now stands, all appointive employes of the state and of all 

municipalities, ·counties, townships, park districts, conservancy districts, 

health districts and public libraries automatically become members of the 

retirement system when they become such employes. There are a few 

exceptions to this requirement in the case of employes engaged in work of a 

temporary, casual or exceptional nature, but these exceptions are not per­

tinent to the question here presented. 

Section 486-65, General Code, provides as follows:-

''A contributor who ceases to be a state employe for any 
cause other than death or retirement, and subject to such rules 
and regulations as may be established by the retirement board, 
upon demand, within ten years after such cessation of service, 
shall be paid the accumulated contributions standing to the credit 
of his individual account in the state employes' savings fund. 
Ten years after such cessation of service, if no previous demand 
has been made, any accumulated contributions of a contributor 
shall be returned to him or to his legal representative. If the 
contributor or his legal representatives cannot then be found, 
his accumulated contributions shall be forfeited to the retirement 
system and credited to the income fund." 

Section 486-65a, General Code, reads as follows : 

"Membership shall cease upon refund of accumulated con­
tributions or upon retirement except as provided in Section 
486-64 of the General Code, relative to disability retirement. A 
'II/ember who separates from his service as a public employe for 
any reason other than death or retirement may leave his accumu­
lated contributions, if any, on deposit with the retirement board 
and, for the purposes of the retirement system,, be considered 
on a leave of absence for a period of five years. At the encl of 
said five year period, if such member has not returned to active 
service as a public employe, and such member has ten years or 
more of service, the retirement board may, upon application, 
grant said member an indefinite leave of absence; if such mem­
ber has less than ten years of service, the retirement board may, 
upon application grant such additional leave as the retirement 
board may deem proper, providing that such additional leave shall 
not exceed a period of five years. A member who ceases to be 
a state, county, municipal, park district, conservancy, health, 
township, or public library employe and who does not withdraw 
the accumulated contributions standing to his credit in the em­
ploye savings fund and who subsequently becomes eligible and 
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accepts membership in any other retirement system established 
under the provisions of the laws of this state or of any charter 
shall be considered for retirement purposes as being on an in­
definite leave of absence as long as such member retains mem­
bership in such other retirement system. Members on such 
leaves of absence shall retain all rights and privileges of mem­
bership in the retirement system. Members who separated from 
the state service subsequent to October 20, 1933, and prior to 
January 1, 1935, shall be considered upon such leave." 

( Emphasis added.) 

It will be noted that under the provisions of the last quoted section, 

membership in the system shall cease upon refund of accumulated con­

tributions or upon retirement except in case of a disability retirement. It 

will be noted further, that a member of the system who separates from 

his service as a public employe for any reason other than death or retire­

ment may leave his accumulated contributions with the system and "for 

the purposes of the retirement system, be considered on a leave of ab­

sence". This leave of absence is for an initial period of five years, with 

the right of the board under certain circumstances to extend it. EverY. 

portion of the section last quoted clearly contemplate~ that although a 

person may have retired from service as a public employe, he still remains 

a member of the system, provided he leaves his accumulated contributions 

on deposit. He is a member as the statute states, on leave of absence. 

During such leave of absence, he is certainly a "public employe member". 

I call your attention particularly to that sentence which reads: "Mem­

bers on such leave of absence shall retain all rights and privileges of 

membership in the retirement system". Words could hardly be found 

which would be plainer in their meaning than these. 

Recurring to Section 486-34 supra, it will be observed that the statute 

does not provide that the four non-official members are to be "state em­

ployes" or "county employes" or "municipal employes" or "employes" of 

the miscellaneous group of employers, but, on the contrary, they are to 

be "employe members". Furthermore, this section explicitly provides that 

the state employe member of the board shall be elected by ballot "by the 

state employe members" of the retirement system "from among their 

number". Like provision is made as to the qualification of those who may 

\'Ote for each of the other employe members of the board. I direct atten­

tion also, to Section 486-37, General Code, which provides, in part: "Any 
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member of the retirement system shall be eligible for election as a member 

of the retirement board * * *". 

It is therefore quite clear from the provisions of the law that a 

public employe who becomes a member of the system by reason of his 

employment, retains his membership by leaving his contributions in the 

fund even though he quits the public service, and that he continues to be 
an employe member while on leave of absence. It is equally clear that 

anyone who is an employe member has a right to be elected as a member 

of the board and his fellow employe members have a right to vote for his 
election even though the member so proposed for election is a member 

or{ leave of absence and those who vote for his election are also members 

011 leave of absence. They all have as the statute says, all the rights and 

priveleges of membership. It is manifest that the General Assembly has 

recognized the rights of members thus on leave of absence, since their 

contributions are in the hands of the system just as certainly as are the 

funds of those who are presently holding public positions and making 
current contributions, and such members on leave have an equal interest 

~n the management of the system and the proper administration of such 
funds. 

Specifically answering your question, it is my opinion that it is per­

missible for the employe members of the public employes retirement board 

eiected pursuant to the provisions of Section 486-34, General Code, to 
retain their offices as members of said board in the event that they cease 

to be public employes so long as they do not withdraw their accumulated 
contributions but leave the same in the system as provided by Section 

486-65a, General Code. 
Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




