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OPINION NO. 81-086 

Syllabus: 

County recorders are not under any duty, when receiving a fictitious 
name certificate or a certificate of limited partnership, to search the 
records to determine whether there is an existing partnership 
recorded with the same name, and, if so, to reject for filing the 
certificate being presented. 

To: Gregory A. White, Lorain Counly Pros. Atty., Elyrla, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 16, 1981 

I have before r:1e your request for my opinion whether, when a cc,unty 
recorder receives a fictitious name certificate or a certificate of limited 
partnership, he has a duty to search his records to determine whether there is an 
existing partnership with the same name and, if there is, to reject for filing the 
certificate being presented. Your question concerns both the extent of the 
recorder's duty in recording a partnership and the requirements for a ficiitious 
name certificate or limited partnership certificate to be validly recorded. For 
ease of discussion, I will address the issue regarding the county recorder's duties 
first. 

It is a general rule that a county official, such as a county recorder, has only 
such powers and duties as ere expressly given him by statute or necessarily implied 
from the language of the statute. State ex rel. Hoel v. Goubeaux, llO Ohio St. 287, 
144 N .E. 251 (1924). Further, there are many cases and opinions which support the 
proposition that "the office of County Recorder is one consisting of ministerial 
functions without any duty imposed upon it to make determinations of legal 
s:ifficiency of any paper or document whatsoever which me.y be entitled to record." 
1965 Op. Att'y Gen. No. 65-113, at 2-244; ~. Ramsey v. Riley, 13 Ohio 157 (1844). 

11 am assuming that your question pertains only to fictitious name 
partnerships and limited partnerships. After a careful review of the Uniform 
Partnership Law, R.C. Chapter 1775, I have found no requirement that a 
general partnership must file with the recorder before legally conducting 
business. See R.C. 1775.06. 
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R.C. 317.13 sets forth the general recording functions of the county recorder and 
reads, in part, as follows: 

The county recorder shall record in the proper record, in legible 
handwriting, typewriting, or printing, or by any authorized 
photographic process, all deeds, mortgages, plats, or other 
instruments of writing required or authorized to be recorded, 
presented to him for that purpose. (Emphasis added.} 

The legislature has specifically made use of the word "shall," which imposes a 
mandatory duty upon the county recorder to record all instruments which are 
presented for record that are sufficient in their format. State ex rel. City of Niles 
v. Bernard, 53 Ohio St. 2d 31, 34, 372 N.E.2d 339, 341 (1978} ("[t] he term 'shall' 
usually 1s interpreted to render mandatory the provision containing it"). 

The county recorder's duties in regard to fictitious name partnership and 
limited partnership certificates are set forth in R.C. 1777.02, R.C. 1777 .05 and R.C. 
1781.02. R.C. 1777.02 provides that, with certain exceptions: 

every partnership transacting business in this state under a fictitious 
name, or under a designation not showing the names of the persons 
interested as partners in the partnership, shall file for record, with 
the county recorder of the county in which its principal office or 
place of business is situated and of each county in which it owns real 
property, a certificate to be recorded and indexed by the recorder 
stating the names in full of all the members of the partnership and 
their places of residence. 

Thus, R.C. 1777.02 requires that a certificate be filed with the county recorder 
when a firm name does not include the partners' names. However, R.C. 1777.02 
does not require the county recorder to examine his records and reject for filing a 
certificate using a fictitious name already in use. 

With regard to the formation of a limited partnership, R.C. 1781.02(A)(l)(a)-(n) 
prescribes the information that the certificate .shall include. Of particular import 
is R.C. 17Rl.02(A)(2), which states that the certificate shall be filed for record "in 
the office of the county recorder of the county in which the principal place of 
business of the partnership is located. When the certificate is filed with the 
recorder of any county, he shall endorse the date of the filing of the certificate and 
record and index the certificate in a separate book." R.C. 1781.02(8) provides that 
a limited partnership may be considered valid "if there has been substantial 
compliance in good faith with the requirements of division (A) of this section." The 
statute imposes upon a county recorder no duty to reject for filing a limited 
partnership certificate proposing to use a name already in use. 

R.C. 1777.05 requires the county recorder to "keep a register of the names of 
the firms and persons mentioned in the partnership certificates filed in his office, 
entering in alphabetical order the name of every such partnership, and of each 
pa::tner interested therein." See i979 Op. Att'y Gen. No. 79-071. R.C. 1777.05 does 
not, however, provide that county recorders are vested with the authority to reject 
fictitious name certificates or limited partnership certificates of partnerships that 
are proposing to use a name already in use by another partnership. 

I can find no statute which imposes upon a county recorder the duty of 
rejecting for filing a fictitious name certificate or certificate of limited 
partnership on the basis that there is another partnership with the same name. 
Nor, as mentioned above, am I aware of any means by which a county recorder may 
create requirements that are not expressly or implicitly provided by statute, so as 
to require that certificates of limited partnership or of partnerships having 
fictitious names be rejected for filing if a like or similar name is already in use. 
See State ex rel. Hoel v. Goubeaux, supra; R.C. 1777.02; R.C. 1777.05. 
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It is instructive to compare the duty of the Secretary of State with regard to 
the reservation of names for corporations to the duty of the county recorder with 
respect to partnership names. R.C. 1701.05 states, in part: "[Tl he secretary of 
state shall not accept for fili!!g in his office any articles if the corporate name set 
forth therein is likely to mislead the public or if the name is not such as to 
distinguish it from the name of any other corporation .•. , unless there is also 
filed in the office of the secretary of state the consent of such other corporation to 
the use of such name..." (emphasis added). The Secretary of State, unlike a 
county recorder, has an affirmative duty to determine if the corporate name being 
presented is already in use and, if so, to reject the corporate name, unless the 
corporation using it consents to such use. No statute specifically confers 
corresponding power on the county recorder with respect to partnership names. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are so advised, that county 
recorders are not under any duty, when receiving a fictitious name certificate or a 
certificate of limited partnership, to search the records to determine whether 
there is an existing partnership recorded with the same name, and, if so, to reject 
for filing the certificate being presented. 




