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116 OPINIONS 

SYLLABUS: 

Under Section 759.08, Revised Code, when, through incorporations or 
annexations a township-owned cemetery becomes located in a village, title to 
and right to possession of such cemetery vests in the village, regardless of 
whether a deed to said cemetery is given to the village by the board of 
township trustees. Opinion No. 3170, Opinions of the Attorney General for 
1962, issued on July 27, 1962, and Opinion No. 1339, Opinions of the Attorney 
General for 1929, page 2010, approved and followed. 

Columbus, Ohio, February 6, 1963 
Hon. Harry Friberg 
Prosecuting Attorney 
Lucas County 
Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for an opinion which reads as follows: 

"A question has arisen with regard to responsibility 
for maintaining a township cemetery recently annexed to 
a village along with other lands contiguous to the ceme­
tery. It has been claimed that once the township cemetery 
property is annexed to a village, the title to the property 
is vested in the municipality. The authority for such argu­
ment is 'Ohio Township Handbook' published by the 
Auditor of State, dated 1960, at page 133, wherein the fol­
lowing question and answer are set forth: 

" '19. Q. If a township cemetery is located in an 
area that becomes incorporated or in an area that is an­
nexed to a municipality does the cemetery become the 
property of the municipality and the trustees lose control 
of the management of such? 

"'A. Yes. Section 759.08, R. C., vests title to public 
cemeteries located in a municipality in which such ceme­
tery or burial ground is located. No deed from the 
township trustees is necessary to vest the title in the 
municipality, though a deed is often given.' 

"From a study of this section and the cases annotated 
thereunder, it does not seem to me to follow that title to 
cemetery property is vested in the village upon annexation. 
In King vs. Shelby, 40 App. 195, ( one of the annotated 
cases) the court said the township trustees had authority 
to deed cemetery property to the city where the property 
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is within the city's limits but this does not seem to be to 
be the same thing the Auditor of State has said, above 
quoted. 

"We therefore request your opinion as to whether 
title to township cemetery property is vested in a village 
when the said property is annexed to a village. In the case 
we propose, the village does not wish to accept the ceme­
tery property. 

The relevant statutory provision is Section 759.08, Revised 
Code, which reads as follows: 

"The title to and right of possession of public ceme­
teries and burial grounds located within a municipal 
corporation and set apart and dedicated as public ceme­
teries or burial grounds, and grounds used as such by the 
public but not dedicated, except those owned or under the 
care of a religious or benevolent society, or an incorporated 
company or association, are hereby vested in the municipal 
corporation in which such cemetery or burial ground is 
located." 

Also significant is Section 517.10, Revised Code, which clearly 
limits the authority of a board of township trustees as to cemeteries 
to those located outside of municipal corporations. Said Section 
517.10 reads as follows: 

"The title to, right of possession, and control of all 
public cemeteries located outside any municipal corpora­
tion, which have been set apart and dedicated as public 
cemeteries, and any grounds which have been used as such 
by the public, but not expressly dedicated as a cemetery, 
except such as are owned or under the care of a religious or 
benevolent society, or an incorporated company or associa­
tion, or under the control of the authorities of any munici­
pal corporation, shall, severally be vested in the board of 
township trustees." 

A similar question was considered in Opinion No. 3170, Opin­
ions of the Attorney General for 1962, issued on July 27, 1962, 
the first paragraph of the syllabus reading, in part, as follows: 

"When under Section 503.07, Revised Code, a new 
township is established out of ·the portion of a township 
comprising a city, the city, under Section 759.08, Revised 
Code, takes title to cemetery property owned by the orig­
inal township but lying entirely within the borders of the 
city; and under Section 759.08, Revised Code, the cemetery 
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is operated by the director of public service of the city. 
* * *" 

Although Opinion No. 3170, supra, dealt with a city, there 
would be no difference in result with a village is involved, since 
Section 759.08, supra, specifically states that title should vest in 
the "municipal corporation." 

A similar question also came before one of my predecessors 
in Opinion No. 1339, Opinions of the Attorney General for 1929, 
page 2010. In that opinion it was held: 

"Where a public cemetery operated by township trus­
tees under the provisions of Section 3451, General Code, 
becomes located within the boundaries of a village, it be­
comes the property of said villiage through the terms of 
Section 417 4, General Code, even though the township 
trustees failed to give a deed to said property to the 
village before their term expired." 

Section 3451, General Code, is now Section 517.10, Revised Code. 
Section 4174, General Code, was not codified into the Revised 
Code, because its provisions are included in the language of Section 
759.08, supra. Said Section 4174 dealt only with graveyards and 
burial grounds being owned by the vilages in which they were 
located. 

It appears well settled, therefore, that by operation of Section 
759.08, supra, public cemeteries and burial grounds previously 
located outside a municipal corporation and owned by a township 
become the property of the municipal corporation when the boun­
daries of the municipal corporation are extended to include such 
cemeteries or burial grounds. Furthermore, whether or not the 
municipal coroporation does not wish to accept the cemetery prop­
erty is irrevelant. Title to such cemetery property vests in the 
municipal corporation by operation of law (Section 759.08, supra). 

In conclusion, therefore, it is my opinion and you are advised 
that, under Section 759.08, Revised Code, when, through incor­
porations or annexations a township-owned cemetery becomes 
located in a village, title to and right to possession of such cemetery 
vests in the village, regardless of whether a deed to said cemetery 
is given to the village by the board of township trustees. Opinion 
No. 3170, Opinions of the Attorney General for 1962, issued on 
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July 27, 1962, and Opinion No. 1339, Opinions of the Attorney 
General for 1929, page 2010, approved and followed. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




