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INSURANCE, CASUALTY-PURCHASED BY TOWNSHIP 

TRUSTEES - BENEFITS -ACCIDENT AND DEATH FOR MEM­
BERS OF VOLUNTEER FIRE DEPARTMENT-MAY BE PAID 

FOR FROM TOWNSHIP GENERAL FUND - SECTION 3298-62 

G. C. 

SYLLABUS: 

Casulty insurance purchased by township trustees under authority 
of Section 3298-62, General Code, to provide accident and death bene­
fits for the members of a township volunteer fire department may 
be paid for from the township general fund. 

Columbus, Ohio, April 22, 1944 
Hon. Leon C. McCarty, Prosecuting Attorney 

Mt. Gilead, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter inquiring if casualty 

insurance purchased by township trustees under authority of Section 



237 ATTORNEY GENERAL 

3298-62, General Code, should be paid for from the township general 

fund or from the one mill fire fund. 

The fire fund referred to in your letter was established from the 

proceeds of a tax levy made by the township trustees under authority of 

Section 3298-55, General Code, which reads as follows: 

"The trustees of a township are authorized to levy in any 
year or years a sufficient tax upon all taxable property in the 
township or in a fire district, or distijcts, to provide protection 
against fire and to provide and maintain fire apparatus and 
appliances and buildings and sites therefor and sources of 
water supply and materials therefor, and the establishment and 
maintenance of lines of fire alarm telegraph and the payment 
of permanent, part-time or volunteer fire fighting companies 
to operate same." 

It will be noted that the statute just quoted authorizes a tax levy 

for certain fire protection purposes, but makes no provision for procur­

ing casualty insurance or raising funds therefor. Such being the case, 

the provision of Section 5625-10, General Code, that "Money paid into 

any fund shall be used only for the purposes for which such fund is 

established", is applicable, and prevents the use of the fire fund for 

purposes other than those for which the tax was levied. 

The authority of township tustees to purchase casualty insurance 

is contained in Section 3298-62, General Code. which reads as follows: 

"Any political subdivision which maintains and operates 
a volunteer fire department may, at the discretion of its legis­
lative body, provide for accident and death benefits for the 
members of such fire department by the purchase of standard 
casualty insurance, insuring such members while acting in the 
line of duty." 

While Section 3298-62, General Code, authorizes the purchase of 

casualty insurance, it fails to identify the fund from which the purchase 

shall be made. In the absence of such provision, it is my opinion that 

the cost of the insurance may properly be classed as a current expense 

of the township within the meaning of Paragraph (f) of Section 5625-1, 

General Code, and paid from the township general fund. 

You are therefore advised that casualty insurance purchased by 
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township trustees under authority of Section 3298-62, General Code, 

to provide accident and death benefits for the members of a township 

volunteer fire department may be paid for from the township general fund. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERllERT 

Attornev Genna! 




