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1. PAWNBROKER-LICENSED, IN GOOD STANDING-MAY 

REMOVE BUSINESS TO ANOTHER LOCATION - SAME 

OR ANOTHER MUNICIPALITY-PROVISO, HE BECOMES 

RESIDENT OF MUNICIPALITY IN WHICH BUSINESS TO 

BE LOCATED, OR COMPLIES WITH SECTION 6339 G. C. 

AS TO APPOINTMENT OF AGENT FOR SERVICE OF 

PROCESS OR LEGAL NOTICE. 

2. MUNICIPALITY WHERE PAWNBROKER'S NEW PLACE 

OF BUSINESS LOCATED, NOT ENTITLED TO ANY PART 

OF LICENSE FEE. 

SYLLABUS: 

1. A pawnbroker who has been duly licensed under the provisions of Sec­
tion 6339, General Code, and who is in good standing thereunder, may, as a 
matter of right, remove his business to another location either in the same or in 
another municipality, provided he is or becomes a resident of the municipality in which 
his place of business is to be located or complies with the provisions of Section 6339, 
General Code, with respect to the appointment of an agent for the sen·ice of process 
or legal notice. 

2. The municipality in which such pawnbroker's new place of business, is 
located is not entitled to any part of the fee paid by the pawnbroker for his 
license. 

Columbus, Ohio, March 25, 1946 

Hon. Ernest Cornell, Chief, Division of Securities 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads in part as follows : 

"We respectfully request your opinion on the following 
question which has arisen under the Pawnbrokers Act of Ohio, 
Sections 6337 to 6346, inclusive, General Code of Ohio. 

A. obtained a license in August, 1944, for the City of 
Massillon, Ohio. The annual fee of $150.00 was paid in De­
cember, 1945, for the calendar year 1946. In February, 1946, 
licensee A. sold the business to B., who obtained a license' from 
this Division upon application therefor and payment of the 
statutory fee of $137.50 for the remainder of the calendar year 
1946. A. now wishes to engage in the pawnbroking business in 
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the City of Alliance, Ohio, and requests that the Division endorse 
his license, heretofore issued for his old place of business in 
Massillon, to his new place of business in Alliance. 

Query: Is a license issued under the Pawnbrokers Act 
limited to a place of business within the municipality for which 
the license was originally issued, or may a licensee secure, as 
a matter of right, a transfer to a place of business in another 
municipality without making an application for a new license and 
payment of a new license fee? 

Section 6339-1, General Code, provides, in part: 

'But in case of removal, the Commissioner of Securities 
shall, on application, endorse thereon a transfer to the new place 
of business, and from the time of such endorsement, the new 
place so designated shall be deemed the place designated in the 
license.' (Underscore ours.) 

It would appear that the above cited provision of the General 
Code gives to the licensee a definite right to have the license trans­
ferred to another municipality. However, Section 6339, General 
Code, provides, in part, as follows : 

'Fifty per cent of such license fee shall be for the use of 
the state, and fifty per cent shall be paid to the municipality,
* * * in which the office of said licensee may be located. All 
such fees payable to municipalities or counties shall be paid as 
they accrue, by the State Treasurer, on vouchers issued by the 
State Auditor.' 

The practice of this Division, in the past, has been that upon 
payment of the annual fee fifty per cent thereof is immediately 
distributed to the municipality. Does this provision for allocation 
of the fee modify the right of transfer as given by Section 6339-
1? It should be remembered that the license is a personal license 
to the individual and is not transferable to another by assign­
ment, or otherwise. Also, the question may involve an inter­
pretation of the word 'removal' as used in Section 6339-1, General 
Code. The transfer of A's license to Alliance, without payment 
of a new fee, might unjustly enrich Massillon at the expense of 
Alliance." 

In effect, your request raises two questions:, (I) Whether the en­

dorsement of a transfer of the license of a pawnbroker is mandatory, upon 

his removal to a different place of business, and ( 2) whether the 

municipality to which the pawnbroker removes his business is entitled to 

any part of the license fee provided by Section 6339 General Code. 
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That portion of Section 6339-1 General Code, which you quote, pro­

vides the answer to the first question raised. The word "shall" is usually 

interpreted to make the provision in which it is contained mandatory (see 

37 0. Jur., 326, Statutes, Sec. 30; Crawford, Statutory Construction, Sec. 
262) unless the context of the provision makes such interpretation in­

appropriate. There is nothing in the statutes with respect to the licens­

ing of pawnbrokers ( Secs. 6337 et seq.) which indicates that the Com­

missioner of Securities has any option in the matter of endorsing a trans­

fer on the license of a pawnbroker who makes application therefor. It is 

noted, in connection with this question, that Section 6339, which governs 

the original issuance of the license provides : 

"The commissioner of securities is hereby authorized to grant 
a license * * * to engage in the business defined and prescribed in 
Section 6338 of the General Code by the payment to him of a 
license fee * * *." (Emphasis added.) 

and, further: 

"The said license shall be issued by the commissioner * * *." 
(Emphasis added.) 

It is apparent in the section just quoted that the permissive language 

"is hereby authorized" modifies the use of the word "shall" further in the 

section. However, in the matter of the endorsement of a transfer of a 

license in the event of removal, had the legislature intended the word 
"shall" to express permission rather than the imposition of a duty similar 

language to "is hereby authorized" could have been used, and no such 

language appears in Section 6339-1. There is nothing in Sections 6337 
through 6346 General Code, which appears to place any limitation on 

the location in which a pawnbroker may be licensed to do business except 

the following language quoted from Section 6339 General Code: 

"Xo license shall be granted to any person, firm, partnership, 
corporation or association not a resident of or the principal 
office of which is not located in the municipality or county desig­
nated in such license, unless, and until such applicant shall, in 
writing and in due form, to be first approved by and filed with 
the department of securities, appoint an agent, a resident, of 
the State of Ohio, and city or county where the office is to be 
located, upon whom all judicial and other process, or legal notice, 
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directed to, such applicantj may be served; and in case of the 
death, removal from the State, or any legal disability or any dis­
qualification of any such agent, service of such process or notice 
may be made upon the commissioner of securities." 

And although the municipality in which the pawnbroker's office is 

located is entitled to fifty per cent of the license fee paid as provided in 

Section 6339, the license is in fact issued by a state officer on behalf of 

the state, rather than on behalf of the municipality. Also, no limitation 

appears in respect of the word "removal," as used in Section 6339-1. 

Therefore, provided the pawnbroker complies with that portion of Section 

6339 last above quoted, or provided such pawnbroker is in fact a resident 

of the municipality to which he desires to remove his business, the re­

moval of such business and the endorsement of a transfer of such license 

from one place of business in one municipality to another place of business 

in another municipality is a matter of right, irrespective of the rights of the 

respective municipalities from which and to which such license is removed. 

The second question raised by your inquiry depends upon the in­

terpretation, particularly, of that portion of Section 6339 which provides 

that fifty per cent of the license fee shall be paid to the municipality in 

which the office of the licensee is located and the portion thereof which 

provides for apportionment of such fee. The provision with rPspect to 

apportionment is as follows : 

"The fee of one hundred and fifty dollars herein provided 
shall be apportioned at the rate of twelve dollars and fifty cents 
per month or fraction thereof until the first day of January 
following the date of the issuance of such license." 

An argument could be made for the proposition that the apportion­

ment of the fee to be paid by the licensee is for the purpose of determining 

the time at which the fee so paid "accrues," and is therefore to be divided 

between the city and the state. If the conclusion were reached that such 

accrual arose at the rate of twelve dollars and fifty cents per month, it 

would appear that the municipality from which a- pawnbroker removed his 

business and received a transfer of his license would be entitled only to 

six dollars and twenty-five cents per month for the period such pawn­

broker was actually engaged in business within such municipality and 

that the municipality to which he removed would be entitled to six dollars 

and twenty-five cents per month, for the remainder of the life of the 
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license. However, it appears that the provision for apportionment of fees 

is intended to modify the part of Section 6339 which provides for the pay-

111ent of the fee to the Commissioner of Securities, and thus relieve the 

licensee from paying the full one hundred fifty dollars for a license ob­

t~.ined during the course of the year. If this were not the case, the statute 

would have to be interpreted to the effect that the licensee would be forced 

to pay the full fee of one hundred fifty dollars for a fractional part of 

the year, if his license were obtained during the course of such year. Such 

a result would obviously be unfair to thel licensee, and it is illogical to 

suppose that the legislature so intended. Therefore, since it is concluded 

that the apportionment of fees is for the purpose of providing an equi­

table adjustment of the license fee with relation to its effective duration, it 

would seem that such apportionment does not apply to the accrural to the 

municipality of its portion of the license fee. Such fee "accrues" in that 

it becomes an obligation from the licensee to the commissioner of securities 

when the license is issued. And it is at that time that the municipality in 

which the licensee is licensed to do business as a pawnbroker becomes 

entitled to fifty per cent of the license fee. 

There is no provision in the statutes involved which requires any 

additional license fee upon the transfer of the license from one place of 

business to another. There is likewise no provision for the refund by a 

111unicipality of any portion of the fifty per cent of the fee received if the 

pawnbroker ceases to engage in the business of pawnbroking within such 

municipality and no provision for any refund of any part of the fee to the 

pawnbroker, himself, in the event he discontinues his business during the 

effective period of the license, or in the event such license is revoked by 

the commissioner of securities under the provisions of Section 6339. 

Therefore, it appears that the legislature, in enacting the licensing 

statutes, was not concerned with incidental unjust enrichment of a 

municipality at the expense of another municipality or otherwise. 

In specific answer to your questions, therefore, it is my opinion: 

1. A pawnbroker who has been duly licensed under the provisions 

of Section 6339, General' Code, and who is in good standing thereunder, 

may, as a matter of right, remove his business to another location either 

i:i the same or in another municipality, provided he is:· or becomes a 

resident of the municipality in which his place of business is to be located 
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or complies with the provisions of Section 6339, General Code, with re­

spect to the appointment of an agent for the service of process or legal 

notice. 

2. The municipality in which such pawnbroker's new place of busi­

ness is located is not entitled to any part of the fee paid by the pawnbroker 

for his license. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General 




