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342 OPINIONS 

1. HOSPITAL-COUNTY-MEMBER, BOARD OF TRUSTEES 

-SECTION 3136 G. C.-INCUMBENT OF AN OFFICE OF 
TRUST OR PROFIT-SECTIONS 129w, 129n G. C. 

2. SECTIONS 129w, 129n G. C. CONSTITUTE PENAL LEGIS­
LATION-MUST BE STRICTLY CONSTRUED AGAINST 
STATE. 

3. ENUMERATION OF PARTICULAR CONTRACTS IN 
WHICH PUBLIC OFFICER IS FORBIDDEN TO BE INTER­
ESTED-INCLUDES FIRE INSURANCE CONTRACTS­
EFFECT-TO EXCLUDE CONTRACTS OF INSURANCE 
OTHER THAN FIRE. 

4. SECTION 12911 G. C. rs NOT, BY ITS OWN TERMS, AP­
PLICABLE TO CONTRhCTS WHERE AMOUNT IS FIFTY 
DOLLARS OR LESS-AMOUNT INVOLVED IN FIRE IN­
SURANCE CONTRACT-MEASURED BY AMOUNT OF 
PREMIUM PAYABLE. 

5. EFFECT OF SECTION 12911 G. C. AS TO TRUSTEE OF 
COUNTY HOSPITAL-APPOINTED UNDER PROVISIONS 
OF SECTION 3136 G. C.-INTEREST IN CONTRACT-FIRE 
INSURANCE - BIDS - DULY ADVERTISED-ADVERTIS­
ING NOT REQUIRED BY LAW. 

SYLLABUS: 

1. A member of the board of trustees of a county hospital appointed pursuant 
to the provisions of Section 3136, General Code, is the incumbent of an office of 
trust or profit within the meaning of Sections 12910 and 12911, General Code. 
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2. Sections 12910 and 12911, General Code, constitute penal legislation and 
must be strictly construed against the state. 

3. The enumeration in Sections 12910 and 12911, General Code, of the particular 
contracts in which a public officer is forbidden to be interested, which enumeration 
includes "fire insurance" contracts, has the effect of excluding from the application 
of these sections contracts for insurance other than fire insurance. 

4. Section 12911, General Code, is not, by its own terms, applicable to contracts 
where the amount involved is fifty dollars or less; and the "amount" involved in a 
fire insurance contract is measured by the amount of the premium payable thereon. 

5. Section 12911, General Code, does not forbid a trustee of a county hos­
pital appointed under the provisions of Section 3136, General Code, to have an 
interest in a contract for the purchase of fire insurance by a political subdivision or 
public institution with which he is not connected where the amount of the premium 
payable under such contract exceeds the sum of fifty dollars and where such contract 
is let pursuant to bids duly advertised as may now or hereafter be provided by 
law; but such interest is forbidden by this section where such contract is let on 
competitive bids after advertisement, where such advertising for bids is not required 
by law. 

Columbus, Ohio, July 26, 1951 

Hon. G. L. Schilling, Prosecuting Attorney 

Clinton County, Wilmington, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Under date of May 15, 1951, this office received from Mr. 
S. a letter in which he requested an opinion from my office, and 
his said letter reads as follows : 

" 'It has come to my attention that a member of the 
Clinton Memorial Hospital Board may not be able to par­
ticipate in the insurance business of the Hospital or any 
public insurance business of the county. 

" 'vVill you be kind enough to give me an opinion on 
this matter that is very important to me?' 

"There is under construction in Clinton County, Ohio, 
pursuant to Section 3131 of the General Code of Ohio, a county 
hospital which same is being constructed from funds provided 
by a $600,000 bond issue voted by the citizens of Clinton County, 
Ohio, and certain funds made available by the federal government 
for the building of hospitals. Pursuant to Section 3131 the Board 
of Trustees have been appointed to construct and equip said 
hospital. Their duties are fully set forth and defined in Section 
3132 of the General Code. J\fr. S. is not a member of such 
Board of Trustees. 
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"Pursuant to Section 3136 of the General Code of Ohio 
there has been appointed four trustees which we commonly desig­
nate as 'Operating Trustees' and Mr. S. is a member of such 
Board of Trustees. 

"The specific question facing this office for an opinion is 
this. Can a member of the Board of Trustees to operate a county 
hospital, who is engaged in the insurance business, sell fire, 
wind and tornado insurance upon said hospital building and its 
contents, and can such Trustee write liability insurance? And 
further, can such Trustee sell to the county general insurance 
upon any and all of the buildings that are owned and under the 
control of the Board of County Commissioners of a County? 

"Section 2420 of the General Code of Ohio specifically pro­
.vides that no member of the Board of County Commissioners 
shall hav.e any interest whatsoever in any contract, Section 
4834-6 of the General Code speciifically provides that Boards of 
Education and members thereof, shall not be interested in any 
contract. Section 129ro of the General Code of Ohio seems 
to be rather broad in its scope and even goes so far as to hold 
that one holding an office of trust or profit by election or appoint­
ment is precluded from being interested in any contract for the 
purchase of property, supplies or fire insurance for the use of a 
county, township, city, village, Board of Education or public 
institution ,vith which he is connected and if he acts othenvise 
he will be guilty of a felony. 

"Section r2911 provides if the premium on the sale of fire 
insurance amounts to more than fifty dollars, unless such con­
tract is let on bids duly advertised as provided by law, such one 
holding the office of trust or profit by election or appointment 
would be guilty of a felony. 

"Section 12912 of the General Code of Ohio has applica­
tion only to certain elected officials and no mention therein is 
made to any boards by appointment. 

"Pursuant to Section 12910 and Section 12911, it would be 
the opinion of this office that Mr. S., as a member of the Opera­
ting Board of Trustees of Clinton Memorial Hospital, would be 
precluded not only from selling insurance upon said hospital or 
any other building owned by Clinton County and under the con­
trol and supervision of the Board of County ·commissioners, if 
the premium upon such insurance exceeded fifty dollars." 

The statutory provisions relating to the interest of a public officer 

in a public contract are found among the penal provisions of the Code, 

the sections with which we are chiefly concerned being Sections 12910 

and 12911, General Code. These sections read as follows: 



345 ATTORNEY GENERAL 

Section 12910: 

"Whoever, holding an office of trust or profit by election or 
appointment, or as agent, servant or employe of such officer or 
of a board of such officers, is interested in a contract for the 
purchase of property, supplies or fire insurance for the use of the 
county, township, city, village, board of education or a public in­
stitution with which he is connected, shall be imprisoned in the 
penitentiary not less than one year nor more than ten years." 

Section 12911: 

"Whoever, holding an office of trust or profit, by election or 
appointment, or as agent, servant or employe of such officer or 
of'a board of such officers, is interested in a contract for the 
purchase of property, supplies or fire insurance for the use of 
the county, township, city, village, board of education or a public 
institution with which he is not connected, and the amount of 
such contract exceeds the sum of fifty dollars, unless such contract 
is let on bids duly advertised as provided by law, shall be im­
prisoned in the penitentiary not less than one year nor more 
than ten years." 

The question first to be resolved is whether in the situation which 

you describe the individual concerned may be regarded as "holding an 

office of trust or profit." 

1 consider it obyious that the word "office" as used in the above 

sections refers to a public office. In the opinion by Spear, J ., in State, 

ex rel., v. Brennan, 49 Ohio St., 33, at page 38, the following definition 

is quoted with approval from Bradford v. Justices, 33 Ga., 332: 

"\i\There an individual has been appointed or elected, in a 
manner prescribed by law, has a designation or title given him by 
law, and exercises functions concerning the public, assigned to 
him by law, he must be regarded as a public officer. ·whether he 
has been commissioned in form can make no difference; the com­
mission is but evidence of title to the office." 

The statutory provision for the appointment of a board of trustees 

for the purpose of operating a county hospital after it is fully completed 

and equipped is found in Section 3136, General Code, which reads as 

follows: 

"When said hospital shall have been fully completed and 
sufficic-itly eci.uipped for occupancy as hereinbefore provided, the 
county tol'.1rtiissioners shall appoint a board of four trustees as 
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follows: One for one year, one for hvo years, one for three 
years and one for four years from the first Monday of March 
thereafter. Not more than two of such trustees shall be of the 
same political party. Annually thereafter on the first Monday 
of March, the county commissioners shall appoint one such 
trustee, who shall hold his office for the term of four years and 
until his successor be appointed and qualified. 

"The commissioners shall immediately fill any vacancy in 
such board which may be caused by death, resignation or re­
mo_val, by appointment for the unexpired term. They may re­
move any trustee appointed by such hoard of commissioners 
for cause impairing faithful, efficient and intelligent administra­
tion, or for conduct unbecoming to such office, after an oppor­
tunity be given to be heard upon written charges; but no re­
moval shall be made for political reasons." 

Under the provisions of Section 3137, General Code, such trustees 

are authorized and required to assume and continue the operation of 

the hospital concerned and to exercise the entire management and gov­

ernment of such hospital. They are authorized to engage employes with 

such technical skills as may be necessary for the proper care, control 

and management of such hospital and its inmates, fix the salaries and 

compensation of such ernployes, and remove them from such employment 

in their discretion. The board is authorized also to fix the compensation 

to be paid by or for all patients treated in such hospital and to provide 

111 certain instances for free treatment of patients. 

In view of the statutory provisions relative to the matter of ap­

pointment, tenure of office, and the responsible duties imposed on such 

board of trustees, I conclude that membership on such board constitutes 

a public office. 

The next question for consideration is whether such public office is 

"an office of trust or profit" within the meaning of Sections 12910 and 

129n, General Code. 

In 42 American Jurisprudence, 897, 898, Section 23, the following 

statement relative to offices of trust or profit is found: 

"Constitutions and laws sometimes contain provisions ap­
plying to lucrative offices, and offices of trust, honor, oi:. profit. 
The courts have been called upon to define these tertn8, add the)'. 
have characterized a lucrative office, or one of profit u .an oBicc; 
to which there is attached a compensation. Tht> iwe lletween 
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'offices' and 'places of trust or profit' within the meaning of such 
provisions has not been clearly marked, and they may be con­
sidered as approaching each other so closely that they are in all 
essential features identical. * * *" 

In 35 ·words and Phrases, 359, ntmg as authority Ex parte Yale, 

24 Cal., 241, 244, the following statement is found: 

"The term 'office' and 'public trust' in the Constitution are 
nearly synonymous; at least the term 'public trust' is included in 
the more comprehensive term 'office.' The terms have relation 
only to those persons and duties that are of a public nature." 

The following statement relative to an office as constituting a trust 

is found in 32 Ohio Jurisprudence, 869, 870, Section 12 : 

"A public office is a public trust, and although compensation 
may attach as an incident of the office to enable the officer better 
to perform his duties by the more exclusive devotion of his time 
thereto, the office itself is created in the interest and for the 
benefit of the public. * * *" 

In view of these definitions and particularly in view of the impor­

tant responsibilities placed by statute on the members of a board of hospital 

trustees, I am compelled to conclude that the position of membership 

on such board constitutes an office of trust within the meaning of Sections 

12910 and 1291 I, General Code. ·whether such office be "an office of 

profit," I do not deem it necessary here to consider, for the reason that 

the words "trust" and "profit" as used in these s·ections could not under 

any circumstances be considered synonymous. As I interpret these penal 

provisions, they would be applicable alike to an office of trust or to an 

office of profit; and it was not intended that such provisions should apply 

only to offices of trust and profit. 

In your inquiry, you have indicated that the individual trustee con­

cerned; is interested in the sale of various kinds of insurance other than 

fire.)\You will note, of course, that Sections 12910 and 12911, General 

Cotle, relate only to an interest in a "contract for the purchase of prop­

erty, supplies or fire insurance." As hereinbefore noted, these are penal 

statutes and they must, therefore, be strictly construed. It is quite ap­

parent that the sale of insurance of kinds other than fire insurance by a 

public officer to a public agency with which he is or is not connected 
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"·ould present a conflict of interest which the legislature, in the determi­

nation of the public policy on this subject, might well have denounced. 

lt was not, however, so denounced as a crime in either express or implied 

terms and, in _view of the rule of strict construction with reference to 

penal statutes, I do not conceive it to be possible to acid by interpretation 

to these statutes that which is not even implied therein. I must conclude, 

therefore, that in the situation ,d1ich you describe the sale of insurance, 

other than ifire insurance, to public agencies by a member of the board 

of hospital trustees is not prohibiteg by any of the provisions of Sections 

12910 and r29rr, General Code. 

With respect to fire msurance, it clearly appears. that a trustee 

of a county hospital is forbiclclen, under any circumstances, under the 

provisions of Section 12910, General Code, to be interested in such a 

contract with the public organization with which he is connected. 

Under the provisions of Section 1291 I, General Code, hmve;ver, a 

contract for fire insurance with a public institution _with whi<;:h · such 

trustee is not connected appears not to be forbidden unless the amount 

of such contract exceeds the sum of fifty dollars. I have no difficulty 

111 concluding here . that in the case of a fire insurance contract the 

"amount of such contract" is measured by the amount· of the premium 

payable thereunder by the public institution concerned. 

There is, however, an additional proviso in Section 129rr, General 

Code, to the effect that this section shall not be applicable where "such 

contract is let on bids only advertised as prnvided by law." In theory, 

it would appear, therefore, that the trustee with whose status we are 

here concerned might properly be interested in contracts of fire insurance 

with institutions with which he is not connected in those cases where 

the contract for such insurance is let on bids duly advertised as providecl 

by law. As a practical matter, however, I do not find that there is any 

statutory provision for the letting of contracts for fire insurance on bids 

following advertisements therefor. In this connection, your attention 

is invited to the holding in Opinion No. 366, Opinions of the Attorney 

General for 1950, page IOI, that where advertising for bids is not required 

by law, advantage cannot be taken of the saving clause in Section 12911, 

General Code, by action on the part of the public agency co·ncerned in 

voluntarily advertising for bids and letting the contract to the lowest 

responsible bidder. 
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Accordingly and in specific answer to your mqwry, it 1s my op11110n 

that: 

r. A member of the board of trustees of a county hospital ap­

pointed pursuanl to the provisions of Section 3136, General Code, is 

the incumbent of an office of trust or profit within the meaning of Sections 

12910 and 12911, General Code. 

2. Sections 12910 and 12911, General Code, constitute penal legis­

lation and must be strictly construed against the state. 

3. The enumeration in Sections 12910 and 12911, General Code, 

of the particular contracts in which a public officer is forbidden to be 

interested, which enumeration includes "fire insurance" contracts, has 

the effect of excluding from the application of these sections contracb 

for insurance other than fire insurance. 

4. Section 129u, General Code, is not, by its own terms, applicable 

to cont~acts where the amount involved is fifty dollars_ oi: less; and the 

"amount" involved in a fire insurance contract is measured l?y the amount 

of the premium payable thereon. 

5. Section 1291 r, General Code, does not forbid a trustee of a 

county hospital appointed under the provisions of Section 3136, General 

Code, to have an interest in a contract for the purchase of fire insurance 

by a political subdivision or public institution with which he is not con­

nected where the amount of the premium payable under such contract 

exceeds the sum of fifty dollars and where such contract is let pursuant 

to bids duly advertised as may now or hereafter be provided° by law; 

but such interest is forbidden by this section where such contract is let 

on competiti_ve bids after advertisement, where such advertising for 

bids is not required by law. 

Res~ectfully, 

C. \i\lrLLlAM O'NEILL 

Attorney General 




