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SECURITIES DEPOSITED WITH COUNTY TREASURER­
PAYMENT OF INHERITANCE TAXES-SECURITIES MUST 
BE KEPT IN CUSTODY OF TREASURER-CANNOT BE DE­
POSITED WITH BANK, TRUST COMPANY OR OTHER FINAN­
CIAL INSTITUTION AS TRUSTEE-SECTION 5343-2 G. C. 

SYLLABUS: 

Securities which are depqsited with a county treasurer, pursuant to the pro­
visions of Section 5343-2, General Code, securing the payment of inheritance taxes, 
must be kept in the custody of the treasurer and cannot be deposited with a bank, 
trust company or other financial institution as trustee. 



OPI~IONS 

Columbus, Ohio, August 14, 1943. 

Hon. Ralph J. Bartlett, Prosecuting Attorney, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

I acknowledge receipt of your communication requesting my opinion, 
rcadin~ as follows·: 

'·This office has been requested by Henry Frank, Treasurer 
of Franklin County, Ohio, to submit the following to you for your 
opinion: 

Section 5343 of the General Code of Ohio provides that the 
tax on inheritances which are dependent upon contingencies or 
conditions which may defeat the succession shall be calculated at 
the highest possible rate, and shall be paid by temporary order. 

Section 5343-2 of the General Code of Ohio provides that 
under the conditions above mentioned the inheritance taxes may 
be computed at the lowest and the highest possible rates de­
pendent upon the contingencies, and that the amount of the taxes 
figured at the lowest rate shall be paid in cash. The amount of 
the difference between the lowest rate so paid and the highest 
possible rate may be secured by the deposit of specified classes of 
bonds with the county treasurer to whom the tax is payable to be 
held by him until the happening of the contingencies by reason 
of which the tax was assessed under Section 5343, at which time 
the Court redetermines the tax and payment of the actual amount 
found to be due is paid. During the period the bonds are so held 
by the Treasurer as security for the payment of inheritance taxes 
the income derived therefrom is payable to the Executor or 
Trustee during the continuance of the Trust Estate. 

Bonds so deposited remain with the Treasurer during the 
continuance of the trust estate which in numerous instances is 
a period of many years, and in the aggregate amount to large 
sums. The continuous custody of such bonds by the treasurer 
entails risks of loss by natural hazards and burglary which in the 
public interest should be avoided in so far as possible. 

Section 2296-15, General Code, makes it n1andatory upon 
the Treasurer to deposit in public depositories all public money 
in his possession in excess of such amounts necessary as a cash 
reserve, which reserve shall be kept in the office vaults. 

Section 2296-15a, General Code, provides that the securities 
pledged by a public depository to secure the repayment of the 
deposit of public money may be deposited with a financial insti-
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tution as trustee, which trustee institution issues its receipt 
therefor to the county treasurer, who holds the trustee's re­
ceipt in lieu of the actual securities. 

\Yill you please advise me whether or not bonds required 
to be deposited with a county treasurer pursuant to Section 
5343-2 may be deposited with a Federal reserve bank, branch 
thereof or institution mentioned in Section 2296-4 as trustee, 
the county treasurer to hold the trustee's receipt therefor, in 
lieu of the actual bonds. 

Also, is there -any distinction between the following classes 
of depositors of bonds for security of payment of inheritance 
taxes under Section 5343-2 : 

1. A depositor qualified both as a public depository and 
to execute trusts in Ohio; and 

2. An individual or institution qualified to execute trusts 
111 Ohio but not qualified as a public depository." 

111 considering the provisions of Section 5343-2 ·of the General Code. 
to which you refer, I need not quote the entire section. You have ac­
curately stated its substance. I do, however, think it worth while to 
call attention to the precise language of that portion of the section which 
relates to the duties of the treasurer with whom bonds have been deposited. 
It provides : 

"* * * They shall be held by said treasurer to the creclit 
of the estate until the actual happening of the co11ti11ge11cies or 
conditions by reason of which the estate was rendered assessable 
under section 5343, but the income therefrom when received by 
such treasurer shall be paid over to the executor or trustee during 
the continuance of the trust estate. From time to time, the 
treasurer shall, with the approval of the tax commission permit 
withdrawals of such securities or part thereof upon deposit with 
him and approval of the tax commission of other securities of 
the kind heretofore named, so as to maintain the value of such 
deposits as herein provided until the final determination and 
payment of the tax. * * *'' (Emphasis mine.) 

The depository act, to which you refer, contained in Sections 2296-1 
to 2296-25, General Code, became effective April 16, 1937. Prior to its 
enactment a question very similar to the one which you now raise was 
presented to one of my predecessors who, in an opinion found in Opinions 
of Attorney General for 1928, p. 41, held: 

''The cash and bonds deposited with the county treasurer, 
under the provisinns of Section 5343-2. General Code. shall be 
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held by said county treasurer to the credit of the estate until the 
actual happening of the contingencies or conditions by reason of 
which the estate was rendered assessable under Section 5343, 
General Code; and may not be deposited with a trust company 
as trustee." 

In that opinion emphasis was laid upon the provisions of the statute 
defining the duties and responsibilities of the county treasurer as to the 
custody of public money and property which came into his possession, 
particularly Section 2638, General Code, which provides : 

"The county treasurer shall keep his office at the seat of 
justice of the county in a room or rooms provided for that pur- · 
pose by the county commissioners, which shall constitute the 
county treasury. Except as otherwise specifically provided by 
law, all public monies and property in his possession shall be at 
all times kept in the county treasury." (Emphasis mine.) 

Also Section 2419, General Code, which makes it the duty of the 
commissioners to provide offices and equipment for the various county 
offices. reads in part :· 

"They shall provide all room, fire and burglar-proof vaults 
and safes and other means of security in the office of the county 
treasurer, necessary for the protection of public moneys and 
property therein." 

From these provisions of the law it appears quite clear that it 
was intended by the Legislature that the public moneys and other prop­
erty committed to the custody of the county treasurer should be kept 
by him at all times in the county treasury except as otherwise specifically 
provided by law. 

There was at the time that opinion was written no statute author­
izing the county treasurer to deposit with a trust company or other 
depository the securities that might come into his hands pursuant to 
the provisions of Section 5343-2, and there has been no legislative enact­
ment since giving him such authority unless we can find it in the uniform 
depository law, t() which you call attention. 

Coming then to examine the provisions of the ';uniform depository 
law", and particularly Section 2296-lSa, General Code, I find that that 
section contemplates the deposit by the treasurer with a trust company 
or other institution as trustee, of certain bonds or securities which have 
been placed in the hands of the treasurer. It ·is clearly an exception to 
the provision of Section 2638, General Code, which I have quoted. But 
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the secunt1es with which Section 22%-lSa, General Code, deals are only 
those which are required by law to be deposited with the treasurer to 
secure the deposits of public money that have been awarded a bank or 
other financial institution as a public depository. This section provides 
in part as follows: 

"The treasurer, before making any deposit in a public de­
pository pursuant to an award made under this act, shall require 
the institution designated as a public depository to pledge to and 
deposit with him, as security for the repayment of all public 
moneys to be deposited in the public depository during the period 
of designation pursuant to the award, eligible securities of aggre­
gate market value equal to the excess of the amount of public 
moneys to be at the time so deposited, over and above such 
portion or amount thereof as shall at such time be insured by the 
federal deposit insurance corporation or by any other agency 
or instrumentality of the federal government." 

After describing the character of bonds which may be thus deposited 
with the treasurer to secure the deposits, Section 2296-1 Sa proceeds as 
follows: 

"An institution designated as a public depository may, by 
written notice to the proper governing board and to the treasurer, 
designate a qualified trustee and deposit the eligible securities 
required by this section with the designated trustee for safe­
keeping for the account of the treasurer and the institution as 
a public depository, as their respective rights to and interests in 
such securities under this section may from time to time appear 
and be asserted by written notice to or demand upon the trustee. 
In such case, the treasurer shall accept the written receipt of 
the designated trustee, describing such securities, as and for a 
pledge of such described securities, and issue to the public de­
pository his written acknowledgment to that effect, keeping a 
copy thereof in his office. Thereupon, the securities described 
in such trustee's receipt shall be deemed to have been pledged 
'lvitlz the treasurer and to lta'l'e been deposited with him, for all 
the purposes of this section." ( Emphasis mine.) 

This provision for a deposit by ·the treasurer with an institution 
which shall act as custodian of the securities relates only to the securities 
required of a financial institution to which an award has been made of 
public money as a public depository and its provisions cannot by any 
process of reasoning be enlarged to include other securities which may 
come into the hands of the treasurer pursuant to some other law or for 
a purpose wholly foreign to the uniform depository law. There is there­
fore nothing in the depository act so-called which throws any direct light 
on the question which you have submitted or affords any authority whereby 
the treasurer may relieve himself of the custody of .ir responsibility 
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for the secunt1es deposited with him under the provisions of Section 
5343-2. The holding, therefore, of my predecessor, to which I have re­
ferred and in which I concur, is as applicable to the question you raise 
as it was to the situation then presented. 

Therefore, in specific ans,ver to your principal inquiry, I am of the 
opinion that securities which are deposited with a county treasurer, pur­
suant to the provisions of Section 5343-2, General Code. securing the 
payment of inheritance taxes, must be kept in the custody of the treasurer 
and cannot be deposited with a bank, trust company or other financial 
institution as trustee. 

As the questions contained in the final paragraph of your communica­
tion appear to presuppose an affirmative answer to the question above 
discussed, and since my answer to that question is in the negative, it does 
not seem necessary to go into definitions of the various classes of insti­
tutions which you mention. 

Respectfully, 

TIIO:-,IAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




