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ATTORNEY GENERAL 

MEDICAL BOARD, STATE-IN ITS DISCRETION, MAY OR 

MAY NOT, ADOPT STANDARDS AND GRADING OF COUNCIL 

ON MEDICAL EDUCATION AND HOSPITALS OF AMERICAN 
MEDICAL ASSOCIATION - PU R P O S E, TO DETERMINE 

WHETHER SCHOOL IS IN "GOOD STANDING" AT TIME OF 

GRADUATION OF APPLICANT FOR LICENSE TO PRACTICE 

MEDICINE IN OHIO. 

SYLLABUS: 

In determining whether a medical school from which an applicant for license 
graduated was in "good standing" at the time of the applicant's· graduation, the 
State Medical Board in its discretion may or may not adopt the standards and 
grading of the Council on Medical Education and Hospitals of the American 
Medical Association. 

Columbus, Ohio, April 4, 1946 

Hon. Frank J. Lausche, Governor of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Governor: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads as 

follows: 

"I am writing to you with a view of getting an opinion in 
regard to the state laws dealing with the right of graduates of 
medical colleges to practice medicine in our state. 

The question which I present to you involves two graduates 
of the Chicago Medical School. This school has not been ap­
proved by the Council on Medical Education and Hospitals. The 
two men whom I have in mind are Dr. Earl Berger and Dr. 
John Jacobs, each of whom graduated from the Chicago Medical 
School and later were admitted to practice medicine in the State 
of Illinois. Each subsequently became a member of the U. S. 
Army. They are both veterans. 

They have been told by the Medical Board that, under the 
specific provisions of the Ohio law, neither can be admitted to 
practice unless the law is changed. It is the position of the 
Medical Board that it can admit to the practice of medicine in 
Ohio only those applicants who are duly licensed in another 
state and who have been graduated from a medical school ap­
proved by the Council on Medical Education and Hospitals. 
Specifically, 
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1. Does our law require that an applicant must be a grad­
uate from a school approved by the Council on Medical 
Education and Hospitals? 

2. Is there a discretionary power in the Board to deter­
mine what school of medicine shall be considered by it 
as qualified to teach medicine? 

3. Does the Board, under the present law, by regulation 
or rule, have the discretionary power to give considera­
tion to a school not approved by the Council on Medical 
Education when the graduate of that school has ren­
dered lengthy medical service in the military forces of 
our nation?" 

Since the Chicago Medical School is an institution organized for the 

purpose of teaching medicine and surgery generally, as distinguished from 

the limited branches thereof, and the two individuals involved were grad­

uated from that school with the degree of Doctor of Medicine, it will only 

be necessary to consider those sections of the law dealing with medicine 
and surgery. Section 1270, General Code, deals with the question of the 

qualifications necessary to gain entrance to the examination and, in so far 

as applicable to the questions you present, provides: 

"The applicant must also produce a diploma from a medical 
institution in the United States in good standing as defined by the 
board at the time the diploma was issued or produce a diploma 
from a school or college of osteopathy in the United States in 
good standing at the time the diploma was issued as defined by a 
committee consisting of the director of education of the state of 
Ohio, a member of the state medical board who holds the degree 
of doctor of medicine and a member of the state medical board 
who holds the degree of doctor of osteopathy, or a diploma or 
license approved by the board which conferred the full right to 
practice all branches of medicine or surgery in a foreign country." 

(Emphasis added.) 

The above quoted portion of the section applies when an applicant 

1s seeking to take an original examination in this state. Where the ap­

plicant has already been licensed to practice medicine or surgery in another 

state and seeks to be admitted by endorsement in this state, then Section 

1282, General Code, is applicable. This section provides in part: 

"When a physician or surgeon licensed by the licensing de­
partment of another state, a territory or the District of Columbia, 
or a diplomat of the national board of medical examiners or the 
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national board of examiners for osteopathic physicians and sur­
geons wishes to remove to this state to practice his profession, 
the state medical board may, in its discretion, issue to him a cer­
tificate to practice medicine or surgery, osteopathic medicine and 
surgery, or osteopathy in Ohio without requiring the applicant to 
submit to examination, provided he meets the requirements for 
entrance as set forth in Section I270 * * *." (Emphasis added.) 

The two sections quoted supra provide the only statutory require­

ments necessary to admission to practice medicine and surgery in this 

state in the case that you present. The State Medical Board has not 

adopted any rules or regulations in connection with the admission of 

applicants under either of these sections; therefore we need only look 

to the statutes involved. 

Before proceeding to answer your questions, I believe it will be of 

mterest to review briefly the background giving rise to this situation. 

The Council on Medical Education and Hospitals of the American 

Medical Association is a permanent Committee of the American Medical 

Association whose duty it is to supervise medical education, investigate 

or survey medical schools and assemble information of value to the various 

licensing boards of the United States. This Committee employs experts 

vd10 visit the various medical institutions and, on the basis of their 

examination, recommend that the school either be approved or not ap­

proved. The recommendation of this Committee is the yardstick by 

which the various state boards of licensure gauge the essential information 

to guide them in the recognition of medical schools. The various state 

boards may or may not accept the recommendation of the Council. 

I am advised that for many years past the Council on Medical 

Education and Hospitals has approved all medical schools in the United 

States with the exception of three i.e., Boston College of Physicians and 

Surgeons, Middlesex University School of Medicine of Massachusetts 

and the Chicago Medical School. Of these three, the Chicago Medical 

School is the only school now in operation. Middlesex School has ceased 

to operate and Boston College is now in the process of discontinuing 

operations. There are presently sixty-nine approved schools. 

Until 1928, the Council on Medical Education and Hospitals classi­

fied medical institutions then existing as either Grade A, B or C. Grade 

A schools were those which were entirely acceptable; Grade B schools 
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were those to which approval was given, but recommendation was made 

for improvement; and Grade C schools were those which were not 

approved. In this latter class is the Chicago Medical School. Since 

1928 the Council each year publishes a list of acceptable medical schools. 

The classification of A, B and C is discontinued and only acceptable 

schools are mentioned. 

At no time has the State Medical Board of Ohio approved the 

Chicago Medical School. The Board has considered the report of the 

Council on Medical Education and Hospitals and other information at 

hand and has consistently refused approval. On February 13, 1940, in 

response to a request from the authorities of the school, an inspection 

of the institution was made by Dr. J. H. J. Upham and Dr. H. M. Platter, 

respectively member and secretary of the Ohio State Medical Board. Dr. 

Upham is a former dean of the College of Medicine of Ohio State Uni­

versity; has been a practicing physician for many years; has been a mem­

ber of the Ohio State Medical Board since 1912; and is a former president 
of the American Medical Association. Dr. Platter has been secretary of 

the Medical Board since 1917; is a former member of the faculty of 

Ohio State University; is a former president of the Ohio State Medical 

Association; and at present is also a member of the National Board of 

Medical Examiners. After their inspection, Dr. Upham and Dr. Platter 

submitted a report to the Medical Board at its next regular meeting. It 

was their recommendation that the school not be placed on the approved 

list of the Ohio State Medical Board, and this recommendation was 

adopted by the Board as is evidenced by the minutes of the Board Meeting 

of April 1, 1940, which read as follows: 

"The application of John Jacob, a graduate of The Chicago 
Medical School, for permission to write the examination was 
denied, upon motion of Dr. Waggoner seconded by Dr. Hunter, 
for the reason that the school was not upon our approved list. 
Dr. Upham made a report of his inspection of this institution on 
February 13. He stated that the school which had never been 
approved, was better conducted than formerly but still needed 
considerable improvement to gain recognition. Dr. Upham's 
report was accepted as the opinion of the Board." 

The most universal, as well as the most important, of all statutory 

regulations of the practice of medicine is that which requires every per­

son who desires to .practice the healing art first to obtain a license so to do, 
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issued by the state, after a prescribed showing by the applicant of his 

qualifications to engage in such practice. The power of a state, under 

its police power, to regulate and control the practice of medicine, either 

generally or in any of its limited branches, includes the power to prescribe 

the qualifications which everyone who desires to engage in such practice 

must possess. The legislature may validly empower a board of examiners 

tu ascertain and determine whether applicants for license to practice pos­

sess the statutory qualifications. Graves v. Minnesota, 272 U. S., 425, 71 

L. Ed., 331, 47 S. Ct., 122; State, ex rel. Grant v. Rosenkrans, 30 R. I., 
374, 75 At!., 491, 19 Ann. Cas., 824, affirmed without opinion in 225 

U. S., 698, 56 L. Ed., 1263, 32 S. Ct., 840. 

It is generally specified that the diploma of an applicant for a license 

shall have been granted by a reputable college in good standing, or by 

one which has been approved as to its standards, terms, and courses either 

by the examining board or by members of the profession acting through 

some designated professional society or association. Graves v. Minne­

sota, supra; Ex parte Geri no, 143 Calif., 412, 77 Pac., 166, 66 L. R. A., 

249; State v. Bonham, 93 Wash., 489, 161 Pac., 377, L. R. A., 1917D, 

996; Annotation 79 L. Eel., 536. 

A statute which authorizes a state board to grant a license to practice 

medicine on presentation of a diploma which satisfies certain conditions, 

empowers it to determine whether a diploma satisfies such conditions. 

Iowa Eclectic Medical College Association v. Schroder, 87 Ia., 659, 

55 N. vV., 24, 20 L. R. A., 355. A statutory provision which authorizes 

the examining board to determine whether the professional college which 

granted a diploma to an applicant is of the statutory standard of reputa­

bility does not invalidly delegate legislative functions to such board. 

Graves v. Minnesota, supra; Dent v. West Virginia, 129 U. S., 114, 32 

L. Eel., 623, 9 S. Ct., 231; Ex parte Whitley, 144 Calif., 167, 77 Pac., 

879; Re Thompson, 36 Wash., 377, 78 Pac., 899; Rothseid v. State Board 

of Medical Examiners, 132 N. J. L., 38, 38 At!. (2d), 444. The Rothseid 

case was cleciclecl by the Supreme Court of New Jersey on July 18, 1944. 

Since the opinion in that case is short and so pertinent to the questions 

you present, it is set out herein at length, as reported at page 444 of the 

38 At!. ( 2d) report : 

"Albert Seymour Rothseid seeks a writ of mandamus to 
compel the State Board of Medical Examiners, respondent, to 
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license him to practise medicine and surgery in this state by virtue 
of his license to so practice in the state of Massachusetts or in 
the alternative to admit him for examination for such licel!_se by 
said board. Relator is a graduate of Middlesex University, 
School of Medicine of Massachusetts, and holds its degree of 
Doctor of Medicine. He was admitted to examination in Mas­
sachusetts for a license, to practise medicine and surgery ; he met 
the requirements, was duly licensed and is practising his profes­
sion in that state as a resident physician in the Lawrence Gen­
eral Hospital at Lawrence, Massachusetts. His application for a 
license from the respondent to practise in this state or to be ad­
mitted to an examination for such license has been denied. The 
reason for such action by respondent is because relator has not 
met the legal requirement by graduation from a medical school 
approved by it. R. S. 45:9-5.r et seq., N. J. S. A., provides that 
an applicant for a license to practise medicine and surgery shall 
luuve received a diploma froni a professional school which in the 
opinion of the board 'was in good standing at the time of the issu­
ance of the diploma.' R. S. 45:9-r3, N. I. S. A., provides for the 
licensing without e:rnniination of an applicant who has been 
licensed to pra:ctise in a,nothe.r stale provided that he has met all 
other requirements 'demanded in the other sections of this article 
relating to applicants for admission by e.rnmination.' 

The question to be determined is whether the respondent is 
justified in classifying Middlesex University School of Medicine 
as an institution which was not in good standing. It appears that 
it bases its conclusion in the grading and standing of medical 
schools on the standard adopted by the Committee of Education 
of the American Medical Association and makes public the names 
of the schools which it approves. It is argued by the relator that 
the action of the respondent in accepting the grading of medical 
schools by the American Medical Association is without using its 
own judgment or discretion but constitutes an unlawful delega­
tion of its duty and power. \Ve think not. It is entirely within 
its discretion, it seems to us, to adopt the standard and grading 
of an organization of which it has knowledge and confidence. 
We think it acted within its sound discretion within the meaning 
of the statute supra and was not actuated by arbitrariness or 
capriciousness. Compare Salowitz v. Michigan State Board, 285 
Mich. 214, 280 N. W. 737; Rosenthal v. State Bar Examining 
Committee, II6 Conn. 409, 165 A. 2II, 87 A. L. R. 991. 

We conclude that the relator has not shown any violation of 
his rights which entitles him to a writ. The application is denied, 
but without costs." (Emphasis added.) 

It will be noted that the Rothseid case concerned a graduate of the 

Middlesex School of Medicine of Massachusetts, which school is one of 
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the three which has never been approved by the Ohio Board of Medical 

Examiners. It will be further noted that the statutes involved in that 

case are substantially the same as Sections 1270 and 1282, General Code. 

Manifestly the State Medical Board is without authority to dis­

criminate between persons who are graduates of the same school at a 

time when such school was not approved by the Board; in other words, 

authority of the Board to approve or disapprove does not run to the 

applicant or the person but rather to the school. Hence, if a school were 

disapproved for any particular year or years, all graduates of such school 

in such year or years would be denied the right to practice medicine in 

Ohio. 

In view of the foregoing, it is my conclusion that your questions 

should be specifically answered as follows : 

I. The statutes of Ohio do not require that an applicant to prac­

tice medicine in this state be a graduate of a school approved by the 

Council on Medical Education and Hospitals of the American Medical 

Association. 

2. There 1s a discretionary power in the Ohio Board of Medical 

Examiners to determine whether a medical school from which an ap­

plicant for a license graduated was in "good standing" at the time the 

diploma was issued. 

3. The State Board of Medical Examiners under the present law 

has the discretionary power to determine whether a medical school is in 

"good standing," regardless of whether such school has been approved 

or disapproved by the Council on Medical Education and Hospitals of the 

American Medical Association. 

Respectfully, 

HuGir S. JENKrns, 

Attorney General 


