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1. BANK OR BUILDING AND LOAN ASSOCIATION - WHERE 

:MORTGAGEE UNDER MORTGAGE IN DEFAULT-PRO­

CEEDS TO PROCURE PURCHASER FOR DESCRIBED PROP­

ERTY IN MORTGAGE - ON BEHALF OF MORTGAGOR -

HAS NO INTEREST IN SUCH PROPERTY-NOT THE OWN­

ER OF AN INTEREST IN REAL ESTATE - NOT WITHIN EX­

CEPTIOK CONTAINED IN SECTION 6373-25, SUB-PARA­

GRAPH a G. C. 

2. STATE BA..~K OR BUILDING AND LOAN ASSOCIATION­

MORTGAGEE UNDER MORTGAGE IN DEFAULT- NO LE-
• 

GAL CAPACITY TO ACT AS BROKER TO SOLICIT PURCHAS-

ER FOR SGCH PROPERTY -MAY NOT OBTAIN LICENSE AS 

REAL ESTATE BROKER TO ENGAGE IN SUCH TRANSAC­

TIONS- SECTIONS 6373-25 TO 6373-51 G. C. 
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SYLLABUS: 

1. A bank or ·building and loan association which is the mortgagee 
under a mortgage in default, which undertakes to procure a purchaser 
for the property described in the mortgage on behalf of the mortgagor, 
has no interest in such property and, therefore, does not come within 
the exception contained in sub-paragraph (a) of Section 6373-25 of 
the General Code as being the owner of an interest in real estate. 

2. A state bank or building and loan association which is the mort­
gagee under a mortgage which is in default, does not have the legal 
capacity to act as broker to solicit a purchaser for such property and 
may not, therefore, obtain a Jicense as a real estate broker under the 
Real Estate License Law of Ohio (Sections 6373-25 to 6373-51 of the 
General Code) to engage in such transactions. 

Coumbus, Ohio, July 6, 1944 

State Board of Real Estate Examiners 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

In your reque~t for my opinion you ask the following question: 

"If a building and loan company, a bank, who has only 
a mortgage on the premises and have not closed on mortgage, 
can they legally sell that property without a real estate li­
cense." 

I assume from your request that your inquiry is concerning cases 

where either a bank or building and loan association being the mort­

gagee by virtue of a mortgage under the terms of which there has arisen 

a condition of default in the payment of the indebtedness secured there­

by but with reference to which the lien has never been foreclosed and in 

which the mortgagee undertakes to sell at private sale, on behalf of the 

mortgagor, the mortgaged property and as to whether, under such cir­

cumstances, the mortgagee must possess a real estate license. 

Two considerations arise by reasoq of your inquiry: First, assum­

ing that a bank or building and loan association has the power to act as 

a real estate broker, must it have a license to sell properties under the 

conditions mentioned in your inquiry; second, whether either a bank or 

building and loan association ·has the legal capacity to engage in the 
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real estate brokerage business and be the possessor of a real estate license. 

Section 63 73-2 5 of the General Code defines the term "real estate 

broker" and contains the following language: 

"The term 'real estate broker' shall include any person, 
partnership, association, or corporation, foreign or domestic, 
who for another and for a fee, commission, or other valuable 
consideration, or who with the intention or in the expectation 
or upon the promise of receiving or collecting a fee, commission 
or other valuable consideration, sells, exchanges, purchases, rents 
or leases, or negotiates the sale, exchange, purchase, rental, or 
leasing of, or offers, or attempts, or agrees to negotiate the sale, 
exchange, purchase, rental, or leasing of, or lists or offers or at­
tempts or agrees to list, or auctions, or offers or attempts or 
agrees to auction, any real estate, or the improvements thereon; 
or who buys or offers to buy, sells or offers to sell or otherwise 
deals in options on real estate or the improvements thereon; 
or who operates, manages, or rents, or offers or attempts to op­
erate, manage, or rent, other than as custodian, caretaker or 
janitor, any portion or portions of office or loft buildings to 
the public as tenants; or who advertises or holds himself, itself 
or themselves out as engaged in the business of selling, exchang­
ing, purchasing, renting, or leasing real estate, or assists or di­
rects in the procuring of prospects or the negotiation or clos­
ing of any transaction, other than mortgage financing, which 
does or is calculated to result in the sale, exchange, leasing or 
renting of any real estate. The term 'real estate broker' shall 
also include any person, partnership, association, or corporation 
employed by or on behalf of the owner or owners of lots, or 
other parcels of real estate, at a stated salary, or upon a com­
mission, or upon a salary and commission basis or otherwise, to 
sell such real estate, or any parts thereof, in lots or other par­
cels, and who shall sell or exchange, or offer or attempt or 
agree to negotiate the sale or exchange of any such lot or par­
cel of real estate. * * * 

~either of the terms 'real estate broker' or 'real estate 
salesman' hereinbefore defined includes a person, firm or cor­
poration, or the regular salaried employes thereof, who performs 
any of the aforesaid acts: 

(a) With reference to real estate or any interest therein 
owned by such person, firm or corporation, or acquired on his 
or its own account in the regular course of, or as an incident 
to the management of such property and the investment therein: 

(b) In pursuance of a duly executed power of attorney from 
the owner of the real estate or any interest therein; * * *" 

From the definition above set forth it is apparent that the Real 

Estate License law does not purport to include within the term "real es-
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tate broker" a corporation selling or offering for sale real property un­

less such service is "for a iee, commission, or other valuable consid­

eration" or in expectation thereof. The term "real estate broker" in­

cludes ( 1) one who "for another" performs such acts, ( 2) one who buys 

or sells options on real estate, and ( 3) one who rents or manages prop­

erty. It would seem that the term does not include a person or corpora­

tion who buys property for or on behalf of himself or itself or who sells 

his or its own property. Such is clearly indicated by sub-paragraph (a) 

of Section 6373-25, above quoted. 

In your request you do not specify whether the bank or building and 

loan association under consideration charges a commission or fee for its 
1services in obtaining a purchaser for the property or whether it re­

ceives or hopes to receive any remuneration for such services. If the 

services are furnished by the bank or building and loan association with­

out a consideration or without expectation thereof, the bank or building 

and loan association, under the circumstances in your letter, would not 

come within the scope of the definition of a "real estate broker" above 

quoted. 

In your inquiry you appear to intimate that there is some question 

in your mind as to whether, after default in the terms of the mortgage, 

the bank or building and loan association is not the owner of an interest 

in the real property and, therefore, the transaction would come within 

the exception contained in sub-paragraph (a) of Section 6373-25, Gen­

eral Code. 

In Ohio, at least until the default in the terms of the mortgage, the 

mortgage constitutes but a lien on the property described. 

Phelps v. Butler, 2 Ohio 224 

Rands v. Kendall, 15 Ohio 671 

Fritche v. Kramer, 16 Ohio 125 

Woodruff v. Robb, 19 Ohio 212 

Allen v. Everly, 24 0. S. 97 

Sun Fire Office v. Clark, 53 0. S. 414 

Bradfield v. Hale, 67 0. S. 316 

After default in the obligation secured by the mortgage, the mort­

gagee has two remedies for its enforcement. First, he may foreclose the 
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mortgage lien in an action in equity, or, second, he may enter into pos­

session of the mortgaged property and hold possession as against the 

mortgagor and others by virtue of his mortgage and take the rents, fruits 

and profits arising from the property until they are equal to the amount 

due upon the mortgage indebtedness. To obtain such possession he may 

maintain an action in ejectment. However, when the rents, fruits and 

profits so retained by the mortgagee have paid the mortgage indebted­

ness, the right of possession by the mortgagee ceases and from such time 

not only the legal title, but the right of possession, is complete in the 

mortgagor, free from any claim of the mortgagee. 

Baumgard v. Bowman, 31 0. App. 266 

Anderson v. Lauterman, 27 0. S. 104 

O'Donnell v. Dumm, 10 0. Dec. Rep. 48 

During all times after the execution and delivery of the mortgage, 

the mortgagor's interest in the land may be sold and conveyed by deed 

and by virtue of such deed the grantee obtains complete title to the 

premises, subject to the mortgage. The interest of the mortgagor in the 

land may he sold upon execution; his spouse is entitled to dower there­

in ; the land passes as real estate by devise; it descends to his heirs by vir­
tue of his death as real estate; he is a freeholder because of such owner­

ship.He may maintain ejectment to gain possession of the real estate as 

against any person in the world, other than the mortgagee, after default. 

See: l\Iartin v. Alter, 42 0. S. 94 

Fidelity Mortgage Company v. Mahon, 31 0. App. 151 

The rnortga.gor, either before or after "condition broken", may sell and 

convey his interest in the property and the grantee thereby obtains good 

title subject to the lien of the mortgage and even after condition broken, 

the mortgagor may re-mortgage the property and create a good mortgage 

estate in such mortgagee, subject to the rights of the prior mortgagee to 

enforce his lien. 

On the other hand, the mortgagee has no interest in the mortgaged 

premises that can be reached by execution either before or after con­

dition broken. If a creditor seeks to subject the rights of the mortgagee 

under the mortgage to a payment of a judgment against the mortgagee, 

such must be done by virtue of a creditor's bill. The mortgagee's widow 

has no interest by way of dower and upon his death the interest of the 
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mortgagee passes to his personal representative and not to his heirs at 

law. 

When the debt to the mortgagee is paid the mortgage is extinguished, 

regardless of whether the payment is made before or after condition 

broken. The mortgagor thereupon has the title to the property free 

from the mortgage and holds such title not by virtue of a new title, but 

by virtue of the title which he always possessed. There is no occasion for 

a new deed. Such is true because the note, which is the principal thing, 

is extinguished by the payment and the incident or mortgage is ex­

tinguished by the extinguishment of that to which it is incident. See Lessee 

of Simon Perkins v. Dibble, 10 0. Rep. 434. 

It would thus appear that the only semblance of title or ownership 

in the mortgagee is the right to maintain ejectment after condition 

broken for the purpose of subjecting the rents, fruits and profits of a 

mortgaged property to the payment of the obligation. Upon obtaining 

such possession the mortgagee has only a possessory right. He holds 

ffilch possession somewhat in the nature of a trustee. He is liable to 

the mortgagor for the commission of waste and must account to the 

mortgagor concerning the rents, fruits and profits and their application 

to the payment of the indebtedness. His possessory right can thus never 

ripen into absolute ownership. 

See: Anderson v. Lauterman, 27 0. S. 104 

O'Donnell v. Dumm, 10 0. Dec. Rep. 48 

Also article of Charles White "Ohio 

Theory of a Mortgage", 3 Cin. L. R. 405, 

which analyzes the Ohio case law on the 

subject. 

It is, therefore, my opinion that after condition broken and before 

entry into possession by the mortgagee, a mortgagee is possessed only of 

a lien upon the mortgaged premises, plus the right to obtain possession 

and is not the owner of an interest in ''real estate" as such term is used 

in sub-paragraph (a) of Section 6373-25, General Code. It is also my 

opinion that even after condition broken and entry into possession by 

the mortgagee, the only right of the mortgage~ is a right of possession, 

plus a right to the rents, fruits and profits and that if, under such cir-
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cumstances, he were then to lease the property for the purpose of pro­

ducing rents, fruits or profits, he would conduct the transaction on his 

own behalf, rather than on behalf of the mortgagor and would not come 

within the definition of ''real estate broker" contained in Section 63 7 3-2 5, 

General Code. Applying such opinion to your request, assuming a bank 

or building and loan association has the legal capacity to act as broker, 

it would appear that if, being a mortgagee under a mortgage which is past 

due, it undertakes on behalf of the mortgagor to sell the premises for a 

fee, commission or other valuable consideration, it would be required 

under the provisions of the Ohio Real Estate License Law to obtain 

a license as a "real estate broker". 

However, it must be borne in mind that corporations possess only 

the powers granted to them by their charters which consist of their ar­

ticles of incorporation and the laws under which they are incorporated. 

Such powers are of three kinds: express powers, those expressly enum­

erated in the charter; inferred powers, those not expressly granted but 

which are necessarily inferred in order to enable the corporation to per­

form the purpose of its incorporation; and implied powers, those which 

are not expressly granted but which are reasonably necessary to enable 

the corporation to perform its express powers. 

Banks and building and loan associations are incorporated under 

specific acts and not under the General Corporation Act. We must, 

therefore, refer to such acts for descriptions of their powers. 

Section 710-2, General Code, defines a bank and in so far as cor­

porate banks are concerned, the term "bank" includes (a) commercial 

banks, (b) savings banks, (c) trust companies, and (d) special plan 

banks. Sections 710-5 and 710-4 7, General Code, specify some of the 

powers of banks. Section 710-41, General Code, provides that a banking 

corporation may provide in its articles of incorporation that it may be 

engaged in one or more of the types of banking above enumerated. Sec­

tion 710-108, General Code, defines the extent to which a bank may 

buy and sell real estate. Sections 710-111, 710-lll(a), 710-112, 710-126, 

710-140, 710-154, 710-160 and 710-180, General Code, further define 

the powers of the various types of banks. However, in no one of the 

sections above mentioned is there any grant of authority to act in an 

agency or brokerage capacity. Section 710-156, General Code, provides 
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that: 

"A trust company may receive and hold moneys, or prop­
erty in trust, or on deposit from executors, adminstrators, as­
signees, guardians, trustees, corporations or individuals upon 
such terms and conditions as may be agreed upon between 
the parties." 

Section 710-159, General Code, further provides that: 

"A trust company may act as agent, and take, accept 
and execute any and all trusts, duties and powers in regard to 
the holding, management and disposition of any property or 
estate, real or personal, which may be committed or trans­
ferred to, 'or vested in said trust estate, and the rents and profits 
thereof or the sale thereof, as may pe granted or confided to 
it by any person, association, corporation, municipal or other 
authority; and may act as trustee under any will or deed or other 
instrument creating a trust for the care and management of 
property under the same circumstances and in the same manner, 
and subject to the same control by the court having jurisdiction 
of the same as in the case of a legally qualified person." 

Section 710-158, General Code, authorizes a trust company to act 

as registrar and stock transfer agent of a corporation for the registry and 

transfer of its stocks and bonds. In all of such provisions it will be ob­

served that the powers are of a fiduciary or trust nature, using such 

terms in the more restricted sense rather than in the sense of solicitation 

of purchasers of property. 

The powers of a building and loan association are contained in the 

acts authorizing their creation and are much more limited than in the 

case of banks. See Sections 9643, 9655, 9657, 9657-1, 9660, 9660-1 and 

9668, · General Code. At no place in such statute~ is contained any pro­

vision authorizing a building and loan association to act as an agent or 

broker in the acquisition or sale of real property. 

In view of such conditions of the banking and building and loan 

statutes, it would seem that except as to a trust company acting in a trust 

capacity neither a bank nor a building and loan association has the 

power to act as broker in the sale of real property. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that: 

1. A bank or building and loan association which is the mortgagee 
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under a mortgage in default, which undertakes to procure a purchaser for 

the property described in the mortgage on behalf of the mortgagor, has 

no interest in such property and, therefore, does not come within the 

exception contained in sub-paragraph (a) of Section 6373-25 of the 

General Code as being the owner of an interest in real estate. 

2. A state bank or building and loan association which is the mort­

gagee under a mortgage which is in default, does not have the legal 

capacity to act as broker to solicit a purchaser for such property and 

may not, therefore, obtain a· Jicense as a real estate broker under the Real 

Estate License Law of Ohio ( Sections 63 73-2 5 to 63 7 3-51 of the General 

Code) to engage in such transactions. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




