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VACANCY - OFFICE, COUNTY AUDITOR, NOT VACANT 
THROUGH TEMPORARY ABSENCE OF INCU:V1BENT- EN­

GAGED IN ACTIVE DUTY - OFFICER, RESERVE CORPS, 
UNITED STATES ARMY. 

SYLLABUS: 

The office of county auditor does not become vacant by reason of the 
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temporary absence of the incumbent while on active duty as an officer in the 

reserve corps of the United States Army. 

Columbus, Ohio, ~ovember 2, 19-t0. 

Hon. Karl H. Weaner, Jr., Prosecuting Attorney, 
Defiance, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge your 111qu1ry of· recent date which reads as 

follows: 

"The Auditor of Defiance County has a comm1ss1on in the 
Reserve Army. If he is called to active duty training for a period 
of one year, would this affect his status as a county official." 

As viewed by me, your question resolves itself into an inquiry as to 

whether the one year's absence you mention creates a vacancy in the office 

of county auditor. 

With ·the single exception which Section 2561, General Code, provides, 

that if an auditor elect fails to take the oath of office and file the requisite 

bond the office shall be considered vacant, there is no statutory law of this 

state which defines what may constitute a vacancy in the office of county 

auditor. Section 2562, General Code, provides that in case of a vacancy 

"from any cause" in the office of county auditor, the county commissioners 

shall, in the manner there detailed, appoint a person to fill the vacancy, but 

the section attempts no definition of what may be a vacancy in the office. 

There being then no statutory guidance to determine when a vacancy 

exists in the office concerned, it is necessary to consider the question in terms 

of general legal principles concerning a vacancy in office. 

In approaching the query here considered, it is first necessary to notice 

that the courts of this state have shown a reluctance to declare offices vacant 

when any other· result might reasonably be reached. The rule is stated in 

32 0. ]. 10-t7 as follows: 

The recognized policy of Ohio is to avoid, if practicable, the 
creation of a vacancy in an elective office." 

See also State, ex rel. vs. McCracken, 51 0. S. 123. 

A definition, both positively and negatively stated, of what constitutes 

a vacancy in office is found in 32 0. J. 10.J-4, as follows: 
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"An office is vacant in contemplation of law when there is no 
present incumbent provided by law; or, as is sometimes said, in 
contemplation of law there can be no vacancy in an office so long 
as there is a person in possession of the office who is legally quali­
fied to perform the duty." 

I find the same rule stated in the case of State, ex rel. vs. McCracken, 

.51 0. S. 123, wherein at page 129, it is said: 

"In contemplation of law there can be no vacancy in an office 
so long as there is a person in possession of the office legally quali­
fied to perform the duties." 

In the case presented by you, there would at all times be a present in­

cumbent provided by law, who, although temporarily absent, is in posses­

sion of the office and who is legally qualified to perform the duties of the 

office so that it would appear that the situation you present, tested by the 

rule provided by the Supreme Court of this state, does not result in a vacancy 

in office. 

I find support for this conclusion in the case of Moliter vs. The State, 

10 0. Dec. Rep. 324. In that case the court found that the temporary ab­

sence of a police judge did not create a vacancy in the office The court, in 

the course of the opinion, at page 327 observed that the absent judge still 

held the office and might return at any time to resume its duties. 

The same observation leads to the same answer in this matter. I find 

that the rule of the Ohio courts which, in my opinion, here precludes the 

existence of a vacancy is the general rule concerning vacancies in office. In 

22 R. C. L. at page 437, the word "vacancy" as concerns a public office is 

defined as follows : 

"The word 'vacancy' as applied to a public office has no tech­
nical meaning. Its ordinary and popular meaning is that the of­
fice is unoccupied and without an incumbent who has a lawful 
right to continue therein until the happening of some future 
event. * * " By a vacancy in an office is usually meant that the1 

office is empty and that it is without an incumbent who has a 
right to exercise its functions and take its fees or emoluments." 

In 46 C. J. at page 971, it is said that an office is not vacant "so 

long as it is supplied with an incumbent who is legally qualified to exercise 

the powers and perform the duties which appertain to it." In 22 R. C. L. 

at page 560, under the title "Abandonment of Office," we find the follow­

ing statements: 
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"In order to constitute an abandonment of office, it must be 
total, and under such circumstances as clearly to indicate an abso­
lute relinquishment. * * * Temporary absence is not sufficient 
where no statute fixes the period beyond which the absence must 
not continue." 

In the same volume of the same text the following statement at page 

529 indicates the same rule: 

"The right of an officer to his fees, emoluments, or salary is 
not impaired by his occasional or protracted absence from his post,
***" . 

,t\n indication of the propriety of the conclusion here reached is shown 

by the fact that in certain statutory offices of this state it is provided that 

an absence of more than a certain period of time shall be considered as a 

vacation of the office. For example, Section 2398, General Code, provides: 

"The absence of a commissioner from the county for a period 
of six months, shall be deemed to be a resignation of the office." 

The absence of such a provision for the office considered and the pres­

ence of the one specific provision that there shall be a vacancy in that office 

upon failure to qualify creates the logical inference that the Legislature in 

so providing did not contemplate that a temporary absence would render 

the office vacant. 

Another indication that a temporary absence does not vacate an of­

fice is shown by the fact that the statutes concerning certain offices provide 

that in the absence of the incumbent a deputy shall perforn1 all and singu­

lar the duties of his principal. See Section 335, General Code. That fact 

again raises a strong inference that absence, in the contemplation of the 

Legislature, does not create a vacancy for if such situation did create a va­

cancy in office a deputy to the vacating incumbent would be without status, 

and, it follows, could not serve in the absence of his principal. 

This discussion would not be complete without a consideration of 

whether or not the officer concerned occupies incompatible offices when also 

serving as a reserve officer on active federal duty and in the federal service. 

It has long been settled that a reserve officer of the United States Army, 

while on active duty, is an officer of the United States. See 1933 Opinions 

of the Attorney General, page 196. 

It should first be noted that there is no general provision in the Consti-
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tution of Ohio such as is found in the constitutions of many states prohibit­

ing one who holds a state office from holding also a federal office. The 

only such inhibition in our Constitution is found in Article IV, Section 14, 

which prevents only judges of the ·courts of Common Pleas and the Su­

preme Court from holding "any other office of profit or trust under the 

authority of this state or the United States." 

The Supreme Court of Iowa in the case of Bryan vs. Cattel, 15 Ia. 

538, had before it a problem similar to the one here presented. That court 

said as shown by the third and fourth branches of the syllabus of the opinion: 

"3. The offices of district attorney and captain in the vol­
unteer service of· the United States are not in legal contemplation 
incompatible and an acceptance of captain in the military service 
would not * * * operate to vacate the office of district attorney 
of which the same person was the incumbent. 

4. Incompatiblity in offices exists where the nature and du­
ties of the two offices are such as to render it improper, from con­
siderations of public policy, for one incumbent to retain both. It 
does not necessarily arise when the incumbent places himself for 
the time being in a position where it is impossible to discharge the 
duties of both offices." 

Based upon all of the above considerations, I conclude and it is my 

opinion that the office of county auditor does not become vacant by reason 

of the temporary absence of the incumbent while on active duty as an offi­

cer in the reserve corps of the United States Arn1y. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




