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INTEREST EARNED ON SURPLUS FUNDS IN HANDS OF 
COUNTY TREASURER-INVESTED IN GOVERNMENT SE­
CURITIES-SHOULD BE PAID INTO GENERAL FUND OF 
COUNTY-PROVISO, IF NO STATUTORY LANGUAGE TO 
CONTRARY-SECTION 2715-2 G. C. 

SYLLABUS: 

Interest earned on surplus funds in the hands of the county treasurer invested in 
government securities as authorized by Section 2715-2, General Code, should be paid 
into the general fund of the county, unless there is statutory language to the contrary. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, March 29, 1950 

Hon. Ralph J. Bartlett, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Board of County Commissioners of Franklin County, 
Ohio, has invested surplus funds in the hands of the County 
Treasurer in Government securities as authorized by General 
Code Section 2715-2. Said section provides that the interest 
shall be credited to the 'proper county fund.' 

Will you please advise this office what fund is meant by 
·proper county fund'." 

Section 2715-2, General Code, reads as follows: 

"The commissioners in each county may, but shall not be 
su required, by resolution duly adopted and recorclecl, invest so 
much of the funds hereinafter received by it as are not required 
to meet current expenses, in bonds or other interest bearing 
obligations of the Cnitecl States or those for the payment of 
principal and interest of \\'hich the faith of the United States 
is pledged, provided that the maturity of the bonds shall not be 
later than three years after the date of said investment. 

Xo such investment shall be made at a price in excess of the 
current market value of such bonds or other interest bearing 
obligations. 

The county treasurer shall pay for such bonds or other inter­
est bearing obligations upon their delivery to him when the same 
are accompanied by a voucher signed by not less than two mem­
bers of the board of county commissioners, to which voucher 
there is attached a certified copy of the resolution authorizing 
the purchase. All such bonds or other interest bearing obligations 
shall be deposited \\'ith the county treasurer as custodian thereof, 
and it shall be his duty to collect the principal sum of such bonds 
or other interest bearing obligations, and the installments of inter­
est thereon as they become clue and payable, and to pay the same 
\\'hen collected into the proper county fund. The board of county 
commissioners may sell any of said bonds or other interest bear­
ing obligations for cash and for a sum not less than their current 
market price upon like action as required for their purchase; 
the proceeds thereof shall be paid by the purchaser to the county 
treasurer upon delivery of said bonds or other interest bearing 
obligations by the treasurer." 
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The question which you present was under discussion by my prede­

cessor in office in an informal opinion rendered to the Prosecuting Attor­

ney of Holmes County under elate of April 16, 1946. The question involved 

in that opinion considered the disposition to be made of interest accruing 

on investments of proceeds of a special tax levy voted for the purpose of 

enlarging and improving the Holmes County Hospital. I have examined 

and studied the reasoning and conclusions stated therein, and find that 

I am in agreement therewith. The pertinent portion of said opinion, rela­

tive to the question which you have presented, reads as follows: 

"There are two statutes relating to the authority of county 
commissioners to invest public funds in bonds and other interest 
bearing obligations of the United States, namely, Section 2296-12, 
General Code, 120 0. L., page 37, and Section 2715-2, General 
Code, n5 0. L. (Pt. II), page 64. 

Section 2296-12, General Code, authorizes the county com­
missioners, as the governing board of the county under the 
Uniform Depository Act, to order the county treasurer to invest 
all or any part of the excess funds referred to in that section, in 
bonds, notes, certificates of indebtedness, etc. of the United States 
having maturities within fifteen months from their respective 
elates of issue, and the section also provides for the reinvestment 
of the proceeds of such securities when collected. This statute 
also provides that, 'Interest realized on any investments author­
ized by this section shall be collected by the treasurer and credited 
by him to the general fund of the * * * subdivision.' 

The other section above referred to, Section 2715-2, was 
erroneously stated in bound Volume 2 of Page's Ohio General 
Code, Annotated, to have been repealed, but the error was 
corrected in the 1943 Cumulative Supplement, wherein the 
section is published in full. This statute is permissive in char­
acter, and authorizes the county commissioners to invest public 
funds not required to meet current expenses, in bonds or other 
interest bearing obligations of the United States, provided the 
maturity of the obligations be not later than three years after the 
elate of the investment. The statute also provides that install­
ments of interest collected thereon shall be paid 'into the proper 
county fund', which fund, in my opinion, would be the general 
fund referred to in the last clause of the first paragraph of Sec­
tion 5625-ro, General Code. In other words, Sections 2715-2 
and 5625-ro may be construed together so far as the interest is 
concerned, and since such interest is revenue derived from a 
source other than the general property tax, and there is no 
specific statutory provision that it shall be used for any par­
ticular purpose, such interest should be paid into the general fund. 
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This view is supported by an opinion of one of my predecessors, 
reported in Opinions of the Attorney General for 1935, page 1292, 
from which I quote the following: 

'Under Section 5625-10, General Code, the applicable 
portion of which is quoted in your letter, all revenue derived 
from sources other than the general property tax is to be 
paid into the general fund unless there is statutory provision 
to the contrary. Interest being compensation for the use of 
money, would be revenue derived from sources other than the 
general property tax and in my opinion should be paid into 
the general fund except where other provision is made there­
for.' " 

vVhile the question under discussion in said opinion involved but one 

county fund, the same reasoning and conclusions would be applicable to 

all funds of the county invested in accordance with Section 2715-2, supra. 

In accordance with the foregoing, you are therefore advised and it is 

my opinion that interest earned on surplus funds in the hands of the 

county treasurer invested in government securities as authorized by Sec­

tion 2715-2, General Code, should be paid into the general fund of the 

county, unless there is statutory language to the contrary. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




