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EDUCATION, BOARD OF-ADVERTISED FOR BIDS TO SELL 

PROPERTY HELD THROUGH ITS CORPORATE CAPACITY­
STIPULATION, RIGHT RESERVED TO REJECT ANY AND ALL. 

BIDS-BOARD AT NEXT REGULAR MEETING REJECTED 

BIDS-NO CONTRACTUAL OBLIGATION AROSE AGAINST 

BOARD-SUCH PROPERTY MAY BE DEVOTED TO PROPER, 

USES FOR SCHOOL PURPOSES. 

SYLLABUS: 

When a board of education has determined to sell property held by it in its 
corporate capacity and has advertised for bids therefor, stipulating in such advertise­
ment that it reserves the right to reject any and all bids, and .pursuant to such adver­
tisement bids are received, and the board at its next regular meeting, a quorum being 
present, by a majority vote of those present, rejects the bids, and no action is taken 
by said board accepting any bid, no contractual obligation arises against the board, 
and it may devote such property to such uses for school purposes as it deems proper. 
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Columbus, Ohio, July 27, 1945 

Hon. Robert M. Betz, Prosecuting Attorney 

Gallipolis, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Ohio Local Board of Education has requested me to 
ask your opinion as to the effect of their action. based upon the 
following state of facts : 

On December 6, 1943, the Board adopted a resolution which 
provided for 'closing Pine Grove School until such time as suf­
ficient scholars moved in the district to justify school.' At the 
regular meeting of the Board held on February S, 1945-three 
members being present-a motion was made to annul the resolu­
tion just referred to. All three members voting in the affirma­
tive, another resolution was proposed 'that the Ohio Board of 
Education proceed to advertise Pine Grove School House for sale 
and to sell at the front door of the Court House, at Gallipolis, 
Ohio, on the 5th day of March, 1945, at IO :oo a. m. EWT,' 
which motion was received with the affirmative votes of all three 
members present also. 

As will be noted, no motion was made as to the value of the 
property, although there seemed to be no question but that the 
school house was less than $300.00. Pursuant to the above reso­
lution a notice was inserted in the Gallipolis Daily Tribune, stat­
ing the time and place of sale, and reserving to the Board the 
right to reject any and all bids. 

On March 5, the clerk offered the property, and it was bid 
in for $136.75. At the next regular meeting of the Board­
three members being present-a motion was made to reject the 
bid and on the roll call two members voted to reject, and one 
voted against the motion. This meeting was held some thirty 
days after the date of the sale. 

At the meeting held on May 7, 1945, the Board instructed 
the clerk to return the check which the purchaser had given in 
payment for the building. 

While the purchaser refused to take his check back, the 
Board on June 23, 1945, at a called meeting, passed a resolution 
as follows: 

'Resolved; that the Board of Education proceed to 
open Pine Grove School, as there has been a petition 
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with the names of parents of twelve ( I2) scholars 
presented to the Board for the opening of the school.' 

Will you please advise me at your very earliest convenience, 
as to whether or not, under this more or less involved state of 
facts, a sale was made on March 5th, and whether or not the 
Board had the right to rescind that sale at a later date." 

Section 4834, General Code, reads as follows: 

"The board of education of each school district shall be a 
body politic and corporate, and, as such, capable of suing and 
being sued, contracting and being contracted with, acqmrmg, 
holding, possessing and disposing of real and personal property, 
and taking and holding in trust for the use and benefit of such 
district, any grant or devise of !arid and any donation or bequest 
of money or other personal property and of exercising such 
other powers and privileges as are conferred upon it by law." 

( Emphasis added.) 

It would appear from this section that unless restricted by some other 

provision of law, a board of education would have the authority to sell 

any real or personal property of the district without any advertisement 

or invitation for bids, and in such manner as it deemed proper. 

Section 4834-13, General Code, provides: 

"When a board of education decides to dispose of real or 
personal property, held by it in its corporate capacity, exceeding 
in value three hundred dollars, it shall sell such property at 
public auction after giving at least thirty days' notice thereof by 
publication in a newspaper of general circulation or by posting 
notices thereof in five of the most public places in the district in 
which such property is situated. When the board has twice so 
offered a tract of real estate for sale at public auction and it is 
not sold, the board may sell it at a private sale, either as an 
entire tract or in parcels, as the board deems best. Provided, 
however, that in case the board of education decides to dispose 
of such real property, it may sell and convey the same to any 
municipality or board of trustees of the school district library in 
which such real estate is situated upon such terms and conditions 
as may be agreed upon. The president and the clerk of the 
board shall execute and deliver deeds necessary to complete the 
sale or transfer provided for by this section." 

There seems to be no occasion to invoke the statute last above quoted, 

since by your own statement and judging from the amount bid for the 
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property m question it appears that the value was much less than three 

hundred dollars. However, I deem it wholly immaterial whether the 

property in question was of a value of more or less than three hundred 

dollars. 

By the terms of Section 4832, General Code, the board of the local 

school district in question consisted of five members. Section 4834-1, 

General Code, provides in part, as follows: 

"A majority of the members of a board of education shall 
constitute a quorum for the transaction of business. Upon a 
motion to adopt a resolution authorizing the purchase or sale of 
real or personal property or to employ a superintendent or 
teacher, janitor or other employee or to elect or appoint an 
officer or to pay any debt or claim or to adopt any text book, 
the clerk of the board shall publicly call the roll of the members 
composing the board and enter on the records the names of those 
voting 'aye' and the names of those voting 'no'. If a majority 
of all of the members of the board vote aye, the president shall 
declare the motion carried. * * *." (Emphasis added.) 

lt appears from your letter that at the meeting wherein it was re­

solved to sell the property in question, three members of the board were 

present and constituted a quorum, and the three being a majority of all 

the members, voted in favor of the resolution. 

You state that the clerk offered the property on the day ordered by 

the board, "and it was bid in at $136.75." By this I infer that the clerk 

announced the sale to the party who offered that bid. There is no sug­

gestion in your letter that the board took any action on the day of the 

sale, and I am assuming that none was taken except as stated in your 

communication. 

It further appears that at the next regular meeting following the 

offering of the property for sale and the receipt of the bid in question, 

three members were present, and on the motion to reject the bid two 

members voted to reject and one voted against the motion. The question 

then arises whether this motion was duly passed, having received the 

vote not of a majority of all the members of the board but merely a 

majority of the quorum which was present. 
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The question thus raised was before the court in the case of State. 

ex rel. v. Evans, 90 0. S., 243, where the court was considering the pro­

visions of what was known as the Jung small school boai;d law, under 

which the board of education was required to determine the number of 

members that the board should thereafter have. In the case there pre­

sented the board took action by a majority of the quorum which was not 

a majority of the entire board. The court quoted Section 4752 of the 

General Code then in force, which contained substantially the same lan­

guage as Section 4834-r, General Code, hereinabove quoted. The court 

then said at page 251 of the opinion: 

"The statute having provided that in certain cases a majority 
of the entire membership is necessary to pass certain motions 
or resolutions, the inference is very clear that as to all matters, 
motions or resolutions other than those specially mentioned in 
the statute a majority of the quorum is sufficient. Indeed, this 
is an elementary rule of parliamentary law. The agreed facts 
admit that there was a majority of the quorum voting for the 
resolution providing for a membership of seven for the small 
board." 

The court concluded its finding as follows: 

"But in this case there can be no doubt from the record that 
the meeting held on August 30, 1913, at 8 o'clock, was regularly 
called, that proper notice was given to each and every member 
of the board, agreeably to the statute, and that the action of such 
board with reference to fixing the membership of the new or 
small school board was regular and legal." 

We must therefore conclude that the action of the board in the case 

you present, in rejecting the high bid was effective, and the bid was prop­

erly rejected. In taking that action the board was only exercising the 

right which it had reserved to itself when it authorized bids to be re­

ceived for the sale of the school building. 

The provisions of Section 4834-13 hereinabove quoted providinr for 

the sale of school property, were formerly contained in Section 4756, 

General Code. That section was under consideration by several of my 

predecessors. In an opinion found in 1912 Opinions Attorney General, 

page 493, it was· held : 

"Section 4756, General ,Code, providing for the sale of real 
estate valued in excess of $300 at auction does not compel the 
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board of education to dispose of the property to the highest 
bidder and the board in its notice of sale may reserve the right 
to reject any and all bids." 

Again, in 1915 Opinions Attorney General, page 877, it was held 

that where the value of the property to be sold is less than $300, the 

provisions of Section 4756, General Code, do not have to be complied 

with and the property may be sold at private sale. 

In 1921 Opinions Attorney General, page 481, the two opinions last 

referred to were reviewed, and it was held: 

"A board of education desiring to dispose of real estate 
valued in excess of three hundred dollars at public auction 
under the provisions of Section 4756, G. C., is not compelled to 
dispose of the property offered to the highest bidder, and the 
board of education in its notice of sale may reserve the right to 
reject any or all bids." 

Section 8401, General Code, provides: 

'' (I) When goods are put up for sale in lots, each lot is 
the subject of a separate contract of sale. 

(2) A sale by auction is complete when the auctioneer 
announces its completion by the fall of the hammer, or in other 
customary manner. Until such announcement is made any bid­
der may retract his bid, and the auctioneer may withdraw the 
goods from sale unless the auction has been announced to be 
without reserve. 

(3) A right to bid may be reserved expressly by or on 
behalf of the seller. 

(4) When notice has not been given that a sale by auction 
is subject to a right to bid on behalf of the seller, it shall he 
unlawful for the seller to bid himself or to employ or induce 
any person to bid at such sale on his behalf, or for the auctioneer 
to employ or induce any person to bid at such sale on behalf of 
the seller or knowingly to take a bid from the seller or any 
person employed by him. Any sale contravening this rule may 
be treated as fraudulent by the buyer." 

That section is a part of the uniform sales act enacted in 19()8. On 

its face, the above quoted provision might suggest that where a public 

sale is held such as that here under consideration, the advertisement for 

bids is an offer and the high bid is the acceptance and the contract be-
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comes binding on the drop of the auctioneer's hammer. However, it must 

be borne in mind that the sales act is intended to govern commercial 

transactions only, and is manifestly not intended to affect governmental 

agencies in the execution of their statutory powers. As said by Johnson, 

J., in Milling Co. v. Baking Co., 95 0. S., 18o: 

"It was passed in response to a general desire for substantial 
uniformity in the legislation of the different states on all branches 
of commercial law." 

The above quoted statute adopts the common law conception of an 

auction sale in commercial transactions. If there were any doubt as to 

the non-applicability of that statute to a sale such as the one we are con­

sidering, it will certainly be removed when we observe that the school 

board expressly reserved the right to reject any and all bids, which of 

necessity implied that som~ further action on the part of the board was 

required before a bidder could know that his bid would be accepted. 

No contractual obligation is created by the mere advertisement by a 

public body for bids and the receipt of bids pursuant thereto. Speaking 

of public contracts, it is said in 43 Am. Jur., page 782: 

"No obligation is created by an offer until it is accepted 
according to the terms upon which it is made. * * * On the 
other hand, acceptance by the proper public authorities of a bid 
submitted pursuant to a proposal or advertisement for bids for a 
contract for public work * * * converts the offer into a bind­
ing contract, even though a formal bidders' contract has not been 
executed." 

The only "proper public authority" in this case would be the board 

of education, and it must act as a board. No action by individual mem­

bers or even by all the members of the board acting informally could 

create any legal obligation against the board. As stated in 36 0. J ur., 

page 191: 

"The members comprising the board of education have no 
power to act as a board except when together in session, and then 
as a body or unit, by resolution duly entered on the minutes." 
Citing McCastle v. Bates, 29 0. S., 419. 

Specifically answering your question, it is my opinion that under the 

circumstances stated in your communication no sale of the property in 
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question was made, and no obligation was incurred by the board of edu­

cation. The board reserved the right to reject any and all bids, and it 

exercised that right. The subsequent action of the board determining to 

reopen the school in question would appear to amount to a revocation of 

its previous action looking to the sale of the school building. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




