
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1968 Op. Att’y Gen. No. 68-140 was overruled by 
1978 Op. Att’y Gen. No. 78-029. 
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OPINION NO. 68-140 

Syllabus: 

The Board of County Commissioners has no authority to 
charge the cost of group medical insurance, procured and 
paid for under the authority of Section 305.171, Revised 
Code, against any fund other than the county general fund. 

To: James V. Barbuto, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 23, 1968 

Your request for my opinion states that the Board of 
County Commissioners has decided to furnish paid hospital­
ization and surgical insurance to all of the county employ­
ees pursuant to the authority granted by Section 305.171, 
Revised Code, and further that certain of the county employ­
ees are paid out of special tax levy funds rather than from 
the county general fund, to wit: employees of the County 
Engineer's office, County Child Welfare Department, County 
Board of Mental Retardation, County Hospital, County Welfare 
Department and Soldiers Relief Commission, and you ask 
whether the cost of the aforesaid insurance for these "inde­
pendent" county employees should be charged against the 
county general fund or the special funds. 

County officers, boards and departments are creatures of 
statute and have only such powers as are conferred by statute, 
or as are necessarily implied from those expressly granted. 
Such implied powers exist to the extent that they are essen­
tial as an incident to the very existence of the office, board 
or department or to the complete discharge of all of the 
powers, duties and obligations conferred upon them by law. 

Section 305.171, Revised Code, to which you referred in 
your letter of request, was one of three sections enacted into 
law by Amended Substitute House BI.11 No. 586 (132 Ohio Laws, 
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S 586), effective November 24, 1967, the purpose of which was: 

"***to permit boards of county commis­
sioners, township trustees, and bo"ards of park 
commissioners to pay all or part of the cost of 
group hospitalization, surgical, major medical, 
or sickness and accident insurance or any com­
bination thereof for county and township offi­
cers and employees and park district employees 
and their dependents." 

Section 305.171, Revised Code, was enacted to read as 
follows: 

"The board of county commissioners of any 
county mayprocure and pay all or any part of 
the cost"o"f group hospitalization,surgical-,­
major medical, or sickness and accident insur­
ance or a combination of any of the foregoing 
types of insurance or coverage for county 
officers and employees and their immediate 
dependents, whether issued by an insurance 
company or a hospital service association duly 
authorized to do business in this state." 

(Emphasis added) 

As is seen from the above language, the legislature granted 
the boards of county commissioners the discretion not only to 
procure group medical insurance, but also the discretionary 
authority to pay all or any part of the cost of the group 
insurance so procured. Nowhere has the legislature yet granted 
the various county officers, boards or departments referred to 
in your letter of request the authority to pay all or any part 
of their employees' group medical insurance. Hence, the at­
tempted procurement and payment of group medical insurance by 
the officers or directors of one or more of the offices, boards 
or departments named in your letter of request, in light of 
the existing statutory authority on the subject, would be 
without authority and illegal, 

The Board of County Commissioners having elected to pro­
cure and pay all of the cost of the group medical insurance 
for all county employees, I find no express statutory authority 
enabling or authorizing said county commissioners to charge 
any part of the cost thereof against the appropriations or 
special tax levy funds of the offices, boards or departments 
for which these benefitted employees work. For these reasons 
the attempted charging of portions of the cost against special 
funds cannot be implied, and to do so would then be tantamount 
to a transfer of funds which is prohibited by Section 5705,14, 
Revised Code, 

Furthermore, in view of the fact that it was the Board of 
County Commissioners that has determined to incur the permis­
sive statutory expense, the cost of the paid group medical 
insurance would be a proper subject to be included in the 
county's levy for current expenses under the authority of Sec­
tion 5705.19 (A), Revised Code. Accordingly, in light of 
these factors in addition to the lack of express statutory 
authority, I cannot imply the authority to charge·any part of 
paid group medical insurance costs for the above-enumerated 
county employees against the special tax levy funds. 
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Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that the Board of County Commissioners has no authority to 
charge the cost of group medical insurance, procured and paid 
for under the authority of Section 305.171, Revised Code, 
against any fund other than the county general fund. 
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