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APPROPRIATION - COUNTY COMMISSIONERS - MAY 
TRANSFER APPROPRIATED FUNDS FROM ONE ITEM OF 
AN APPROPRIATED FUND TO ANOTHER - SAME FUND­
PROVISO, TRANSFER VIOLATES NO LAWS WHICH GOVERN 
TAXING AUTHORITY IN MAKING ORIGINAL APPROPRIA­
TION-ITEM FROM WHICH TRANSFER MADE MAY NOT BE 
REDUCED BELOW AMOUNT SUFFICIENT TO COVER ALL 
UNLIQUIDATED CONTRACTS OR OBLIGATIONS CERTI­
FIED FROM OR AGAINST ITEM-COUNTY ENGINEER­
LABOR 

SYLLABUS: 

County commissioners, in their discretion, may transfer appropriated funds from 
one item of an appropriated fund to another item in the same fund if such transfer 
violates no laws which govern the taxing authority in making an original appro­
priation and does not reduce the item from which such transfer is made below an 
amount sufficient to cover all unliquidated contracts or obligations certified from or 
against such item. 

Columbus, Ohio, March 9, 1950 

Hon. William H. Irwin, Prosecuting Attorney Belmont County, 

St. Clairsville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The County Commissioners of Belmont County at the be­
ginning of ,the year appropriated a certain sum of money for the 
hiring of labor to perform work under the supervision of the 
County Engineer on county roads. 
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This appropriation has been reduced throughout the year by 
the County Commissioners by transfers for other uses (road pur­
poses only.) The County Engineer now does not have sufficient 
funds to meet ,the payroll for the balance of the year. 

Is the above action by the Board of County Commissioners 
legal?" 

Section 2788- I of the General Code reads as follows : 

''The county surveyor shall designate one of his deputies as 
county maintenance engineer. Such deputy so designated shall 
be a person experienced in the maintenance and repair of roads 
and it shall be the duty of such maintenance engineer, acting 
under the general direction and supervision of the county sur­
veyor, to have charge of all road maintenance and repair work 
carried forward under the supervision of the county surveyor. 

The county surveyor, when authorized by the county com­
missioners, shall appoint a maintenance supervisor or supervisors 
to have charge of the maintenance of improved highways within 
a district or districts established by the commissioners and sur­
veyor and containing not less than ten miles of improved county 
roads. Such maintenance supervisor shall act under the direc­
tion of the county surveyor, and the county surveyor, when au­
thorized by the county commissioners, shall establish a patrol 
or gang system of maintenance under the direct charge of such 
supervisor. The compensation of such supervisor shall be fixed 
upon a per diem basis by the county commissioners and shall be 
paid out of the road repair or county road fund upon the approval 
of the county surveyor." 

It is oln·ious that the employment of labor for the purpose stated in 

your letter and the expenditure of money for such purpose from the fund 

in question is authorized by the provisions of such section. 

Your office has orally verified my conclusion that the fund in ques­

tion is a fund for the general maintenance and repair of county roads and 

is appropriated from the general funds of the county. Therefore, I need 

not go into the various ramifications and problems involved in a consid­

eration of such funds as special, bond retirement or other funds. The 

fund in question is made up of various items for such purposes as material, 

labor, power and so on, in connection with road work. 

"Taxing authority" as defined by Section 5625-1 ( c) is as follows: 

" 'Taxing authority' or 'bond issuing authority' shall mean 
in the case of any county, the county commissioners; * * *" 

https://GENER.AL


OPINIONS 

Section 5625-32 of the General Code reads as follows: 

"Any appropriation ordinance or other appropriation meas­
ure may be amended or supplemented from time to time, provided 
that such amendment or supplement shall comply with all pro­
visions of law governing the taxing authority in making an orig­
inal appropriation and provided further, that no appropriation 
for any purpose shall be reduced below an amount sufficient to 
cover all unliquidated mid outstanding contracts or obligations 
certified from or against the appropriation for such purpose. 
Transfers may be made by resolution or ordinance from one ap­
propriation item to another. At the close of each fiscal year, the 
unencumbered balance of each appropriation shall revert to the 
respective fund from which it was appropriated and shall be 
subject to future appropriations; provided, however, that funds 
unexpended at the end of such fiscal year and which had thereto" 
fore been appropriated for the payment or performance of obli­
gations unliquidated and outstanding, shall not be required to be 
re-appropriated, but such unexpended funds shall not be included 
by any budget making body or board or any county budget com­
mission in estimating the balance or balances available for the 
purposes of the next or any succeeding fiscal year. 

The annual appropriation measure or an amendment or sup­
plement thereto, may contain an appropriation for contingencies 
not to exceed three per cent of the total appropriation for current 
expenses. By a two-thirds vote of all members of the taxing 
authority of a subdivision or taxing unit, expenditures may be 
authorized in pursuance of such contingency appropriation for 
any lawful purpose for which public funds may be expended, if 
such purpose could not have reasonably been foreseen at the time 
of the adoption of the appropriation measure." 

(Emphasis added.) 

The principal reason for the great zealousness in regulating and pro­

tecting public funds is to prevent their dissipation and conversion from 

the purpose intended and to maintain the good faith and credit of gov­

ernment. It is very essential that when one assumes contractual obliga­

tions to the government he be assured of compensation for the services 

or completed project. The employment of labor by the supervisor is for 

no particular period of time and is generally on an hour to hour basis. 

Therefore, there is no obligation on .the funds except for current em­

ployment. It is easy to visualize that the county commissioners from 

time to time during the year may decide that the appropriations they have 

made for labor is more .than sufficient and that the moneys needed for 

other items are insufficient. So within their discretion, and operating under 
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sound business principles, they may appropriate funds from one item to 

another as long as it is clone in compliance with the clear provisions of 

law. I know of no language which I can command that can assist me in 

stating more succinctly that which is stated in the above section. The 

language used there does not require, neither does it permit of interpreta­

tion. 

I concur 111 former Attorney General's Opinion No. 192 for the 

year r933, wherein the syllabus reads as follows: 

''County commissioners may change the amount of any ap­
propriation subject to two limitations: 

r. That the change violates no laws which govern the taxing 
authority in making an original appropriation. 

z. That it does not reduce the appropriation below an 
amount sufficient to cover all unliquidated contracts or obliga­
tions certified from or against said appropriation." 

I wish to call your attention specifically to the second sentence in Sec­

tion 5625-32, supra, which reads as follows: 

"Transfers may be made by resolution or ordinance from one 
appropriation item to another." 

This I interpret to mean from one item m a fund to another item in the 

same fund. 

In view of the foregoing, and in specific answer to your question, it 

is my opinion that county commissioners, in ,their discretion, may transfer 

funds from one item of an appropriation for general road maintenance 

and repair to another item in the same appropriation fund if such transfer 

violates no laws which govern the taxing authority in making an original 

appropriation and does not reduce the item from which such transfer is 

made below an amount sufficient to cover all unliquidatecl contracts or 

obligations certified from or against such item. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




