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OPINION NO. 65-139 

Syllabus: 

1. The board of elections may let a contract for 
the printing of ballots to a bidder who does not reside 
in, but does do business in the county. 

2. The board of elections may in their discretion 
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reject bids on the basis of cost and/or past performance
of the bidder on other contracts performed for the board. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 3, 1965 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Enclosed is a copy of a 
letter I have today received from 
the Clerk of the.Board of Elections 
of Wyandot County. The problem with 
which he is concerned is one which 
occurs in a number of counties. It 
is not infrequent to find a county
in which only one printer is equipped 
to print the ballots; and if the 
Board of Elections is compelled to 
award the contract to him regardless
of the amount of his bid or the kind 
of service he gives, the purpose of 
having compet1tive bidding is frus­
trated. In the past, Boards of Elec­
tions have avoided this situation by
declining to accept bids which were 
too high or from printers who have 
performed badly in the past by hold­
ing that the bidder within the county 
was not responsible and then award­
ing the contract to a lower bidder 
or more responsible bidder outside 
the county. Needless to say, this 
had caused some controversy. 

"I would appreciate receiving 
your opinion as to whether or not 
Section 3505. lJ of the Re·,ised Code 
compels a Board of Elections to ac­
cept the bid of a bidder within the 
county if such bid is substantially
in excess of bids submitted by print­
ers outside the county or if past
experience has shown that the bidder 
within the county cannot or will not 
perform satisfactorily. 

"* :;.: * 

The Ohio General Assembly has made provisions for 
the letting of contracts for printing ballots in Section 
3505.13, Revised Code, which reads as follows: 

"The contract for the printing
of the ballots shall not be let un­
til after five days' notice published 
once in two leading newspapers pub­
lished in the county or upon notice 
given by mail by the board of elec-
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tions, addressed to the responsible
printing offices within the county.
Each bid for such printing must be 
accompanied by a bond with at least 
two sureties, or a surety company,
satisfactory to the board, in a sum 
double the amount of the bid, con­
ditioned upon the faithful perfor­
mance of the contract for such print­
ing as is awarded and for the payment 
as _damages by such .Q.~ to the 
board of any excess of cpst over 
the bid which it may be obliged 
to pay for such work by reason of 
the failure of the bidder to com­
plete the contract.-No bid unac­
companied by such bond shall be 
considered by the board. The con­
tract shall be let to the lowest 
responsible bid~~ in the county.
All ballots shall be ~rinted with-
in the state.,; { Emphasis added) 

The purpose of Section 3505.13, supra, seems to be 
to encourage the boards of elections of the respective
counties to do business with printers doing business in 
the county and thereby stimulate business within the 
county. However, it is my feeling, that while the General 
Assembly wanted to encourage the letting of printing con­
tracts to local printers, they did not wish to make it 
mandatory that said contracts go to a local printer. At 
the end of Section 3505.13, supra, it is expressly stated: 

"***The contract shall be 
let to the lowest responsible
bidder in the county. All ballots 
shall be printed within the state." 

The problem arises in determining what "bidder in 
the county'· means. Section 3505.13, suara, as it relates 

• to notice of the contract being let rea s as follows: 

11* * ,:,notice published once 
in two leading newspapers publish­
ed in the county or upon notice 
given by mail by the board of elec­
tions addressed to the responsible
printing offices within the county. 
* * *'' (Emphasis added) 

The notice provision carries the connotation of resi­
dency, because both newspaper and printing offices are 
stationary. However, no notice by mail has to be given 
to the responsible printing offices in the county if 
notice is published once in two leading newspapers. The 
decision of how notice is to be given is in the discretion 
of the board of election. If no notice i.s publ.ished, such 
notice must be mailed to the responsible printing offices 
in the county. There is no requirement that all of the 
printing offices be notified, or that one-hal.f be noti­
fied or that even one office has to be notified. The 
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only requirement is that such offices be responsible and 
this decision must be made by the board of elections. 
The decision that the printing office is responsible is 
a discretionary one and can be attacked only when there 
is an abuse of discretion. Printing Company v. Yeatman, 
22 C.C. 584. Since the General Assembly did not make it 
mandatory that the board of elections give personal
notice to the printers within the county, it is my opinion
that "bidder in the county" means doing business in the 
county rather than that the bidder must reside in the county. 

If the printing office were located in the county
but the owner lived outside the county, such non-resident 
owner could bid on and be awarded the contract to print
election ballots. If the printing office were located 
outside the county and its owner lived within the county,
said owner could bid on and be awarded the contract. 
Therefore, if both the owner and his printing office were 
located outside the county, it is my opinion that if 
such owner did business in the county he could bid on 
and be awarded the contract to print the ballots. 

Therefore, it is my opinion, after reading Section 
)505.1), supra, that the board of elections may let a 
contract for the printing of ballots to a bidder who does 
not reside in, but does do business in the county. 

It is my feeling that the Ohio General Assembly sought 
to and did provide for competitive bidding in Section 
)505.lJ, SU-e@. The purpose of competitive bidding is 
to secure the best quality goods for the lowest price.
If the bids are limited to residents of the county, the. 
purpose for which competitive bidding was established 
could be frustrated. In some instances there are no 
bids from residents of the county or in many instances, 
there is only one bid. If non-residents cannot bid, the 
one resident bidder could charge two or three times the 
normal price and if the board was required to let the 
contract to such resident bidder it would constitute a 
gross misapplication of public funds, and in my opinion
thwart the intent of the legislature. 

However, the conclusion that the Board of Elections 
does not have to accept bids only from residents does not 
rest solely on the above analysis. The board of elections 
may reject the bid of a resident bidder because in their 
discretton such bidder is not responsible. The burden of 
proof is then on the rejected bidder to prove the board 
abused its discretion. 

Whether or not the action of the board of elections 
in determining the "lowest responsible bidder" consti­
tutes an abuse of discretion in a given case is a 
question of fact, which must be determined by all of 
the circumstances. 

The Court in Hudson v. Board of Education, 41 Ohio 
App., 402, said in paragraph three of the syllabus: 

"J. The term 'lowest respon­
sible bidder' used in Section 762), 
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General Code, does not mean the low­
est bidder. A bidder is not neces­
sarily a responsible bidder because 
he can give a construction bond. A 
board of education has a right in 
determining his responsibility to 
consider the character of work done 
by such bidder on other contracts 
performed for the same board." 

It would then follow that if such bid is rejected,
the effect is the same as having no local bidders and the 
contract could then be let to a non-county resident bidder. 

Therefore, in conclusion, it is my opinion: 

1. The board of elections may let a contract for 
the printing of ballots to a bidder who does not reside 
in, but does do business in the county. 

2. The board of elections may in their discretion 
reject bids on the basis of cost and/or past performances
of the bidder on other contracts performed for the board. 




