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OPINION NO. 69-103 


School districts which do not have current tax levies of 
at

Syllabus: 

 least seventeen and one-half mills are not eligible to 
receive funds for services and programs enumerated in Section 
3317.06, Revised Code. 



2-212Opin. 69-103 ATTORNEY GENERAL 

To: Martin W. Essex, Supt. of Public Instruction, Dept. of Education, Columbus, 
Ohio 

By: Paul W. Brown, Attorney General, August 21, 1969 

Your request for my opinion asks whether school districts 
in Ohio which do not have a current tax levy of at least 
seventeen and one-half mills are eligible to receive funds for 
the services and programs enumerated in Section 3317.06, Revised 
Code. 

Sections 3317.01 through 3317.07 and 3317.10 of the Revised 
Code were amended and Sections 3317.13 through 3317.16 of the 
Revised Code were enacted by Amended Substitute Senate Bill No. 
350 (132 Ohio Laws, 2308), effective December 1, 1967. Section 
3317.01, Revised Code, provides in pertinent part: 

"Chapter 3317. of the Revised Code shall 
be administered by the state board of education, 
with the approval of the controlling board. The 
superintendent of public instruction shall cal­
culate the amounts payable to each district and 
shall certify the amounts payable to each eligible 
district to the clerk of the district, as provided 
for in Chapter 3317. of the Revised Code. 

"* * * * * * * * * 
"***The payments authorized by Chapter 

3317. of the Revised Code shall be made only to 
those school districts in which: 

"(A) Beginning January 1, 1969, the district 
has a current tax levy for school operations of at 
least seventeen and one-half mills, except that 
this requirement shall be waived by the superin­
tendent of public instruction for one year if the 
district has had its total millage reduced below 
seventeen and one-half mills by action of the 
county budget commission, board of tax appeals, or 
county auditor. Levies for joint vocational school 
districts, limited to or to the extent apportioned 
to current expenses, may be included in this seven­
teen and one-half mills qualification requirement." 

Prior to January 1, 1969, the eligibility requirement was 
ten mills. See Section 3 of Senate Bill No. 350, supra, 
which states: 

"From the effective date of this act 
through December 31, 1968, the payments author­
ized by Chapter 3317. of the Revised Code shall 
be made only to those school districts which 
meet the qualifications required by divisions 
(B) to (D), inclusive, of section 3317.01 of the 
Revised Code, provided the district has a current 
tax levy for school operations of at least ten 
mills." ( 132 Ohio Laws, 2309, 2310) 

Section 3317.02, Revised Code, as amended by the afore­
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said Senate Bill No. 350, reads in pertinent part: 

"Payments to school districts shall be as 

provided in this section and in sections 3317.04 

and 3317.06 of the Revised Code. 


"Out of the moneys appropriated by the 

general assembly for distribution pursuant to 

Chapter 3317, of the Revised Code for each fiscal 

year, each eligible school district shall be 

allocated the amount of money derived from the 

calculation in either division (A) or (B) follow­

ing, whichever is greater, plus the amount in 

division (C)." 


And Section 3317.06, Revised Code, about which you inquire, 
provides in pertinent part: 

"In addition to the moneys paid to eligible 

school districts pursuant to section 3317.02 of 

the Revised Code, there shall be distributed 

monthly, quarterly, or annually as may be deter­

mined by the state board of education, moneys 

appropriated for Chapter 3317. of the Revised 

Code for the following education programs: 


"* * * * * * ***II 
(Emphasis added) 

Pursuant to Section 3317.01, Revised Code, eligibility of 
a school district for the school foundation payments depends 
in part upon said district's having, on and after January 1, 
1969, current tax levies for school operations of at least 
seventeen and one-half mills. Further, the moneys distributed 
pursuant to Section 3317.06, Revised Code, are in addition to 
those moneys paid to eligible school districts pursuant to 
Section 3317.02, Revised Code. 

Giving effect to the foregoing observations, it is my 
opinion and you are hereby advised that school districts which 
do not have current tax levies of at least seventeen and one­
half mills are not eligible to receive funds for services and 
programs enumerated in Section 3317.06, Revised Code. 




