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DENTAL STUDENT MAY RENDER DENTAL SERVICES IN 

HIS HOME PROVIDED THAT SUCH SERVICES ARE PART 
OF HIS COLLEGE COURSE AND UNDER SUPERVISION OF 

A REPUTABLE DENTAL COLLEGE-§§4715.01, 4715.09, 4715.33, 

R.C. 

SYLLABUS: 

Under Sections 4715.01, 4715.09, and 4715.33, Revised Code, a bona fide student 
of dentistry may render dental services in a private home provided such services 
are given as a part of his dental college course and are rendered under the super­
vision of a reputable dental college as part of the program of that college. 

Columbus, Ohio, November 11, 1961 

Donald E. Bowers, D.D.S. 

Secretary, Ohio State Dental Board 

Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

I have your letter requesting an opinion as to whether a dental student 

may render dental services in a private home, said services to be with 

portable equipment and under dental school faculty supervision; such to be 

a part of his dental school training. It is understood for the purposes of 

this opinion that the rendering of such services would constitute the practice 
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of dentistry under the first paragraph of Section 4715.01, Revised Code, 

reading: 

"Any person shall be regarded as practicing dentistry, who 
is a manager, proprietor, operator, or conductor of a place for 
performing dental operating or who, for a fee, salary, or other. 
reward paid or to be paid either to himself or to another person, 
performs, or advertises to perform, dental operations of any 
kind, or who diagnoses or treats diseases or lesions of human 
teeth or jaws, or attempts to correct malpositions thereof, or who 
takes impressions of the human teeth or jaws, or who constructs, 
supplies, reproduces, or repairs any prosthetic denture, bridge, 
artificial restoration, appliance, or other structure to be used or 
worn in a substitute for natural teeth, except upon the order or 
prescription of a licensed dentist and constructed upon or by the 
use of casts or models made from an impression taken by a licensed 
dentist, or who advertises, offers, sells, or delivers any such sub­
stitute or the services rendered in the construction, reproduction, 
supply, or repair thereof to any person other than a licensed 
dentist, or who places or adjusts such substitute in the oral cavity 
of another, or uses the words 'dentist,' 'dental surgeon,' the letters 
'D.D.S . .' or other letters or title in connection with his name, 
which in any way represents him as being engaged in the practice 
of dentistry." 

Division (A) of Section 4715.09, Revised Code, provides that no 

person shall practice dentistry until he has obtained a license from the 

state dental board. This provision does not, however, apply to a bona fide 

student of dentistry in the clinic rooms of a reputable dental college ( Section 

4715.33.. Revised Code). Thus, the answer to the question at hand is 

dependent on the meaning of "clinic rooms of a reputable dental college." 

\Vhile it might be argued that "clinic rooms of a reputable dental 

college" refer only to rooms actually located at the college, it may equally 

be maintained that a clinic is not only a room under the roof of a college, 

but any room where students, under qualified instructors and experienced 

practitioners receive instruction and practical experience in the medical or 

an allied science. This conclusion is fortified by ·webster's Third Inter­

national Dictionary, where the word "clinic" is defined as follows: 

"Medical practice at the sickbed; physician who attends bed­
ridden patients; a session or class of medical instruction in a 
hospital held at the bedside of patients serving as case studies; a 
group of selected patients before doctors ( as at a convention) for 
purpose of instruction; an institution connected with a hospital 
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or medical school where diagnosis and treatment are made avail­
able to outpatients; a form of group practice in which several 
physicians ( as specialists) work in cooperative association." 

( Emphasis added) 

I might also note, that since the statutes here concerned were enacted 

for the protection and preservation of the public health they should be 

liberally construed for the accomplishment of their objectives. As stated 

111 Southerland, Statutory Construction, Section 7202 : 

"* * * Since a very early time the courts have been com­
mitted to the doctrine of giving statutes which are enacted for the 
protection and preservation of public health an extremely liberal 
construction for the accomplishment of their objectives. * * *" 

It is my understanding that the purpose of the home training for 

dental students is to instruct them in the treatment of the home bound, 

chronically ill patient; and such purpose is undoubtedly in the interests 

of the public health. 

Further, I ,find no rule of the state dental board which would preclude 

the type of training here under consideration. 

I am constrained to conclude, therefore, that the words "clinic rooms" 

as used in Section 4715.33, Revised Code, include places where dental 

students receive instruction and practical experience in dentistry, under 

dental school faculty supervision, even though such places are not located 

at the dental college. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that under Sections 

4715.01, 4715.09, and 4715.33, Revised Code, a bona fide student of 

dentistry may render dental services in a private home provided such 

services are given as a part of his dental college course and are rendered 

under the supervision of a reputable dental college as part of the program 

of that college. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




