Note from the Attorney General's Office:

1949 Op. Att'y Gen. No. 49-1076 was overruled in part by 1963 Op. Att'y
Gen. No. 63-502 and overruled by 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-150.
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COMPATIBLE—INCOMPATIBLE:

1. SHERIFF, DEPUTY—EMPLOYED FULL TIME—MAY NOT
LEGALLY BE EMPLOYED AS COUNTY ATTENDANCE
OFFICER—OPINIONS ATTORNEY GENERAL, 1922, OPIN-
ION 3741, PAGE 947, APPROVED AND FOLLOWED.

DEPUTY SHERIFF EMPLOYED FULL TIME—MAY NOT
LAWFULLY BE EMPLOYED AS PROBATION OFFICER OF
JUVENILE COURT—OPINIONS ATTORNEY GENERAIL,
1913, OPINION 633, PAGE 1439, APPROVED AND [FOlI.-
LOWED.

v

SYLLABTUS:

1. A depwny sheriff employed full time, as such, may not legally be employed
as a county attendance officer. (Opinions of Attorney General for 1922, Opinion No.
3741, page 97, approved and followed.)

2. A deputy sheriff employed full time, as such, may not lawfully be employed

as a probation officer of the juvenile court. (Opinions of Attorney General for 1913,
Opinion No. (33, page 1439, approved and followed.)

Columbus, Ohio, October 6, 1949

Hon. Harold D. Roth, Prosecuting Attorney,
Wyandot County, Upper Sandusky, Ohio

Dear Sir:
Your request for my opinion reads as follows:

“The County Superintendent of Wyandot County has sub-
mitted to me the following question:

“‘Is it legal for the County Board of Education to employ
and pay the Deputy Sheriff as the County School Attendance
Officer ¥’

“Section 4852-1 of the General Code authorizes the County
Board of Education to employ a County Attendance Officer but
the question of compatibility with reference to the employment
of the Deputy Sheriff as attendance officer is not mentioned.

“The Judge of the Juvenile Court of Wyandot County has
submitted to me the question of whether or not the Deputy Sheriff
can be lawfully employed as a Probation Officer of the Juvenile
Court.”
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I have been unable to find any express statutory or constitutional
prohibition against one person holding the two positions in question. How-
ever, even in the absence of such express provision, it seems to be a well
settled rule of the common law that two positions with functions which
are inconsistent are regarded as incompatible. An examination of the
court decisions of the various states shows that the courts, when it com=zs
to stating what constitutes incompatibility, are prone to avoid the formu-
lation of a general definition and content themselves with discussions of
specific cases and particular facts which have been looked upon as creating
incompatibility. They have laid down certain rules and tests for deter-
mining the matter, but it is difficult to find one sufficiently clear to he
decisive in every case. One of the rules laid down by the court is found in
the case of State v. Gebert, 12 O.C.C. (N.S.) 275, as follows:

“Offices are considered incompatible when one is subordinate
to, or in any way a check upon, the other; or when it is physically
impossible for one person to discharge the duties of both.”

Keeping the above thought in mind, it becomes necessary to rewosd
your questions, as follows: Are the positions of deputy sheriff and county
school attendance officer compatible, and, are the positions of depuy
sheriff and probation officer compatible?

The question of compatibility of positions has been the subject of
numerous opinions of this office and specifically the very questions raised
by you in your communication.

Your attention is directed to Opinions of Attorney General for 1922,
Vol. 2, p. 947, Opinion No. 3741, in which the then Attorney General held:

“The positions of deputy sheriff and county attendance
officer may not be held by one and the same person at the same
time.”

with which opinion I fully concur for the reason that no substantial
changes have been made in the laws so far as same relate to the duties
and responsibilities of persons holding such positions since the rendition
of same.

In answer to your second question, I wish to direct your attention to
Opinions of the Attorney General for 1913, Vol. 2, p, 1439, Opinion No.
633. The syllabus reads:

“Where a deputy sheriff is paid for such service as he per-
forms during the year, and his time is only partially taken up
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with his work as deputy sheriff, such an officer is eligible to
appointment as probation officer, where the duties of both will not
require all the time of the appointee, and there will be no con-
flict between the two positions. This does not apply to deputy
sheriffs under a regular salary whose entire time is covered by
his compensation.”

This opinion (1913) was later discussed and followed in Opiniotis
of Attorney General for 1917, Vol. 2, p. 1804, Opinion No. 663, with
which opinions I fully concur.

Therefore, in view of the foregoing, and in specific answer to your
questions, you are advised that:

1. A deputy sheriff employed full time, as such, may not legally be
employed as a county attendance officer.

2. A deputy sheriff employed full time, as such, may not lawfully

be employed as a probation officer of the juvenile court.
Respectfully,

HerserT S. DuFry,
Attorney General.





