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530 OPINIONS 

SYLLABUS: 

City, local and exempted village school district boards of education have 
no authority under existing statutes to furnish transportation to private and 
parochial school pupils either voluntarily or by contract. 

Columbus, Ohio, September 12, 1963 

Hon. James W. Foreman 
Prosecuting Attorney 
Medina County 
Medina, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads 
as follows: 

"1. Can the Board of Education of the Medina City 
School District legally lease school buses owned by the 
Medina City Board of Education to the St. Francis Xavier 
Parochial School, which buses would be used for the pur­
pose of transporting parochial school children living 
with the area of the Medina City School District? 

"If such action would be legal, a committee made up 
of parents of the parochial school children, known as the 
Parents Bus Committee, would pay the school board a 
fair sum mutually agreed upon for such bus services. The 
buses would be leased during hours which would not con­
flict with their present use. 

"2. What is your opinion as to the legality of the 
proposed leasing if the leased buses were used to transport 
parochial school children living outside the Medina City 
School District? 

"3. Can the Medina City Board of Education legally 
transport parochial school children who reside on estab­
lished school bus routes within the Medina City School 
District to a public school, where the parochial school chil­
dren would then be transported, by other conveyances, to 
the parochial school?" 

The several questions raised by the foregoing must be an­
swered by resort to the appropriate statutory enactments. I am 
constrained to note that the United States Supreme Court in 
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Everson v. Board of Education, 330 U.S. 1, 91 L. ed. 711 (1947) 
has already determined that activity such as here involved is an 
exercise of public welfare powers for the benefit of the children 
concerned and does not violate the First or Fourteenth Amend­
ments of the Constitution of the United States. 

Transpoartation for school pupils is the subject of Chapter 
3327, Revised Code. Specifically, Section 3327.01, Revised Code, 
provides: 

"In all city, exempted village, and local school districts 
where resident elementary school pupils live more than 
two miles from the school to which they are assigned the 
board of education shall provide transportation for such 
pupils to and from school except when, in the judgment 
of such board confirmed, in the case of a local school dis­
trict, by the county board of education, or, in the case of 
a city or exempted village school district, by the judge of 
the probate court, such transportation is unnecessary. 

"In all city, exempted village, and local school districts 
the board may provide transportation for resident high 
school pupils to the high school to which they are assigned. 

"In all city, exempted village, and local school districts 
the board shall provide transportation for all children who 
are so crippled that they are unable to walk to the school 
to which they are asigned. In case of dispute whether the 
child is able to walk to the school or not, the health com­
missioner shall be judge of such ability. 

"When transportation of pupils is provided the con­
veyance shall be run on a time schedule that shall be 
adopted and put in force by the board not later than ten 
days after the beginning of the school term." 

While the term "school" is not defined in this chapter, I am 
of the opinion that it is used in this section to mean a common 
school which is a part of the public school system provided by the 
General Assembly of Ohio under the mandate of Sections 2 and 3, 
Article VI, Constitution of Ohio. This is the definition given to this 
term by the courts and my predecessors in office over the years, 
and it is the only definition which gives meaning to this section. 

In each instance of its use in Section 3327.01, Revised Code, 
the term is either preceded or followed by the language "to which 
* * * assigned." I think it clear that boards of education can assign 



532 OPINIONS 

pupils only to schools within the public school system and that the 
meaning of "school" is limited accordingly. 

A reading of Section 3327.01, supra, and related sections dis­
closes no express authority by which boards of education may 
furnish transportation for pupils of schools other than public 
schools in the public school system. 

The question, then, is whether boards of education of city, 
exempted village or local school districts have an inherent power 
or implied authority to furnish transportation, on any basis, to 
pupils attending privately controlled and parochial schools. 

The extent of the powers and duties of boards of education 
has been the subject of a number of court cases in Ohio. Without 
exception the cases hold that the authority of boards of education 
is derived solely from statute and is limited to those powers ex­
pressly given to them and to powers necessarily implied from those 
powers expressly granted. Board of Education v. Best, 52 Ohio St., 
138; Board of Education v. Volk, 72 Ohio St., 469; State, ex rel. 
Clarke v. Cook, 103 Ohio St., 465; Schwing v. McClure, 120 Ohio St., 
335; Verb erg v. Board of Education, 135 Ohio St., 246; Board of 
Education v. Board of Education, 167 Ohio St., 543, Board of Edu­
cation v. State Board, 116 Ohio App. 515. 

In Schwing v. McClure, supra, the Supreme Court of Ohio 
specifically held, as disclosed by its syllabus: 

"1. Members of a board of education of a school dis­
trict are public officers, whose duties are prescribed by 
law. Their contractual powers are defined by the statutory 
limitations existing thereon, and they have no power ex­
cept such as is expressly given, or such as is necessarily 
implied from the powers that are expressly given. 

"2. The members of the board of education of a 
school district are not authorized to convey or transfer 
to private parties, without consideration, any of the prop­
erty of the school district, real or personal. Hence, the 
acceptance by such members of the board of education 
of a school district of a deed providing that if at any time 
the premises in question shall cease to be used for school 
purposes, the same shall at once vest in the said grantors, 
their heirs and assigns forever, is not effectual to consti­
tute a public school building erected upon such premises 
with public funds a part of the realty, so that such build-
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ing passes with the realty upon reversion to the heirs of 
the grantor." 

In Vergerg v. Board of Education, the court held as disclosed 
by the first branch of its syllabus: 

"l. Boards of education are creatures of statute and 
have only such jurisdiction as thus conferred. They may 
not, under their rule-making power granted by statute, 
confer upon themselves further jurisdiction or authority. 
(Davis et al., Civil Service Comm., v. State, ex rel. Ken­
nedy, Dir. of Public Service, 127 Ohio St., 261, approved 
and followed.)" 

It is apparent from the foregoing authority that boards of 
education have neither inherent nor plenary powers in all matters 
concerning education. 

The specific question remains whether boards of education 
have implied authority to furnish transportation to pupils attending 
privately controlled and parochial schools. 

The question is not entirely one of first impression in this 
office. In Opinion No. 1094, Opinions of the Attorney General for 
1927, the Attorney General was asked whether, under Section 7731, 
General Code, students attending a parochial school situated near 
a common school were entitled to transportation as far as the 
common school on buses provided for the common school. Section 
7731, General Code, provided to the extent material: 

"In all city, exempted village, rural and village school 
districts where resident elementary school pupils live more 
than two miles from the school to which they are assigned 
the board of education shall provide transportation for 
such pupils to and from school except when in the judg­
ment of such board of education, confirmed, in the case of 
a school district of the county school district, by the judg­
ment of the county board of education, or, in the case of 
a city or exempted village school district, by the judgment 
of the probate judge, such transportation is unnecessary." 

It was concluded in Opinion No. 1094 thus: 

"l. Boards of Education in providing transporta­
tion for pupils attending school are limited to the provid­
ing of such transportation for pupils attending schools 
which are a part of the public school system of the state. 

"2. Pupils attending private schools are not entitled 
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to the use of transportation facilities provided for pupils 
attending the public schools." 

In Opinion No. 5586, Opinions of the Attorney General for 
1N2, it was held in material part: 

"l. A board of education is not authorized to en­
gage in the business of transporting persons for hire or of 
using or permitting the use of school buses for the pur­
pose of transporting passengers other than school chil­
dren to and from public schools or to and from public 
school functions." 

There have been no material changes in the language of Sec­
tion 3327.01, Revised Code, (Section 7731, General Code) since 
the issuance of the foregoing two opinions. In the absence of legisla­
tive change, I can only conclude that they correctly declare the law 
to be that a board of education may not contract to transport 
students to privately operated or parochial schools nor may they 
lease public school system buses for this purpose. 

You have also asked whether they may transport pupils of 
privately operated schools living on established public school bus 
routes as far as the public schools. 

The 1927 opinion concluded that boards of education were 
limited to providing transportation for pupils attending schools 
which are a part of the public school system of the state. The issue 
before my predecessor, however, was whether suc:h pupils were 
entitled to such transportation, and any conclusion beyond this 
question is obiter dictum. 

However, in Opinion No. 3100, Opinions of the Attorney 
General for 1953, the Attorney General was asked whether non­
resident pupils who attended a high school other than a high school 
designated by the resident board of education could, under Section 
4855-3, General Code, be furnished transportation to school by the 
board of education of their residence. 

Section 4855-3, General Code, is as follows: 

"The board of education of any city, exempted village 
or local school district may contract with the board of an­
other district for the admission or transportation or both, 
of pupils into any school in such other district, on terms 
agreed upon by such boards within the limitations of law. 
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Whenever a board of education not maintaining a high 
school enters into an agre~ment with one or more boards 
of education maintaining such school for the schooling of 
all its high school pupils, the board of education making 
such agreement shall be exempt from the payment of tui­
tion at other high schools of pupils living within three 
miles of the school designated in the agreement; provided, 
however, that in case no such agreement is entered into, the 
high school to be attended can be selected by the pupil 
holding an eighth grade diploma, and the tuition shall be 
paid by the board of education of the district of school 
residence." 

It was concluded by the Attorney General that: 

"1. A pupil residing in a school district which has 
no high school may attend a high school in another district 
with which his district has entered into a contract for 
such schooling and if no such contract has been entered 
into, or the school designated is situated more than three 
miles from his residence, he may attend a high school of 
his own choosing. 

"* * * * * * * * * 
"3. A board of education is under no obligation to 

provide transportation for its high school pupils under 
any circumstances, but is authorized by Section 4855, 
General Code, Section 3327.01, R.C., to furnish transporta­
tion to any high school where such board is liable either 
by contract or by operation of law for the tuition of such 
pupils. The board of the district of residence is not author­
ized to furnish transportation to pupils who are attending 
a school where there is no such liability." 

(Emphasis added) 

With the exception of limited changes in wording by the 
Bureau of Code Revision with the enactment of the Revised Code, 
the provisions contained in Section 4855-3, General Code, are 
now contained in Section 3327 .04, Revised Code. 

The sum of Opinion No. 3100 is that boards of education 
lack the authority to furnish transportation to pupils attending 
a school in the public school system outside their district of resi­
dence; unless assigned by the board of education, or unless by law 
the board is responsible for the expense of the schooling of such 
pupils. It would seem, a fortiori, that they likewise lack authority 
to furnish transportation to pupils attending privately controlled 
and parochial schools. 



536 OPINIONS 

It is true that boards•of education are given broad power under 
Section 3313.20, Revised Code, in the management of public schools 
within its district. Section 3313.20, Revised Code, providing: 

"The board of education shall make such rules and 
regulations as are necessary for its government and the 
government of its employees and the pupils of the schools. 
Any employee may receive compensation and expenses for 
days on which he is excused by such board for the purpose 
of attending professional meetings, and the board may 
provide and pay the salary of a substitute for such days. 
The expenses thus incurred by an employee shall be paid 
by the board from the general fund of the school district 
or the county board fund." 

The rule making power given by this section, however, is not 
a general power but is limited to the government of a board of 
education or its pupils or employees. A board of education may 
not, under this rule making power, confer upon itself jurisdiction 
or authority not otherwise conferred by statute. Verberg v. Board 
of Education, supra. 

The transportation of private and parochial school pupils 
is unrelated to the government of a board of education or of its 
employees or of the pupils in the public schools within the school 
district. A board of education may not, under Section 3313.20, 
supra, assume the authority to transport private or parochial 
school pupils under either plan suggested by your request. 

In contrast to the limited power under Chapter 3327, Revised 
Code, to provide transportation, Sections 3313.75 to 3313.79, Re­
vised Code, specifically authorize the use of schoolhouses and 
school grounds for recreational, civic, educational, religious and 
social activities which will not interfere with the normal and 
necessary uses of such properties. This contrast but points up that 
the powers of boards of education are statutory and that, in the 
absence of express authority comparable to that relating to the 
use of schoolhouses and school grounds, boards of education may 
not use school buses for other than the transportation of pupils in 
the public school system. 

While admittedly the overall interest of the public school 
system might be served by some such plan as that proposed by 
the Medina City School District board of education, the legislature 
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has not yet been willing to delegate such policy making power to 
city, local or exempted village school district boards of education. 

Being confronted with a lack of express statutory authority, 
and being confronted with the precedent of prior opinions of the 
Attorney General, and with the repeated expressions 'Of the Su­
preme Court of Ohio on the subject generally of the power and 
authority of boards of education, I can only conclude that, under 
existing statutes, boards 'Of education lack the authority to lease 
school buses to parochial schools or to transport parochial school 
children living on established school bus routes to a school within 
the public school system for pick-up by other conveyance. 

I am, therefore, of the opinion that legislative action is 
necessary before private or parochial school pupils may be fur­
nished transportation in public school system buses. I would point 
out that such legislation could either be a grant of discretionary 
power to boards of education with regard to the use of school buses 
or it could specifically authorize such service as that proposed, 
thereby evidencing a legislative intent that is lacking in existing 
statutes. 

In specific answer to your question: city, local and exempted 
village school district boards of education have no authority under 
existing statutes to furnish transportation to private and parochial 
scho'Ol pupils either voluntarily or by contract. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 
Attorney General 




