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1. COUNTY COMMISSIONERS, BOARD OF-?\ll.JST PRO\"lDE. 

SUITABLE QUARTERS FOR BOARD OF HEALTH OF 
GENERAL HEALH DISTRICT -OPINIONS ATTORNEY 

GENERAL, 1932, VOLUME I, 3989, PAGE 106, APPROVED 
AND FOLLOWED. 

2. SUITABLE QUARTERS FOR GENERAL HEALTH DIS­
TRICT-OFFICE SPACE WITHOUT RUNNING WATER, 

TOILET FACILITIES, HEAT AND LIGHT, NOT SUITABLE 
QUARTERS-SECTION 1261-36 G. C. 

SYLLA•BIUS: 

1. A board of county commissioners must provide suitable quarters for the board 
of health of a general health district. (Opinion of the Attorney General for 1932, 
Volume I, No. 8!l8!l, page 106, approved and followed). 

2. Office space without running water, toilet facilities, heat and light is not 
"suitable quarters" for a g-t'lleral health district within the puniew of Section l:?Gl-~1(j, 
General Code 

Columbus, Ohio, October 7, 1949 

Hon. John D. Porterfield, Director of Health 

State of Ohio, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion is as follows: 
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"The board of county commissioners of a county in this state 
has refused to furnish suitable quarters for the office of the board 
of health of a general health district. 

"I should like to have your opinion as to whether Section 
1261 -36 of the General Code of Ohio requires the commissioners 
of any county to provide suitable quarters for the office of the 
board of health of a general health district. 

"If your opinion is in the affirmative, would you consider 
office space without running water, toilet facilities, heat and light 
as suitable quarters for the office of the board of health of a 
general health district?" 

The answer to your question is, I believe, contained in an opinion of 

the Attorney General for l 932, V oL l, No. 3989, page I06. The syllabus 

of that opinion reads as follows: 

"The council of a municipality must provide suitable quar-
ters for the board of health of a city health district, and conse­
quently a city board of health has no authority to rent the same." 

That opinion involved a construction of Section 126r-36, General 

Code, which reads as follows : 

"The county commissioners of any county or the council of 
any city may furnish suitable quarters for any board of health or 
health department having jurisdiction over all or a major part of 
such county or city in accordance with the provisions of this act 
(G. C. Secs. 1261-16 to 1261-22 and 1261-25 et seq.) 

In the construction of Section 1261-36, supra, which reads the same 

today as it did in 1932, the then attorney general reasoned as follows: 

"I,t should be noted from a reading of Section 1261-36, 
above quoted, that the word 'may' is used therein. It is well 
settled in the State of Ohio that 'The word "may" when used in 
statutes which confer powers upon officers or official boards is 
construed to be the equivalent of "shall" or "must" where the 
public has an interest in the exercise of the powers conferred.' 
State, ex rel. v. Evans, 30 0. A. 419. See also State, ex rel. 
Myers v. Board of Education of Spencer Twp., 95 0. S. 367; 
Stanton v. Frankel Bros. Realty Co., et al., u7 0. S. 345." 

I call your attention to the fact that Section 1261 -36 refers to county 

commissioners as well as the council of a city. Therefore, it is my opinion 

that the reasoning of the 1932 opinion, supra, is applicable and contai~ 

the answer to your question. 
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Section J261-36 provides that the county commissioners may furnish 

suitable quarters. It is my opinion that ''office space without running 

water, toilet facilities, heat and light" does not constitute "suitable quar­

ters", within the terms of Section 1261-36. In the 1932 opinion, supra, 

the quarters involved could not be subdivided, were difficult to heat, and 

because of their location were difficult of access tu mothers and others 

who came to the board of health for service. The attorney general was of 

the opinion that these were not "suitable quarters·'. I therefore concur in 

this conclusion because, considering the function of the board and the 

services it performs, quarters that lack running water, toilet facilities, heat 

and light are certainly not ''suitable quarters", as the term is used in 

Section 1261-36, General Code. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




