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OPINION NO. 82-051 

Syll1bu1: 
l. A salaried employee of a township who is a regular employee 

with at least six months prior service with the township is 
entitled by R.C. 511.10 to receive his full pay for a pay period 
during which his hours in actual service are reduced due to an 
enumerated holiday. (1965 Op. Att'y Gen. No. 65-216, approved 
and followed.) 

2. An hourly employee of a township who is a regular employee with 
at least six months prior service with the township is entitled by 
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R.C. 5ll.l0 to eight hours of pay for the enumerated holidays, 
whether or not he actually works on those holidays. 

3. 	 The holiday pay to which salaried and hourly township employees 
are entitled under R,C, SU.IO cannot be considered compensation 
!or any service such employees actually perform on an 
enumerated holiday, and a township employee who actually 
renders service on an enumerated holiday must be compensated 
at his normal rate o{ pay. 

To: Th1>mH E, Fergu1on, Auditor of St•te, Columbu1, Ohio 
By: Wllll•m J. Brown, Attorney Gener•I, July 30, 1112 

I have before me your request for my opinion in which you inquire: 

Does (R.C. 5ll.10] grant to a regular township employee with at least 
six months full-time township service, regardless of classification, 
work schedule, or whether he works on the holiday, a minimum 
entitlement to eight hours pay for each such holiday, in addition to 
payment at his regular rate (salary or hourly) for all hours in active 
pay status (e.g., hours actually worked, authorized sick leave, 
authorized vacation, and other compensated absences) during the pay 
period during which the holiday occurred? 

R.C. 5ll.l0 states in pertinent part: 

Any township employee working on a salary or hourly basis is 
entitled to eight hours of holiday pay for New Year's day, Martin 
Luther King day, Washington-i..incoln day, :'tlemorial day, 
Independence day, Labor day, Columbus day, Veterans' day, 
Thanksgiving day, and Christmas day, of each year, provided that the 
employee is a regular employee with at least six months full-time 
township service prior to the month when such holiday occurs. 
Holidays shall occur on the days specified in section 1.14 of the 
Revised Code. 

In 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-061, I had occasion to note: 

R.C. 511.10 clearly states that a township employee working on a 
salary or hourly basis who is a regular employee with at least six 
months prior service with the township is entitled to eight hours of 
holiday pay for the days specified. This statute grants an 
unconditional right to the employee to receive this pay. A board of 
township trustees does not have the authority to reduce, by 
resolution, an employee's benefits below the statutory minimum. See 
Ebert v. Board of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 N.ETd 
1098 (1980). • . . 

As R.C. 5ll.10 makes it clear that salaried and hourly township employees are 
entitled to eight hours of holiday pay, the question must be what constitutes 
holiday pay. 

Thn question of holiday pay for salaried township employees under R.C. 511.10 
was addressed by one of my predecessors in 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-216. It was 
his opinion that R.C. 511.10 guarantees that salaried employees' pay shall not be 
reduced due to the fact such employees do not work on the enumerated holidays. In 
other words, R.C. 511.10 provides that a salaried township employee shall receive his 
full salary for a pay period even though the time actually on the job for that period 
is reduced due to an enumerated holiday. I concur in this conclusion. 

The 	next question is the rights of hourly township employees under R.C. 
511.10. R.C. 511.10 states such employees shall be entitled "to eight hours of holiday 
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pay." As "holiday" and "pay" are nowhere defined for the purposes or R.C. Chapter 
Sil, I must look to the plain meaning of these tel.'ms. R.C. 1.42; Swetland v. Miles, 
101 Ohio St. 501, 130 N.E. 22 (1920). "Holiday" is defined as "a day of exemption 
from labor," Black's Law Dictionarv 659 (5th Ed. 1979), and "pay" Is defined as 
"[cl ompensation; wages; siuary," Black's 1016. Thus, holiday pay literally means 
wages for a day of exemption from labor. Therefore, it is my opinion that R.C. 
Sil.IO entitles hourly township employees to eight hours of pay, whether or not they 
work on an en~merated holiday. Cf, 1959 Op. Att'y Gen. No. 606, p. 316 (R,C, 
325,19 entitles hourly and salaried county employees to eight hours of holiday pay 
for enumerated holidays, even when such holidays fall on a Saturday, a day on 
which such employees are not normally scheduled to work). I note again that the 
fact R.C. Sil.IO speaks of holiday pay as an entitlement means a board of township 
trustees is required to provide it to township employees. Op. No. 81-061. 

R,C, 511.10 does not address the issue of the rights of a township employee In 
the event he works on an enumerated holiday. See 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-134. 
However, implicit in an entitlement to wagesfor a day on which no labor is 
provided is the principle that such wages cannot be considered compensation for 
services actually rendered during an enumerated holiday. Should an employee be 
required to work on an enumerated holiday, ho:= must be compensated for the hours 
he actually works at his normal rate of pay in addition to receiving the eight hours 
of holiday pay to which he is entitled pursuant to R.C. SU.IO. Any other result 
would render the provisions of R.C. Sil.IO meaningless. See R.C. l,47(C) (in 
enacting a statute, it is presumed that a just and reasonable result is intended). 

Based on the foregoing analysis, it is my opinion, and you are advised: 

1. 	 A salaried employee of a township who is a regular employee 
with at least six months prior service with the township is 
entitled by R.C. Sil.IO to receive his full pay for a pay period 
during which his hours in actual service are reduced due to an 
enumerated holiday. (1965 Op. Att'y Gen. No. 65-216, approved 
and followed.) 

2, 	 An hourly employee of a township who is a regular employee with 
at least six months prior service with the township is entitled by 
R,C, SU.IO to eight hours of pay for the enumerated holidays, 
whether or not he actually works on those holidays. 

3. 	 The holiday pay to which salaried and hourly township employees 
are entitled under R.C. 511,10 cannot be considered compensation 
for any service such employees actually perfo,•m on an 
enumerated holiday, and a township employee who actually 
renders service on an enumerated holiday must be compensated 
at his normal rate of pay. 




