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OPINION NO. 66-173 

1. There is no statutory authority to submit a proposed
d

Syllabus: 

istrict levy to the voters of such district for the purpose
of building a district detention home pursuant to Section 
2151.34 et seq., Revised Code, either before or after the for­
mation of a district board of trustees. 

2. Until the juvenile judge or juvenile judges advise 
and recommend the establishment of a county or a district de-
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tention home, pursuant to Section 2151.34, Revised Code, there 
is no legal authority to levy a tax for that purpose. There 
is no statutory authority for a tax levy in the alternative. 
Sections 5705.19, 5705.25, Revised Code. 

3. If a district detention home is established pursuant 
to Section 2151.34, Revised Code, the board of county commis­
sioners of each participating county shall provide for its 
proportionate share of the costs of establishing, maintaining, 
and supporting the detention home, 

To: Robert 0. Stout, Marion County Pros. Atty., Marion, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, October 28, 1966 

Your letter requesting my opinion asks the following 
questions: 

"l - May the interested counties submit 
a district building levy to the voters without 
first forming a District Detention Home Board 
as described by Section 2151,34 et seq.? 

"2 - May a county submit a building levy 
to the electorate in alternative form, so that 
if a District Detention Home Organization is 
not formed, that nevertheless, if the levy is 
successful, the funds may be used for a single 
county detention facility? Conversely, if the 
levy is submitted and passed as a single county 
Detention Home issue may it thereafter be used 
for a District Detention Home? 

"3 - If the district is formed, must the 
levy be passed in each county, or is it's adop­
tion dependent on a majority vote of the dis­
trict as a whole?" 

Chapter 2151, Revised Code, pertains to the establishment 
and jurisdiction of juvenile courts. 

Section 2151.01, Revised Code, provides in part: 

"(A) As used in the Revised Code, 'juvenile 
judge' or 'juvenile court' means the judge or the 
court exercising the powers and jurisdiction con­
ferred in sections 2151.01 to 2151.54, inclusive, 
of the Revised Code. 

"* * * * * * * * *" 
One of the powers of a juvenile judge, pursuant to Sec­

tion 2151,34, Revised Code, is to advise and recommend that 
a detention home be established, 

Section 2151,34, Revised Code, provides in part: 

"* * * * * * * * * 
"Upon the advice and recommendation of the 
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Judge, the board of county commissioners shall 
provide, by purchase, lease, construction, or 
otherwise, a place to be known as a detention 
home,*** where delinquent, dependent, neg­
lected children, or Juvenile traffic offenders 
may be detained until final disposition. Upon 
the Joint advice and recommendation of the Juven­
ile Judges of two or more adjoining or neigh­
boring counties, the boards of county commission­
ers of such counties shall form themselves into 
a Joint board, and proceed to organize a district 
for the establishment and support of a detention 
home for the use of the Juvenile courts of such 
counties, where delinquent, dependent, neglected
children, or Juvenile traffic offenders may be 
detained until final disposition, by using a site 
or buildings already established in one such 
county, or by providing for the purchase of a 
site and the erection of the necessary buildings
thereon. Such county or district detention home 
shall be maintained as provided in sections 
2151.01 to 2151.54, inclusive, of the Revised 
Code.*** 

"* * * * * * * * *" 
The power to establish a detention home is within the 

exclusive discretion of the Juvenile judge or judges. Upon
the advice and recommendation of the juvenile judge, the 
board of county commissioners for the county wherein the 
Juvenile court is located shall establish a county detention 
home. Upon the Joint adviceand recommendation of two or 
more juvenile Judges of two or more adjoining or neighboring
counties, the boards of county commissioners for the counties 
wherein said Juvenile courts are located shall establish a 
district detention home. The county or district detention 
home is established as an agency of said court or courts, al­
though the cost of its establishment, maintenance, and support
shall be borne by the board er boards of county commissioners, 
as the case may be. 

Upon the single or joint advice and recommendation of 
the Juvenile Judge or Judges, the board or boards of county
commissioners are under a mandatory obligation to establish, 
maintain, and support the detention home. In State, ex rel. 
rhy, v. South (1964), 176 Ohio St. 241, the fifth branch of 

syllaousstates: 

"Section 2151.34, Revised Code, which re­
quires that, 'upon the advice and recommendation 
of the Judge, the Board of County Commissioners 
shall provide, by purchase, lease, construction, 
or otherwise, a place to be known as a detention 
home,' ls mandatory, and a writ of mandamus will 
issue to compel the board to exercise its dis­
cretion in making provision for such home." 

The Supreme Court, in State, ex rel. Ray, v. South, supra,
by its opinion, makes it clear that It Is the plain duty or­
the board or boards of county commissioners to provide a deten­
tion home. The providing of such detention home is not depen-



2-373 OPINIONS 1966 Opln. 66-176 

dent upon the passage of any particular tax levy to be submitted 
to the voters. This is true whether a county or a district de­
tention home is,established. The apportionment of costs to each 
participating county for a district detention home is provided 
for by Section 2151.3412, Revised Code. Each county shall pro­
vide its share from its own county funds. 

A juvenile detention home may not be established pursuant 
to Section 2151.34, Revised Code, except upon the advice and 
reconvnendation of the juvenile judge, or in the case of a dis­
trict detention home, upon the joint advice and recommendation 
of all the juvenile judges within said district. There is no 
basis on which to make a tax levy until after such discretion 
is exercised, at which point in time the determination will have 
been made as to whether a county or a district detention home 
will be provided. If it is determined to establish a district 
detention home, there is no statutory authority for a district 
levy; each participating county is required to provide its pro­
portionate share of the costs, by levies in the individual 
counties or from other funds available to each such county. 

In answer to your specific questions, it is my opinion, 
and you are advised, that: 

1. There is no statutory authority to submit a proposed 
district levy to the voters of such district for the purpose 
of building a district detention home pursuant to Section 
2151.34 et seq., Revised Code, either before or after the for­
mation of a district board of trustees. 

2. Until the juvenile Judge or Juvenile judges advise 
and recommend the establishment of a county or a district de­
tention home, pursuant to Section 2151.34, Revised Code, there 
is no legal authority to levy a tax for that purpose. There 
is no statutory authority for a tax levy in the alternative. 
Sections 5705.19, 5705.25, Revised Code. 

3. If a district detention home is established pursuant 
to Section 2151.34, Revised Code, the board of county commis­
sioners of each participating county shall provide for its 
proportionate share of the costs of establishing, maintaining, 
and supporting the detention home. 




