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OPINION NO. 69-110 

Syllab1:1s: 

When the court deems it necessary to appoint counsel for a 
juvenile, pursuant to Section 2151.351, Revised Code, such 
counsel's services shall be paid for by the county as is stated 
therein. 

To: James V. Barbuto, Summit CO!Jnty Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 4, 1969 

You have requested my opinion and answer to two questions 
stated as follows: 

"In Juvenile Court cases for dependency 
or neglect where permanent custody is the 
issue, may the Court assign lawyers for in­
digent dependents and tax their fees as part 
of the Court costs pursuant to Section 2151. 
351 - RC, and then obtain reimbursement from 
the State? 

"In Juvenile Court cases where attorneys 
are appointed in delinquency cases, may their 
fees also be taxed ·as part oi the cost when 
reimbursed by the State?" 

Section 2151.351, Revised Code, mentioned in your inquiry 
reads as follows: 

"When a child is brought before t,he 
juvenile court for hearing to determine 
whether or not such child is delinquent, 
dependent, neglected, or a juvenile 
traffic offender in cases where it ap­
pears that such juvenile traffic offend­
er may be adjudged delinquent, if he and 
his parents are indigent, the court may 
assign counsel to such child and his 
parents. Such counsel shall not be a 
partner in the practice of law of any 
attorney representing any interest ad­
verse to the child. 

"Counsel so assigned to represent a 
child and his parents shall be paid for 
their services by the county, and shall 
receive therefor such compensation as 
the juvenile court may approve, not ex­
ceeding three hundred dollars and expen-
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ses as the trial court may approve. 

"The fees and expenses approved by 
the court under this section shall be 
taxed as part of the costs." 

(Emphasis added.) 

Section 2949.18, Revised Code, provides for reimbursement by 
the state for the cost of prosecution and the transportation of~ 
felon to a penal institution. It states that this reimbursement is 
made only when a felon is delivered; and first requires the issuance 
of an execution against the felon's property pursuant to Section 
2949.15, Revised Code. 

Section 2949.19, Revised Code, has similar provisions and both 
sections are quoted as follows: 

Section 2949.18, Revised Code: 

",1htn the clerk of the court of 
common pleas certifies on a cost bill 
that execution was issued under section 
2949.15 of the Revised Code, and re­
turned by the sher.iff 'no goods. chat­
tels, lands, or tenements found whereon 
to levy,' the person in charge of the 
penal institution to which the convicted 
felon was sentenced shall certify there­
on the date on which the prisoner was 
received at the institution and the fees 
for transportation, whereupon the auditor 
of state shall audit such cost bill and 
the fees for transportation, and issue 
his warrant on the treasurer of state 
for such amount as he finds to be 
correct." (Emphasis added. ) 

Section 2949.19, Revised Code: 

"Upon the return of the writ against 
a convict issued under section 2949.15 of 
the Revised Code, if an amount of money has 
not been made sufficient for the payment of 
costs of conviction and no additional prop­
erty is found whereon to levy, the clerk 
of court of common pleas shall so certify 
to the auditor of state, under the seal of 
the court, with a statement of the total 
amount of costs, the amount paid, and the 
amount remaining unpaid. Only one state­
ment of costs shall be certified to the 
auditor of state in each case, and such 
statement of costs shall include all the 
counts co~tninerl in_a Ringle indictment 
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and payment requested for one count only 
and no additional costs shall be allowed 
\vhere there are additional counts con­
tained in the same indictment. Such un­
paid amount as the auditor of state finds 
to be correct shall be paid by the state 
to the order of such clerk." 

(Emphasis added.) 

Section 2949.15, Revised Code, mentioned in both of the above 

sections and to both of which it is a prerequisite, applies to 

felonies only. It reads as follows: 

"The clerk of the court of common 
pleas in which a person was convicted 
of a felony shall forthwith issue to 
the sheriff of the county in which the 
indictment was found, and to the sheriff 
of any other county in which the convict 
has property, executions against his 
property for fines and the costs of pros­
ecution, which shall be served and re­
turned within ten days, with the pro­
ceedings of such sheriff or the want of 
property upon which to levy, indorsecl 
thereon. 

"When a levy is made upon property 
under such execution, a writ shall forth­
with be issued by the clerk for the sale 
thereof, and such sheriff shall sell the 
property and make return thereof, and 
after paying the cost of conviction, ex­
ecution, and sale, pay the balance to the 
person authorized to receive it." 

(Emphasis added.) 

In the case of In re Agler, 19 Ohio St. 2d 70, decided July 9, 

1969, the first branch of the syllabus reads as follows: 

"l. In order to sustain commitment 
of a juvenile offender to a state insti­
tution in a delinquency proceeding, where 
such commitment will deprive the child of 
his liberty, the alleged delinquent must 
have been afforded representation by 
counsel, appointed at state expense in 
case of indigency. (In re Gault, 387 U.S. 
1. Section 2151.351, Revised Code. 
Paragraph two of the syllabus of Cope v. 
Campbell, 175 Ohio St. 475, overruled.)" 
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It is my opinion that the court expressed the term "state 

expense" generically and did not intend any amendment to s~ction 

2151.351, Revised Code, which specifically states that the services 

of counsel shall be paid for by the county. 

The General Assembly has not yet assumed for the state the 

expense of delinquency proceedings. It has permitted the payment 

of costs only in felony cases. It has not permitted the payment of 

costs in other criminal cases. The question at hand does not in-

volve criminal prosecution as is apparent in reading the pertinent 

part of Section 2151.35, Revised Code: 

"The judgment rendered by the court 
under this section shall not impose any 
of the civil disabilities ordinarily im­
posed by conviction, in that the child is 
not a criminal by reason of such adjudi­
cation, nor shall any child be charged or 
convicted of a crime in any court. except 
as provided in section 2151.26 of the 
Revised Code. * * *" (Emphasis added.) 

It is, therefore my opinion and you are advised t,1at when the 

court deems it necessary to appoint counsel for a juvenile, pur­

suant to Section 2151.351, Revised Code, such counsel's services 

shall be paid for by the county as is stated therein. 




