
ATTORNEY GENERAL 

COUXTY COMMISSIONERS-DITCH ASSESSMENTS-FEES­
ALLOWED BY FORMER SECTION 65oz G. C.-SERVICES-IM­
PROVEMENT MADE UNDER PROVISIONS CHAPTER I, TITLE 
III, PART SECOND, GENERAL CODE-COMMISSIOXERS EN­
TITLED TO FEES ONLY WHEN PROVISION MADE IN SPE­
CIAL ASSESSMEXT FOR SUCH IMPROVEMENT OF AN 
AMOUNT SUFFICIENT TO INCLUDE AND COVER SUCH 
CO:VIPENSATION. 

SYLLABUS: 

County commissioners are entitled to the fees allowed by former Section (Ei02 
General Code, for services in connection with an improvement made under the pro­
visions of Chapter I, Title III, Part Second of the General Code, only when pro­
vision has been made in the special assessment for such improvement of an amount 
sufficient to include and cover such compensation. 

Columbus, Ohio, October 6, I945 

I Ion. Richard E. Hole, Prosecuting Attorney 

( ;reenville, Ohio 

I )ear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"Since the release of your Opinion No. 387, rendered 
August 4, 1945, a question has arisen in this County concerning 
payment of the fees earned by a commissioner under the pro­
visions of Section 6502, which was repealed effective Septem­
ber 3, 1945. 

As was the practice throughout the State, no fees were 
figured in ditch assessments from and after the last mentioned 
date, and consequently thtre is no money available for the pay­
ment of said fees provided in said Section 6502 unless the same 
can be paid from funds other than those arising from ditch as­
sessments on the particular ditches in question. 

As this question has arisen in all of the surrounding counties, 
I would appreciate your rendering a formal Opinion as to 
whether or not a commissioner can legally be paid fees earned 
under Section 6502 of the General Code, when such fees have not 
been figured in the rost_s of construction and have not heen taken 



626 OPINIONS 

into consideration when the assessments were levied and col­
lected." 

Section 6502, General Code, prior to its repeal by the 95th General 

Assembly, read as follows: 

0 In addition to the salary otherwise provided by law for 
county commissioners, each commissioner shall receive, for per­
forming all duties required of him in this chapter, five dollars per 
day for each day actually engaged in work on an improvement 
as defined in this chapter, but not to exceed one hundred days in 
any one year, and not to exceed four days on any one improve­
ment, and said compensation shall be charged as costs in the 
location and construction of the improvement and paid in the first 
instance out of the general ditch improvement fund of the 
county." 

It will be noted that the compensation provided for a county commis­

sioner for duties "required of him in this chapter" was to be paid in the 

first instance out of the general 'ditch improvement fund of the county, 

but that such compensation was to be charged as costs in the location 

and construction of the improvement. The chapter referred to is Chap­

ter 1, Title III, Part Second of the General Code, and by the provisions 

of that chapter the costs of drainage ditches are to be assessed upon the 

benefited property. The supervision of the improvement and the levying 

of the assessment are part of the duties of the county comissioners. 

The general ditch improvement fund referred to in Section 6502 

supra, is defined by Section 6492, General Code, which reads as follows: 

"The commissioners of each county shall provide and estab­
lish a fund, to be known as the general ditch improvement fund, 
which shall be used as a sinking fund for all bonds issued under 
the provisions of this chapter. Said fund shall consist of all 
funds in any ditch fund at -the time this act takes effect, that are 
not then specifically appropriated, of any taxes then or thereafter 
levied and collected for ditch and drainage purposes under county 
levies, not by law otherwise disposed of, the proceeds of all bonds 
issued and sold under this chapter, the collections from all special 
assessments for benefi•ts to property, as provided in this chapter, 
and such other funds as by law are or may be provided to be paid 
therein." 

The general ditch improvement fund referred to in the section last 

quoted has now been abolished and has become by virtue of Section 
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5625-1 et seq. General Code, known as the uniform tax levy law, one of 

the subdivisions of the general fund of the county. See 1928 Opinions 

Attorney General, page 2691. Section 5625-9, General Code, sets out the 

funds which are to he established by each subdivision, including among 

others the general fund, and Section 5625-10 General Code, provides in 

part as follows : 

"All revenue derived from the general levy for current ex­
pense within the ten mill limitation; from any general levy for 
current expense authorized by vote outside of the ten mill limita­
tion; and from sources other than the general property tax, unless 
the law prescribes its use for a particular purpose, shall be paid 
into the general fund. * * *." 

My opinion No. 387, rendered August 4, 1945, to which you refer, 
held in effect, that the repeal of said Section 6502, General Code, did 

not deprive a county commissioner who was in office prior to such repeal, 

of his fees earned during his existing term, pursuant to that statute. 

If, therefore, in the case you present, the county commissioners m 

pursuance of their duty have included in the assessments the amount of 

the compensation to which they were entitled under Section 6502, General 

Code, the general fund of the county will have been enriched to the ex­

tent of such compensation and the county commissioners would therefore 

have a right to draw their compensation from the fund. 

If, on the contrary such fees were not taken care of in estimating 

and fixing the assessment, then it appears to me that the county commis­

:-ioners would be unable to allow and pay themselves such compensation 

out of that fund. The right to receive these fees seems to me to be coupled 

with the duty to provide funds for their payment in the manner prescribed 

by the law, and the mere fact that this compensation was to be paid in the 

first instance from the general ditch improvement fund created from a 

variety of sources, did not confer upon the county commissioners the right 

to draw their compensation from that fund and ignore the provisions of 

the law for replenishing it. The very use of the words "in the first 

instance" implies that that fund was to be merely the temporary source 

for payment of a cost which must ultimately be paid by assessments col­

lected from the owners of the benefited property. 

In Section 3909, General Code, relating to municipal assessments, 
there is a provision authorizing an additional pro rata assessment when the 
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original assessment is insufficient to cover all costs and expense of an im­

provement but I find no similar provision relating to assessments by the 

county commissioners in the matters here under consideration. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry it is my opinion that 

county commissioners are entitled to the fees allowed by former Section 

6502; General Code, for services in connection with an improvement made 

ttnder the provisions of Chapter 1, Title III, Part Second of the General 

Code, only when provision has been made in the special assessment for 
such improvement of an amount sufficient to include and cover such com 

pensation. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

.Attorney General. 




