
OPINIONS 

1. SCHOOL DISTRICT, LOCAL-AUTHORIZED ISSUANCE 
OF BONDS-PURPOSES, TO CONSTRUCT AND EQUIP 
FIREPROOF ADDITIONS TO EXISTING SCHOOL BUILD­
INGS-BOARD OF EDUCATION MAY ISSUE BONDS OF 
LESS AMOUNT AND USE PROCEEDS OF SALE TO BUILD 
CONCRETE BLOCK ADDITION TO EXISTING SCHOOL 
BUILDING-FABRICATED STEEL ADDITION-INCOM­
BUSTIBLE MATERIALS-REGULATIONS OF STATE FIRE 
MARSHAL FOR FIREPROOF CONSTRUCTION. 

2. WHERE BONDS ISSUED TO CONSTRUCT AND EQU[P 
FIREPROOF ADDITIONS TO EXISTING SCHOOL BUILD­
INGS-NO AUTHORITY FOR BOARD OF EDUCATION TO 
USE FUNDS TO INSTALL NEW FURNACE IN EXISTING 
SCHOOL BUILDINGS UNLESS NEW FURNACE IS NECES­
SARY TO ADEQUATELY HEAT NEW ADDITIONS TO EX­
ISTENT SCHOOL BUILDINGS. 

SYLLABUS: 

1. Where a local school district, by the requisite majority of the electors of such 
,district, has authorized the issuance of bonds for "the purpose of constructing and 
equipping fireproof additions to existing school buildings" the board of education of 
such district may issue bonds thereunder of less amount than that authorized and use 
the proceeds of the sale of such bonds for the purpose of building a concrete block 
addition to its existing school building or for the purpose of building a fabricated 
steel addition to its existing school building provided such fabricated steel addition 
is covered with incombustible materials as required by, and in conformity with, the 
regulations of the State Fire Marshall for fireproof construction. 

2. Where bonds are issued by a school district for "the purpose of constructing 
-and equipping fireproof additions to existing school buildings" the board of education 
is not authorized to expend any portion of the proceeds of the sale of such bonds for 
the purpose of installing a new furnace in the presently existing school buildings 
unless such new furnace is necessary to adequately heat the new additions to the 
existing school buildings. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, April 26, 1949 

Hon. Jack H. Critchfield, Prosecuting Attorney 

Wayne County, \i\Tooster, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your recent request for my opinion 

reading as follows : 

"At the last general election Congress Local School District, 
Wayne County, Ohio voted a bond issue for $77,000.00 for 'the 
purpose of constructing and equipping fireproof additions to 
existing school buildings.' 

It now appears that the $77,000.00 is not enough money to 
build what was anticipated at the time the bond resolution was 
passed and the issue passed by the voters. 

However, it does seem possible that for less money the board 
could construct a concrete block addition or possibly a fabricated 
steel addition. 

The weighted average of the amount to be expended in the 
transcript was 23 years. 

Under the above state of facts would you give me your 
opinion on the following: 

( 1) Could the board sell bonds under this issue for less 
than $77,000.00 for the construction of concrete block addition 
to existing school buildings? 

(2) Could the board sell bonds under this issue for less 
than $77,000.00 for construction of fabricated steel addition to 
existing school buildings? 

(3) Could the board sell bonds under this issue for instal­
lation of a new furnace in the present school buildings?" 

The authority of your board to issue bonds for less than the amount 

authorized by the voters of the district is authorized by Section 2293-26 

of the General Code which reads as follows : 

"If the taxing authority decides not to issue such anticipatory 
notes, or, if such notes are issued, when they are about to fall 
clue, the taxing authority shall adopt a resolution or ordinance 
determining whether the bonds are to be issued in one lot or in 
installments, and fixing the amount of the bonds to be presently 
issued which shall not be greater than the amount authorized; 
fixing their purpose in accordance with the prior resolution or 
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ordinance of the taxing authority; and fixing the elate, rate of in­
terest and maturity which, however, need not be the same as 
those fixed in the prior resolution or ordinance. If it is determined 
to issue bonds in installments, then a similar resolution or ordin­
ance shall be adopted whenever a new installment of such bonds 
is to be issued. The resolution or ordinance provided for in this 
section shall provide for the levying of a tax sufficient in amount 
to pay the interest on and retire at maturity all of the bonds 
covered by said resolution or ordinance ; but the amount of the 
tax to be levied in any year may be reduced by the amount to 
be available for such purposes from special assessments, revenues 
and surplus funds of public utilities, any surplus in the fund from 
which such bonds are to be retired, or other moneys specifically 
assigned. by law for such debt charges and not otherwise pledged 
or obligated. A copy of such resolution or ordinance shall be 
certified by the fiscal officer of the subdivision to the county 
auditor ·of the county in which such subdivision is located. 
When anticipatory notes are not to be issued, the resolution or 
ordinance required by section 2293-25 may be incorporated in 
and made a part of the resolution or ordinance required by this 
section. The taxing authority may combine in a single issue bonds 
for any number of improvements constituting one purpose as 
defined by section 2293-20 of the General Code." 

Thus from the terms of the above statute a bond-issuing authority 

at the time of enacting its resolution to issue bonds previously author­

ized, must fix the amount of the bonds which it desires to issue at that 

time, limited only to the extent that the maximum amount issued shall 

not exceed the amount authorized. The minimum amount which such 

issuing authority may issue at one time for an improvement to be made 

solely from proceeds of a bond issue would be limited by Section 5625-33, 

General Code, to the amount required to meet the contract or contracts 

intended to be entered into for such improvement. (1928 O.A.G. No. 

1678 at page 319.) 

Your inquiry as to whether the bonds may be issued for constructing 

concrete block or fabricated steel additions to existing school buildinf~S 

is entirely a question of fact. It is provided by Section 2293-2, Gener.11 

Code, in part, as follows : 

"The taxing authority of any subdivision shall have power 
to issue the bonds of such subdivision for the purpose of acquiring 
or constructing any permanent improvement which such sub­
division is authorizedJ.-toi.::icquire.abtc.COnstruct.". 
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A permanent improvement is defined by Section 2293- I to be any 

property, asset or improvement with an estimated life or usefulness of 

five years or more, including reconstructions, enlargements and extensions 

thereof having an estimated life or usefulness of five years or more. 

The declared purpose of your bond issue as authorized by the voters would 

conform to the requirements of the foregoing sections. 

It is further provided by Section 5625-10, General Code: 

"Money paid into any fund shall be used only for the purpose 
for which such fund is established." 

The purpose of the bond issue quoted in your letter is quite broad. 

Assuming this purpose was contained in all proceedings had with ref­

erence to the submission of the issue to the voters as well as the purpose 

stated in the ballot it was not based upon, nor did it make any reference 

to any specific plan or type of addition, except that they be of fireproof 

construction, and in my opinion any steps that would be taken leading 

to the desired end would fall within the scope of its purpose. 

The particular problem with which you are confronted would ;;e 

whether the type of material used in construction would conform to 

these requirements. Section 126oo-73, General Code, defines fireproof 

construction as that type in which all structural parts carrying weights 

or resisting strains and all exterior and interior walls, partitions, stair, 

elevator and other enclosures are composed entirely of incombusltible 

materials with all metallic structural members protected from the effects 

of fire and water by a covering of materials entirely incombustible and 

slow heat conductors. I am advised by the Division of Vvorkshops and 

Factories of the Department of Industrial Relations of the State of 

Ohio that concrete block material is incombustible and when used for 

construction purposes is classified as fireproof construction. They furth~r 

have advised that fabricated steel construction is not considered fireproof 

construction material unless it be covered, in accordance with their speci­

fications, with certain additional materials which are classified as in­

combustible. 

From the nature of your inquiry it is observed that a further problem 

might possibly present itself if the structure or structures proposed were 

to be constructed as separate buildings, not attached to or connected with 

the present structure or building. The answer to this depends upon ~he 

meaning of the word "additions" as stated in the declared purpose of ~h•~ 
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bond issue. VVebster' s New International Dictionary defines the wo~·d 

"additions," as applied to buildings, as follows : 

"A part added to a building, either by being built so as to 
form one architectural whole with it, or by being joined with it 
in some way, as by a passage, and used so that one is a neccessary 
adjunct or appurtenance of the other, or so that both constitute 
in use and purpose one and the same building." 

Black's Law Dictionary defines the word with reference to the law of 

insurance as meaning a part added or joined to a main building and as 

applying to buildings appurtenant to some other building though not in 

physical contact therewith. In Lewis v. State, ex rel. Kramer, 69 0. S. 

473, 69 N. E. 980, at page 481 of the Ohio State Report it was stated: 

"An 'addition' to an existing building is generally con­
structed on the ground and annexed to the original building, or 
placed on top of the same." 

It is therefore my opinion that such additions would be proper even 

if erected as a separate structure or structures from the main building, 

if located upon the same plot of ground as the present structure and used 

m conjunction therewith. 

Coming to your last question, it will be noted that the purpose of :·he 

issue, as set forth above, makes reference to the construction and equipping 

of the proposed additions only. No words are contained therein which 

could reasonably be interpreted as indicating an intent to equip or improve 

the presently existing structure. Section 2293-29 states in part as follows: 

"The money from the principal, on the sale of such bonds 
or notes, shall be credited to the fund on account of which the 
bonds are issued and sold and used only for the purpose set out 
in the resolution or ordinance of the taxing authority, and all 
moneys from premiums and accrued interest, shall be paid into 
the sinking fund or bond retirement fund from which said bonds 
or notes are to be redeemed." 

It will thus be seen that no part of the proceeds of the sale of these 

bonds could be used for new equipment in the present school buildings. 

It is perceived that one heating plant might be contemplated and 

preferred as a heating plant for the supply of heat to the proposed addi­

tions, as well as the presently existing school building. A source of heat 

is necessary for such new structure or structures and any reasonable 
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means of obtaining the same would be within the scope of the declared 

purpose of equipping such additions. Such source would not of a necessity 

be required to be located within a new addition. If, therefore, the presently 

existing heating plant were inadequate to supply the additional structure 

or structures with an adequate supply of heat, and it is, in the opinion <. f 

the board of education, more practical to have one heating plant for both 

the present school building and the proposed additions it would be my 

opinion that a part of the proceeds of the sale of the bonds issued under 

the proceedings of your board could properly be used to install a new 

furnace in the existing school building of a sufficient size to adequately 

supply both the present structure and the new addition or additions thereto. 

It is my opinion that such procedure would be properly classified as part 

of the necessary equipping of such proposed addition or additions. 

In direct answer to your questions it is my opinion that: 

(a) The board of education under the proposed bond issue could 

issue less than the full amount of bonds authorized and construct a con­

crete block addition to the existing school building!>. 

(b) The board of education under the proposed bond issue could 

issue less than the full amount of bonds authorized and construct a fabri­

cated steel addition to the existing school buildings, provided such fabri­

cated steel is covered with incombustible materials as required by, and in 

conformity with, the requirements of the State Fire Marshal for fireproof 

construction. 

(c) The board of education could not use a portion of the proceeds 

of the sale of bonds proposed to be issued for the purpose of installing a 

new furnace in the present school buildings unless such new furnace were 

necessary to adequately heat the proposed additions to the present building. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




