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792 OPINIONS 

TRUST COMPANY, INCORPORATED-DEPOSITED FUNDS 

WITH TREASURER OF STATE-REQUIRED TO GIVE. BOND 

BEFORE QUALIFIED TO ACT AS A FIDUCIARY WHERE AP­
POINTMENT MADE AND LETTERS ISSUED BY PROBATE 

COURT-SECTIONS 710-161, 10506-4, G. C. 

SYLLABUS: 

An incorporated trust company which has deposited fonds with the Treasurer 
of State as provided by law is required, notwithstanding the provisions of Section · 
710-161, General Code, to give a bond by reason of the provisions of Section 10506-4, 
General Code, before being qualified to act as a fiduciary where its appointment is 
made and letters are issued by the probate court. 

Columbus, Ohio, December 19, 1945 

Hon. D. Deane McLaughlin, Prosecuting Attorney 

Canton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The opinion of your office is requested as to whether an 
incorporated trust company, which has deposited funds with the 
Treasurer of State as provided by law, is nevertheless required 
under the Probate Code to file a bond for the faithful discharge of 
its duties. 

This question arises because of an apparent conflict between 
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Section 710-161, General Code, of Ohio and Section 105o6-4 of 
the General Code. 

It will be seen that under Section 7rn-161 it is specifically 
provided that no bond shall be required unless the court upon 
proper application shall so require. On the other hand, Section 
rn506-4 would seem to be a mandatory requirement applicable to 
all ficluciaries. 

It is further to be noted that prior to September 2, 1935, 
Section 105o6-4 commenced with the phrase-'unless otherwise 
provided by law.' Furthermore, it was stated by the probate code 
committee of the Ohio State Bar Association that the phrase 
referred to above, to-wit: 'Unless otherwise provided by law' 
was stricken out by the amendatory legislation, making it there­
after necessary for qualified trust companies to file a separate 
fiduciary bond." 

Section 710-16 r, General Code, as it now exists, was enacted by the 

Legislature in 1919 ( See Volume 108 Ohio Laws, Part I, page 121) and 

provides as follows : 

"The capital stock of such trust company, with the liabilities 
of the stockholders existing thereunder, and the fund deposited 
with the treasurer of state as provided by law shall be held as se­
curity for the faithful discharge of the duties undertaken by such 
trust company in respect to any trust, and no bond or other 
security, except as hereinafter provided, shall be requirecl from 
any such trust company for or in respect to any trust, nor when 
appointed executor, administrator, guardian, trustee, receiver, 
assignee, or depositary; except that the court or officer making 
such appointment may, upon proper application, require any trust 
company which shall have been so appointed to give such security 
for the faithful performance of its duties as to the court or officer 
shall seem proper, and upon failure of such trust company to 
give security as required may remove such trust company anrl 
revoke such appointment." 

In construing the exception mentioned in the preceding section, it 

was held by a former Attorney General ( See 1920 Opinions of the At­

torney General, Volume I, Page 210) that: 

"A court or other authority appointing a domestic trust com­
pany to any of the fiduciary positions mentioned in section 
710-161, G. C., may not, in the first instance, require the giving of 
a specific bond or other security for the performance of the duties 
of the position ; but after appointment, upon application in writing 
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made by any person interested in the trust estate at any time, such 
additional security may be required by the court or officer." 

Section 105o6-4, General Code, as effective January I, 1932, provided 
as follows: 

"Unless otherwise provided by law, or by the instrument 
creating the trust, every fiduciary shall, prior to the issuance of 
his letters file in the probate court in which the letters are to be 
issued, a bond with penal sum in such amount as may be fixed by 
the court, but in no event less than double the probable value of 
the personal estate, and of the annual real estate rentals which will 
come into his hands as such fiduciary, except that the penal sum 
of the bond of a guardian of the person only shall be double the 
probable expenditures to be made by such guardian for the ward 
during one year. Said bond shall be in such form as the court 
shall approve, shall be signed by such sureties as are required by 
law and approved by the court, shall be conditioned that the fidu­
ciary will faithfully and honestly discharge the duties devolving 
upon him as such fiduciary, and shall be conditioned further as 
may be provided by law." 

Until September 2, 1935, the two above quoted sections were not in 

conflict and the provision "unless otherwise provided by law" found in 

Section 10506-4, indicated that that section was not to apply to those trust 

companies mentioned in Section 710-161. On September 2, 1935, Section 

10506-4, being a part of the Probate Code, was amended and the provision 

"except as otherwise provided by law" was deleted therefrom. The section 

now reads, in so far as pertinent to your question, as follows : 

"Every fiduciary shall, prior to the issuance of his letters, 
file in the probate court in which the letters are to be issued, a 
bond with penal sum in such amount as may be fixed by the court, 
* * *" 

The comment by the Probate Code Committee of the Ohio State Bar 

Association with reference to the amendment to Section 10506-4 is reported 
as follows: 

"Developments in the liquidation of some trust companies 
indicate that they should have been required to give separate 
bonds in every case; hence the striking out of the words 'unless 
otherwise provided by law, *. * * " 

It would seem quite evident from the above comment that the intent 
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of the committee was to require bonds from all fiduciaries, including trust 

companies appointed in the probate court and that intent was adopted by 

the Legislature in enacting the above amendment. 

In Diebel's Probate Law, 3rd Edition, there is to be found a comment 

by the writer under this section as follows: 

"It is submitted that the present form of this section re­
quires· trust companies to give bonds notwithstanding General 
Code Section 710-16r." 

It is evident from a reading of the above two quoted sections that they 

are now in conflict as to the requirement of a bond by a trust company 

before being qualified to act as a fiduciary appointed by the probate court ; 

Section 710-161 requiring no bond from such trust company in any instance 

irrespective as to whether the appointment is made through the probate 

court or otherwise, while Section 105o6-4 requires bonds from all fidu­

ciaries including trust companies appointed by the probate court. It being 

apparent that in this respect these two sections can not now be reconciled, 

the question remaining is which of the two sections controls. 

Section 710-161, General Code, was enacted prior to Section 10506-4, 

General Code, and is general in its terms in that it requires no bond from 

a trust company in respect to any tru~t and also when appointed executor, 

administrator, guardian, trustee, receiver, assignee or depositary, which 

includes appointments other than those made by the probate court, while 

Section 10506-4 is special in nature in that it requires bonds of all fidu­

ciaries appointed through the probate court only. It seems to he well 

settled that a special law, particularly-where the special law is a later 

enactment, repeals by implication an earlier general law to the extent of an 

irreconcilable conflict between their provisions ( See 37 0. Jur., Statutes, 

Sections I 35, r48 and I 5r). It therefore follows that inasmuch as 

Section 10506-4 of the General Code requires bonds from all fiduciaries 

appointed by the probate court that this section in that respect repeals the 

inconsistent provision of Section 710-161 which requires no bond from a 

trust company to act as a fiduciary even though appointed by the probate 

court. 

In specific answer to your question, I am of the opm10n that an 

incorporated trust company which has deposited funds with the Treas­

urer of State as provided by law is required, notwithstanding the proYisions 
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oi Section 710-161, General Code, to give a bond by reason of the pro­

visions of Section 10506-4, General Code, before being qualified to act as 

a fiduciary where its appointment is made and letters are issued by the 

probate court. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




