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OPINION NO. 83-008 

Syllabus: 

The State Board of Deposit has the authority to deposit active funds 
of the State in a depository, otherwise qualified to receive state 
funds, but having only a branch office located within the limits of the 
city of Columbus. In such a situation, the deposit base and asset 
limits prescribed in R.C. 135.03 apply to the financial institution 
itself rather than to the branch office in Columbus in which such 
state funds are deposited. 

To: Mary Ellen Withrow, Chairman, State Board of Deposit, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 17, 1983 

I have before me the State Board of Deposit's request for my opinion· 
concerning public depositories. The specific questions of the State Board of 
Deposit are as follows: 

1. Does the State Board of Deposit have the authority, under 
the law, to deposit active funds of the State of Ohio in a depository, 
otherwise qualified to receive state funds, but having only a branch 
office located within the limits of the city of Columbus? 

2. [If the answer to the first question is in the affirmative] , 
should the deposit base and asset limits prescribed in Section 135.03 
of the Revised Code apply only to the branch office located in 
Columbus or may they apply to the home office as well? 

Turning to your first question, I note that R.C. 135.03 states: 

Any national bank located in this state and any bank as defined 
by section 1101.01 of the Revised Code, subject to inspection by the 
superintendent of banks, is eligible to become a public depository, 
subject to sections 135.01 to 135.21 of the Revised Code. No bank shall 
receive or have on deposit at any one time public moneys, including 
public moneys as defined in section 135,31 of the Revised Code, in an 
aggregate amount in excess of thirty per cent of nonpublic moneys on 
deposit as shown in its latest report to the superintendent of banks or 
comptroller of the currency. 

Any domestic building and loan association as defined in section 
1151.01 of the Revised Code authorized to accept deposits is eligible to 
become a public depository of active deposits placed in a negotiable 
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order of withdrawal account, inactive deposits, and interim deposits 
only, subject to sections 135.01 to 135.21 of the Revised Code. No 
building and loan association shall receive or have on deposit at any 
one time public moneys, including public moneys as defined in section 
135.31 of the Revised Code, in an aggregate amount in excess of ten 
per cent of its total assets, as shown in its latest report to the 
superintendent of building and loan associations or federal home loan 
bank board. 

R.C. 135,04(B) provides that, "[al ny such institution [mentioned in R,C, 135,03] 
havin~ an office in Columbus is eligible to become a public depository of the active 
deposits of public moneys of the state." (An "active deposit" is "a public deposit 
payable or withdrawable, in whole or in part, on demand, or a public deposit in a 
negotiable order of withdrawal account as authorized in the 'Consumer Checking 
Account Equity Act of 1980'. • • ." R.C. 135.0l(A).) The answer to your question 
depends on whether an instit:1tion which otherwise qualifies as a public depository, 
but which has only a branci; office in Columbus, has an "office" in Columbus for 
purposes of R.C. 135.04(B), and thus would qualify as a public depository of active 
deposits. 

A "branch" of a bank1 is defined in R.C. llOl.Ol(E) as: "_!!n office or other place 

A "bank" is defined in R.C. 1101.0l(B) as: 

any corporation soliciting, receiving, or accepting money or its 
equivalent on deposit as a business, whether such deposit is 
made subject to check or is evidenced by a certificate of 
deposit, passbook, note, receipt, ledger card, or otherwise, and 
also includes commercial banks, savings banks, trust 
companies, and special plan banks, but does ·not include any 
building and loan association, credit union, or federal savings 
and loan association. 

R.C. ll51.0l reads in part: 

In sections of the Revised Code making reference to 
building and loan associations and to the division of building 
and loan associations: 

(A) "Building and loan association" means a corporation 
organized for the purpose of raising money to be loaned to its 
members or to others; "building and loan association" may be 
used interchangeably with and shall for all purposes have the 
same meaning as "savings and loan association" and "savings 
association" and "division of building and loan associations" 
may be used interchangeably with and shall for all purposes 
have the same meaning as "division of savings and loan 
associations." 

(B) "Domestic association" means a building and loan 
association organized under the laws of this state or the 
"Home Owners' Loan Act of 1933," 48 Stat. 128, 12 U.S.C. 1461, 
and amendments thereto, the home office of which is located 
within this state. 

A "branch office of a building and loan association" is defined as "any office 
other than its home or principal office as designated in its articles of 
incorporation, agency office, data processing or administrative office, drive.­
in or pedestrimi office, a remote service unit or an employee facility ..••" 
[1981-1982 Monthly Supp.] Ohio Admin. Code 1301:2-l-04(A) at 482. Rule 
1301:2-l-04(A) also provides that, "[el xcept as limited by this rule, any 
business of an association may be transacted at a branch office." For 
purposes of this discussion of R.C. 135.04(B), I deem the definitions of a 
branch office of a bank and of a building and loan association to be 
compfil'able. The following te:,:;~ual discussion concerning the branches and 
principal place of business of a bank, and my conclusion as to whether the 
branch of a bank is an "office" for purposes of R.C. 135.04(B), are applicable 
to building and loan associations. 

March 1983 
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at which a bank receives money or its equivalent from the public for· deposit and 
conducts a general banking business, but does not include a bank's principal place of 
business." (Emphasis added.) (R,C. llOl.Ol(E) lists several locations or facilities 
which are not considered branches, none of which are relevant to this discussion.) 
See enerall R.C. Chapter llll. A bank's "principal place of business" is defined in 
R.C. 1101.01 TJ as: "the location of the 'principal office' or 'main office' of a bank as· 
named in its articles." From these definitions it is obvious that, as a general 
matter, both the principal plac2 of business and all branches of a bank are 
considered "offices" of such bank. 

Moreover, there is no language in R.C. 135.04 which would lead me to 
conclude than a branch is not an "office" of a bank for purposes of that statute. 
There is nothing in R.C. 135.04 which indicates that a distinction exists between an 
"office" and a "branch." On tha contrary, I have found language from which it may 
be implied that a branch, as well as ~e principal place of business, is an office of a 
bank. For example, R.C. 135.0l(C), in defining "capital funds," provides for the 
case where an institution has offices in more than one county. By definition, a 
bank cannot have more than one principal place of business. Thus, in order for the 
situation to arise whereby an institution would have offices in more than one 
county, "offices" would have to include branches. Division (H) of R.C. 135.04, 
dealing with the "active fund quota" and "award quota" of institutions used for the 
deposit of active funds of subdivisions, includes this statement: "The term 
'permanent offices' as used in this division means the principal office and branches 
not including intermittent branches." The term "office" cannot be interpreted to 
exclude branches when the more restrictive term "permanent offices" includes 
branches which are not intermittent branches. 

It is a pr'.mary rule of statutory construction that parts of a statute as well as 
statutes which are part of the same scheme should be construed so as to render the 
statute or statutes a harmonious and consistent whole, and that a construction 
which destroys this consistency should be avoided, See Humphrys v. Winous Co., 
165 Ohio St. 45, 133 N,E,2d 780 (1956); Gough Lumber Co. v. Crawford, 124 Ohio St. 
46, 176 N.E. 677 (1931); Suez Co. v. Youn_g, US Ohio App. 415, 195 N.E,2d 117 (Lucas 
County 1963). Because the term "office" obviously includes branch offices in those 
portions of R.C. 135.01 and R.C. 135.04 outlined above, "office" as used in R.C. 
135.04(8) must be read to include branch offices, in order to render R.C. 135.04 
internally consistent, as well as consistent with other statutes which are part of the 
same scheme. This construction also comports with the purpose of R.C. 135.04(8), 
which is the idea that Columbus is the most geographically convenient location for 
the placement of funds by the State Board of Deposit. See 1971 Op. Att'y Gen. No. 
71··016. A branch office may conduct general banking business, R.C. 1101.0l(E); thus, 
it is not more inconvenient for the State Board of Deposit to transact business at a 
branch office of a bank in Columbus than it would. be for the Board to transact 
business at the main office of a bank located in Columbus. 

Accordingly, a financial institution may have only a branch office in 
Columbus, and be eligible to be a public depository of active deposits of the state 
pursuant to R.C. 135.04(8). 

This conclusion is supported by State ex rel. First National Bank v. Board of 
Educati'on, 4 Ohio App. 2d 258, 212 N.E.2d 80 (Lucas County 1965), aff'd, 8 Ohio St. 
2d 3, 220 N.E.2d 671 (1966), wherein the court, in considering what banks were 

2 The third type of office which a bank may maintain is an "intermittent 
branch" which is "a branch at which a bank receives money or its equivalent 
for deposit on not more than three days a week at a given location, is housed 
in either a building or a mobile facility, and has been approved by the 
superintendent [of banks] • R.C. llOl.Ol(R). 

3 R.C. 135.01 provides definitions of terms used in R.C. 135.01 through 
R.C. 135.21, the Uniform Depository Act. As part of the same statutory 
scheme, R.C. 135.01 and R.C. 135.04 must be read in pari materia, and 
construed as a whole. See Suez Co. v. Young, ll8 Ohio App. 415, 195 N.E.2d ll7 
(Lucas County 1963). 
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eligible to be public depositories for active funds of a school district, construed the 
following language: 

"Any institution mentioned in Section 135,04 [now R.C. 135.03] of 
the Revised Code, which has an office located within the territorial 
limits of a subdivision other than a county is eligible to become a 
public depository of the active public moneys of such subdivision. 
Any such institution which has an office in the county seat is eligible 
to become a depository of the active deposits of the moneys of the 
county••••" (Emphasis by the court.) 

4 Ohio App. 2d at 260, 212 N.E.2d at 82. (This language, which at the time of the 
decision was found in R.C. 135.06, may now be found, slightly changed, at R.C. 
135.04(F).) The court concluded that "office" as used in the statute quoted above 
included a branch office, and a bank with only a branch office within the limits of a 
subdivision was entitled to be designated by the subdivision as a depository of its 
active deposits. The court r~lied upon the definition of "capital funds" found at 
R.C. 135.0l, and noted that "the Legislature was fully cognizant of the custom 
prevailing in the banking business, wherein a main office of a banking institution 
might be located in one county or one subdivision of a county of the state and hay~ 
branch banks and offices in other counties and other subdivisions of the state." 4 
Ohio App. 2d at 260, 212 N.E,2d at 82. See 1960 Op. Att'y Gen. No. 1414, p. 370, 375 
(although [what is now R.C. 135.04] requires an institution to have an office. within 
the territorial limits of a subdivision in order to be eligible to become a· public 
depository of the active deposits of the subdivision, "[t) here is no requirement that 
such office be the 'home office' of the bank"). 

In answer to the first question, the State Board of Deposit has the authority 
to deposit active funds of the state in a depository, otherwise qualified to receive 
state funds, but having only a branch office located within the limits of the city of 
Columbus. 

I turn now to the second question concerning whether "the deposit base and 
asset limits prescribed in Section 135.03 of the Revised Code apply only to the 
branch office located in Columbus or [whether] they apply to the home office as 
well." The portion of R.C. 135.03 to which you refer reads: 

No bank shall receive or have on deposit at any one time public 
moneys, including public moneys as defined in section 135.31 of the 
Revised Code, in an aggregate amount in excess of thirty per cent of 
nonpublic moneys on deposit as shown in its latest report to the 
superintendent of banks or comptroller of the currency . 

• • • No building and loan association shall receive or have on 
deposit at any one time public moneys, including public moneys as 
defined in section 135.31 of the Revised Code, in an aggregate amount 
in excess of ten per cent of its total assets, as shown in its latest 
report to the superintendent of building and loan associations or 
federal home loan bank board. 

In order to respond to your question, the language of R.C. 135.03 and R.C. 
135.04, two statutes which must be construed in pari materia, must be examined 
and compared. R.C. 135.03 sets out two types of financial institutions which are 
eligible to become public depositories-specifically, banks and domestic building 
and loan associations. R.C. 135.04(B) provides that any such institution mentioned 
in R.C. 135.03 (that is, a bank or building and loan association) having an office in 
Columbus is eligible to become a public depository of active deposits. As discussed 
above, an "office" for purposes of R,C, 135.04(B) means either an institution's main 
office or a branch office. The terms "bank," "building and loan associs.tion," 
"institution," and "office" each have their own distinct meanings. They are not 
interchangeable. This is obvious from the way these terms are used in R.C. 135.03 
and R.C. 135.04, and comports with the general rule of statutory construction that 
different words used in a statute have different and distinct meanings. Robert V. 
Clapp Co. v. Fox, 124 Ohio St. 331, 178 N.E. 586 (1931); Metropolitan Securities Co. 
v. Warren State Bank, 117 Ohio St. 69, 158 N.E. 81 (1927). 

March 1983 
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Returning to the language of R.C. 135.03 at issue-that "[n] o bank shall 
receive or have on deposit at any one time public moneys, including public moneys 
as defined in section 135.31 of the Revised Code, in an aggregate amount in excess 
of thirty per cent of nonpublic moneys on deposit [and] • • • .[n] o building and loan 
association shall receive or have on deposit at any one time public moneys, 
including public moneys as defined in section 135.31 of the Revised Code, in an 
aggregate amount in excess of ten per cent of its total assets. • • • (emphasis 
added)-it is apparent that the deposit base for banks and asset limitation for 
building and loans apply to the financial institution as a whole, rather than to a 
particular office of the institution. 

Again, it is contrary to modern banking practices to view the deposits and 
asset limits of a branch office as isolated from those of the main office. It has 
been stated that the limitations on the amount which a depo!>itory may have at any 
one time are based on the fact that depositories are required by (what is now) R.C. 
135.18 to furnish securities covering the amount of the public deposits. 1958 Op. 
AWy Gen. No. 1899, p. 188 (overruled in part by 1960 Op. Att'Y Gen. No. 1202, p. 
166). It is the institution, rather than a particular office, which provides the 
security under R.C. 135.18. Thus, it is consistent to determine that the deposit base 
and asset limitation under R.C. 135.03 are those of the institution as well. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that the State Board of 
Deposit has the authority to deposit active funds of the State in a depository, 
otherwise qualified to receive state funds, but having only a branch office located 
within the limits of the city of Columbus. In such a situation, the deposit base and 
asset limits prescribed in R.C. 135.03 apply to the financial institution itself rather 
than to the branch office in Columbus in which such state funds are deposited. 




