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OPINIONS 

1. REPAIR-PAINTING SCHOOL BUILDING OR ANY POR­
TION THEREOF-REPAIR OR IMPROVEMENT OF BUILD­

ING - WORK SUBJECT TO PROVISIONS OF SECTION 

4834-18 G. C. 

2. COST OF PAINTING S.CHOOL BUILDING IN CITY 

SCHOOL DISTRICT - WHERE IN EXCESS OF THREE 
THOUSAND DOLLARS AND IN ANY OTHER DISTRICT 
ONE THOUSAND DOLLARS - BOARD OF EDUCATION 
WITHOUT AUTHORITY TO PROVIDE MATERIALS AND 
EMPLOY OWN PERSONNEL ON SALARY ·BASIS - EX­
CEPTION, URGENT NECESSITY OR SECURITY AND 

PROTECTION OF SCHOOL PROPERTY. 

3. WHERE FACTS JUSTIFY ACTION, BOARD OF EDU­
CATION MAY DECLARE A CASE OF URGENT NECES­
SITY-WAIVE PROCEDURE-UNDERTAKE REPAIRS BY 
"FORCE ACCOUNT." 

4. WHERE COST OF PAINTING DOES NOT EXCEED LIMITS 
PROVIDED BY SECTION 4834-18 G. C. SECTION DOES 
NOT APPLY - WORK MAY BE DONE BY "FORCE AC­
COUNT." 

SYLLABUS: 

1. Painting of a school building, or any portion thereof, constitutes a repair or 
improvement of a building within the meaning of Section 4834-18 of the General 
Code, and the manner of doing such work is subject to the provisions of said section. 

2. Where the cost of painting a school building in a city school district exceeds 
three thousand dollars, and in auy other district one thousand dollars, a board of 
education is without authority to provide materials and employ on a salary basis 
its own personnel to render such service except in cases of urgent necessity, or cases 
involving the security and protection of school property. 

3. Where the facts justify such action, a board of education may declare a case 
of urgent necessity, waive the procedure set forth in Section 4834-18 of the General 
Code, and undertake the painting of a school building by the method of so-called 
"force account." 

4. Where the cost of painting a school building does not exceed the limits pro­
vided by Section 4834-18, General Code, the .provisions of said section do not apply, 
and a board of education may do such work by"force account." 
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Columbus, Ohio, March 20, 1951 

Hon. Joseph T. Ferguson, Auditor of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Your opinion is respectfully requested in reference to the 
provisions of General Code Section 4834-18. 

"A question has recently arisen as to whether or not the 
painting of a school building, or any portion thereof, constitutes 
a repair or improvement of a building under the meaning of such 
section, and whether such work is subject to the provisions of 
such section, so as to require such work to be let by contract, or 
whether in the alternative a city school district may provide the 
material and employ on a salary basis its own personnel to render 
such services." 

"In the event that a city school district has a painting project 
that will cost more than three thousand dollars, may the Board 
of Education declare that a case of urgent necessity exists, and 
proceed to waive the requirements of competitive bidding, and 
then provide for the work to be done by force account, presuming 
that facts do exist that justify the declaration of a situation of 
urgent necessity? In the event that the cost of such work is 
less than three thousand dollars, may a board do such work by 
force account?" 

Section 4834-18 of the General Code provides: 

"When the board of education d·eterrnines to build, repair, 
enlarge or furnish a schoolhouse or schoolhouses, or make any 
improvements or repairs, the cost of which will exceed in city 
districts, three thousand dollars, and in other districts one thou­
sand dollars, except in cases of urgent necessity, or for the secur­
ity, and protection of school property, it must proceed as follows: 

"I. For the period of four weeks, the board shall advertise 
for bids in some newspaper of general circulation in the district 
and two such papers, if there are so many. If no newspaper has 
a general circulation therein, then by posting such advertisement 
in three public places therein. Such advertisement shall be entered 
in full by the clerk, on the record of proceedings of the board. 

"2. The bids, duly sealed, must be filed with the clerk by 
twelve o'clock noon, of the last clay stated in the advertisement. 

"3. The bids shall be opened at the next meeting of the 
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board, be publicly read by the clerk, and entered in full on the 
records of the board; provided, that the board of education may 
by resolution provide for the public opening and reading of such 
bids by the clerk, immediately after the time for filing such bids 
has expired, at the usual place of meeting of the board, and for 
the tabulation of such bids and a report thereof to the board 
at its next meeting. 

"4. Each bid must contain the name of every person in­
terested therein, and shall be accompanied by a bid bond or by a 
certified check upon a solvent bank, as the board may require, 
payable to the order of the treasurer of the board of education, 
in an amount to be fixed hy the board of education or by an 
officer designated for such purpose by the board, said bond or 
check to be in no case less than five per cent of the amount of 
the bid and conditioned that if the bid_ be accepted, a contract 
will be entered into, and the performance of it properly secured. 

"5. \Vhen both labor and materials are embraced in the 
work bid for, the board may require that each be separately 
stated in the bid, with the price thereof, or may require that 
bids be submitted without such separation. 

"6. None but the lowest responsible bid shall be accepted. 
The board in its discretion may reject all of the bids, or accept 
any bid for both labor and material for such improvement or 
repair, which is the lowest in the aggregate. 

"7. The contract must be between the board of education 
and the bidders. The board shall pay the contract price for the 
work, when it is completed, in cash, and may pay monthly esti­
mates as the work progresses. 

"8. When two or more bids are equal, in the whole, or 
in any part thereof, and are lower than any others, either may 
be accepted, but in no case shall the work be divided between 
such bidders. 

"9. When there is reason to believe there is collusion or 
combination among the bidders, or any number of them, the bids 
of those concerned therein shall be rejected." 

To answer the first question, whether painting a school building 

constitutes a repair or improvement of a building within the meaning 

of the foregoing statute, it seems clear that painting is within the con­

templation of the statute. In Boke v. Board of Education ( 1934), 4 

Ohio Opinions, 423, the Common Pleas Court of Hamilton County held 

that painting the interior of a school building came within the classification 

of "repairs or improvements" within the meaning of Section 7623 of 

the General Code. Section 7623, then in force, contained substantially 
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the same provisions as are now found in Section 4834-18 of the General 

Code, quoted above. 

It is my opinion, therefore, that painting of a school building, or any 

portion thereof, constitutes a repair or improvement of a building within 

the meaning of Section 4834-18 of the General Code, and the manner 

of doing such work is subject to the provisions of said section. 

The purpose of all laws requiring competitive bids as a condition 

precedent to the letting of contracts by public authorities is to afford 

:c,n open and equal opportunity for bidding to those who desire to bid, 

and also to secure for the benefit of the public the lowest qualified bid. 

In discussing former Section 7623, referred to above, the Supreme 

Court of Ohio, in its opinion in Perkins v. Bright, 109 Ohio St. 14, at 

page 21, said: 

"* * * The language of the statute under consideration is clear, 
plain, positive, and mandatory, and, if the object sought to be 
obtained by the Legislature is not the best for the public, its 
amendment or revision may be sought in the Legislature, but as 
long as the law remains upon the statute books in its present form 
we must give it such construction as its plain letter requires." 

It cannot be questioned that where the cost of painting a school 

building in a city school district exceeds three thousand dollars, and 

in any other district one thousand dollars, a board of education is without 

authority to provide materials and employ on a salary basis its own 

personnel to render such service except in cases of urgent necessity, 

or cases involving the security and protection of school property. 

In answer to your third question, the meaning of the statute 1s 

clear that where the facts justify such action, a board of education may 

declare a case of urgent necessity, waive the procedure set forth in 

Section 4834-18 of the General Code, and undertake the painting of a 

school building by the method of socalled "force account." 

In discussing what is meant by "urgent necessity," one of my 

predecessors, in an opinion found in Opinions of the Attorney General 

for 1918, Vol. I, page 591, said: 

"'Urgent necessity' means 'more than convenience and ·more 
than ordinary necessity. It is something which requires immedi­
ate action. Something which cannot ,vait. \i\Then pleaded as an 
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excuse for a failure to comply with any statutory requirement 
it must be decided by the circumstances of the particular case 
in which it arises,' and where a case of 'urgent necessity' exists, 
the provisions of section 7623 G. C. do not apply." 

The syllabus of a more recent opinion, reported• in the Opinions of 

the Attorney General for 1927, Vol. II, page I 596, states: 

"Whether or not a case of urgent necessity exists so that 
a board of education may be enabled to build, alter or repair a 
school house or make other improvements without complying 
with the provisions of Section 7623, General Code, as to com­
petitive bidding is dependent upon the determination and decla­
ration of the board itself and cannot be questioned for any 
reason other than fraud, collusion, absence of good faith or 
abuse of discretion." 

However, in Bolce v. Board of Education, supra, the Hamilton 

County Court questioned whether a case of "urgent necessity" could 

exist where mere painting of school buildings was concerned. 

To answer your last query, in the event the cost of painting does 

not exceed three thousand dollars, the right of a board of education 

in a city district to furnish material and employ labor to do such work 

by so-called "force account" seems beyond question. Section 4834-10 

of the General Code provides: 

"The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair and furnish 
the necessary school houses, purchase or lease sites therefor, or 
rights of way thereto, or purchase or lease real estate to be used 
as playgrounds for children or rent suitable schoolrooms, either 
within or without the district, and provide the necessary appa­
ratus and make all other necessary provisions for the schools 
under its control." 

The authority granted by the preceding statute is limited in its 

application by the section, 4834-18, here in question, but where the cost 

of painting a school building does not exceed the limits provided by 

Section 4834-18, General Code, the provisions of said section do not 

apply, and a board of education may do such work by "force account." 

Respectfully, 

c. vVrLLrAM O'NErLL 

Attorney General 


