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OPINION NO. 66-105 

Syllabus: 

Pursuant to Chapter 3318, Revised Code, there is no 
authority whereby a school district board may contribute 
additional local funds to the project construction account 
to be used for the purpose of constructing classrooms in 
addition to those provided for in the conditional approval,
after such has been approved by the state board of educa­
tion and the controlling board and certified to the school 
district board. 

To: E. E. Holt, Superintendent of Public Instruction, Department of Education, 
Columbus, Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, June 13, 1966 

I acknowledge receipt of your request for my opinion.
Your letter is as follows: 

"This department has undertaken the 
construction of a number of school class­
room construction projects about the 
State of Ohio pursuant to Chapter 3318, 
Revised Code. After the conditional ap­
proval by the State Board of Education, 
and the Controlling Board, pursuant to 
Section 3318.04, and usually after the 
agreement between the State Board and the 
School District Board, pursuant to Sec­
tion 3318.08, Revised Code, school dis­
trict boards sometimes request that they 
be allowed to contribute additional funds 
to the project to be used for the purpose
of constructing additional classrooms 
over and above those described in the 
conditional approval. In each case, the 
funds the school district board wishes 
to use for this purpose have become 
available only after the determination 
made by the State Board of Education, 
pursuant to Section 3318.03, Revised 
Code. Such additional funds may be de­
rived from the surplus of the General 
Fund, interest money received on invest­
ments of inactive board funds or other 
sources. 

"May I have your opinion on the 
question of whether after the agreement,
provided for by Section 3318.08, Revised 
-Code, has been entered into may a school 
district board contribute additional 
local funds to the project construction 
account to be used for the purpose of 
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constructing classrooms in addition to 
those provided for in the conditional 
approval." 

Chapter 3318, Revised Code, appears to be the only
law on the subject of your inquiry. The statute, (Section 
3318.02, Revised Code) provides that the school district 
board submit a resolution and an application to the state 
board of education for the purchase of additional class­
room facilities, and that (Section 3318.03, Revised Code) 
the state board of education shall review each application
and make a determination of the needs of the school dis­
trict for additional classroom facilities, and the amount 
of the cost thereof that the school district can supply
from available funds. If a project were to cost $100,000, 
and it has been determined that the school district board 
can supply $60,000 from available funds, the law provides 
that if approved the remaining amount of the estimated cost 
thereof shall be supplied by the state. After a determina­
tion as to needs and the amount available from the school 
district board, the project is to be submitted to the con­
trolling board for its approval or rejection, and in the 
event of approval, the state board shall certify same to 
the school district board. 

The local school district's application, the deter­
mination of needs and finances by the state board of ed­
ucation, the approval of the state controlling board and 
the certification of such to the school district board 
would seem to be the basis of a written agreement, a con­
tract or a covenant betwe.en the two school boards, and 
generally no change would be permissible in such a 
document. 

As said before, Chapter 3318, supra, is the sole law 
in relation to such classroom facilities and no authority 
to make changes in the application, after the conditional 
approval by the board of education and the controlling
board, is found in such chapter. 

To answer the question directly, you are advised that 
there is no authority at law whereby a school district 
board may contribute additional local funds to the project
construction account to be used for the purpose of con­
structing classrooms in addition to those provided for in 
the conditional approval, after such has been approved by 
the state board of education and the controlling board and 
certified to the school district board. 
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