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OPINION NO. 88-050 
Syllabus: 

For purposes of R.C. 2151.56, a person over the age of twenty-one may 
qualify as a "delinquent juvenile," provided that the person has been 
adjudged delinquent by the sending state and, at the time the 
provisions of R.C. 2151.56 are invoked, is subject to the jurisdiction of 
the court in the sending state that made the adjudication or subject to 
the jurisdiction or supervision of an agency or institution pursuant to 
an order of such court. 
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To: Geno Nataluccl-Perslchettl, Director, Department of Youth Services, Col­
umbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 6, 1988 

I have before me your request for my opinion concerning Ohio's acceptance 
of juvenile delinquent parolees and probationers from other states. Specifically, you 
ask whether R.C. 2151.56 defines "juvenile delinquent" as a status determined by the 
sending state rather than a status determined by the receiving state, and thus 
whether R.C. 2151.56 requires Ohio authorities to accept juvenile parolees and 
probationers over the age of twenty-one for supervision. 

R.C. 2151.56 authorizes the Governor to enter into an interstate compact 
dealing with juveniles and also sets forth the provisions of such a compact. R.C. 
2151.56, art. I lists among the purposes of the compact that of "provid[ing] for the 
welfare and protection of juveniles and of the public with respect to ... cooperative 
supervision of delinquent juveniles on probation or parole." R.C. 2151.56, art. VII 
provides in pertinent part: 

the duly constituted judicial and administrative authorities of a state 
party to this compact (herein called "sending state") may permit any 
delinquent juvenile within such state, placed on probation or parole, to 
reside in any other state party to this compact (herein called 
"receiving state") while on probation or parole, and the receiving state 
shall accept such delinquent juvenile, if the parent, guardian or person 
entitled to legal custody of such delinquent juvenile is residing or 
undertakes to reside within the receiving state. 

I first note that the Ohio Department of Youth Services may be one of the 
administrative authorities affected by this provision of the compact, since the 
Department may be called upon to perform supervisory duties with regard to 
out-of-state probationers and parolees. See R.C. 5139.04(8) (the duties of the 
Department of Youth Services include receiving custody of all children committed to 
it under R.C. Chapter 2151); R.C. 5139.08 (the Department of Youth Services may 
provide probation services for courts not having a regular probation officer); R.C. 
2151.151(A) (a juvenile judge may contract with any agency for supervisory 
services for children on probation who are under the custody and supervision of the 
juvenile court). You indicate that your concern arises from the fact that under 
California law, for example, juveniles may be committed to the Youth Authority 
until their twenty-fifth birthday. See Cat. Welfare and Institutions Code §1731.5 
(West Supp. 1988). This differs from Ohio law, which authorizes a juvenile to be 
committed to the custody of the Department of Youth Services only until the 
juvenile's twenty-first birthday. R.C. 2151.38. You ask whether R.C. 2151.56 
requires Ohio, as a receiving state, to accept out-of-state parolees and probationers 
for supervision, even though they are over the age of twenty-one. 

I note that R.C. 2151.56, art. mprovides in pertinent part: 

for the purposes of this compact, "delinquent juvenile" means any 
juvenile who has been adjudged delinquent and who, at the time the 
provisions of this compact are invoked, is still subject to the 
jurisdiction of the court that has made such adjudication or to the 
jurisdiction or supervision of an agency or institution pursuant to an 
order of such court..... (Emphasis added.) 

Plair. and unambiguous language leaves no occasion to resort to rules of statutory 
construction. Swetland v. Miles, 101 Ohio St. 501, 130 N.E. 22 (1920) (syllabus, 
paragraph one). Therefore, I need only apply the statute to the question at hand. 
R.C. 2151.56, art. m provides that the term "delinquent juvenile" includes any 
juvenile who has been adjudged delinquent by the sending state and who, at the time 
the provisions of the compact are invoked, is still subject to the jurisdiction of the 
court in the sending state that made the adjudication or to the supervision of an 
agency pursuant to an order of such court. If, pursuant to California law, a court 
orders a delinquent juvenile to be committed to the supervision of the California 
Youth Authority until the age of twenty-five, the person so committed may qualify 
as a "delinquent juvenile" until his twenty-fifth birthday under R.C. 2151.56, art. III. 
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The person qualifies as a "delinquent juvenile" if the adjudicating court, or the Youth 
Authority pursuant to an order of such court, still has jurisdiction over the person at 
the time the· compact is invoked. Therefore, under R.C. 2151.56, art. VII, Ohio 
authorities are required to accept for supervision such person who is on probation or 
parole if the parent, quardian, or person entitled to legal custody of the delinquent 
juvenile is residing or undertakes to reside in Ohio. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that for purposes of R.C. 
2151.56, a person over the age of twenty-one may qualify as a "delinquent juvenile," 
provided that the person has been adjudged delinquent by the sending state and, at 
the time the provisions of R.C. 2151.56 are invoked, is subject to the jurisdiction of 
the court in the sending state that made the adjudication or subject to the 
jurisdiction or supervision of an agency or Institution pursuant to an order of such 
court. 




