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OPINION NO. 68-032 

Syllabus: 

1. If the charge or any portions thereof for the care 
and treatment of patients admitted to the two state tuber­
culosis hospitals is borne through Medicare, such charge
should not be certified to the Auditor of State as being due 
from the patients• county or residence. 

2. In those cases where duplicate payments have been 
received for the cost of care and treatment or patients ad­
mitted to the two state tuberculosis hospitals, reimbursement 
may be made to the appropriate counties under the provisions 
or Section 131,06, Revised Code. 

To: Roger Cloud, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, February 13, 1968 

Before me is your recent request for my opinion which 
raised several questions resulting from the state receiving
duplicate payments for the care and treatment or certain 
patients at the two state tuberculosis hospitals. 

Sections 3701.64 and 3701.83, Revised Code, provide that 
the cost for the care and treatment of patients in said hos­
pitals is to be born_e by the county of which the patient is 
a resident. With the advent or Medicare, billings have con­
tinued to the counties though the cost of care and treatment 
of certain patients has been borne by Medicare. 

The resulting duplicate payment has raised the following
questions. 

1. Should there be certified to the 
Auditor or State for collection from a 
county, charges for the care and treatment 
or patients at the two state tuberculosis 
hospitals if such costs are borne through
Medicare? 

2. May reimbursement be made to the 
counties in those cases where duplicate pay­
ments have been received for the care and 
treatment or patients at said hospitals? 

It has been brought to my attention that the designated
fiscal intermediary between the two state tuberculosis hos~ 
pitals and the Federal Government, Blue Cross, bases payment 
to the hospitals on the actual cost for the care and treatment 
or a patient, such payment currently being in excess or thirty 
dollars per patient per day. After receiving from the hospitals
the bills for the care of the patients, Blue Cross submits them 
to the Federal Government for payment by Medicare and then pays 
the Department or Health, through the hospitals, the money 
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received. Except for several credits made to counties by the 
Southeastern Tuberculosis Hospital, all money received through
Medicare payments has been placed by the Department of Health 
in a depository trust pending a determination for the proper
disposition thereof. 

Sections 3701.64 and 3701.83, Revised Code, set forth the 
procedure by which a county is charged for the care and treat­
ment of its residents who are patients in the two hospitals in 
question. 

Section 3701.64, Revised Code, provides as follows: 

"The charge for care and treatment of 
patients admitted to the Ohio tuberculosis 
hospital shall be borne by the county in 
which such patient lives. Such charge shall 
be at the per diem rate determined annually
by the director of health, which shall not be 
more than the average per diem cost of all de­
signated county and district tuberculosis hos­
pitals in the preceding calendar year less the 
subsidy provided in section 339.43 of the Re­
vised Code. The charge for diagnostic services 
shall be at a rate determined by the director. 
Such charge shall be borne by the governmental 
or private agency requesting such service or 
by the patient receiving such service. If, 
after investigation, it is found that any such 
applicant or patient, or any person legally
responsible for his support, requesting such 
a service, is unable to pay the full charge of 
the diagnostic service, the director shall deter­
mine the amount such applicant, patient, or per­
son shall pay. The director shall certify to 
the auditor of state the amounts due from each 
county for the care and treatment of patients
hospitalized under sections 3701.60 to 3701.64, 
inclusive of the Revised Code. The auditor 
of state shall transmit to the board of county
commissioners of each such county a statement 
of the amount due for such care and treatment. 

"All moneys received by the state for such 
care and treatment at such hospital shall be 
paid into the state treasury." 

Section 3701.83, Revised Code, contains essentially the 
same provisions as Section 3701.64, supra, except that it 
pertains to Southeast Ohio Tuberculosis Hospital. 

Payments received from a county are then deposited in the 
General Reserve Fund. 

It should be noted that Sections 3701.64 and 3701.83, supra,
both provide that the Director of Health must certify to the 
Auditor of State the amounts due from each county for the care 
and treatment of patients hospitalized pursuant thereto. 

It is my opinion that a county should not be responsible 
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for expenses for which remuneration has been made under the 
provisions of the Medicare Act, or for that portion of a bill 
which has been so paid. Having been paid, such amount is no 
longer due, and the Director of Health should not certify it 
to the Auditor for collection. Future sums paid under the 
Medicare Act should be credited to the appropriate county so 
the amount due from such county is no more than the cost of 
care and treatment which is not covered by Medicare. 

A similar conclusion was reached in.Opinion No. 1397, 
Opinions of the Attorney General for 1952, where a question
there considered was a county charging a patient the full 
amount for care and treatment at the Ohio Tuberculosis Hospital
without taking into consideration a credit received by the county.
At page 328, one of my predecessors stated in part as follows: 

"* * * * * * * * * 
"***The law certainly does not author­

ize, and in my opinion does not contemplate
that the county commissioners should make a 
profit from a patient by exacting from him 
the full amount for which the State Hospital
has billed him, without giving him the benefit 
of the credit of $1.25 per day which they have 
received from the State. * * * 

"* * * * * * * * *" 

The situation presented by the continued billing to a 
county without giving that county benefit of payments received 
through Medicare is analogous. 

The next question for consideration is the procedure to 
be followed in making restitution to the counties in those 
cases where duplicate payment has been made. 

When the Medicare Act became effective and the tuberculosis 
hospitals began to receive money thereunder, the Director of 
Health, realizing the problems resulting from duplicate payments,
deposited that money in the depository trust fund pursuant to 
Section 131.05, Revised Code. Reimbursement to a county for 
payments made by such county, but not in fact due because of 
the cost of care and treatment being borne through Medicare, 
may be accomplished under the provisions of Section 131.06, 
Revised Code, which sets forth the procedure for the withdrawal 
of money from the depository trust fund, and provides in per­
tinent part as follows: 

"* * * Withdrawals of money from such fund 
shall be made by requisition on the treasurer 
of state as custodian of the fund by the author­
ized official of the office or department wherein 
the receipt originated. Such requisition shall 
show the purpose of the withdrawal and such other 
information as the treasurer of state requires. 
* * *" 
Accordingly, the Director of Health may request the 

Treasurer of State to return to the appropriate county that 
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amount for which duplicate payment was made. Such procedure 
will achieve equitable results in that the state will not have 
been unjustly enriched and a county will not have borne more 
than its statutory share of the cost for the care and treat­
ment of its residents in the two state tuberculosis hospitals. 

It should be noted that by the enactment of Amended Sub­
stitute Senate Bill No. 397, effective December 13, 1967, the 
General Assembly repealed Sections 3701.60 through 3701.65, 
Revised Code, and enacted Sections 3335.42 through 3335.44, 
Revised Code, authorizing the Director of Health to transfer 
the Ohio Tuberculosis Hospital to the board of trustees of the 
Ohio State University. By his order of December 13, 1967, the 
Director of Health did transfer all facilities, equipment, and 
supplies of said hospital to the University, and pursuant to 
the provisions of Section 3335.44, Revised Code, it is now the 
board of trustees of the University who must certify to the 
Auditor of State the amounts due from each county for the care 
and treatment of residents of that county. 

The above reasoning in avoiding duplicate payments for the 
care and treatment of patients as it relates to the Director 
of Health, similarly applies to the board of trustees of the 
Ohio State University. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised as 
follows: 

1. If the charge or any portions thereof for the care 
and treatment of patients admitted to the two state tuber­
culosis hospitals is borne through Medicare, such charge 
should not be certified to the Auditor of State as being due 
from the patients' county of residence. 

2. In those cases where duplicate payments have been 
received for the cost of care and treatment of patients ad­
mitted to the two state tuberculosis hospitals, reimbursement 
may be made to the appropriate counties under the provisions 
of Section 131.06, Revised Code. 




