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OPINION NO. 90-030 
Syllabus: 

The proceeds of a special tax levy for permanent improvements, to 
wit, "renovating, remodeling, improving, furnishing and equipping 
buildings for school purposes and improving their sites," must be 
credited to a special fund which may be used for the stated purpose of 
the levy only and not for the construction of new classrooms for the 
education of handicapped students under a joint building agreement 
pursuant to R.C. 3313. 92. 

To: Peter R. Seibel, Defiance County Prosecuting Attorney, Defiance, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, April 12, 1990 

I have before me your request for my opinion on the following question: 1 

May the board of education of a local school district use the 
proceeds of a special levy for permanent improvements, to wit, 
"renovating, remodeling, improving, furnishing and equipping buildings 
for school purposes and improving their sites," to fund the board's 
share of the construction of new classrooms for the education of 
handicapped students under a joint school building project pursuant to 
R.C. 3313.92? 

You have informed me that the board of education of a local school district 
in your county entered into an agreement in November 1989 with the boards of 
education of three other school districts to construct four classrooms on one school 
site located in one of the other districts for the education of handicapped children 
from all four districts. The classrooms will be owned by the district in which they 
are located. The board of education of the local school district in question wants to 
use the proceeds of a permanent improvement special tax levy which was approved 
by the electors of the districl in May 1984 to fund its share under the joint school 
building project agreement. The stated purpose of the levy, which is in excess of the 
ten-mill limitation,2 was "renovating, remodeling, improving, furnishing and 
equipping buildings for school purposes and improving their sites." 

With your concurrence, I have rephrased your question for Plll poses of 
analysis. 

2 The "ten-mill limitation" limits the aggregate amount of annual taxes 
on any taxable property in any taxing unit to ten mills on each dollar of tax 
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Joint school building projects are authorized by R. C. 3313. 92, which 
provides, in part: 

(A) The boards of education of any two or more school districts 
may, subject to the approval of the superintendent of public 
instruction, enter into agreements for the joint or cooperative 
construction, acquisition, or improvement of any building, structure, or 
facility benefiting the parties thereto, iucluding, without limitation, 
schools and classrooms for the purpose of Chapter 3323. of the Revised 
Code3 .... 

R.C. 3313.92 also provides the methods by which a board of education may fund its 
share of costs under the agreement: 

For the purpose of paying or contributing its share under an 
agreement made under this section, a board of education may: 

(1) Appropriate any moneys from its general fund, and from any 
other funds not otherwise restricted by law, including funds for 
permanent improvements of such board of education where the 
contribution is to be made toward the cost of permanent improvements 
under the agreement; 

(2) Issue bonds, and notes in anticipation thereof, under Chapter 
133. and section 3311.20 of the Revised Code for any permanent 
improvement, as defined in section 133.01 of the Revised Code, to be 
provided under such agreement; 

(3) Levy taxes, and issue notes in anticipation thereof, under 
Chapters 3311. and 5705. of the Revised Code pertaining to such board 
of education, provided that the purpose of such levy may include the 
provision of funds for either or both permanent improvements and 
current operating expenses required as the share of such board of 
education under such agreement; 

(4) Contribute real and personal property for use under such 
agreement without necessity for competitive bidding on disposition of 
such property. 

R.C. 3313.92(0). In the question now before me, the board of education wants to use 
the proceeds of a special tax levy to fund its share of costs under the joint school 
building project agreement. Thus, the authority to issue bonds, levy taxes,4 or 
contribute real and personal property is not pertinent to the question at hand. 
Therefore, my inquiry focuses on whether the proceeds of the special tax levy are 
properly part of the general fund or "any other funds not otherwise restricted by 
law." R.C. 3313.92(0)(1). · 

In order to determine the appropriate fund for the proceeds of a levy, it is 
necessary to ascertain the statutory basis for the levy. 1986 Op. Att'y Gen. No. 
86-103. R.C. 5705.21 provides the authority under which a board of education may 
levy taxes in excess of the ten-mill limitation: 

valuation in the absence of a specific authorization to levy in excess 
thereof. R.C. 5705.02. 

3 Chapter 3323 of the Revised Code concerns the education of 
handicapped children. 

4 R.C. 3313.92(0) permits a board of education to levy taxes "for the 
purpose of paying or contributing its share under an agreement made under 
this section.... " Since the levy in question was approved by voters in 1984 
and the joint school building agreement was executed in November 1989, the 
levy clearly was not for the purpose of funding the board's share under the 
agreement and, therefore, this provision does not apply. 

June 1990 
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(A) At any time the board of education of any... local...school 
district by a vote of two-thirds of all its members may declare by 
resolution that the amount of taxes which may be raised within the 
ten-mill limitation by levies on the current tax duplicate will be 
insufficient to provide an adequate amount for the necessary 
requirements of the school district, that it is necessary to levy a tax in 
excess of such limitation for one of the purposes specified in division 
(A), (D), (F), (H), or (DD) of section 57U5. l 9 of the Revised Code, and 
that the question of such additional tax levy shall be submitted to the 
electors of the school district .... 

Such resolution shall be confined to a single purpose .... 

R.C. 5705.21(A). Of the purposes specified in divisions (A), (D), (F), (H) and (DD) of 
R.C. 5705.19, only division (F) appears to be relevant to your question.5 Divis'._,n 
(F) authorizes a levy in excess of the ten-mill limitation "[f]or the construction or 
acquisition of a specific permanent improvement or class of improvements that the 
taxing authority of the subdivision may include in a single bond issue." See R.C. 
5705.0l(A) (defining "subdivision" to include local school districts) and R.C. 
5705.0l(C) (defining "taxing authority"; in the case of a local school district, the 
taxing authority is the board of education). Pursuant to R.C. 133.18, a bond issue 
may relate to only one purpose. R.C. 133.18(A). "One purpose," with respect to 
permanent improvements in general, means "any one permanent improvement or 
group or category of permanent improvements ... for or devoted to the same general 
purpose, function or use .... " R.C. 133.0l(Z). In the case of a school district, "one 
purpose" includes "any number of facilities and buildings for school district purposes, 
and related facilities." R.C. 133.0l(Z)(4). Thus, R.C. 5705.21 authorizes a levy in 
excess of the ten-mill limitation for a class of improvements which relates to "any 
number of facilities and buildings for school district purposes .... " R.C. 133.0l(Z)(4); 
R.C. 5705.21; R.C. 5705.19(F). The special levy in question concerns expenditures 
for school buildings which are, by definition, for the same general purpose. Thus, the 
special levy is authorized by R.C. 5705.21. 

Having determined the statutory basis for the levy, I can now determine 
which fund of the school district is properly credited with the proceeds of such levy. 
R.C. 5705.09 directs each subdivision to establish particular funds for the deposit of 
money. A special fund must be established for each special levy. R.C. 5705.09(0). 
R.C. 5705.10 provides that "[a]ll revenue derived from a special levy shall be 
credited to a special fund for the purpose for which the levy was made. 116 
Therefore, the proceeds of the special levy must be credited to a special fund for the 
purpose of "renovating, remodeling, improving, furnishing and equipping buildings for 
school purposes and for improving their sites." 

Thus, whether the board of education may use the proceeds of the levy to 
fund its share of the joint school building project depends upon whether the purpose 
of the levy (and thus the fund) is coextensive with the purpose of the joint school 
building project. Although both concern school buildings, I find that the resolution 
and the joint building project represent two separate objectives. The purpose stated 
in the resolution was the general improvement and maintenance of school buildings 
and their sites, owned by the school district. The joint school building project 
contemplates the construction of new classrooms to be located in and owned by 
another school district and to be used for the limited purpose of educating 

5 Division (A) of R. C. 5705.19 concerns a levy for current expense~; 
division (D) authorizes a levy for a public library; division (H) is fur 
recreational purposes; and division (DD) is for a community center as 
provided for in R.C. 755.16. 

6 This statutory provision 1s 10 accord with art. XII, §5 of the Ohio 
Constitution which provides that "every law imposing a tax shall state, 
distinctly, the object of the same, to which only, it shall be applied." 
(Emphasis added.) 
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handicapped students. Money svent pursuant to the resolution will benefit only the 
school district in question; money spent pursuant to the joint school building project, 
however, will confer a benefit upon three other school districts as well as the school 
district in question. Clearly, the purpose underlying R.C. 5705.09 and R.C. 5705.10 
is to assure that public funds are spent in accordance with the wishes of the 
electors. It is not reasonable to assume that an elector who chooses to vote in favor 
of a levy for the general improvement and maintenance of school buildings owned by 
the district necessarily would be in favor of a levy for the construction of 
classrooms to be located in and owned by another school district for the benefit of 
four school districts. Thus, it would not be ~roper to apply the proceeds of the 
special levy to the joint school building project. 

Although the special levy fund may not be used for any purpose but that 
stated in the resolution, there are limited circumstances in wh;ch transfers may be 
made from one fund to another, thus enabling the board of education to use the 
proceeds of a special levy to fund another purpose. For example, R. C. 5705.14 
provides in part as follows: 

(B) The unexpended balance in any specific permanent 
improvement fund, other than a bond fund, after the payment of all 
obligations incurred in the acquisition of such improvement, shall be 
transferred to the sinking fund or bond retirement fund of the 
subdivision; provided that if such money is not required to meet the 
obligations payable from such funds, it may be transferred to a special 
fund for the acquisition of permanent improvements, or, with the 
approval of the court of common pleas of the county in which such 
subdivision is located, to the general fwtd of the subdivision. 

In addition, a subdivision may make trnnsfers pursuant to R.C. 5705.15 and R.C. 
5705.16.8 Whether the transfer of monies from one fund to another can be 
accomplished, however, is dependent upon 1:1any facts which must be determined at a 
local level. Because it would be inappropriate for me to make such a factual 
determination, see 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-057, I do not offer an opinion as to 
whether the board may transfer the proceeds of the special levy to another fund 
which may be used for the joint school building project. 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby advised, that the proceeds 
of a special tax levy for permanent improvements, to wit, "renovating, remodeling, 
improving, furnishing and equipping buildings for school purposes and improving their 
sites," must be credited to a special fund which may be used for the stated purpose 
of the levy only and not for the construction of new classrooms for the education of 
handicapped students under a joint building agreement pursuant to R.C. 3313.92. 

7 The question which you have asked is limited to a determination of 
whether the proceeds of a particular special improvements levy may be used 
for a purpose which was not expressly included in the language of the 
resolution. I, therefore, do not need to address and do not offer an opinion 
as to whether it would be appropriate to join in a single resolution the two 
separate objectives in question . 

8 R.C. 5705.15 and R.C. 5705.16 provide for transfers from one fund to 
another that are not covered by R.C. 5705.14 with the exception of transfers 
from funds for "proceeds or balances of loans, bond issues, special levies for 
the payment of lol\ns or bond issues, the proceeds or balances of funds 
derived from any excise tax levied by law for a specified purpose, and the 
proceeds or balances of any license fees imposed by law for a specified 
purpose." R.C. 5705.15. Transfers under these sections require a resolution 
passed by a majority of the members of the taxing authority of the political 
subdivision and the approval of both the tax commi8sioner and the court of 
common pleas. 

June 1990 




