
162 OPINIONS 

meaning of the word "removal" in the year 1804, when the original statute employ­
ing it was enacted, and in such inquiry it is of no aid to know that in 1858, a 
half century later, the legislature did provide a method of removing the township 
treasurer for misconduct in office. 

In view of the fact that at the time the legislature first enacted what we now 
call section 3261 G. C. there was no statutory method whereby the township treas­
urer could be removed from office for misfeasance, malfeasance or nonfeasance, it 
is the view of this depart~ent that the legislature could not have had in mind 
that meaning of the ·word "removal." Consequently, we give the word its other 
possible meaning, which is, removal of the person from the territorial jurisdiction 
of the township. 

Holding, as we do that the case you put falls within the operation of an ex­
press statute (to-wit section 3261 G. C.), we at once distinguish the case from 
the case of Salamanca Township vs. Wilson, 109 U. S. 627. 

It is also proper to say that we think the word "removal", as found in section 
3261 G. C., means permanent, as distinguished from mere temporary removal. No 
necessity arises, however, to discuss this distinction as your letter makes it clear 
that the removal you have in mind is a permanent one. 

It may also be added that the view herein expressed as to the meaning of the 
word "removal" in section 3261 G. C., is in agreement with the view taken by a 
former opinion of this department, found in Opinions of the Attorney-General 
for 1917, Vol. I, p. 527, although in said opinion the construction herein given was 
assumed to be the. correct one without discussion. 

By way of direct answer to your question you are, therefore, advised that the 
permanent removal from the township of the township treasurer creates a vacancy 
in the office of township treasurer, which vacancy it is the duty of the township 
trustees, pursuant to the provisions of section 3261 G. C., to fill. 

1868. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

SCHOOLS~CITY BOARD OF EDUCATION OF SEVEN MEMBERS. 
ELECTED AT LARGE-WHERE CENSUS SHOWS INCREASE IN POP­
ULATION OF CITY-STATUS OF BOARD NOT CHANGED-CITY OF 
DAYTON. 

A City board of education consisting of seven members elected at large, in pur­
suance to the Provisions of sections 4698 et seq. G. C., as amended in 1919, consti­
tutes a legal board for a city school district, the population of which is more than 
fifty thousand and l!!ss than one hundred fifty thousand. Such a board also conforms 
to the Provisions of said sections relative to a board required for a city school dis­
trict containing a populatio1t of more than one hundred fifty thousand. In the event 
·that the district containing the lesser population passes the one hundred fifty 
thousand mark in population, this fact will not change the status of such a board, 
and members 'so elected will have a legal tenure of office, notwithstanding the 
change in population. 

CoLUMBUS, Omo, February 21, 1921. 

HoN. VERNON M. RIEGEL, SuPerintendent of Public Instruction, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-In your recent communication you requested an opinion upon the 

following: 



ATTORNEY -GENERAL. 

"Prior to January 1, 1920, the board of education of the school district 
of the city of Dayton was composed of fourteen members of whom two 
were elected at large and twelve from sub-districts. During the session 
of the legislature in the early part of the year 1919, a law was passed 
amending section 4698 G. C., etc., in which provision was made for the 
elimination of the boards of education of city school districts as described 
in the above said section. In the November election, there was elected a 
new board of education consisting of seven members elected at large in full 
compliance with the terms of the amended section 4698, etc. Was this 
board chosen at the November election of 1919 legally elected and do its 
members at this time have a legal tenure of office?" 
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In a personal interview with you it has been learned that the question pre­
sented is a restatement of an inquiry directed to you, and that the real question 
involved is whether or not the fact that the Dayton city school district had a 
population of less than one hundred fifty thousand in 1919, at "the time the election 
you refer to was held, and later passed into the class beyond the one hundred fifty 
thousand mark, would affect the status of the board so elected .in 1919, and this 
opinion will proceed considering such information as a part of the statement of 
facts. 

Section 4698 G. C., as amended in 1919, provides: 

"In city school districts containing according to the last federal census 
a population of less than 50,000 persons, the board of education shall con­
sist of not less than three members nor more than five members elected at 
large by the qualified electors of such district. 

In city school districts containing according to the last federal census 
a population of 50,000 persons or more, but less than 150,000 persons, the 
board of education shall consist of not less than two members nor more 
than seven member.s elected at large or not less than two members nor more 
than seven members elected at large and not more than two members 
elected from subdistricts by the qualified electors of their respective sub­
districts. The office of subdistrict member in boards of education in all 
such city school districts having more than two subdistrict members is 
hereby abolished and the terms of members elected from such subdistricts 
shall terminate on the day preceding the first Monday in January, 1920. 

In city school districts containing according to the last federal census 
a population of 150,000 persons or more the board of education shall con­
sist of not less than five nor more than seven members elected at large 
by the qualified electors of such district; the office of subdistrict member 
in boards of education in all such city school districts is hereby abolished 
and the terms of members elected from subdistricts shall terminate on the 
day preceding the first Monday in January, 1920." 

Your attention is invited to Opinion No. 1510, issued by this department to 
you on August 23, 1920, which contains a rather comprehensive discussion relative 
to the interpretation that should be placed upon the provisions of section 4698 and 
other sections in pari materia relative to the action to be taken in the event a city 
school district contains or reaches a population of one hundred fifty thousand. The 
syllabus of said opinion is in part as follows: 

"In passing from one class or kind of city school district to a differ­
ent one, when, after the official announcement of the census of the dis­
trict, it becomes known that a change of status of the district has been 
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• produced by a change in population, city boards of education must con­
form to and apply the law found in sections 4698, 4699, 4701 and 4702 G. C." 

Upon the statement of facts it will be assumed that the board of education as 
now constituted was duly provided for in the election of 1919 in compliance with 
the provisions of section 4698 and the related sections; and that said board is now 
composed of seven members duly elected at large. 

It will be observed that under the provisions of section 4698, in a city school 
district, the population of which is more than fifty thousand and less than one 
hundred fifty thousand, the board of education must have not less than two mem­
bers elected at large and not more than seven so elected. Such a board may have 
not more than two members elected from subdistricts, in the event that the board 
of education elects to do this by proper resolution, but the law does not necessarily 
require that a board of this character have members elected from subdistricts. 
Under the terms of this section the office of subdistrict members in boards of 
education which contain more than two subdistrict members is abolished, and the 
terms of said members expired on the day preceding the first Monday in January, 
1920. It is apparent that if there were to be subdistrict members on such boards 
in .the future, the board of education must provide for the same in the action to 
be taken under the provisions of section 4699 G. C. From the statement of facts 
it is assumed that no provision was made for subdistrict members and, as hereto­
fore indicated, no such requirement is imposed. 

In view of the foregoing, it must be concluded that the action taken in electing 
seven members at large was in conformity to the provisions of law. In other 
words, it would seem that a board composed of seven members elected at large 
fully complied with the requirements of the act relative to the provisions designa­
ting the character of a board of education in city school districts containing a 
population of more than fifty thousand and less than one hundred fifty thousand. 

In further considering the provisions of section 4698 relative to cities having 
a population of more than one hundred fifty thousand, it. will be observed that a 
board composed of seven members properly elected at large complies with this 
requirement. In view of this situation it is believed that the board so established 
fully complies with the requirements of the law, whether the district contains a 
population of one hundred fifty thousand or a lesser number. This view is further 
sustained by the provisions of section 4699 G. C., which requires boards of educa­
tion to take action by resolution, etc., in those cases "in which the number of 
members does not conform to the provisions of section 4698." 

In the case under consideration, the board you describe as it now exists, not­
withstanding the fact that the city school district has a population of more than 
one hundred fifty thousand, if such is the case, conforms to the requirements of 
section 4698. The board of education only being required to take action when the 
board does not conform to the provisions of said section, it follows that such a 
board will continue as the legally constituted board. 

You are therefore advised that upon the facts presented and assumed the 
members of the board· you describe should be regarded as having a legal tenure 
of office. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


