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AID TO BLIND - COUNTY EMPLOYE - ATTENDANCE AS­
SOCIATION MEETINGS OR CONVENTIONS....:_ COUNTY COM­
MISSIONERS REQUIRED TO APPROVE EXPENDITURE IF SUCH 
ATTENDANCE PERFORMED AT COUNTY EXPENSE. 

SYLLABUS: 

A county employe, engaged in the administration of aid to the blind, 

is required to obtain the approval of the board of county commissioners 

before he may attend, at county expense, association meetings or conven­

tions in connection with his work in the administration of aid to the blind. 
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Columbus, Ohio, December 5, 1941. 

Hon. Alexander L. Hyzer, Prosecuting Attorney, 

Fremont, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion as follows: 

"May I have the benefit of your opinion as to whether or 
not a county employee, engaged in the administration of aid to 
the blind, is required under House Bill 599, Section 2989-1, to 
obtain approval of the Board of County Commissioners before 
attending, at county expense, association meetings or conventions, 
or whether such employee can have such expenses allowed and 
paid under Section 2968, House Bill 601 ?" 

The law dealing with the payment of expenses of county employees 

incurred while attending association meetings or conventions is contained 

in Section 2989-1, General Code, referred to in your letter. This section, 

as it was adopted in House Bill No. 599, 94th General Assembly, reads 

as follows: 

"Except as otherwise provided by law, no elected county 
officer, deputy or employe of the county, shall attend, at county 
expense, any association meeting, or convention, unless au­
thorized by the board of county commissioners. Before such 
allowance may be made, the head of the county office desiring 
such allowance, shall make application in writing to the board 
of county commission~rs showing the necessity of such attend­
ance and the probable costs to the county. If a majority of 
the members of the board of county commissioners approve the 
application, such expenses shall be paid from the moneys ap­
propriated to the said office for traveling expenses." 

Section 2968, General Code, as amended in House Bill No. 601, 94th 

General Assembly, contains the authority of the county commissioners 

to employ persons to administer aid to the blind. This section reads in 

part as follows: 
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" * * * If not satisfied that any person on the blind list 
is qualified to draw his money, the board of county commission­
ers shall remove such person from the list, and shall forthwith 
notify the county auditor and the state department of public 
welfare of such action. The board of county commissioners is 
hereby empowered to employ the necessary persons for the ad­
ministration of this act in the county who shall be in the classi­
fied civil service, any other provision of law to the contrary 
notwithstanding. Compensation for positions in each service 
group and grade established by the civil service commission shall 
not be less than the minimum nor more than the maximum rates 
established by the commission for such position. The state 
department of public welfare shall cooperate with the civil 
service commission in establishing the classification and rates 
of compensation of positions required for the administration of 
this act and the qualification of persons to be employed in such 
positions. 

In addition to their compensation, such persons as are em­
ployed to make investigations shall be allowed monthly their 
actual and necessary expenses incurred in the discharge of their 
official duties; but no such expenses shall be allowed or paid 
until an itemized statement of the same, duly certified, shall first 
have been filed with the board of county commissioners. When 
so allowed said expenses shall be paid from the special fund of 
the county for aid to the needy blind upon the warrant of the 
county auditor. * * * " 

It will be observed that while Section 2968 authorizes the payment 

of expenses of such employes by the county commissioners, the only ex­

penses authorized to be paid by that section are those incurred in the 

discharge of their official duties, which are the making of investigations 

as to whether or not persons are entitled to receive blind relief. It is 

obvious that attending association meetings or conventions is not a part 

of the process of making an investigation to determine whether a given 

person is entitled to receive blind relief. It is fundamntal that the 

powers of the board of county commissioners are strictly limited to those 

provided by statute. See Commissioners of Mahoning County vs. Rail­

way Co., 45 O.S. 401-403; Peter vs. Parkinson, Treas., 83 O.S. 36-49, 

Since there is no provision authorizing the board of county commissioners 

to pay any of the expenses of employes administering blind relief other 

than those above referred to, the county commissioners are governed by 

Section 2989-1 with respect to payment of expenses of such county em­

ployes incurred in attending association meetings or conventions. 

Therefore, in specific answer to your question, I am of the opinion 

that a county employe, engaged in the administration of aid to the blind, 

is required to obtain the approval of the board of county commissioners 
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before he may attend, at county expense, association meetings or con­

ventions in connection with his work in the administration of aid to 

the blind. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




