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HEARING-PRACTICE AND PROCEDURE-BY BOARD OF 

EDUCATION BEFORE TERMINATION OF TEACHER'S CON­

TRACT-SECTION 484-z-r2 G. C. 

SYLLABUS: 

Practice and procedure by a board of education conducting a hearing pursuant 
to provisions of Section 4842-12, General Code, before termination of a teacher's 
contract, discussed. 

Columbus, Ohio, June 9, r945 

Hon. Kenneth C. Ray,Superintendent of Public Instruction 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"We should like to have your formal opinion in answer to 
the following questions: 
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(I) Is a hearing that is held before a board of education 
under the provisions of Section 4842-12 of the General Code an 
administrative proceeding or a judicial proceeding? 

(2) To what extent must the hearing be conducted accord­
ing to the formalities and technical rules of procedure applicable 
to a court proceeding? 

a. Must provision be made for opening and closing state­
ments? 

b. Must the testimony be limited to responses to specific 
and detailed questions posed by counsel, or may the teacher and 
witnesses simply 'tell their story' under general directions from 
the presiding officer? 

c. May the teacher and witnesses be questioned by members 
of the board of education? 

d. Must the board hear objections by counsel, and sustain 
or overrule them as in a court hearing? 

e. Must testimony be given by one person at a time from 
a special witness stand, or may the questions be directed to and 
answered by witnesses seated in various places in the room where 
the hearing is conducted? 

(3) To what extent must the hearing be conducted accord­
ing to the technical rules of evidence applicable in a court pro­
ceeding? 

(4) To what extent must the board of education prove by 
means of testimony at the hearing that there are sufficient 
grounds for termination of the contract? 

( 5) If the board is not required to prove its case against 
the teacher by testimony at the hearing, what would be the nature 
of the cross-examination on behalf of the teacher? 

(6) May the board ·of education establish a time limit for 
the hearing?" 

Due to the nature of your request for my opinion, I will not attempt 

to answer in the order named, and in some cases I will not specifically 

answer, the questions as they are set forth in your request, but my opinion 

is in the nature of a discussion of the general problems involved' in the 

request. 

Section 4842-12, General Code, reads as follows: 

"The contract of a teacher may not be terminated except for 
gross inefficiency or immorality; for wilful and persistent viola-
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tions of reasonable regulations of the board of education ; or for 
other good and just cause. Before terminating any contract, the 
employing board of education shall furnish the teacher a written 
notice signed by its clerk of its intention to consider the termina­
tion of his contract with full specification of the ground or 
grounds for such consideration. Unless t:he teacher so notified 
shall within ten days subsequent to the receipt of such notice, 
demand in writing an opportunity to appear before the board and 
offer reasons against such termination, the board may proceed 
with formal action to terminate the contract. If, however, said 
teacher shall, within ten days after receipt of notice from the 
clerk of the board demand in writing a hearing before said board, 
the board shall set a time for the hearing within thirty days from 
the date of said written demand and the clerk of the board shall 
give the teacher at least fifteen days' notice in writing of the time 
and place of such hearing; provided, however, that no hearing 
shall be held during the summer vacation without the teacher's 
consent. Such hearing shall be private unless the teacher requests 
a public hearing. The hearing shall be conducted by a majority 
of the members of the board and be confined to the aforesaid 
ground or grounds for such termination. The board of education 
shall provide for a complete stenographic record of the proceed­
ings, a copy of such record to be furnished to the teacher. The 
board of education may suspend a teacher pending final action to 
terminate his contract if, in its judgment, the character of the 
charges warrants such action. 

Both parties shall have the right to be present at such hear­
ing, to be represented by counsel, to require witnesses to be under 
oath, to cross-examine witnesses, to take a record of the pro­
ceedings, and to require the presence of witnesses in their behalf 
upon subpoena to be issued by the clerk of the board. In case 
of the failure of any person to comply with a subpoena, a com­
mon pleas judge of the county in which the person resides, upon 
application of any interested party, shall compel attendance of 
the person by attachment proceedings as for contempt. Any 
member of the board of education shall have power to adminis­
ter oaths to witnesses. After hearing, the board by majority 
vote may enter upon its minutes an order of termination. If the 
decision of the board, after hearing, is against termination of the 
contract, the charges and the record of the hearing shall be 
physically expunged from the minutes and, if the teacher has 
been suspended, he shall be paid his full salary for the period 
of such suspension. 

Any teacher affected by an order of termination of contract 
shall have the right of appeal to the court of common pleas of the 
county in which the school is located within thirty days after 
receipt of notice of the entry of such order. Such appeal shall 
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be an original action in said common pleas court and shall be 
commenced by the filing of a petition against such board of edu­
cation, in which petition the facts shall be alleged upon which 
the teacher relies for a reversal or modification of such order 
of termination of contract. Upon service or waiver of summons 
in said appeal, such board of education shall forthwith transmit 
to the clerk of said common pleas court for filing a transcript of 
the original papers theretofore filed with said board and a cer­
tified transcript of all evidence adduced at the hearing or hear­
ings before such board, whereupon the cause shall be at issue 
without further pleading and shall be advanced and heard with­
out delay. The common pleas court shall examine the transcript 
and record of the hearing before the board of education and shall 
hold such additional hearings as it may deem advisable, at which 
it may consider other evidence in addition to such transcript 
and record. 

Upon final hearing, the common pleas court shall grant or 
deny the relief prayed for in the petition as may be proper under 
the provisions of law in accordance with the evidence adduced in 
the hearing. Such an action shall be deemed to be a special pro­
ceeding within the purview of section 12223-2 of the General 
Code and either the teacher or the board of education may appeal 
therefrom. 

In any court action the board of education may utilize the serv­
ices of the prosecuting attorney or city solicitor as authorized By 
section 4834-8 of the General Code, or may employ other legal 
counsel if it deems it necessary. 

This is the statute referred to in your letter and the only one directly 

involved in your inquiry, as it is the only section of the Code whioh pre­

scribes the procedure for the notice and opportunity for hearing by a 

board of education before termination of a teacher's contract. 

Such a hearing as is provided in Section 4842-12, General Code, is 
an administrative proceeding, but in conducting such a hearing the board 

is exercising quasi-judicial powers. The procedure to be followed in 
such a hearing is generally not that prescribed for ordinary civil actions, 

and in the absence of specific requirements in the statute the board would 

be bound only by ordinary rules that would be conducive to orderly pro­

cedure and would conform to the rudimentary requirements of fair play. 

These rules would include the specific statutory requirements of 

Section 4842-12, General Code, such as, the right to be pres.ent at 

the hearing, the right to be represented by counsel, to require wit-
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nesses to be under oath, to cross-examine witnesses, to take a record 

of the proceedings, and to require the presense of witnesses in behalf 

of either party. 

The differences in origin and function of courts and of adminis­

trative bodies preclude the who~esale transportation to administrative pro­

ceedings of the rules of procedure, trial and review which have evolved 

from the history and experience of courts. When such body as the 

Loard of education conducts a hearing as required by the statute under 

discussion, it is acting in a quasi-judicial capacity and would be unre­

stricted by the technical and formal rules of procedure which would gov­

ern trials by a court. However, the elementary and fundamental prin­

ciples of judicial inquiry should be observed. These rules would require 

an opportunity for an opening and closing statement by counsel; would 

permit that the teacher and other witnesses be questioned by members of 

the board or its counsel, and that full opportunity for cross-examination 

he given either party. It would require that the board, sitting in a quasi­

judicial capacity, pass upon objections and rule as to the admissibility of 

evidence. This does not mean that the board would be bound by the strict 

and technical rules of evidence governing jury trials, but it would mean 

that the basic philosophy of the rules as crystallized in modern court pro­

cedure be followed. 

I might relate four principle concepts of this basic philosophy of 

evidence which, while necessarily subject to many exceptions and limi­

tations, nevertheless should be kept in mind by any board or quasi-judicial 

body conducting a hearing involving rights and property. The first basic 

principle has already been referred to in this opinion, and it may be stated 

as that common law ideal of fair procedure upon which has been built the 

requirements of sworn testimony, opportunity for cross-examination and 

rebuttal, insistence that all evidence be formally introduced, and the power 

to subpoena witnesses and documents. The second requirement would be 

that there be presented only trustworthy evidence, and this requirement 

c;oncerns such exclusionary rules as are involved in hearsay, opinion and 

best evidence rules in court practice. The third principle would be the 

shielding, for social reasons, of certain so-called privileged communica­

tions made in confidential relationships. The fourth would be to protect 

the witness from se!f-crimination and involuntary confessions. This re­

lates to the common-law doctrine embodied in our Federal and State Con-
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stitutions, that a witness may not be compelled to give testimony which 

would expose him to a prosecution for crime or to a forfeiture or penalty, 

but may claim the privilege of refusing to answer or disclose such in­
formation. 

While there is no objection to the admission of evidence in narrative 

form, the statute under consideration requires that a record of the pro­

ceedings be taken; and this would involve a transcript of the testimony. 

Therefore, as a practical matter the testimony must be given in orderly 

fashion, and the witnesses should be properly sworn and questioned in a 

manner that will permit the taking of a complete and intelligible record. 

To this end it could very conceivably be suggested by the questioner that 

the witness tell his story in narrative form. Of course, he should be 

directed to confine his testimony to the issues. While there would be no 

objection from a procedural standpoint to having a witness testify from 

wherever he happened to be sitting in the hearing room, it might be more 

conducive to orderly procedure if a witness stand were provided where 
the person testifying could be easily heard by the stenographer, the board, 

and other parties and officials. Questions should not be directed to wit­

nesses generally, but witnesses should be interrogated separately and in 

order. 

In the absence of a specific statutory requirement concerning the 

degree of proof, the rule would be that the charges of the board upon 

which it desires to terminate the contract be established by a prepon­

derance of the evidence. By "preponderance of evidence" is meant the 
greater weight of evidence. It does not mean that more witnesses have 

testified on one side or the other; in other words, it does not have ref­

erence to the number of witnesses testifying, or the mere quantity of 

evidence, but to the quality thereof. It means simply that after the testi­

mony of all witnesses has been weighed with reference to their credibility, 

exactness of memory, and all of the circumstances surrounding their testi­
mony, the evidence of one side outweighs that of the other. 17 Ohio Jur., 

page 390. 

While it might be found expedient to establish a time limit for a 
hearing, it would be necessary to exercise considerable care in this respect 

in order that all parties have an opportunity for a complete and fair 

hearing. 

This general discussion of rights and duties of a board will, I trust, 
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answer the questions propounded by you. I realize that I have not an­

swered each question specifically, but the vast and rapidly advancing 

theories in relation to public administrative law does not permit hard and 

fast rules, and any attempt to cover every question that might arise in 

such a procedure as is contemplated by Section 4842-12, General Code. 
would involve an opinion of great length and technical discussion. 

Respectfully, 

HUGH s. JENKINS 

Attorney General 




