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I. BURIAL AWARDS-RULES GOVERNING AND GRANTING 

BURIAL AWARDS-DIVISION OF AID FOR THE AGED­

NOT SUBJECT TO PROVISIONS OF ADMINISTRATIVE 

PROCEDURE ACT-SECTIONS 154-6! TO 154-74 G. C, 

2. DIVISION OF AID FOR THE AGED-NOT REQUIRED TO 
WITHHOLD PAYMENT OF FUNERAL AND BURIAL EX­

PENSES OF DECEASED RECIPIENT OF AID WHEN TO­

T AL COST EXCEEDS $180.00-SECTION 1359-~ G. C.­
HOUSE BILL 427, 99 GENERAL ASSEMBLY, 124 0. L., 471. 

::iYLLABUS: 

1. In adopting rules governing the granting of ,burial awards pursuant to the 
powers granted it .by Section 1359-21c, General Code, the Division of Aid for the 
Aged is not subject to the provisions of the Administrative Procedure Act, Sections 
154-61 to 154-74, General Code. 

2. The amendment of Section 1359-10, General Code, by House Bill 427 of 
the 99th General Assembly, 124 Ohio Laws, 471, did not as a matter of law require 
the Division of Aid for the Aged to withhold payment of funeral and burial 
expenses of a deceased recipient of aid when the total cost of such funeral and 
burial exceeds $180.00. 

Columbus, Ohio, June 19, 1952 

Judge J. H. Lamneck, Director, Department of Public Welfare 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Under the provisions of Amended Section 1359-10 of the 
General Code, effective June 1l, l 9 5 l, the Division of Aid for the 
Aged, upon• the death of a recipient of aid, may order the pay­
ment to the proper persons entitled thereto of a sum of not .to 
exceed '$180, to defray the total funeral and burial expenses of 
such deceased person.' 

"Under the provisions of Section 1359-21 ( c) of the General 
Code, the Division of Aid for the Aged has power to establish 
and enforce rules and regulations not inconsistent with law as 
may be necessary or desirable to carry out the provisions of the 
Aid for the Aged• Act. 
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"The Division has adopted tentative rules governing pay­
ments for funeral and burial expenses of recipients. A copy of 
these tentative rules is attached hereto, marked 'Exhibit A,' and 
made a part hereof. 

"In connection with the proper interpretation of these two 
Sections of the Code, your opinion is requested on the following:" 

There follow six questions, which I shall consider separately hereafter. 

Your request concludes as follows : 

"The funeral and :burial expenses of about 65% of deceased 
recipients is paid from either property of the recipient or by 
friends and relatives of the decedent. The tentative rules attached 
are designed to keep the payments for burial and funeral expenses 
of deceased recipients within the amount of current appropri­
ations for that purpose. I,£ the Division is required under the 
law to make contributions towards the burial and funeral expenses 
of a deceased recipient, irrespective of the total amount of such 
funeral and burial expenses, then the amount of the current 
appropriation would be grossly inadequate. If the Division con­
tributed to the funeral and burial expenses of every recipient 
who died without leaving any property for that purpose, current 
appropriations would only permit the payment of approximately 
$60 for funeral and 1burial expenses of each such deceased 
recipient." 

The first question which you have presented is: 

"r. Must the procedure outlined in the Administrative 
Procedure Act (154-61 to 154-74, inclusive, General Code) -be 
followed by the Division of Aid for the Aged in adopting-rules 
and regulations for the Division as authorized by Section 1359-
21 (c) of the General Code?" 

Section 1359-21(c), General Code, to which you refer, provides that: 

"* * * The division shall have the power to establish and 
enforce such rules and regulations, not inconsistent with this act, 
as may be necessary or desirable to carry out the provisions of 
this act. * * *" 

So far as pertinent here the administrative procedure act, ··Sections 

154-61 to 154-73, General Code, provides in part as follows: 

"Section 154-63. Every agency authorized by law to adopt, 
amend or rescind rules shall comply with the procedure pre­
scribed in this act for the adoption, amendment or rescission of 
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rules. Unless otherwise specifically provided :by law, the failure of 
any agency to comply with such procedure shall invalidate any 
such rule or amendment hereafter adopted, or the rescission of 
any rule. No agency shall adopt any rule which is inconsistent 
with the constitution of the United States, the constitution of the 
state of Ohio or any law of this state." 

"Section 154-62. The following words when used in this 
act shall have the meanings respectively ascribed to them in this 
section: 

"'Agency' means and includes, except as hereinafter limited, 
any official, board or commission having authority to promulgate 
rules or make adjudications in the ,bureau of unemployment com­
pensation, the state civil service commission, the department of 
industrial relations, the department of liquor control, the depart­
ment of taxation, the industrial commission, the functions of 
any administrative or executive officer, department, division, 
bureau, ,board or commission of the government of the state of 

. Ohio specifically made subject to the provis.ions of the adminis­
trative procedure act, and the licensing functions of any adminis­
trative or executive officer, department, division, .bureau, board 
or commission of the government of ,the state of Ohio having the 
authority or responsibility of issuing, suspending, revoking or 
cancelling licenses. * * *" 

It will be noted that the Division of Aid for the Aged and the 

Department of Public Welfare are not specifically included within the 

above definition of "agency," nor do the rules which you have submitted 

for my examination fall within the licensing functions of your department. 

It is therefore my conclusion that the adoption of such rules is not subject 

to the procedure set out in the administrative procedure act. This conclu­

sion is further borne out by the provisions of Section 161-1, General 

Code, which prescribes how certain rules and regulations are to filed and 

amended. The last paragraph of that section provides as follows : 

"* * * Provided, further, that the provisions of this section 
shall not apply to a rule as defined in section 154-62, General 
Code, in the administrative procedure act." 

The other five questions which you have presented arise from certain 

specific rules which the division has adopted or. which it now proposes to 

adopt. These rules are administrative interpretations of the ·provisions of 

Section· 1359-10, General Code. Their full sigrtificance can :best be under-

stood _br: a_ re1iew . of_ t!i<:. hi_story of that section. . ,·, 
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Prior to its recent amendment by the 99th General Assembly, 124 

Ohio Laws, 471, Section 1359-ro, General Code, provided in part as 
follows: 

"Upon the death of a recipient of aid a sum of not to exceed 
$140.00 may be ordered paid to the proper person entitled thereto 
to defray the burial expenses of such deceased person. The cost of 
the grave shall be paid by the division. 

"An application, under oath, for such an amount for burial 
expenses shall be filed by the proper person entitled thereto. 

"An itemized sworn statement of the burial expenses must 
be submitted by the undertaker." 

In Opinion No. 5653, Opinions of the, Attorney General for 1936, 

page 774, rendered at a time when the statute provided that money "shall 

be ordered paid" rather than "may be ordered paid," it was held that 

the division must pay a reasonable amount for a grave and the opening 

and closing thereof, in addition to the amount specified for burial expenses. 

The statute was subsequently amended to make the payment permissive, 

and the division adopted rules which set its maximum contribution for 

all expenses including a grave, at $140.00. So far as pertinent those former 

rules provided as follows : 

"Rule I 

"Definition of Terms 

" (a) Words and phrases used in this Title and in Section 
1359-r o of the General Code of Ohio shall ,be construed as 
follows: 

"* * * (5) Funeral expenses shall be construed to include 
thorough embalming and care of the body, transportation from 
place of death to place of interment or cremation ( except as 
stated in Par. (6) (c')), casket, clothing and any other mer­
chandise when furnished by the funeral director, and such serv­
ices as are incidental and necessary to provide respectable burial 
service, except Sales Tax and 'Other Burial Expense' as defined 
herein. 

" (6) Other burial expenses shall be construed to include 
the following items when necessary and furnished: 

"(a') The cost of a single grave space; the cost of 
opening and closing the grave; use of lowering device, grass 
matting, tent and chairs when furnished by the cemetery or a 
funeral director other than the one having the original 
contract. 
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"(b') The cost of a shipping box, and outside wooden 
box or the least expensive outside receptacle, permitted 
by the cemetary and obtainable by the funeral director, 
other than a wooden box, when required by the cemetary. 

" ( c') When it is necessary to transport the remains 
of a deceased recipient of Aid beyond a 35 mile radius from 
the funeral establishment the entire trip or trips in which the 
excess of a 35 mile radius is reached shall be deemed to be 
other burial expense. 

" (d') Cremation of the remains and disposal of the 
same." 

"(7) Burial expense shall be construed to include the total 
of 'Funeral Expense' and the total of 'Other Burial Expenses' as 
defined in Rule I (a) (5) (6)." 

"Rule 2 

"Amount and Limitation of Award 

" (a) The Division may pay from public funds, in accord­
ance with these rules and regulations, an amount not to exceed 
$II5.oo to "The proper person entitled thereto" for funeral 
expenses of a deceased recipient of Aid provided: 

" ( I ) The total bill for funeral expenses ( as defined 
herein) does not exceed the total sum of $I I 5.00 and, 

"(2) The amount of the funeral award requested from 
public funds when added to funds available from any other 
source for the payment of said funeral expenses shall not 
exceed $II5.oo. 

"(b) In addition, the Division may pay from public funds 
an amount not to exceed $25.00 for other burial expenses as 
limited and defined herein. When the other burial expense cannot 
be met within the amount of $25.00 allowed for other burial ex­
penses then the payment of an additional amount from private 
sources shall not in itself indicate that the entire cost of funeral 
and disposal of remains could have been met without public 
funds; except that the outside receptacle shall not exceed the 
cost of the wooden box or the least expensive receptacle per­
mitted by the cemetary and obtained by the funeral director, 
other than a wooden box, when required by the cemetery." 

Referring particularly to sections (a) (I) and (2) and (b) of Rule 

2, supra, it will be noted that the division specified that public money 

would not be contributed if the total "funeral expenses" as defined, 

exceeded $1 I 5.00. It was provided, however, that the public contribution 
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would not ibe withdrawn simply because some private contribution had 

been made to the "other burial expenses" which included a grave, certain 

cemetary services, and extra transportation. 

Section 1359-10, General Code, was amended by an act set out m 

124 Ohio Laws, 471, effective June II, 1951. As amended the statute 

provides in part as follows : 

"Upon the death of a recipient of aid a sum of not to exceed 
one hundred eighty dollars may be ordered paid to the proper 
persons entitled thereto to defray the total funeral and burial 
expenses of such deceased person. 

"An application, under oath, for such an amount for total 
funeral and burial expenses shall be filed ,by the proper person 
entitled thereto. 

"An itemized sworn statement of the total funeral and burial 
expenses must be submitted by the undertaker." 

It will be observed that the recent amendment raised the total 

permissible burial allowance to $18o.oo, and deleted the separate reference 

to the cost of a grave. It also introduced the term "total funeral and burial 

expenses." 

Since this amendment of the statute the Division of Aid for the 

Aged proposes to amend its rules. So far as pertinent here those proposed 

rules provide in part as follows : 

Rule I. Definitions : 

"* * * D. 'Total burial expenses' is construed to mean and 
include the total expenses at the time of burial for providing the 
following items : casket and services, clothing, transportation of 
body, embalming, outside receptacle, opening and closing grave, 
cremation or grave lot, and such other services and material as 
are furnished to provide a decent burial. · 

"E. 'Itemized Sworn Statement' shall mean a true and cor­
rect statement of all burial expenses set forth and itemized in 
accordance with forms provided by the Division of Aid for the 
Aged." 

Rule II. Payment of Burial Award : 

"A. The Division may pay not to exceed $18o.oo for the 
burial of a recipient of Aid less any funds, donations or prepaid 
items from other sources available for burial expenses: · 
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"a. A sum not to exceed $140.00 may be paid to the 
funeral director for the cost of the funeral of a recipient 
of Aid. 

":b. A sum not to exceed $40.00 may be paid to the 
funeral director· for the cost of the grave and the opening and 
closing thereof. · 

c. When a tbody is to be cremated the ifuneral director 
may tbe paid $180.00 to cover the total cost of funeral and 
cremation. 

"B. Donations -such as outside receptacles, grave lots, etc., 
accepted by and used in the burial of a recipient must ,be noted on 
the itemized statement and full credit given toward the expense 
of the burial. 

"C. Donations of religious, lodge services or flowers will 
not be considered as part of the total burial expense. 

"D. The Division will not pay for any burial when the 
total cost exceeds $180.00." 

As pointed out above, the old rules provided that the public contribu­

tion would not be withdrawn simply because private contributions were 

made toward certain "other burial expenses" and the total cost of the 

funeral was thereby increased. The new rules, however, provide that no 

public contribution will be made if the total cost of the funeral is in excess 

of $18o.oo. They also provide that private donations, including funds and 

grave lots, shall be considered in arriving at the total cost of $180.00. 

The above set of facts presents two questions: 1. Are the proposed 

rule changes required by the am~ndment of the statute; and 2. Are the 

proposed rules within the powers of the division? 

In answer to the first question, the only statutory change which might 

have affected the powers of the division was the adoption of the term 

"total funeral and burial e:x,penses." While it might be argued that that 

language was inserted in order to fix the total cost of funerals of deceased 

recipients, it seems more logical to assume that it was designed to replace 

the separate reference to the cost of a grave and to include all costs 

within the $18o.oo maximum. It is therefore my opinion that the amend­

ment of Section 1359-10, General Code, by House Bill No. 427 of the 

99th General Assembly, 124 Ohio Laws, 471, did not as a matter of law 

require the Division of Aid for the Aged to withhold payment of funeral 

and burial expenses of a deceased recipient of aid when the total cost of 

such funeral and burial exceeds $18o.oo. 
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When we consider the second question of whether the proposed 

rules are within the power of the division to promulgate, we have an 

entirely different problem. The mechanics of the administration of the 

law have 1been left largely to the division. As pointed out in your request, 

the General Assemibly has appropriated an amount oif money for the 

purpose of providing burials for deceased recipients of aid, which amount 

is substantially less than the product of $180.00 multiplied by the number 

of probable deaths. This seems to be a clear indication of a legislative intent 

that the division should devise a program whereby the available funds 

will be disbursed in a manner which the division deems equitable. 

It has been brought to my attention that certain of the proposed rules 

represent departures from accepted trade practices among funeral direc­

tors, or are in other ways considered unfair or burdensome to that pro­

fession. Those matters, of course, are questions for the judgment and 

fairness of the administrative officers of the division. On the facts before 

me, I cannot say that as a matter of law any of the proposed rules are 

either unreasona,ble or unlawful. 

In light of the above I do not consider it necessary to discuss in 

detail the remaining five questions which you have submitted to me, since 

they involve particulars of the proposed rules. If I were to discuss them 

further, it would only be to consider their advisability .or wisdom, and 

that is not within my powers. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


