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OPINION NO. 85-099 

Syllabus: 

An individual may serve as county auditor even though 
his son is a member of a board of education of a city 
school district within the same county. 

To: Michael F. Boller, Shelby County Prosecuting Attorney, Sidney, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 27, 1985 

r have before me your request for my opinion 
concerning whether there is any conflict of interest or 
potential conflict of interest which would prohibit a 
father from serving as county auditor at the same time his 
son serves as a member of a city board of education within 
the same county. Y.ou note in your letter of request that, 
"a person in the County is contemplating the filing of a 
petition for election to the office of County 
Auditor .... This particular individual currently has a s,~n 
who serves as a member of the [city board of education]. 
Further~ this son is running for re-election." 

In order to resolve your question, r must examine the­
statutory provisions and common law principles governing 
conflicts of interest in instances where two public 
positions are held by members of the same family. 

I note first that there are no statutory provisions 
which absolutely prohibit two family members from holding 
the positions of county auditor and board· of education 
member. Cf. R.C. 340.02 ("[n]o person shall serve as a 
member or employee of the community mental health board 
whos~ spouse, child, parent, brother, sister. stepparent, 
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stepchild, stepbrother, stepsister, facher-in-law, 
mother-in-law, son-in-law, aaughter-in-law, 
brother-in-law, or sister-in-law serves as a county 
commissioner of a county or counties under the 
jurisdiction of the community mental health board"); R.c. 
5126.03(0) ("[n)o person shall serve as a member or 
employee of a county board of mental retardation and 
developmental disabilities if a member of his immediate 
family serves as a county commissioner of the county 
served by the board"). See generally 1981 Op. At.t•y Gen. 
No. 81-100. There are, however, cert,,in statutes which 
ragulate the conduct of a public official with regard to 
family members. 

R.C. 2921.42 provides in pertinent part: 

(A) No public officiall shall knowingly do any 
of the following: 

(1) Authorize, or employ the authority or 
influence of his office to secure authorization of any 
public contract in which he, a member of his family, 
or any of his business associates has an interest; 

(E) As used in this section, "public contract" 
means any of the following: 

( 1) The purchase or acquisition, or a contract 
for the purchase or acquisition of property or 
services by or for the use of the state or any of its 
political subdivisions, or any agency or 
instrumentality of either; 

(2) A contract for the design, construction, 
alteration, repair, or maintenance of any public 
property. (Footnote added.) 

See also R.C. 2921.42(A)(2); R.C. 2921.42(A)(4);2 R.C. 
2921.42(0) (violation of R.C. 2921.42(A) (1) is a fourth degree 
felony). 

l R.C. 2921.0l(A) defines "public official" for purposes 
of R.C. 2921.01 to R.C. 2921.45 to include any elected 
officer of any political subdivision of the state. A 
county auditor and school board member are both elected to 
office in their respective political subdivisions. Se~ 
R.C. 319.0l; R.C. 3313.02. Thus, both a county auditor and 
school board member are subject to the prohibitions of R.C. 
2921. 42. See Ohio Ethics Commission. Advisory Opinion No. 
82-003; Ohio Ethics Commission, Advisory Op~nion No. 81-004. 

2 R.C. 2921.42(A) (4) prohibits a public official from 
having any intereat in the profits or benefits o: a public 
contract entered into by or for the use of the political 
subdivision which he serves. See Ohio Ethics commission, 
Advisory Opinion No. 81-008;--0hio Ethics Commission, 
Advisory Opinion No. 81-003 (a prohibited interest may be 
fiduciary as well as pecuniary in nature). Similarly, R.C. 
3313.33 states that no member of a board of education 
"shall have, directly or indirectly, any pecuniary interest 
in any contract of the board .... " It has been held that a 
father has an interest in the contracts of his minor, 
unemancipated children. See In Re Removal of Leach, 19 
Ohio Op. 263 (C.P. Jackson County 1940); 1966 Op. Att 'y 
Gen. No. 66-064; 1931 Op. Att•y Gen. No. 3200, vol. I. p. 
624: 1927 Op. Att'y Gen. No. 1169, vol. III. p. 2059; 1923 
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Pursuant to R.C. 102.08, the Ohio Ethics Commission is 
authorized to render advisory opinions construing R.C. 
2921.42. Tlle Ohio Ethics Commission has determined that, for 
purposes of R.C. 2921.42, members of a public official's family 
include parents and children, whether dependent or not. Ohio 
Ethics Commission, Advisory Opinion No. 80-001. Further. the 
Commission has determined that an "interest" in a contract, for 
purposes of R.C. 2921.42, may be fiduciary in nature, as well 
as pecuniary. Ohio Ethics Commission, Advisory Opinion No. 
81-008. See 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-097. Thus. if the 
individual in question were elected county auditor, R.C. 
292l.42(A}(l) would prc.:libit the school board member and his 
father, the county auditor, from knowingly authorizing, or 
employing the autoority or influence of their offices to secure 
authorization of any public contract in which the other had an 
interest, 3 including those contracts in which the othec had a 
fiduciary interest as a public officer. See generally Ohio 
Ethics Commission, Advisory Opinion No. 82-003; Ohio Ethics 
Commission, Advisory Opinion No. 81-004. While R.C. 
292l.42(A)(l) would prohibit the individuals in question from 
using their influence to authorize a public contract in which 
their family member had an interest, R.C. 292l.42(A) (1) does 
not absolutely prohibit the father and son from simultaneously 
holding public office. 

I turn now to common law principles governing conflicts of 
interest. 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-168 at 2-336 (overruled 
on other grounds by 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-100), states: 

Any public officer owes an undivided duty to the 
public. It is contrary to public policy for a public 
officer to be in a position which would subject him to 
conflicting duties or expose him to the temptation of 
acting in any manner other than the best interest of 
the public. (Citation omitted.) 

There is at least one instance in which the duties of county 
auditor and city school board member conflict. R.C. 5705.28 
requires the taxing authority of each subdivision to adopt a 
tax budget. See R.C. 5705.0l(C) (the taxing authority of a 
school district is the board of education). The various tax 
budgets are then submitted by the county auditor to the county 
budget commission, ot w1ti11h th~ ,rnunty auditor is a member, 
R.C. 5705.27; R.C. 5705.31. The budget commission must examine 
each budget and ascertain the total amount proposed to be 

Op. Att'y Gen. No. 302, vol. r, p. 236. In this instance, 
the son is not a minor. see Ohio Const. art. xv, §4 and 
R.C. 3503.0l (person must be at least eighteen years to 
hold public office). and there is no indication that either 
individual has contracted with the poHtical subdivision 
his family member serves. If there were such a contract. 
the family member serving the contracting political 
subdivision would be prohibi tea from having an interest in 
such contract. See generally 1931 Op. No. 3200. 

3 Cf. R.C. 3319.21 (providing that whenever a member of 
a board of education "votes for or participates in the 
making of a contract with a person as a teacher or 
instructor in a public school to whom he is related as 
father, brother. mother. or sister. or acts in any matter 
in which he is pecuniarily interested, such contract, or 
such act in such matter, is void"). 
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raised by each subdivision, and must ascertain whether certain 
tax levies have been properly authorized. R.C. 5705.31. The 
budget commission must "adjust the estimated amounts required 
from the general property tax for each fund, as shown by [the 
tax] budgets," in order to bring the tax levies within the 
proper limitations, and further, "may revise and adjust the 
estimate of balances and receipts from all sources for each 
fund and shall determine the total appropriations that may be 
made therefrom." R.C. 5705.32. Representatives of each 
subdivision may appear before the budget commission in order to 
explain the subdivision's financial needs prior to the 
commission's final determination of the amount to be allotted 
to each subdivision. R.C. 5705.32. See R.C. 5705.36. In 1931 
Op. Att'y Gen. No. 3506, vol. rr. p:-io12,. the provisions of 
what is now R.C. 5705.32 were found to render the positions of 
county auditor and city school board member incompatible.4 
1931 Op. No. 3506 states at 1074: 

It is apparent ... that the budget commission may 
be compelled to make changes in the original estimates 
made and contained in the budget submitted by the 
several school districts in the county and other 
taxing subdivisions within the county. In the event 
this becomes necessary, which is no doubt frequently 
the case, the duties of the county auditor, as a 
member of the county budget commission, would conflict 
with the duties of the members of a city board of 
education within the county, who oftentimes are 
required to appear before the budget commission to 
insist upon the proper share of revenues for their 
district. · 

Thus, it is apparent that, in the situation you pose, the 
father, as county auditor, is in a position to affect the 
revenue available to the city school district which his son 
serves, and it is possible, that the auditor could be 
influenced in the performance of his duties by the fact that 
his son serves on the board of education. I am not of the 
opinion, however, that such potential conflict prohibits the 
father from serving as county auditor. 

In State ex rel. Corrigan v. Hensel, 2 Ohio St. 2d 96, 206 
N.E.2d 563 (1965), the court addressed the question whether a 
member of a board of education forfeited his right to office 
mer~ly because he owned a teachers' placement agency, even 
though there were no contracts between the board and the 
agency. The court stated· that, " [ t ]he law does not punish an 
officeholder for what he •could do' or where there was a 
•possibility' or opportunity to commit some wrongful act," 2 

4 compatibility questions arise when one individual 
holds or wishes to hold two public positions. See 1984 Op. 
Att 'y Gen. No. 84-070; 1979 Op. Att 'y Gen. No. 79-111. 
Since your question concerns two individuals, rather than 
one individual, wishing to serve in two public positions, a 
compatibility analysis is inappropriate, although in both 
situations, it must be ascertained whether the public 
officials involved would be subject to a conflict of 
interest. Cf. 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-078 (a 
compatibilityanalysis is inapplicable where an individual 
holds concurrently . a public position and a private 
~mp~oyment, although ~t must be de.termined whether· the 
1nd1v1dual would be subJect to a conflict of interest). 
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Ohio St. 2d at 99, 206 N.E.2d at 565, and concluded in the 
syllabus: 

A person, whose private vocation is that of owner and 
manager of a teachers' placement agency, duly elected 
to office as a member of a local board of education 
and who continues in said private occupation after his 
election, will not be ousted from said elective office 
by guo warranto, on the ground that by reason of his 
private occupation he migll!;_ possibly Q£ could secure 
personal monetary benefits by using his public office 
in a wrongful manner, it being established by the 
evidence that said person had not committed, nor was 
he about to commit, any act or acts in violation of 
law or violative of his oath of office. (Emphasis in 
original.) 

See also State ex rel. Hunt v. Hildebrant, 93 Ohio st. 1. 112 
N.E. 138 (1915); 1983 Op. Att•y Gen. No. 83-037 at 2-141 ("this 
office must assume, in the absence of evidence to the contrary. 
that all parties are acting in good faith, and in accordance 
with the law"); 1979 Op. Att•y Gen. No. 79-111 (syllabus, 
paragraph three ) ("[w]here possible conflicts are remote and 
speculative, common law incompatibility or conflict of interest 
rules are not violated"). 

In this instance, I must assume that the county audi toe 
would act in good faith, and in accordance with the law and his 
oath of office. Although there is a possibility that the 
auditor would be influenced in the performance of his duties by 
the fact that his son serves on the city board of education, I 
find such possibility to be remote and speculative and conclude 
that an individual may serve as county auditor even though his 
son is a member of a city board of education within the same 
county. 

In conclusion, it is my op1n1on, and you are advised, that 
an individual may serve as county auditor even though his son 
is a member of a board of education of a city school district 
within the same county. 
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