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1. TOWNSHIP TRUSTEES, BOARD OF-TAX LEVY UN­
DER SECTION 3298-55 G. C. "UPON ALL THE TAXABLE 
PROPERTY IN THE TOWNSHIP"-INCLUDES PROPERTY 
IN VILLAGE LOCATED WITHIN TOWNSHIP IRRESPEC­
TIVE OF LEGISLATIVE ACTION OF VILLAGE COUNCIL. 

2. WHERE VILLAGE, EMBRACED WITHIN TOWNSHIP, 
DESIRES FIRE PROTECTION, TRUSTEES, WITHOUT AU­
THORIZATION FROM VILLAGE COUNCIL MAY ENTER 
INTO CONTRACT FOR FIRE PROTECTION WITH ANY 
OTHER VILLAGE, TOWNSHIP OR CITY - SECTION 
3298-60 G. C. 

SYLLABUS: 

1. The levy of a tax by a board of township trustees under authority 

of Section 3298-55, General Code "upon all the taxable property in the town-
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Columbus, Ohio, November 8, 1941. 

Hon . . J. Dale McNamar, Prosecuting Attorney, 

Newark, Ohio. 

Dear Sir: 

This is to acknowledge receipt of the recent communication from 

your office, requesting my opinion concerning certain matters submitted 

to you by the County Superintendent of Schools of the Licking County 

School District. The Superintendent's letter to you, submitting this mat­

ter, reads as follows: 

"Section 7690-1 states that for purposes of this act a 'year' 
means actual service of not less than 120 days within a school 
year. We have several music supervisors in the county who 
have taught one or two days per week in certain school dis­
tricts in the county. Since their services have been for only 36 
days, or more, and less than 120 days, per year, are we to assume 
that even though they have been employed by a particular 
board of education for 5 years yet they have not served that 
board for five consecutive years? 

We have a case, also, where a vocational agriculture teacher in 
1935 and 1936 served two boards of education on a half-day 
basis with each board. Since that year, this teacher has been 
employed as a full time teacher by one of these boards. Shall 
we assume that this teacher has served one board of education 
for five consecutive years although he bas given that board only 
four and one-half years of service during the five years?" 

House Bill No. lZ:1 of the 94th General Assembly, effective Septem­

ber 1, 1941, was enacted for the purpose, as recited in its title, of pro­

viding for the use of limited and continuing contracts in the employment 

of teachers in the public schools. To that end Section 7690-1, General 

Code, was amended therein and supplemental sections 7690-2 to 7690-8, 

General Code, inclusive, were enacted. Section 7690-1, General Code, 

as so amended, contains definitions of certain terms used throughout the 

Act, as follows: 

"The term 'teacher' as used in this act shall be deemed to 
mean and include all persons certified to teach and who are em­
ployed in the public schools of this state as instructors, prin­
cipals, supervisors, superintendents, or in any other educational 
position for which the employing board requires certification. 

'Year' as applied to terms of service for the purposes of 
this act means actual service of not less than one hundred and 
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"The trustees of a township are authorized to levy in any 
year or years a sufficient tax upon all the taxable property in the 
township to provide protection against fire and to provide and 
maintain fire apparatus and appliances and buildings and sites 
therefor, and sources of water supply and materials therefor, and 
the establishment and maintenance of lines of fire alarm telegraph 
and the payment of permanent, part-time or volunteer f'ire fighting 
companies to operate same." 

By force of the clear provisions of this section, a board of township 

trustees is authorized to levy a tax sufficient to purchase fire equipment for 

the use and benefit of said township. It will be noted that such levies shall 

be "upon all the taxable property in the township." ,ve must now consider 

whether or not the property of an incorporated village which lies within a 

township is subject to such levies without the approval of the village counciL 

In Opinion No. 1213, Opinions of the Attorney General for 1924, 

Vol. II, page 82, the then Attorney General had occasion to consider the 

precise question. His holding is set forth in the first branch of the syllabus 

of that opinion as follows: 

"A levy of a tax 'on all the taxable property of a township' 
includes the property of a village within such township unless the 
property of the village is expressly excepted by statute from such 
levy." 

See also Opinions of the Attorney General for 1931, Vol. I, page 147; 

Opinions of the Attorney General for 1932, Vol. II, page 699. 

It is apparent that Section 3298-55, supra, does not exempt the prop­

erty of an incorporated village which lies within a township from the opera­

tion of a levy by the township trustees and in line with the above citations, 

it is accordingly my opinion that such village property is subject to the tax 

irrespective of' any legislative action by the village council. 

Your second question is concerned with Section 3298-60, General Code, 

which reads in part as follows: 

"Any township, village or city, m order to obtain fire pro• 
tection or to obtain additional fire protection in times of emer­
gency, shall have the authority to enter into a contract or contracts 
for a period not to exceed three years, with one or more town­
ships, villages or cities, upon such terms as may be agreed upon, for 
services of fire departments or the use of fire apparatus or for the 
interchange of the service of fire departments or use of fire ap-
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paratus, within the several territories of the contracting subdivi­
sions, if such contracts are first authorized by the respective boards 
of trustees, councils, or other legislative bodies." 

This section, under the conditions therein prescribed, authorizes a 

township to enter into a contract with other tow11ships or municipal corpo­

rations for services of fire departments or the use of fire apparatus, etc. 

within the several territories of the contracting subdivisions. The· terms of 

each such contract are fixed by the contracting parties and as a condition 

precedent the statute requires authorization by the respective boards of trus­

tees, councils or other legislative bodies. 

In entering into these contracts a board of township trustees is acting 

on behalf of the entire township, including the villages therein located. It, 

therefore, follows that on behalf of a contracting township only the approval 

ofi the trustees to this type of contract is required. The statute does not pro-­

vide for the approval of the council of a viflage situated ,vithin a contracting 

township and it is accordingly my opinion that no such approval is necessary. 

In addition to the authorization of the trustees, of course, the approval of the 

other contracting subdivision, through its trustees or legislative body, is 

necessary to constitute a binding contract. 

Answering your question specifically, it 1s my opm1011 that: ( 1). 

The levy of a ta." by a board of township trustees under authority of Section 

3298-55, supra, "upon all the taxable property in the township" includes 

the property in a village located within said township, irrespective of any 

legislative action of the council of said village. (2). When a village is 

embraced within a township which desires to obtain fire protection, the 

township trustees of such township may, under the provisions of Section 

3298-60, General Code, enter into a contract with any other village or any 

township or city, for fire protection, without first securing authorization to 

enter into such contract from the council of such village lying within said 

township. 
Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




