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OPINION NO. 69-132 

Syllabus: 

1. If a township building is to be constructed or enlarged, 
the major port.1.on of the cost of which is allocated to the ,neet­
ing hall therein, the same would be considered a town hall and 
subject to the provisions of Section 511.01, Revised Code. 

2. If a township building is to be constructed or enlarged, 
the major portion of the cost of which is allocated to the office 
space designed therein, the same would be considered an office 
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building and subject to the provisions of Section 505.25, Revised 
Code. 

To: David M. Griffith, Trumbull County Pros. Atty., Warren, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, October 6, 1969 

Your request for my opinion reads as follows: 

"1<Ius t the Trustees of a Township, under 
Sections ORC 505.26 and 511.01 through 511.04, 
submit to the electorate the question of the 
construction of a town hall where there are 
sufficient funds in the treasury therefor." 

An exerpt from Opinion No. 2408, Opinions of the ,.ttorney 
General for 1951, states that: 

"It was the general interpretation prior 
to September 9, 1957, that a township hall 
could not be purchased, built, removed, or en­
larged at a cost over $2000.00 without sub­
mitting the question of purchase etc., to the 
electors. Opinion No. 330, Opinions of the 
Attorney General for 1929, Volume I, page 517; 
Opinion No. 1103, Opinions of the Attorney 
General for 1949, page 753; Opinion No. 2404, 
Opinions of the Attorney General for 1934, 
Volume I, page 341." 

In 1961, Section 505.26, Revised Code, was enacted, and 
with a 1965 amendment it reads as £ollows: 

"The board of township trustees may 
purchase, appropriate, construct, enlarge, 
improve, rebuild, repair, furnish, and 
equip a township hall, a township park, 
and bridges and viaducts over streets, 
streams, railroads, or other places where 
an overhead roadway or footway is neces­
sary, and such board may acquire sites ml 
lease or otherwise for any of such improve­
ments, includinq lands and buildings for 
recreational purposes. 

"If sufficient space for township 
offices is not available, the board of 
township trustees may purchase, lease, or 
construct, and furnish, equip, and main­
tain office space. 1~hen such offices are 
to be provided by construction, a site up­
on which to erect such offices may be ac­
quired by purchase, lease for twenty-five 
years or longer, or otherwise. The cost 
of providing such office space shall be 
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paid out of funds in the township treasury. 
If sufficient funds are not available the 
board shall proceed as provided in sections 
511.01 to 511.04, inclusive, of the Revised 
Code." (Emphasis added.) 

Section 511.01, Revised Code, as amended in 1967, reads as 

follows: 

"IE, in a township, a town hall is to be 
built, improved, enlarged, or removed at a 
cost greater than ten thousand dollars, the 
board of township trustees shall submit the 
question to the electors of such township, 
shall certify their resolution to the board 
of elections not later than four p.m. of the 
ninetieth day before the day of the election, 
and shall cause the township clerk to give 
notice of an election on such question and of 
the estimated cost of the improvement, by 
written notices, posted, at least forty days 
prior to such election, in not less than 
three public places within the township." 

The amendment changed the cost limitation from $2,000 to 
$10,000. 

The annual budgets of the townships of Ohio range from less 
than $7,000 to over $640,000. There are eight or ten under 
$10,000, and three over one half million dollars. 

The conventional town hall in Ohio will range from a single 
room building, costing less than $10,000 to a modern office build­
ing adequate to accommodate the administration of a half million 
dollar business. If a distinction is not made between a town hall 
and a town office building, there would appear to be an implied 
repeal of paragraph two of Section 505.26, Revised Code, by the 
later enactment of Section 511.01, Revised Code, which places the 
monetary limitation on the cost of a town hall. I do not think 
that was intended. Section 511.01, Revised Code, provides for a 
vote of the people if a town hall is to be enlarged at a cost ex­
ceeding $10,000. The Gereral Assembly certainly did not intend to 
require a vote of the electorate if office space was being added 
to the township building because that would be in direct conflict 
with the provisions of Section 505.26, Revised Code. 

Webster's Third New International Dictionary defines town hall 
as follows: 

"Town Hall - (A) The chief public 
building of a town used for public office 
and for meetings (as of the town council 
and the courts). (B) A large hall for 
public assemblies." 
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Part (A) of the definition is a village building as the 
council meets in it. Pa.r.t (B) more nearly describes a town (town­
ship) hall which is the subject of your request. For well over a 
century, thi.s typical town hall has been, with fe•,1 exceptions, a 
one room building for public meetings and election purposes. The 
fact that the General Assembly has treated the construction of 
town halls and office space differently and separately requires 
the recognition by this office. 

To give a satisfactory answer to your question, it is incum­
bent upon the Attorney General to define or distinguish between 
types of structures constituting a town hall or a township office 
building. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised 
that if a township building is to be constructed or enlarged, the 
major portion of the cost of which is allocated to the meeting 
hall therein, the same would be considered a town hall and subject 
to the provisions of Section 511.01, Revised Code. 

Conversely, if a township building is to be constructed or en­
larged, the major portion of the cost of which is allocated to the 
office space designed therein, the same would be considered an 
office building and subject to the provisions of Section 505.26, 
Revised Code. 




