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TAX SALES-BOARD OF EDUCATION IK ANY CITY, 

EXEMPTED VILLAGE OR LOCAL SCHOOL DISTRICT, OR A 
PRIVATE, PUBLIC, PAROCHIAL SCHOOL, COLLEGE OR UNI­

VERSITY - SALE~ OF LUNCHES, MEALS OR REFRESHl\IEKTS 

TO TEACHERS, STUDENTS, PUPILS - LUNCH ROOM OR CAF­
ETERIA CO~UGCTED NOT FOR PROFIT - NOT TRANSAC­

TIONS SUBJECT TO A SALES TAX - SECTIO~S 4839-6, 5546-2 

G. C. 

SYLLABUS: 

The sales of lunches, meals or refreshments to teachers that take 
place in a lunch room or cafeteria conducted not for profit by a Board 
of Education of any city, exempted village or local school district in con­
formity with the provisions of Section 4839-6, General Code, are not 
transactions that are subject to a sales tax. (Opinions of Attorney 
General for 1935, Vol. I, page 56, approved and followed.) Section 
5546-2, General Code, which, among other things, provides that sales 
of food sold to students only in a cafeteria or other place maintained 
in a private, public or parochial school, college or university are exempt 
from a sales· tax has no application with respect to lunch rooms oper­
ated in accordance with Section 4839-6, supra. 
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Columbus, Ohio, April 7, 1944 

Hon. William S. Evatt, Tax Commissioner 

Department of Taxation, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"The Bureau of Inspection and Supervision of Public 
Offices has raised the question as to whether or not sales of 
food to teachers in a lunch room conducted by a board of edu­
cation without profit are subject to the incidence of the sales 
tax in view of an opinion of your office appearing in Opinions 
of the Attorney General for 1935, Vol I, page 56, the first 
branch of the syllabus reading as follows: 

'A board of education conducting a school lunch 
room under the provisions of Section 4762-1, General 
Code, without profit, need not be licensed as a "ven­
dor" as providep by the r"etail Sales Tax Act, and 
sales of food in such lunch rooms are not subject to 
the tax provided for by the retail Sales Tax Act.' 

Your attention is directed to the fact that following the 
rendition of this opinion, the General Assembly amended Sec­
tion 5546-2, General Code, in and by House Bill No. 694, 
passed December 22, 1936, effective January 1, 1937, 116 
0. L., Part 2, page 325, so as to expressly exempt 'sales of 
food sold to students only in cafeteria, dormitory, fraternity 
or sorority maintained in a private, public or parochial school, 
college or university'. 

Your opinion is respectfully requested as to whether or 
not the 1935 opinion, supra, is declarative of the law in view 
of the foregoing amendment of Section 5546-2, General Code." 

Subsequent to the rendition of the 193 5 opinion, above referred to, 

Section 4762-1, General Code, was amended and then later repealed. 

There is, however, now in force and effect Section 4839-6, General 

Code, which was enacted in its place and which provides in part as 

follows: 

"The board of education of any city, exempted village or 
local school district may provide facilities in the schools under 
its control for the preparation and serving of lunches, and other 
meals or refreshments to the pupils, the teachers, and to other 
employees therein, and to other persons taking part in or pa­
tronizing any activity in connection with the schools, and may 
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provide the management of such lunch rooms, which facilities 
shall not be operated for profit: provided that the privileges 
and facilities granted hereunder by any board of education 
shall apply to all pupils and teachers and no restrictions or 
limitations shall operate against any such pupil or teacher in 
the use of such facilities except for reasons applicable to all 
alike. * * *" 

The changes made in that portion thereof above quoted consisted 

of the insertion of words above emphasized. The inclusion of these 

words, however, has merely served to broaden the scope and effect of 

the statute and has not brought about any material change in its gen­

eral purport. But as was the situation when the former section was 

under review in 1935 it is to be noted particularly that the conducting 

of the facilities maintained for the preparation of lunches and meals 

"shall not be operated for profit". 

Your request quotes correctly the first paragraph ·of the syllabus 

of the 1935 opinion, found in Opinions of the Attorney General for 

that year in Vol. I, page 56. It appears that the conclusion therein 

reached was predicated on the fact that before a person could be re­

garded as a "vendor" within the meaning of then Section 5546-1, Gen­

eral Code, there had to be the making of a retail sale in the conducting 

of a business, and that if the Board of Education was not operating a 

lunch room for profit but was proceeding under Section 4762-1, Gen­

eral Code, then there was no engaging in business as the word "busi­

ness" is customarily understood. 

I am in full accord with the conclusion reached in this opinion as 

noted in the first paragraph of the syllabus. Your inquiry, therefore, 

necessitates an examination of the present statutory enactments to deter­

mine whether that same conclusion must follow in the light of the 

changes that were made in the legislation heretofore considered. 

Section 5546-1, General Code, as now in effect, provides in part 

that: 

" 'Person' includes individuals, firms, partnerships, asso­
ciations, joint stock companies, corporations, and combina­
tions of individuals of whatsoever form and character. 

'Sale' and 'selling' include all transactions whereby title or 
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possession, or both, of- tangible personal property, is or is to be 
transferred, or a license to use or consume tangible personal 
property is granted, for a consideration in any manner, whether 
absolutely or conditionally, whether for a price or rental, in 
money or by exchange or barter, and by any means whatso­
ever; * * * 

'Vendor' means the person by whom the transfer effected 
or license given by a sale is or is to be made or given; and in 
case two or more persons shall be engaged in business in the 
same retail establishment under a single trade name in which 
all collections· on account of sales by each are made, such per­
sons shall constitute a single vendor for the purpose of this 
act. * ": * 

'Retail sale' and 'sales at retail' include all sales excepting 
those in which the purpose of the consumer is (a) to resell the 
thing transferred in the form in whkh the same is, or is to be, 
received by him; or (b) to incorporate the thing transferred as 
a material or a part, into tangible personal property to be pro­
duced for ·sale by manufacturing, assembling, processing or re­
fining, or to use or consume the thing transferred directly in 
the production of tangible personal property for sale by manu­
facturing, processing, refining, mining including without limita­
tion the extraction from the earth of all substances which are 
classed geologically as minerals, production of crude oil and 
natural gas, farming, agriculture, horticulture, or floriculture, and 
persons engaged in rendering farming, agricultural, horticultural 
or floricultural services for others shall be deemed to be engaged 
directly in farming, agriculture, horticulture, or floriculture; or 
diectly in making retail sales or directly in the rendition of a pub­
lic utility service; except that the sales tax levied herein shall be 
collected upon all meals, drinks and food for. human consump­
tion sold upon Pullman and railroad coaches·; or ( c) security 
for the performance of an obligation by the vendor; (d) or 
to use or consume the thing directly in industrial cleaning 
of tangible personal property; or ( e) to resell, hold, use or 
consume the thing transferred as evidence of a contract of 
insurance. 

'Business' includes any activity engaged in by any per­
son or caused to be engaged in by him with the object of gain, 
benefit, or advantage, either direct or indirect. 

'Engaging in business' means commencing, conducting or 
continuing in business, as well as liquidating a business when 
the liquidator thereof holds himself out to the public as con­
ducting such business. However, making a casual or isolated 
sale is not 'engaging in business'. * * * 

Section 5546-2, General Code, provides in part that: 
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"For the purpose of providing revenue with which to meet 
the needs of the state for poor relief in the existing economic 
crisis, for the use of the general revenue fund of the state, 
for the purpose of securing a thorough and efficient system of 
common schools throughout the state, and for the purpose of 
affording revenues, in addition to those from general property 
taxes, permitted under constitutional limitations, and from 
other sources, for the support of local governmental func­
tions, and for the purpose of reimbursing the state for the ex­
pense of administering this act, an excise tax is hereby levied 
on each retail sale made in this state of tangible personal prop­
erty on and after the first day of January, 1935, with the 
exceptions hereinafter mentioned and described, as follows: * * * 

The tax hereby levied does not apply to the following 
sales: * * * 

l la. Sales of food sold to students only in a cafeteria, dormi­
tory, fraternity or sorority maintained in a private, public or 
parochial school, college or un!versity. * * *" 

(Emphasis added.) 

A comparison of the language of present Section 5546-1, with that 

of the section as it existed in 1935 discloses that the definition of "Per­

son'.' and "Vendor" are exactly the same. The meaning of the words "Sale" 

and "Selling" has been amplified but I have not deemed it of sufficient 

importance to quote the language that was added since it relates to 

transactions of a special nature. However, I might also note that the 

definition of these two terms, except for the added language, is exactly 

the same as in 1935. The meaning of "retail sale" and "sales at retail" 

has also been amplified but I can find nothing in the current definition 

that is at such variance with the former definition as to make it 

necessary that I comment thereon. 

As heretofore pointed out, it is to be noted that the words "busi­

ness" and "engaging in business" have been given a· legislative defini­

tion. While the word "profit" appears nowhere therein, I believe it is 

manifest that when it is said "business includes any activity engaged 

in * * * with the object of gain, benefit, or advantage, either direct or 

indirect", this language contemplates that the activity in question is 

conducted with a view to profit. As used above, I believe that it may be 

said that the words "gain" and "profit" are synonymous. One of the 

definitions of the first mentioned word, as stated in Webster's New In­
ternational Dictionary, is as follows: 
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"Increase or addition to what one has of that which is 
of profit, advantage, or benefit; resources or advantage ac­
quired; profit- opposed to loss." 

In the light of this definition it seems to me it can hardly be argued 

that there is any essential difference in the meaning of the words. I am 

therefore of the view that the changes made in Section 5546-1, supra, 

after it was considered in connection with the 1935 opinion, are not 

of particular consequence in so far as this question is concerned. 

This brings me now to the significance of the insertion in Section 

5546-2 of paragraph I la, above quoted, which provision first made its 

appearance in the law in late 1936 (116 0. L. Pt. 2, p. 327). At that 

time former Section 4762-1 was in effect. It is manifest that the effect 

of paragraph 1la is to exempt from sales tax certain kinds of trans­

actions theretofore subject to such tax. To say that the General Assem­

bly when it created this exemption, thereby intended at the same time 

to provide inferentially that a teacher being furnished food in a lunch 

room operated not for profit pursuant to the provisions of Section 

4762-1, supra, can not, in my opinion, be reasonably urged.· To con­

clude otherwise would bring about the anomalous situation of a tax 

exemption being created and at the same time a transaction being made 

subject to tax which, prior to the enactment of the section, was free 

from a tax. 

I find no difficulty in giving full force and effect to the wording 

of paragraph l la and at the same time holding that a teacher is not 

required to pay a sales tax when, served a meal in a lunch room con­

ducted not for profit pursuant to the provisions of Section 4839-6, 

supra. 

While it is frue that the paragraph contains the word "public" 

and could, of course, apply to sales of food made on the premises of a 

public school, it does not necessarily mean that° all sales of food made 

at such public school should be exempt from the sales tax. It is possible 

that under certain circumstances sales could. be made with a view to 

profit. It was pointed out in the aforementioned 1935 opinion that 

where a teacher or a group of teachers sold candy or other articles 

for profit ,on the school premises, the transaction was one that was sub­

ject to tax and that the seller should be licensed as a vendor (see para-
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graph 2 of syllabus). I can see no reason why this would not be true 

in the case of the sale of food which, however, if sold in a lunch room 

conducted by the Board of Education, under section 4839-6, supra, 

would otherwise be exempt from the tax. 

Apparently in the light of the provisions of paragraph I la, afore­

mentioned, food may be sold to students only and the sale is exempt 

from taxation. Presumably it is immaterial whether the person making 

the sale is engaged in an enterprise for profit or not. However, if the sale 

is to a person other than a student, for example a teacher, then under 

such circumstances the transactions would be subject to a tax unless the 

sale takes place in a lunch room operated no1l for profit as provided by 

the provisions of Section 4839-6, supra. But as your inquiry deals solely 

with the question of whether a sale; tax should be charged for lunches, 

meals or refreshments that are served to teachers in a school whose 

lunch room is conducted without a view to profit in the manner provided 

for by Section 4839-6, supra, I find it unnecessary to express an opinion 

as to any collateral matter. 

Before answering your inquiry specifically, it might be well to 

again emphasize that the 1935 opinion, while referring to then Section 

5546-2, General Code, was not predicated thereon but instead on the 

language of then Section 5546-1, General Code. I am convinced, after 

making a careful study of said opinion that the same conclusion would 

have been arrived at had the last mentioned section then read as it does 

at this time. This furnishes added support for the view that the inser­

tion in Section 5546-2 of the language hereinbefore noted can not com­

pel a conclusion at variance with that which was reached in 1935. 

In specific answer to your inquiry, it is therefore my opinion that: 

The sales of lunches, meals or refreshments to teachers that take 

place in a lunch room or cafeteria conducted not for profit by a Board 

of Education of any city, exempted village or local school district in con­

formity with the provisions of Section 4839-6, General Code, are not 

transactions that are subject to a sales tax. (Opinions of Attorney Gen­

eral for 1935, Vol. I, page 56, approved and followed.) Section 5546-2, 

General Code, which, among other things, provides that sales of food 
sold to students only in a cafeteria or other place maintained in a 

private, public or parochial school, college or university are exempt 
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from a sales tax has no application with respect to lunch rooms operated 

in accordance with Section 4839-6, supra. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




