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OPINION NO. 2009-054 

Syllabus: 

2009-054 

R.C. 5705.05 permits a township to fund p rmanenl improvements, including roads 
and bridges, with proceeds of a general levy for current expen es that is enacted 
under R.C. 5705.l9(A) and is in excess oUhe ten-mill limjlalion. (2008 Op. Att'y 
Gen. No. 2008-009, overruled on the basis of legislative change to the extent that it 
is inconsistent with this opinion). 

To: Ramona Francesconi Rogers, Ashland County Prosecuting Attorney, Ash­
land, Ohio 
By: Richard Cordray, Ohio Attorney General, December 29, 2009 

We have received your request for an opinion regarding a township'S 
authority to use revenue generated from a levy for current expenses in excess of the 
ten-milllimitation i for permanent improvements, including roads and bridges. You 
have asked the following questions: 

1. 	 Does R.C. 5705 .05 or any other statute permit a township to use 
funds from a general levy for current expenses, which is enacted 
under R.C. 5705.19(A) and in excess of the ten-mill limitation, for 
pennanent improvements, including roads and bridges? 

2. 	 If no statute authorizes such use, must the township separately 
identify the moneys from that particular levy so as to ensure that 
other moneys within the general fund may be used for roads and 
bridges? 

Your first question concerns the meaning of "general levy for current ex­
penses," as used in R.C. 5705.05 and related provisions. This term clearly includes 
the "general levy for cUlTent expense within the ten-mill limitation" listed in R.C. 

The ten-milllimitation provides that no property may be taxed in excess of one 
percent (10 mills) of its true value in money for all Slat and local purposes, except 
with voter approval or as provided in a municipal charter. Ohio onst. art. XII, § 2; 
R.C. 5705.02; see also, e.g., R.C. 5705.07, .18. Levies within the ten-mill limitation 
are commonly referred to as "inside millage." Levies in excess of ten mills are 
commonly referred to as "outside millage" and must be specifically authorized. 
R.C. 5705.02; see R.C. 5705.07, .18. 
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5705.04(B) as one of the taxes levied by the taxing authority of a subdivision. The 
issue before us is whether the term "general levy for current expenses" also 
includes a tax outside the ten-mill limitation that is levied by voter approval under 
R.C. 5705.19(A). 

R.C. 5705.05 states that the " purpose and intent ofthe general levy for cur­
rent expenses is to provide one general operating fund derived from taxation from 
which any expenditures for current expenses of any kind may be made." This sec­
tion authorizes the taxing authority of a political subdivision, including a township, 
see R.C. 5705.01(A), to use moneys from the general levy for current expenses to 
carry into effect any of the general or special powers granted by law to the subdivi­
sion, including the acquisition or construction of pennanent improvements, subject 
to certain exclusions. R.C. 5705 .05. Prior to December 30, 2008, R.C. 5705.05 
expressly prohibited townships or counties from using these moneys for the 
construction, reconstruction, resurfacing, or repair of roads and bridges. See 2008 
Op. Att'y Gen. No. 2008-009, at 2-96 to 2-98. In 2008, R.C. 5705.05 was amended 
so that the prohibition against using the general levy for current expenses for road 
and bridge improvements no longer applies to townships. See Sub. H.B. 458, 127th 
Gen. A. (2008) (eft'. Dec. 30,2008).2 Thus, townships are now pennitted by R.C. 
5705.05 to use proceeds of the general levy for current expenses for permanent 
improvements, including roads and bridges.a 

2 Sub. H.B. 458, 127th Gen. A. (2008) (eft'. Dec. 30,2008) also amended R.C. 
5705.06. Division (F) ofR.C. 5705.06 authorizes a township to adopt a special levy 
for road and bridge improvements within the ten-mill limitation and without the 
vote of the people. The final paragraph of R.C. 5705.06 was amended by Sub. H.B. 
458 to state: 

Except for the special levies authorized in divisions (A), (B), (C), (D), (E), 
and (G) of this section, any authority granted by the Revised Code to levy a special 
tax within the ten-mill limitation for a current expense shall be construed as author­
ity to provide for such expense by the general levy for current expenses. 

3 Prior to the enactment of Sub. H.B. 458, 127th Gen. A. (2008) (eff. Dec. 30, 
2008), 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-009' concluded, on the basis of statutes then 
in effect, that a township could not use proceeds of the general levy for current ex­
penses for road and bridge purposes. Because of amendments enacted in Sub. H.B. 
458, 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-009 is not a valid analysis of current law and 
must be overruled on the basis of legislative change to the extent that it is inconsis­
tent with the analysis set forth in this opinion. 

2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-009 considered the general levy for current 
expenses within the ten-mill limitation and did not address the question whether its 
analysis and conclusions applied also to a general levy for current expenses that 
was approved by voters under R.C. 5705.19(A) and was in excess of the ten-mill 
limitation. Thus, 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-009 provides no guidance with 
regard to your first question. See also 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-033 ; 2008 Op. 
Att'y Gen. No. 2008-014, at 2-153 n.9. 
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The terms "[c]urrent operating expenses" and 'current exp n e " are 
defined for purposes of R.C. Chapter 5705 t exclude expenditures fo r permanent 
improvements. R.C. 5705.01(F). However, R.. 5705.05 authorizes the "general 
levy for current expenses" to be used for certain permanent improvements, includ­
ing township roads and bridges. IfR.C. 5705.05 does not apply to a I vy for current 
expenses in excess of the ten-mill limitation, stich as a levy under R. .5705.19(A) 
the general definition of 'current exp nses' applies, and proceeds of sllch a levy 
are not allowed 10 be lIsed for township pel111anent improvements, including roads 
and bridge . See 1981 Op. Att'y en. No. 81-035 at' 2-134; see also 2005 p. Att 'y 
Gen. No. 2005-002, at 2- 12; 1984 Op. Att 'y G n. No. 84-024. 

R.C. 5705.1 O(A) recognizes both the general levy for current expense within 
the ten-mill limitation and general levies for current expense outside the ten-mill 
limitation, stating: 

(A) All revenue derived from til general levy !or current expense 
wilhin the ten-mil/limitation, from any general ievy/or current expense 
authorized by vole in. excess of the ten-Illil/limitation, and from sources 
other than the general property tax, unless its use for a particular purpose 
is prescribed by law, shall be paid into the general fund. (Emphasis 
added.) 

Under this provision, the general fund receives proceeds of general levies for cur­
rent expense whether those levies are within or outside the ten-mill limitation. See 
also R.C. 5705.04 (subdivisions, including townships, are required to divide prop­
erty taxes into several categories of levie , inc'luding the general levy for current 
expense within the ten-mi1llimitation, R.C. 5705.04(8), and general levies in excess 
of the ten-mill limitation, authorized by law or by vote of the people, R. . 
5705.04(E); R.C. 5705.09; 2008 Op. Att ' y eo. No. 2008-009 (contents and u es 
of the general fund); 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-035, at 2- 136 (reiel"ence to " the 
general property tax levies for current expenses"). 

R.C. 5705.05 uses the term 'general levy for current expenses" and does 
not limit that reference to a general levy within the ten-mill limitation. Therefore, 
the language or R. . 5705.05 encompasses b th inside and outside millage, and 
bolh voted and Ilollvoted levies, for current expen es. 

This literal reading was adopted by the Ohio Legislative Service Commis­
sion (LSC) in its analysis of the 2008 legislation amending R.C. 5705.05 and R.C. 
5705.06. See Sub. H.B. 458, 127th Gen. A. (2008) (eff. Dec. 30, 2008). The LSC 
analysis states, in relevant part: 

Various local governments ("taxing authorities") are authorized 
to impose property taxes to fund their general-purpose expenditures. 

uch . 'general levies .lor urrent eJ..:pen ·es " may be imposed with voter 
approval. or without vot ' r approval if the laxing authority has been al­
localed a share oflhe millage available within the ten-mill limitation on 
til/voted property taxes. Under current law, general levy revenue of a 
county or township may be expended for current expenses but may not 
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be expended for the construction, reconstruction re urfacing, and repair 
of roads and bridges. (R.C. 5705.05 .) Levie may be imposed specifically 
fOJ road and bridge purposes, either with or without voter approval 
5705.06(0), (E), and (F)' 5705.19(0).) Townships have the ability to 
transfer funds from the g ne ral fund to any other township fund under 
R. . 5705.14(E), but because of the above-mentioned limitation, such 
funds may not be ex,pended for road and bridge construction and repair. 
(See 1981 Op. Att'y Gen. No. 35.) 

The bill authorizes townships /0 use revenue from a general levy 
for current expenses for road and bridge construction, re ol1stl'uClion, 
resUliacing, and repair. The bill does not change existing authority to 
levy property taxes specifically for that purpose. (Emphasis added.) 

LSC, Bill Analysis, 127th Gen A., ub. H.B. 458 (As Reported by S. Ways and 
Means and Economic Development. The analysis thus concludes that, under R. . 
5705.05 as amended, revenue from a general levy for current expenses that is ap­
proved by voters and in exces of the ten-mill limitation may be used for township 
road and blidge constl11ction and repa ir. 

Analyses by the Ohio Legi lative Service Commission are not binding a a 
matter of law, but they may be reflective of the intention behind legis lation and may 
serve as an a.id to tatutory construction. ee Meeks v. Papadopulos, 62 Ohio t. 2d 
187, 191 ,404 N.E.2d l59 (1980); Weiss v. Porterfield, 27 Ohi.o 1. 2d 117, J20 
271 N .E.2d 792 (1971)' 2008 Op. Att'y G 11 . No. 2008-025, at 2-269 to 2-270. [n 
the in tant case, the LSC analysis sheds light on the puqJose ofthe legislation and i 
consistent with the statutory scheme. 

RC. 5705.19 authorizes a board of township trustees (or the taxing author­
ity of various other subdivisions, see R . . 5705.01(A), ( ), excluding school 
district and county school financing districts) to declare by re olution that the 
amount of taxes that may be raised within the ten-mill limitation will be insufficient 
to provide jor the necessary requirements of the subdivision and that it is necessary 
to levy a tax in excess f that limitation for any of numerou stated purposes. The 
resolution is certified to the board of elections and the levy issue is ubmitted to the 
voters for approval. Your questions pertain to a levy under R.C. 5705.19(A), which 
is " [f]or current expenses of the subdiv ision."4 

A levy adopted under R. . 5705.19(A) is a levy in ex.cess of the ten-mill 
limitation that provides additional fund to meet the need of the township to 
provide for its current expenses and, accordingly is a gen ral levy for current 
exp nses.5 Revenue derived from the levy is paid into the general fund, as required 

4 R.C. 5705.19(A) limits the total levy for current expenses that may be adopted 
for detention facility districts, districts organized under R.C. 2151.65, and combined 
districts organized under R.C. 2151.65 and R.C. 2152.41. 

5 See 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-069, at 2-288 n.1 (" [a] levy under R.C. 
5705.19(A) is a levy for 'current expenses' of a subdivision. It may be used for any 
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by R.C. 5705.10(A), to assist in meeting the demands placed upon the general levy 
for current expenses within the ten-mill limitation. Thus, the proceeds of a levy 
under R.C. 5705.19(A) may be expended for the purposes for which a general levy 
for current expenses may be expended under R.C. 5705.05, including, in the case of 
a township, the acquisition and construction of permanent improvements and, in 
particular, the construction, reconstruction, resurfacing, or repair of roads and 
bridges.G See generally 1962 Op. Att'y Gen. No. 2997, p. 337, at 339-40; 1957 Op. 
Att'y Gen. No. 1122, p. 504, at 507-08; 1955 Op. Att'y Gen. No. 5585, p. 339, at 
341-42 ("[a] levy for current expenses [under R.C. 5705.l9(A)] ... must be paid 
into the general fund and is not earmarked as a special levy would be, so that each 
year the amounts for the support of [any particular purpose] must be appropriated 
from the general fund in the discretion of the board of county commissioners. This 
levy being paid into the general fund would be available, however, for all proper 
appropriations for current expenses"); cf 1949 Op. Att'y Gen. No. 365, p. 99, at 

current expenses of the subdivision, but it may not be restricted by ballot language 
to only certain lypes of current expense "); 1988 Op. Att Y Gen. No. 88-101, at 
2-498 n.1 (" [i]t is firmly establ ished thai a levy for current expenses 0 f the subdivi­
sion under R. . 5705. I 9(A) i to b paid into the general fund, see R.C. 5705.10, 
and must remain availabJe for all current expenses of the subdivision, rather than 
being earmarked for a particular purpose"); 1962 Op. Att'y Gen. No. 2780, p. 66, 
at 68-69 ("[a] proposed tax levy to supplement the general fund to meet current ex­
penses ... cannot be 'ealmarked' for any special purpose nor be identified for a 
special purpose on the ballot on which the issue of such levy is submitted to the 
electors"); see also 2007 Op. Att'y Gen. No. 2007-002, at 2-18 to 2-19 n.8; 1988 
Op. Att'y Gen. No. 88-096, at 2-473 to 2-475; 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-024 (a 
school levy for currenl operating expenses approved by voters under R.C. 5705.194 
as outside millage i a general levy for current expense which is to be paid into the 
general fund under R. . 5705.10); 1963 Op. Att'y Gen. No. 154, p. 240. 

G In contrast, all revenue derived from a special levy is credited to a pecial fund 
for the purpose for which the levy wa made. R.C. 5705.1 O( ); see R. _. 5705.09 · 
R. . 5705 .10(0); s"e also 2008 Op. All y Gen. No. 2008-009, at 2-106 ("[b]y its 
tenns lhe general levy for current expenses is .a general levy rather than a specia l 
levy. Nonetheless, it impose a tax for p cified purposes and Lhus is ubject to the 
provisions of Ohio 'on t. alt. xrr, § 5 stating that ' [n]o tax shall be levied, except 
in pursuance of law; and every law imposing a tax shall state, distin tly, the obj ct 
of the same, to which only, it shall be applied"); 1999 Op. Att 'y Gen. No. 99-015; 
1992 Op. Att'y Gen. No. 92-058, at 2-239 n.1 (' [s]pe ial levy' is not expres Iy 
defined by statute for purposes ofR.C. Chapt r 5705_ However, 'special levy' is the 
term applied to a I.evy for a pecific purpose, a opposed t a general levy for cur­
rent expense "); 1979 Op. Alt'y en. N . 79-024 at 2- 4· 1965 Op. Att'y Gen. 
No. 65-187 (syllabus) (for a tax I vy under R.e. 5705 .19(A), "the term 'current ex­
penses' must appear on the ballot and additiona l words sugge ling a limi tation 
within the category of current expenses may not b added to the ballot"); J963 Op. 
Au 'yen. No. 154, p. 240 at 246-47 and 1962 Op. AH'y Gen. No. 2997 p. 337, at 
340 (distinguishing a special levy from a general levy). 
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100-01 and 1945 Op. Att'y Gen. No. 394, p. 505, at 508-09 (referring to statutory 
definition of "current expenses," which excludes permanent improvements, inter­
est, sinking fund, and retirement of bonds, notes, and certificates of indebtedness). 

This opinion is based upon R.C. 5705.05, as amended by Sub. H.B. 458, 
together with related statutory provisions. If a different result is sought, different 
legislation may be adopted. See Bd. ofEduc. v. Fulton County Budget Comm 'n, 41 
Ohio St. 2d 147, 156,324 N.E.2d 566 (1975); 2009 Op. Att'y Gen. No. 2009-006, 
at 2-47. Because we find that a township is permitted to use proceeds of a levy 
under R.C. 5705.19(A) to fund permanent improvements, including roads and 
bridges, it is not necessary to address your second question. 

Conclusion 

For the reasons discussed above, it is my opinion, and you are advised, that 
R.c. 5705.05 pelmits a township to fund permanent improvements, including roads 
and bridges, with proceeds of a general levy for current expenses that is enacted 
under R.C. 5705.19(A) and is in excess of the ten-mill limitation. (2008 Op. Att'y 
Gen. No. 2008-009, overruled on the basis of legislative change to the extent that it 
is inconsistent with this opinion). 




