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OPINION NO. 67-114 

Syllabus: 

Section 143.10 (D), Revised Code, requires the Board of 
Trustees to establish a charge for meals provided employees 
which is ·reasonably related to the costs of the meals provided 
them and does not permit the Board of Trustees to provide meals 
at no charge to any of its employees. (T;1ird branch of the syl­
labus of Opinion No. 5964, Opinions of the Attorney General for 
1955, affirmed). 

To: Vernon R. Alden, President,Ohio University, Athens, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 5, 1967 
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I have your request of November 27, 1967, for my opinion 
whether the Board of Trustees of Ohio University may provide 
meals without charge to its food service employees. 

Section 143.10 (D}, Revised Code, provides: 

"(D} The above salary and wage ranges rep­
resent gross amounts. If meals, lodging, laun­
dry, or other personal services are furnished 
an employee, such em~loyee shall pay therefor, 
in such amounts and manner as shall be deter­
mined by the appointing authority. An appoint­
ing authority shall file a copy of such sched­
ule with the director of personnel." 

You have advised me that the Board of Trustees has approved 
a program of providing food service employees meals during duty 
hours at no charge. The language of Section 143.10 (D), supra, 
requires that the employees "shall pay therefor" and this langu­
age cannot be interpreted to authorize providing meals at no 
charge. I recognize and have considered the language "in such 
amounts and manner as shall be determined by the appointing au­
b10:city." However, this language clearly requires a ch&rge in 
some amount and does not authorize the Board of Trustees to de­
termine that amount to be $0.00. 

In Opinion No. 5964, Opinions of the Attorney General for 
1955, p. 580, my predecessor considered essentially the same 
language which was then Division (E) of Section 143.10, supra. 
The then Division (E} of that Section provided: 

"(E) The above salary and wage ranges are 
based upon full-time service by the employee 
and represent gross amounts: and if meals, lodg­
ing, laundry, or other personal services are 
furnished employees, such employees shall pay 
such amounts th,C?refo:-:-, and in such manner, as 
shall be determined by the particular depart­
ment involved." 

My predecessor concluded that payments by the employees 
should be reasonably related to the costs of the meals. 

The third branch of the syllabus of Opinion No. 5964, supra, 
reads: 

"3. Under the provision for the depart­
mental determination of the amounts to be paid 
by recipients of maintenance, as set out in 
Division (E) of S2ction 143.10, Revised Code, 
as amended effective October 1, 1955, the 
amounts so determined must be reasonably re­
lated to the cost incurred by the state in 
supplying such maintenance." 

I concur in the Opinion of my predecessor as expressed by 
the third branch of the syllabus in Opinion No. 5964, supra. 
There have been no changes in Section 143.10, supra, since that 
Opinion which would require me to diverge from the conclusion 
thereof. The only significant change from the language of Divi­
sion (E} as it existed in 1955 and Division (D}, supra, as it 
exists at present is the addition of the requirement that the ap­
pointing authority file a copy of a schedule of the amounts re-
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red by the employee to be paid with the Director of Personnel. 
This provision reinforces my opinion that a charge must be made 
for the meals to food service employees. 

In determining a charge which is reasonably related to the 
cost, the Board of Trustees must consider the cost of the food 
provided and may consider other factors such as the quality con­
trol value of having food service personnel eating their product 
and the convenience of the food service personnel eating at the 
job location. Such charge may not be $0.00 or a merely nominal 
amou:r.t. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly advised 
that Section 143.10 (D), Revised Code, requires the Board of 
Trustees to establish a charge for meals provided employees which 
is reasonably related to the costs of the meals provided them 
and does not permit the Board of Trustees to provide meals at no 
charge to any of its employees. (Third branch of the syllabus 
of Opinion No. 5964, Opinions of the Attorney General for 1955, 
affirmed). 




