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INCOME - CASH BEQUEST TO RECIPIENT OF AID FOR THE 

AGED - MUST BE REPORTED TO DIVISION OF AID FOR THE 

AGED - SECTIONS 1359-4, 1359-19 G.C. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 1359-19, General Code, a cash bequest 

when received by a recipient of aid for the aged, must be reported to the 

Division of Aid for the Aged, since said cash bequest is "income" within 

the meaning of Section 1359-4, General Code. 

Columbus, Ohio, March 14, 1941. 

Hon. Meryl B. Gray, Prosecuting Attorney, 

Lebanon, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads as 

follows: 

"General Code Section 1359-4 as partially amended and as 
effective January 1, 1941, provides that where husband and wife 
reside together and both receive pensions, they are not allowed 
in excess of $960.00 per year. 

General Code Section 1359-19 provides that if a recipient 
becomes possessed of property or income in excess of what is 
allowed, then it shall be his or her duty to immediately notify the 
Division of Aid, in writing, of such fact. 

I am interested in a situation where husband and wife living 
together and both receiving pensions are the beneficiaries in a 
will to the extent of a $100.00 specific cash bequest. My question 
is whether or not these people are required to report this bequest 
to the Division of Aid. Another question is whether or not a 
gift is considered property or income in view of the General 
Code sections provided for aid for the aged." 

Section 1359-4, General Code, referred to in your communication 

reads as follows: 

"If the applicant for, or recipient of aid is married, the total 
amount of and payable to the husband and wife shall not exceed 
$80.00 per month, diminished by such an amount that the com­
bined income of both from any and all sources, including the 
aid payable to either or both, shall not exceed $960.00 per year." 
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While the technical meaning of the word "income" as expressed in 

Words and Phrases, Vol. 20, page 488 is, "profit derived from capital or 

labor," however, in construing the above section the word "income" should 

be given its ordinary meaning rather than its technical meaning since the 

lawmakers in adopting the Old Age Assistance Act and the 93rd General 

Assembly in amending said section ( 118 O.L., 740), undoubtedly used 

the words in their known and ordinary signification. See Crawford on 

Statutory Construction, page 754. At page 320, the following text 

appears: 

"* * the common, or non-technical meaning should be 
applied * * so as to effectuate the obvious 'purpose of the 
legislature." 

In Webster's New International Dictionary the word "income" is 

defined as follows: 

"Something that comes in as addition or increment. An acci­
dental or incidental addition. A coming in." 

It is stated in Bouvier's Law Dictionary, Vol. 2, page 1527: 

"'Income'. It may mean 'money' or the expectation of 
receiving money." 

In the case of State ex rel. Eckroth vs. Borge, et al., 283 N. W., 521, 

the Supreme Court of North Dakota held as disclosed by the seventh 

branch of the syllabus: 

"7. The term 'income' as used in the Old Age Assistance 
Act granting assistance to those not having sufficient 'income' or 
other resources includes all sources of livelihood." 

At page 526 it is stated: 

"Clearly it would be absurd to hold that under the Old Age 
Assistance Act, sums received from annuities paid from capital, 
alimony and gifts or bequests received through wills or trusts 
would not be considered as income of an applicant, although 
those items are usually not considered as income of the recipient 
under the tax statutes." 

In the case of Passiac National Bank vs. Eilman, et al., 183 Atl.! 

677, it was held that a public pension came within the meaning of a 

generic statutory class of income. 

It is to be noted that Section 1359-4, General Code, supra, provides 

that the amount of aid shall not exceed $80.00 per month for husband 
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and wife, diminished by "income of both from any and all sources." This 

language in and of itself, is sufficient to support the conclusion that a 

bequest is "income" within the meaning of the above statute. 

The filing and probating of a will which contains a cash bequest to 

a recipient of aid does not necessarily create an estate, and while the 

bequest acts as a formal transfer of the testator's declaration, however, 

the bequest is not ordinarily paid until after the time limit for filing claims 

by creditors. Therefore, until the bequest is actually received, the recip­

ient's status has not changed. 

Section 1359-19, General Code, also referred to in your communica­

tion reads as follows: 

"If at any time a recipient of aid under this act, or his or her 
wife or husband, becomes possessed of property or income in 
excess of what is allowed by this act in respect to the amount 
of aid granted to such recipient, it shall be the duty of such 
recipient to immediately notify the division in writing of such 
fact, the division of the respective subdivision shall cancel or 
reduce the amount of aid accordingly; provided that if such 
excess of property or income ceases, then the aid shall be restored 
or increased to the proper amount." 

The courts in construing the words "shall be the duty" have uniform­

ly held that such words should be given a mandatory meaning. See: 

Clark vs. City of Elizabeth, 
61 N.J.L., 565, 40 Atl., 616; 

Appollo Borough vs. Clapper, 
44 Pa. Super., 396; 

Doner vs. Hazen, 
10 Vermont, 418. 

In view of the foregoing, I am of the opinion that under the provis­

ions of Section 1359-19, General Code, a cash bequest when received by 

a recipient of aid for the aged, must be reported to the Division of Aid 

for the Aged, since said cash bequest is "income", within the meaning of 

Section 1359-4, General Code. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 


