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OPINION NO. 69-113 

Syllabus: 

A special tax levy in excess of the ten-mill limitation 
for a county board of mental retardation formed pursuant to 
Section 5126.0l, et seq., Revised Code, should be submitted 
under the provisions of' Section 5705.19 (L), Revised Code, 
rather than Section 5705.24, Revised Code. Although funds 
from the levy proposed under Section 5705,19 (L), Revised 
Code, may be used for substantially the same purposes as the 
current levy passed under Section 5705.24, Revised Code, the 
proposed levy will not be a "renewal" of the current levy. 

To: James R. Scott, Guernsey County Pros. Atty., Cambridge, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 10, 1969 

Your request for my opinion presents the following fact 
situation: Prior to 1967 a tax levy was passed pursuant to 
Section 5705.24, Revised Code, to provide funds for the child 
welfare board to carry out the training and education of men-
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tally retarded children. In 1967, Section 5126.01, et seq.,
Revised Code, became effective, creating a county board of 
mental retardation to carry out some of the duties formerly
handled by the child welfare board. Your main question has 
two parts as follows: 

1. Should the next levy for this purpose
be submitted under the provisions of Section 
5705.24 or Section 5705.19 (L), Revised Code? 

2. Would this be a "renewal" of an exist­
ing levy? 

Section 5705.24, Revised Code, sets forth the provisions
for a special levy in excess of the ten-mill limitation for 
child welfare services. Subsequent to the enactment of Sec­
tion 5705.24, Revised Code, Section 5126.01, et seq., Revised 
Code, was enacted, transferring certain functions of the child 
welfare board to the county board of mental retardation but not 
replacing the child welfare board. See Opinion No. 67-088, 
Opinions of the Attorney General for 1967. 

Section 5126.03, Revised Code, states in pertinent part: 

"The county board of mental retardation, 
subject to the rules, regulations and standards 
of the commissioner of mental hygiene shall: 

"(A) Administer and supervise sections 
5127.01 to 5127.04, inclusive, of the Revised 
Code and exercise such powers and duties as 
prescribed by the commissioner; 

"* * * * * * * * * 

"(D) Provide such funds as are necessary
for the operation of training centers and work­
shops. 

"* * * * * * * * * 

"The board of county commissioners shall 
levy taxes and make appropriations sufficient 
to enable the county board of mental retarda­
tion to perform its functions and duties as 
provided by this section. 11 

Section 5705.19 (L), Revised Code, states in pertinent part: 

"The taxing authority of any subdivision 
***may declare by resolution that the amount 
of taxes which may be raised within the ten-mill 
limitation will be insufficient*** and that 
it is necessary to levy a tax in excess of such 
limitation for any of the following purposes: 

"* * * * * * * * * 

"(L) For the maintenance and operation of 
schools, training centers, workshops, clinics, 
and residential facilities for mentally retarded 
persons. * * *" 
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The purpose of the proposed levy as stated in your letter 
is for: 

"***maintenance and operation of schools, 
training centers, or workshops for mentally re­
tarded persons***·" 

Notice that the scope of the purpose clause set forth above 
in Section 5126.03, Revised Code, is also that set forth in sec­
tion 5705.19 (L), Revised Code. Thus, Section 5705.19 (L), Re­
vised Code, presents a method by which money may be obtained for 
the county board of mental retardation outside the ten-mill limi­
tation, rather than Section 5705.24, Revised Code. Since the 
proposed levy is not to be levied pursuant to Section 5705.24, 
Revised Code, as was the previous levy, this will not be a 
"renewal" of an existing levy and should not be stated as such 
on the ballot prescribed by Section 5705.25, Revised Code. See 
Opinion No. 68-051, Opinions of the Attorney General for 1968. 

Your remaining question pertains to the wording of the pur­
pose clause of the commissioners• resolution and the notice of 
election. Section 5705.19, Revised Code, provides in pertinent 
part: 

"The taxing authority of any subdivision 
***by vote of two-thirds of all the members 
***may declare by resolution that the amount 
of taxes which may be raised within the ten-mill 
limitation will be insufficient*** and that 
it is necessary to levy a tax in excess of such 
limitation for any of the following purposes:" 

The purpose with which you are concerned is set forth in 
paragraph (L) of Section 5705.19, Revised Code, as follows: 

"(L) For the maintenance and operation of 
schools, training centers, workshops, clinics, 
and residential facilities for mentally retarded 
persons. * * *" 

Section 5705.19, Revised Code, further states: 

"Such resolution shall be confined to a 
single purpose, and shall specify the amount 
of increase in rate which it is necessary to 
levy, the purpose thereof, and the number of 
years during which such increase shall be in 
effect, which may or may not include a levy 
upon the duplicate of the current year. * * *" 

When the requirements of the above-quoted Section 5705.19, Revised 
Code, have been complied with, the resolution will be satisfactory. 




