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POLICE RELIEF AND PENSION FUND ORGANIZED UNDER 
SECTION 4616 ET SEQ. G. C.-RULE BY BOARD OF TRUSTEES 
-INVALID-VIOLATES SECTION 4625 G. C.-PROVISION, NO 
DEDUCTIONS FOR SAID FUND SHALL BE MADE BY TREAS­
URER OR OTHER FINANCE OFFICER OF MUNICIPALITY 
FROM PAY OF POLICE OFFICER UNTIL REPORT OF DESIG­
NATED PHYSICIAN UPON EXAMINATION OF OFFICER HAS 
BEEN ACTED UPON BY BOARD. 

SYLLABUS: 

A rule adopted by the board of trustees of a police relief and pension fund 
organized under Section 4616, et seq., General Code, providing that no deductions 
shall be made by the treasurer or other finance officer of the municipality from the 
pay of any police officer, for the account of the police relief and pension fund, unless 
and until such officer shall have been examined by a physician designated by said 
board, and the report of such physician shall have been acted upon by said board, 
is in violation of the provisions of Section 4625 of the General Code, and is invalid. 
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Columbus, Ohio, September 28, 19:4-3. 

Hon. Alva J. Russell, Prosecuting Attorney, 
Akron, Ohio. 

Dear Sir: 

I acknowledge receipt of your communication requesting my opinion, 
reading as follows: 

"The Board of Trustees of the Police Relief Fund of Akron. 
Ohio, has requested me to a:;k you for an opinion as to the validity 
of Rule 23, adopted July 1, 1943, by the trustees of the Police 
Relief Fund, which reads as follows: 

'That no deductions shall be made by the finance department 
from the pay of any police officer appointed on or after July 1, 
1943, on or for the account of the Police Relief Fund, unless and 
until such officer shall upon request have been examined by a 
physician desig11ated by the Board of Trustees of the Police Re­
lief Fund, and the report of such physician shall have been acted 
upon by the trustees of the Police Relief Fund.' 

While I know it is not within the province of your depart­
ment to give advice to employees and officers of cities on munici­
pal problems, I will appreciate very much an opinion from you as 
to the right of the Board of Trustees of the Police Relief Fund to 
enact such a rule under the provisions of Section 4628, and the 
other sections of the General Code relating to police relief funds.'' 

·while the question you have raised is, as you say, a municipal problem, 
it is also one of rather general interest, particularly in view of the holding 
of the Supreme Court that the conducting of the police department of a city 
and of the pension system are matters of state-wide concern (Cincinnati v. 
Gamble, 138 0. S., 220). 

The deductions from the pay of police officers, referred to in the rule 
quoted in your letter, are those provided for by Section 4625, General Code, 
which reads: 

"In each municipality maintaining a police relief and pension 
fund, or in which a police relief and pension fund is hereafter 
established and maintained, the treasurer of the municipality shall 
deduct from the salary of each policeman or member of the police 
department, who by its rules is designated a member thereof. for 
each and every payroll period an amount equal to two per centum 
of his salary, provided that no deduction shall be made from that 
portion of his salary which exceeds thirty-six hundred dollars per 
annum, and shall deposit the money so clecluctecl to the credit of 
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the police relief and pension fund. :Money deri\'ed from such de­
ductions shall be used b\' the board of trustees of such fund for 
the relief of such policen1en or members of the police department. 
who by its rules are designated as members thereoi. when sickness 
or disability prevents their performance of duty. relief of their 
dependents in case of death, or for pensions when honorably re­
tired from the force. Every policeman or member of the police 
department,, who by its rules is designated a member thereof, in 
such municipality shall he deemed to consent and agree to the de­
ductions made and provided for herein. unless he shall notify the 
treasurer of such municipality in writing to the contrary in which 
event he shall be held to have expressly waived any benefits to 
which he and his dependents would therein be entitled from such 
fund, but shall be entitled to J,e paid the amount of any deductions 
theretofore made from his salary.•-\ policeman who is separated 
from the department for any reason other than death or retire­
ment, upon demand, shall be entitled to and shall be paid the full 
amount of deductions made under this act. If a policeman dies 
leaving no dependents entitled to relief or award from the police 
relief and pension fund. the full amount of said deductions shall 
be returned to his legal representative. If his legal representative 
cannot he found the moneys so deducted shall be forfeited and 
credited to the fund. Nothing contained herein shall in any man­
ner affect any police relief subsidiary fund heretofore established 
and maintained, and the right of the trustees to receive contribu­
tions thereto and make disbursements in accordance with its 
rules." 

This section was amended to its present form by the 95th General 
Assembly, the amendment becoming effective August 19, 1943. The only 
change from the former reading was the change of name from "police 
relief fund'' to "police relief and pension fund", which change was, by 
the same act, carried through all the relevant sections of the General 
Code, viz.. Sections 4616 to 4631, inclusive. 

By Section 4628, General Code, the trustees of the fund are gwen 
certain rule-making powers. This section reads: 

"Such trustees shall make all rules and regulations for distri­
bution of the fund, including the qualification of those to whom 
any portion of the fund shall J:,e paid, and the amount thereof, 
with power also to give credit for prior continuous actual service 
in the fire department or in any other department of the city ren­
dering service in fire prevention, but, no rules or regulations shall 
be in force until approved by a majority of the hoarcl of trus­
tees." 

It will be observed that Section 4625. above quoted, requires the 
treasurer of each municipality in which a police relief and pension fund 
is maintained to deduct and deposit to the credit of the police relief and 
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pension fund, two per cent of the salary of each policeman or member of 
the police department, "who by its rules is designated a member thereof." 
This· section contains a provision whereby any policeman or member of 
the police force may exempt himself from such deduction of pay, in 
which case he automatically waives any benefit in the fund for himself and 
his dependents, but aside from thi~, the deduction from pay appears to be 
general and mandatory. 

It might be argued that the words contained in the first sentence of 
Section 4625, particularly "who by its rules is designated a member there­
of", have reference not to membership in the police department but to 
membership in the relief and pension system, and that the reference to 
"rules" is to the rule-making power of the trustees of the fund. And 
since the trustees are given power to determine by rule "the qualifications 
of those to whom any portion of the fund shall be paid," it might be 
claimed with some plausibility that the rule in question was designed to 
exclude men from the benefits of the pension fund who in a time of emer­
gency might be appointed to the force when well on their way to total 
physical disability. 

However, an examination of all statutes relating to the police relief 
and pension fund discloses a frequent repetition of the words "members" 
and "rules", and we cannot _avoid the conviction that the Legislature is 
speaking of membership in the police department and of rules of that 
department. For instance, later on in Section 4625 we find this language: 

"Every policeman or member of the police department, who 
by its rules is designated a member thereof, in such municipality 
shall be deemed to consent and agree to the deductions made and 
provided for herein," etc. 

True, we do not find in the statutes any express authority given to 
the police department as such to make rules designating who is a member 
of such department. The only provision which may be applicable is that 
found in Section 4382, General Code, which authorizes the director of 
safety in cities to classify the service in the police and fire departments 
in conformity with the ordinance of the council determining the number 
of persons to be employed therein and to "make all rules for the regulation 
and discipline of such departments, except as otherwise provided in this· 
subdivision." 

The Legislature itself seems rather definitely to have determined who 
shall constitute the police department and to have left the director of public 
safety but little discretion in that respect by providing in Section 4374, 
General Code : 
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"The police department of each city shall be composed of a 
chief of. police and such other officers, patrolmen and employes 
as council shall, from time to time, provide by ordinance." 

It is not necessary, however, for the purpose of this opm1on, to 
determine precisely what if any employes of the police department author­
ized by council might be considered as outside the purview of Section 4625, 
General Code. It is sufficient to say that all who are by the rules of the 
police department, or by the terms of the statute, members of that depart,. 
ment, are subject to the salary deduction provided by Section 4625, unless 
they exempt themselves from the burdens and benefits as therein pointed 
out, and the treasurer is required to make the salary deduction as to every 
member who does not exempt himself, in accordance with the law. 

The rule which your board has adopted undertakes to modify the 
statute to the extent of forbidding the finance department from making 
any deduction from the pay of any police officer appointed on or after 
July 1, 1943, on or for the account of the police relief fund, unless and 
until such officer shall upon request have been examined by a physician 
and the report of the physician shall have been acted upon by the trustees. 
It does not appear clearly whose "request" is intended in the use of the 
words "upon request", but it is probably immaterial. The net result of 
the rule is that the 1:-oard of trustees might by its final action control and 
limit the action of the treasurer or finance department contrary to the 
mandate of the statute, and deny to a policeman the right of participation 
in the relief and pension fund which the Legislature has expressly given 
t~ every member of the police force. 

The trustees of police relief and pension funds are granted by law 
very broad powers in the matter of making rules as to the distribution ot 
the pension funds, including, as already pointed out, the determination of 
the qualifications of those to whom any portion of the fund shall be paid. 
The Supreme Court, in the case of State ex rel. v. Cleveland, 135 0. S. 
13, said at page 16 of its opinion: 

"The general rule is that. the right of a retired police officer 
to a pension from the police relief fund is governed by the rules 
in force at the time of his retirement. State ex rel. Eden, v. 
Kundts, 127 Ohio St., 276, 188 N. E., 9; State, ex rel. Dieck­
roegger, v. Conners, supra, 122 0. S. 359. See also State ex rel. 
Mansfield, v. Turnbull, 132 Ohio St., 235, 242, 6 N. E. (2d), 
971." 

Prior to the enactment of Section 4628-1, General Code ( effective 
:May 26, 1937), which declared that the granting of a pension thereafter 
should operate to create a vested right in the pem;ioner, it was even held 
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that a pension once granted could, pursuant to a subsequent amendment 
of the rules, be decreased. Mell v. State, 130 0. S. 306. 

While the board is thus given very broad power in determining the 
qualifications of the ben(!ficiaries of the pension fund, and while it is im­
possible to lay down a precise boundary for the exercise of its power, it 
does not follow that it may use this power arbitrarily or refuse pensions 
entirely to those for whose benefit the system has been created and who 
have contributed to its maintenance. It was said by the Supreme Court 
in State ex rel. v. Conners, 122 0. S. 359, at page 364 of the opinion: 

"When the Legislature by Section 4628 made it the manda­
tory duty of the board of trustees of the police relief fund to 
make rules and regulations for the distribution of the fund, in­
cluding the qualifications of those to whom any pension shall be 
paid and the amount thereof, the Legislature vested in the board 
of trustees of the police relief fund discretion only to prescribe 
the rule by which qualifications for pension will be determined 

. and the rule J:,y which the amount of such pension will be com­
puted." 

And, in the case of State ex rel. v. Jones, 37 0. App. 400, it was 
held: 

"l. Trustees of the pension fund, under Sections 4616 to 
4631, General Code, are not vested with discretionary power to 
grant or refuse pensions, but are required to exercise their discre­
tion in specifying, by rules and regulations duly approved, the 
qualifications of those entitled to pensions and the amount there­
of so as to secure distribution acearding to fixed standards appli­
cable to each class of beneficiaries." 

Furthermore, the pO\ver of the board cannot be extended to over­
ruling the provisions of the statute as to the creation of the fund or as to 
contributions required to be made to it, and that is what tl1e rule which 
you have submitted undertakes to do. 

Accordingly, in specific answer to your question, it is my opinion that 
the rule adopted by the board of trustee·s of the police relief fund of Akron 
on July 1, 1943, as set forth in your communication, is in violation of the 
provisions of Section 4625 of the General Code and is invalid. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




