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OPINION NO. 1207 

Syllabus: 
1. A regional planning comrilission is an entity separate 

and distinct from the county and the procedures employed by 
the regional organization in drawing against its own funds do 
not have to conform to county practices in drawing vouchers 
against county funds. 

2. The "certificate" of the regional planning commission 
required by Section 713.21, Revised Code, is nothing more than 
a declaration in writing and an attestation thereto, that a 
specific sum is to be paid out of the county treasury for 
certain purposes. 

3. A regional planning commission, may delegate author­
ity to certain members to carry on the current operations of 
the commission, including the authority to approve and sign 
the "certificates" required by Section 713.21, Revised Code. 
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4. No concurrence or approval by either state, county, 
or municipal officers is required on receipt of a "proper 
certificate" from the regional planning commission pursuant 
to Section 713.21, Revised Code. 

5. The accounts and records of a regional planning 
commission are subject to examination by the Bureau of Inspec­
tion and Supervision of Public Offices. 

6. A regional planning commission may expend funds 
appropriated for or otherwise received by it in the exercise 
of any of the powers or the discharge of any of the duties 
of the commission as set out in Section 713.21 et seq.,
Revised Code. - --

To: Garver Oxley, Hancock County Pros. Atty., Findlay, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 10, 1964 

Your request letter reads, in part, as follows: 

"The Enabling Act creating Regional 
Planning Commissions is found at Section 
713.21 O.R.C. This statute provides that: 

"'The sums so appropriated
shall be paid into the treasury 
of the Ccunty in which the 
greater portion of the region is 
located, and shall be paid out on 
the certificate of the Regional 
Planning Commission and the war­
rant of the County Auditor of such 
County for the purposes authorized 
by Sections 713.21 to 713.27, 
inclusiv~ of the Revised Code.' 

"The precise questions which require 
answer are as follows: 

"(1} What constitutes a "certificate" 
of the Regional Planning Commission? 

Must such a certificate conform to estab­
lished County practices for vouchers drawn 
against County Funds? 

What officers may approve such certifi­
cates and how many signatures are required 
for the validity of same? 

Is it necessary for the Planning 
Director of the Regional Planning Commis­
sion or some other employee to receipt for 
the purchases made? 

Finally, what resolution or proof of 
authority should be furnished by the Regional 
Planning Commission to the County Auditor? 

"(2) The issuance of warrants by the 
County Audi tor ~-s generally made on the 
approval of the Board of County Commis-
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sioners. Under Section 713.21, is it neces­
sary that the Board of County Commissioners 
for Hancock County approve the expenditure 
of Regional Planning Commission funds either 
prior to a purchase or prior to the payment 
of any invoices? 

"(3) No provision is specifically 
made with respect to State audit of Regional 
Planning Commission accounts. Does the 
State Bureau of Inspection have the author­
ity to make periodic audits and to prescribe 
the methods and procedures for the expen­
ditrues of Planning Commission funds contri­
buted by multiple political subdivisions? 

"(4) Section 713.21 authorizes a 
Regional Planning Commission to make such 
purchases as it deems necessary for its use. 
What are the legal limitations on the exer­
cise of this power? May the County Auditor 
refuse payment upon receipt of a proper 
'certificate' and may the County Auditor re­
quire approval of any authority outside the 
Regional Planning Commission? 

"Your consideration and opinion will be 
appreciated." 

Your inquiry necessitiates a look into the basic 
nature of a regional planning commission. Section 713.21, 
Revised Code, is the enabling statute, the first paragraph 
providing as follows: 

"The planning commission of any munici­
pal corporation or group of municipal corpor­
ations, any board of township trustees, and 
the board of county commissioners of any 
county in which such municipal corporation 
or group of municipal corporations is located 
or of any adjoining county may co-operate in 
the creation of a regional planning commis­
sion, for any region defined as agreed upon 
by the planning commissions and boards, ex­
clusive of any territory within the limits 
of a municipal corporation not having a 
planning commission." 

It is thus apparent that a regional planning commission 
is a cooperative venture involving at least one municipal 
corporation and one county. Obviously, therefore, such a 
commission is not essentially a subdivision of the county 
or a subordinate department of the county. Two of my 
predecessors had also arrived at the same conclusion. See 
Opinion No. 2383, Opinions of the Attorney General for 1961, 
page 366 and Opinion No. 5678, Opinions of the Attorney 
General for 1955, page 419. 

It is apparent, then, that a regional planning commis­
sion is established as a semi-autonomous entity having an 
existence apart and in a sense independent of the several 
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subdivisions which joined in its creation. Your specific 
problem revolves around the fiscal activities of the regional 
planning commission and, in particular, the construction to 
be given to the following provisions found in the second 
paragraph of Section 713.21, supra. 

"***Such boards and the legislative 
authorities of such municipal corporations 
may appropriate their respective shares of 
such costs. The sums so appropriated shall 
be paid into the treasury of the county in 
which the greater portion of the region is 
located, and shall be paid out on the certi­
ficate of the regional planning commission 
and the war~~nt of the county auditor of 
such county for the purposes authorized by 
section 713.21 to 713.27, inclusive, of the 
Revised Code.***" 

Reading the above in connection with the proposition 
that a regional planning commission is a semi-autonomous 
entity, it necessarily follows that the fiscal affairs of 
the regional organization must be carried on separately
and independently from the fiscal affairs of the county,
notwithstanding that the sums appropriated to the regional 
organizations are paid into the county treasury. It appears 
to me that the keeping of these sums in the treasury of 
the county in which the greater portion of the region is 
located, is more a matter of convenience to the regional
organization than a method by which the county is to have 
control over the fiscal affairs of the regional organization. 

With this general background it is now proper to 
proceed to your specific inquiries. 

First of all, in regard to the certificates of the 
regional planning commission referred to in Section 
713.21, supra, a general definition of the term, "certi­
t'icate" 'I's'set out in 14 C.J.s. 111 (1939). Here the 
following statement is found: 

"A certificate in its most general and 
widest sense has been defined as meaning a 
certain assurance of that which it states; 
a declaration in writing; an authoritative 
attestation; a writing giving assurance that 
a thing has or has not been done, that a fact 
exists or does not exist; a written testi­
mony of the truth of any fact; the usual and 
customary method of what has or has not been 
done. 

"More specifically, the word has been 
defined as meaning a documentary declaration 
regarding facts from the public authority, 
as an attestation of facts contained in a 
public record; a statement in writing by 
a person having a public or official status 
concerning some matter within his knowledge 
or authority; a writing by which an officer 
or other person bears testimony that a fact 
has or has not taken place;***" 
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It is my opinion, based on the meaning commonly attributed 
to the term "certificate," that the certificate required by
Section 713.21, supra, is nothing more then a declaration in 
writing and an attestation thereto, by the regional planning 
commission or those who have been given authority to make 
such attestation, that a specific sum is to be paid out of 
the county treasury for certain purposes. In my opinion, 
however, the requirement of a 11 certificate" in Section 
713.21, supra, is minimal and there is no reason that 
this requirement can not be staisfied by using that type
of "voucher" employed by county agencies pursuant to 
Section 319.19, Revised Code. It appears to me that the 
only significant reason for using the term "certificate" 
in Section 713.21, suprh, instead of "voucher" was to 
avoid any notion that t e fiscal affairs of the regional
planning commission are subject to administration by the 
county. This is simply another illustration of the legis­
lative intent in maintaining the county and regional 
entities as separate and distinct from one another and 
further leads me to the conclusion that the procedures
employed by the regional organization in drawing against
its own funds do not have to conform to county practices
in drawing vouchers against county funds. 

You have also asked what officers may approve the 
certificates and who must sign such certificates. I 
assume you are referring to the members of the regional 
planning commission. Section 713.21, sufra, provides that 
the sums shall be paid out on the "certi icate of the 
Regional Planning Commission." It is my opinion that 
this does not require that the entire membership of the 
planning commission, acting in concert, sign the certi­
ficate. It is obvious that such a requirement would 
destroy the effectiveness of its operations. It is more 
logical to take the position that the planning commission, 
in its entirety, may delegate authority to certain members 
to carry on the current operations of the commission, and 
this necessarily includes the authority to approve and 
sign the certificates. Such practice is not totally
unfamiliar today. The Board of Directors of a corpor­
ation, when it is impractical for them to convene every­
day may delegate its authority in current business 
operations to certain agents and representatives. 
Ballantine, Corporations, Section 46, page 132 (1946
Revised Edition). 

The question also arises as to the proof of the 
agent's authority to act for the regional organization
when he deals with third parties. In my opinion his 
attestation to the certificate is sufficient proof of 
his authority to act for the commission. Any risk that 
the third party entails in relying upon the purported 
agent is somewhat lessened by the general proposition of 
agency law that one who purports to contract as an agent,
but proves in fact unable to bind the purported principal,
should be liable to the third party for injury done him 
thereby. Mechem, Outlines of the Law of Agnecy, Section 
322, page 220, (1952 Fourth Edition). 

Your second question appears also to be disposed of by 
a consideration of the organization of a regional commission. 
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Persuaded by the proposition that a regional organization 
is established as a semi-autonomous entity having an exis­
tence apart from and in a sense independent of the several 
subdivisions which joined in its creation, I therefore 
conclude that no concurrence or approval by either state, 
county, or municipal officers is required on the receipt
of a proper "certificate" from the Regimal Planning 
Commission. This is also dispositive of the second part
of your fourth question. 

As to your third question, take note of the following 
provision in Section 117.09, Revised Code: 

"The bureau of inspection and super­
vision shall examine each public office.,:, * ,:,11 

·I do not believe that it can be seriously contended 
that the regional planning commission is not a public 
agency, nor that its officers are not public officers, 
nor that its funds are not "public moneys" as such term 
is defined in Section 117.10, Revised Code. The purpose
and function of such an organization, the method of its 
creation, the means by which it is supported, and the 
powers given it under the provisions of Section 713.21, 
supra, all clearly indicate that it has been clothed with 
soiiiepart of the sovereignty of the state, and this is 
the chief and controlling test of what constitutes a 
public office. I have no difficulty, therefore, in con­
cluding that the accounts and records of such organizations 
are subject to examination by the Bureau of Inspection
and Supervision of Public Offices. 

In regard to your fourth question, the first part,
pertaining to the legal limitations upon the purchasing 
power of the regional planning commission, can be disposed 
of by taking note of the following provision in Section 
713.21, supra, 

"Within the amounts thus agreed upon
and appropriated or otherwise received, the 
regional planning commission may employ 
engineers, accountants, consultants, and 
employees as are necessary and may rent such 
space and to make such purchases as it deems 
necessary to its use." 

(Emphasis added) 

Although this language is hardly suggestive of a carte 
blanche authorization, I regard it as sufficient to author­
ize the expenditure of funds appropriated for or otherwise 
received by the commission in the exercise of any of the 
powers or the discharge of any of the duties of the commis­
sion as set out in Section 713.21 et seq., Revised Code. 

The second part of question number four has been 
disposed of in my answer to question number two. 

It is therefore may opinion and you are accordingly
advised that: 

1. A regional planning commission is an entity separate 
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and distinct from the county and the procedures employed by
the regional organization in drawing against its own funds do 
not have to conform to county practices in drawing vouchers 
against county funds, 

2. The '' certificate n of the regional planning commis­
sion required by Section 713.21, Revised Code, is nothing 
more than a declaration in writing and an attestation 
thereto, that a specific sum is to be paid out of the 
county treasury for certain purposes. 

3. A regional planning commission maydelegate author­
ity to certain members to carry on the current operations
of the commission, including the authority to approve and 
sign the "certificates" required by Section 713.21, Revised 
Code. 

4. No concurrence or approval by either state, county, 
or municipal officers is required on receipt of a "proper 
certificate" from the regional planning commission pur­
suant to Section 713.21, Revised Code. 

5. The accounts and records of a regional planning 
commission are subject to examination by the Bureau of 
Inspection and Supervision of Public Offices. 

6. A regional planning commission may expend funds 
appropriated for or otherwise received by it in the exer­
cise of any of the powers or the discharge of any of the 
duties of the commission as set out in Section 713.21 
et~-, Revised Code. 




