
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

  
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
    
   

 

    

  

Note from the Attorney General’s Office: 

1994 Op. Att’y Gen. No. 94-004 was approved and 
followed in part, and overruled in part,  
by 2019 Op. Att’y Gen. No. 2019-009. 
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OPINION NO. 94-004 
Syllabus: 

R. C. 5705. l 4(D) does not authorize a township to transfer to a joint fire district 
of which it is a member the balance remaining in a special fund, created in 
accordance with R.C. 5705.09(0), that contains the proceeds of a tax levied by 
the township under R. C. 5705. 19(1). The township may, however, transfer the 
unexpended balance remaining in such fund to another fund of the township, 
including the township's general fund, in accordance with the terms and 
conditions of R.C. 5705.14(0). 

To: David A. Sams, Madison County Prosecuting Attorney, London, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, March 18, 1994 

March 1994 
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You have requested an opinion concerning the authority of a township to transfer certain 
of its funds to a joint fire district. You state that the township about which you ask fonnerly 
contracted with a municipality for fire protection, such contract being funded by a levy passed 
under R.C. 5705.19(1). Recently, however, with funds remaining from that levy, the township 
merged with another township in a joint fire district that has passed a separate levy for fire 
protection. Based upon these circumstances, you specifically ask: "in the event that a township 
created a special levy fund for the purpose of contracting for fire protection and then 
subsequently merged with another township in a joint fire district with a separate levy, is it 
proper to transfer the money left over from the old fire levy to the general fund or to the fund 
established for the new joint township fire district?" 

Special Levy f'lr Township Fire Protection 

Because a township is a creature of statute, it may exercise only those powers that it has 
been granted, either expressly or impliedly, by the General Assembly. See State ex rel. Trustees 
ofNew London Township v. Miner, 26 Ohio St. 452 (1875). Thus, it is necessary to examine 
the statutory scheme governing the authority of a township to levy and use the proceeds of a 
special levy. 

R.C. 5705.19, which pennits subdivisions, including townships, see R.C. 5705.0l(A) 
(defining "subdivision" for purposes of R.C. Chapter 5705), to propose tax levies, states, in 
pertinent part: 

The taxing authority of any subdivision at any time and in any year ... may 
declare by resolution and certify the resolution to the board of elections not less 
than seventy-five days before the election upon which it will be voted that the 
amount of taxes that may be raised within the ten-mill limitation will be 
insufficient to provide for the necessary requirements of the subdivision and that 
it is necessary to levy a tax in excess of that limitation for any of the following 
purposes: 

(I) For the purpose of providing and maintaining fire apparatus, 
appliances, buildings, or sites therefor, or sources of water supply and materials 
therefor, or the establishment and maintenance of lines of fire alann telegraph, 
or the payment of pennanent, part-time, or volunteer fire fighters or fire-fighting 
companies to operate the same, including the payment of the firemen employer's 
contribution required under [RC. 742.34], or to purchase ambulance equipment, 
or to provide ambulance or emergency medical services operated by a fire 
department or fire-fighting company. 

A levy for the purposes set forth in division (I), (J), or (U) of this section, 
and a levy imposed by a township for the purposes set forth in division (G) of 
this section, may be reduced pursuant to [RC. 5705.261 or R.C. 5705.31]. A 
levy for the purposes set forth ln division (I), (J), or (U) of this section, and a 
levy imposed by a township for the purposes set forth in division (G) of this 
section, may also be tenninated or permanently reduced by the taxing authority 
if it adopts a resolution stating that the continuance of the levy is unnecessary 
and the levy shall be tenninated or that the millage is excessive and the levy shall 
be decreased by a designated amount. 

Once a special levy has been approved, R.C. 5705.10 requires that: "All revenue 
derived from a special levy shall be credited to a special fund for the purpose for which the levy 
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was made.... Money paid into any fund shall be used only for the purposes for which such fund 
is established." Thus, the proceeds of a special levy must be placed in a special fund and may 
be used only for the purpose for which the fund is established. See generally R.C. 5705.09(0) 
(requiring each subdivision to establish a special fund for each special levy). In the situation you 
describe, since the levy was proposed under R.C. 5705.19(1), the proceeds of that levy may be 
used only for the purposes set forth in that division of the statute. 1 

Joint Fire Districts 

In the circumstances you describe, the township no longer contracts with a municipal 
corporation for fire protection services for the township, see R.C. 9.60, but has, instead, joined 
with another township in a joint fire district. Thus, fire protection for the township is n~ longer 
provided by the township, but is provided instead by the joint fire district. 

R.C. 505.371, providing for the creation and operation of a joint fire district, states in 
part: 

The boards of township trustees of one or more townships and the 
legislative authorities of any one or more n_mnicipal corporations... , or the boards 
of township trustees of two or more townships, may, by adoption of a joint 
resolution by a majority of the members of each board of township trustees and 
by a majority of the members of the legislative authority of each municipal 
corporation, create a joint fire district. ... 

The governing body of the joint fire district shall be a board of fire district 
trustees, which shall include one representative from each board of township 
trustees and one representative from the legislative authority of each municipal 
corporation in the district. The board of fire district trustees may exercise the 
same powers as are granted to a board of township trustees in [R.C. 505.37 -.45], 
including, but not limited to, the power to levy a tax upon all taxable property in 
the fire district as provided in [R.C. 505.39) .... 

Any municipal corporation or township, or parts thereof, may join an 
existing joint fire district by the adoption of a resolution requesting such 
membership and upon approval of the board of fire district trustees. 

The permissible uses of the proceeds of a special levy may, however, be further 
restricted. As explained in 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-069 at 2-292: 

Special levies may ... be restricted by resolution and ballot language to particular 
uses.... The [county] commissioners may, accordingly, indicate in their resolution 
and on the ballot that levy moneys are needed for particular uses within the 
purpose set forth by statute.... It should be noted that no levy moneys may be 
expended for purposes that are not within the ballot language. Thus, if the ballot 
language is more narrow than the statutory language, that narrow language 
restricts the permissible expenditures of levy moneys. (Citations omitted.) 

Thus, whether the township may expend the proceeds of the special levy about which you ask 
for a particular use depends, in part, upon whether the purposes specified in the ballot language 
for that levy were more restrictive than those stated in R. C. 5705 .19(1). For purposes of this 
opinion, it is assumed that this levy was not passed subject to any such more restrictive ballot 
language. 

March 1994 
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R.C. 505. 371, therefore, establishes a joint fire district as "a legal entity, separate and distinct 
both from the bodies which join in its creation and from the county or counties within which it 
is locatf'.d." 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-071 at 2-276. 

Funding for Joint Fire Districts 

Pursuant to R.C. 505.371, a board of fire district trustees may :i.cvy a tax upon all taxable 
property in the fire district as provided in R. C. 505. 39. Further, because a joint fire district is 
a subdivision for purposes of R.C. Chapter 5705, R.C. 5705.0l(A), it may exercise the taxing 
powers conferred upon subdivisions by that chapter. See, e.g., R.C. 5705.03 (authorizing the 
taxing authority of a subdivision to levy taxes); R.C. 5705. 19 (levy of taxes outside ten-mill 
limitation by taxing authority of subdivision). There is no statutory authority, however, to fund 
the operations of a joint fire district through contributions from those governmental entities that 
are members of the district. 

Your opinion request states that the joint fire district you describe has levied its own tax. 
As concluded in 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-063 (syllabus): "When a township and a village 
join a joint fire district pursuant to R.C. 505.371, the taxable property in such township and 
village becomes subject to any taxes which may lawfully be levied by the board of fire district 
trustees and no additional voter approval is required for the levy of taxes in excess of the ten­
mill limitation." Thus, upon joining the joint fire district, the township became subject to the 
taxes levied by the joint fire district. 

Transfer of Funds Under R.C. 5705.14 

You question whether the township has authority to "transfer" to a joint fire district of 
which the township is a member the balance remaining in the special fund containing the 
proceeds of the township's special levy under R.C. 5705.19(1). R.C. 5705.14, providing for 
the transfer of funds, states in pertinent part: 

No transfer shall be made from one fund of a subdivision to any other 
fund, by order of the coun or otherwise, except as follows: 

(0) The unexpended balance in any special fund, other than an 
improvement fund, existing in accordance with division (0), (F), or (G) of [R.C. 
5705.09 or R.C. 5705.12], may be transferred to the general fund or to the 
sinking fund or bond retirement fund after the termination of the activity, service, 
or other undertaking for which such special fund existed, but only after the 
payment of all obligations incurred and payable from such special fund. 
(Emphasis added.) 

R.C. 5705.14(0) thus authorizes the transfer of the unexpended balance in various special funds, 
including those created in accordance with R.C. 5705.09(0), to certain other funds after all 
obligations incurred and payable from that fund have been paid. R.C. 5705.14(0), however, 
authorizes transfers only between funds within the same subdivision. 2 See 1945 Op. Att'y Gen. 

Your opinion request refers to In re Transfer ofFunds, 52 Ohio App. 3d 1, 556 N. E. 2d 
191 (Montgomery County 1988), which concerned the transfer of township moneys from a 
special fund for fire protection to the general fund of the same township. The court concluded 
that because the township planned to continue providing fire protection in subsequent years, the 
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No. 271, p. 274. See generally R.C. 5705.09 (requiring each subdivision to establish certain 
funds, including a general fund, a bond retirement fund, a special fund for each special levy, 
and, whenever the subdivision has outstanding bonds other than serial bonds, a sinking fund). 

For purposes of R. C. 5705 .14, joint fire districts and townships are separate subdivisions. 
R.C. 5705.0l(A). Because R.C. 5705.14(D) authorizes a transfer of the unexpended balance 
remaining in a township special fund, created in accordance with R.C. 5705.09(0), only to 
certain other funds of the township, that statute does not authorize a township to transfer to a 
joint fire district of which it is a member the unexpended balance in a special fund containing 
the proceeds of a tax levied by the township under R.C. 5705.19(1). 

Part of your question is whether the township may transfer the balance remaining in the 
special fund containing the proceeds of the township's levy under R. C. 5705 .19(1) to the general 
fund of the township. Assuming that the special fund you describe was created in accordance 
with R.C. 5705 .09(0), R.C. 5705.14(0) permits the township to transfer the balance remaining 
in the special fund you describe to the township general fund, as long as the "activity, service, 
or other undertaking for which such special fund existed" has terminated, and "only after the 
payment of all obligations incurred and payable from such special fund." 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is my optruon, and you are hereby advised that R.C. 
57G5.14(D) does not authorize a township to transfer to a joint fire district of which it is a 
member the balance remaining in.a special fund, created in accordance with R.C. 5705.09(0), 
that contains the proceeds of a tax levied by the township under R. C. 5705 .19(1). The township 
may, however, transfer the unexpended balance remaining in such fund to another fund of the 
township, including the township's general fund, in accordance with the terms and conditions 
of R.C. 5705.14(0). 

activity for "'hich the funds were levied had not terminated for purposes of F .C. 5705 .14(0), 
even though the expenses for the current year had already been paid; thus, the township could 
not transfer the unexpended balance from the special fund for fire protection to the general fund 
of the township. In the situation you describe, however, the township proposes to transfer funds 
to a separate subdivision and to discontinue the activity for which the funds were levied. Thus, 
the decision in In re Transfer ofFunds is not germane to the issues presented by your question. 

March 1994 


	21230415_1.PDF
	94-004 to upload WCAG
	21199767_1.PDF
	1994-004




