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OPINION NO. 87-061 

Syllabus: 

1. 	 During the years 1966 tlu:ough 1971, eligible 
er.!1,loyees who wished to be exempt .from compulsory 
membership in the Public Employees Retirement 
System were required to file a written 
applica~ion for exemption with the PERS Board 
within ~me month after being employed. 

2. 	 During the years 1966 through 1971, an employer 
was required to pay an employee's contribution to 
the Public Employees Retirement System where the 
employer failed to deduct such contribution from 
the employee's compensation. 

To: Thomas o. White, Holmes County Prosecu~lng Attorney, Miiiersburg, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, August 20, 1987 

I have before me your predecessor's request for my opinion 
concerning the obligation of the county hospital to make 
retirement contributions on behalf of an employee who worked 
part-time from 1966 until 1971. The request letter states that 
during this period of time. no employee or employer 
contributions were paid to the Public Employees Retirement 
System (PERS) on behalf of the employee, and that no 
application form exempting the employee from PERS membership 
can be found. 

Your predecessor's questions with regard to this matter are 
as follows: 

1.. 	 Duri.ng 1.966 to 1971 was there a requirement .in 
the law that an exemption form be signed by the 
employee before exclusion from PERS could take 
place? 

2. 	 Did the law which was in effect during 1966 to 
1971 require the employer to also pay the 
employee's portion of PERS when an employer fails 
to deduct employee contributions? 

I turn now to your first question concerning whether there 
was a requirement during tile years 1966 through 1971 that 
employees sign a form in order to be exempted from PERS 
membership. 
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In 1966, ~.c. 145.03 read as follows: 

A public employees .retirement sy·st.em is hereby 
created for the employees of the state and of the 
several local authoritic:s mentioned in section 145.0l 
of the Revised Code. Membership in. the system shall 
be compulsory and shall consist of all public 
employees upon being appointed. Provided, a .student 
whose employment will not exceed eight hundred hours 
in any calendar year or any new employee, not a member 
at the time of his employment, whose employment will 
not exceed twenty hours pe.r week, may be exempted from 
compulsory membership by filing a written application 
fo.r exemption with the public employees retirement 
boa.rd within one month after being employed. such an 
application for exemption, when approved, shall be 
irrevocable while the employee continuously is 
employed in such pa.rt-time capacity and the employee 
shall forever be bar.red from claiming o.r purchasing 
membership .rights or credit for the particular period 
covered by such exemption. Any employee who is, or 
who becomes a member must continue such membership as 
long as he is a public employee, even though he may be 
in or transferred to an exempted class or group. 

1959 Ohio Laws 157, 162 (Am. S.B. 160, eff. Aug. 1, 1959). 
R.C. 145.03, as set forth above, was in effect during the 
entire time about which you ask. See note 1, infra. Thus, 
those employees whose employment did not exceed twenty hourc; 
per week we.re eligible for exemption from compulsory membership 
in PERS. In order to be exempt, however, employees ~ere 
required to file a written application for exemption with the 
Public Employees Ret i'rement Boa.rd within one month after being 
e'mployed. City of Lancaster v. PERS, No. 52-CA-86 (Ct. App. 
Fairfield county May 18, 1987) (slip op. at 6-7) (upon 
examination of the PERS membership requirements during the 
period of February 1, 1962, · to· December 31, 1982, the court 
concluded: "The.re is no statutory provision for a waiver of 
PERS membership by any procedure than a written waiver filed 
within one month of employment. Having expressly created a 
procedure for waiver of membership, the statute cannot be 
construed as permitting waiver by any other method"). 

In 1972 Op. Att•y Gen. No. 72-004, my predecessor stated at 
2-14: "I stress that the law, as originally enacted and as 
later amended, has always required a written application from 
an eligible employee for an exemption from participation in the 
Public Employees Retirement System... " (emphasis in 
original) .l ~ 1939 Op. Att'y Gen. No. 832, vol. II, p. 
1085, 1'>88 ("in order to obtain exemption from membership in 
the public employees retirement system, any original member 
must have filed a written application for such exemption with 
the retirement boa.rd within three months of the effective date 

l The version of R.C. 145.03 under discussion in this 
opinion was also in effect when 1972 Op. Att'Y Gen. No. 
72-004 was rendered. As set forth abovE, the version 
of lt.C. 145.03 that was in et-feet during the years 1966 
through l.971 was enacted in 1959 Oh.io. Laws 157, 162 (Am. 
S.B •. 160, eff. Aug. 1, 1959). R.C. 145.03 was not amended 
again until l.973. See L973 Ohio Laws 1722, 1730 (Am. H.B. 
430, eff •• in part, Nov. 20, 1973). 
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of the act. No exceptions to this requirement were prescribed 
by the Legislature").2 

From the foregoing,. it is apparent that during the years 
1966 thr.ough 1971, eligible employees who wished to be exempt 
from compulsory membership in PERS were required to file a 
written application for such exemption with the PERS board 
within one month after being employed. 

I turn now to your second question, whether, during the 
years 1966-1971, public employers were required to pay an 
employee's contribution to PERS where the employer had failed 
to deduct such contribution from the employee's compensation. 

R.C. 145~47 provides for employee contributions to PERS, 
and in 1966, read, in pertinent part: 

Beginning January l, 1910, and until December 31, 
1966, each public employee who is a member of the 
public employees retirement system shall contribute 
seven per cent of his earnable salary or compensation 
to the employees• savings fund. Fees and commissions, 
paid to employees for special services, over and above 
the regular salary, or fees and commission paid as 
sole compensation for services, are not to be included 
as earnable salary. · The head of each state 
department, institution, board, and commission, and 

2 At the J:ime 19719 Op. Att•y Gen. No. 832, vol. II, p. 
1085 was rendered, G,C. 486-33 (now R.C. 145.03) read: 

A state employes retirement system is hereby
created for the employes of the state of Ohio. 
Membership in the state employes retirement 
system shall be compulsory and shall consist of 
all state employes, either as original members or 
as new members upon being regularly appointed. 
Provided, however, that any original member may 
be exempted from membership by filing written 
application for such exemption with the 
retirement board within three months after this 
act goes into effect: and any new member over the 
age of fifty years may be exempted from 
membership by filing written application for 
exemption with the retirement board within three 
months after being regularly appointed as a state 
employe. And provided further, that the board 
shall have authority to exempt from compu 1 sory 
membership in the retirement system, classes or 
groups of employes engaged in work of a 
temporary, casual, or exceptional nature, but 
individuals in any such class or group so 
exempted may become members by making application 
therefore, subject to the approval of the 
retirement board; provided, however, that any 
employe who is, or who becomes, a member must 
continue such membership as long as he is a state 
employe, even though he may be in or transferred 
to an exempted class or group. 

1937-1938 Ohio Laws 57, 59-60 (Am. S.B. 253, approved March 
25, 1937). 
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the fiscal officer of each local acthority subject to 
Chapter 145. of the Revised Code, ohall deduct from 
the compensation of each member on every payroll of 
su,:h member for each payroll period subsequent to the 
date such employee becaroe a m~mber, an amount equal to 
the applicable per cent of such member's earnable 
salary or compensation. The head of each state 
department and the fiscal officer of each local 
authority subjecc to Chapter 145. of the Revised Code, 
shall transmit promptly to the secretary of the public 
employees retirement board a report of member 
deductions at such intervals and in such form as the 
board shall rei:1uire, showing thereon all deductions 
for the public employees retirement system made from 
all the earnings, salary, or compensation of each 
member employed together with warrants or checks 
covering the total of such. deductions. A penalty of 
five per cent of the total amount due for the 
particular reporting period shall be added when such 
report together with warr ...mts or checks to cover the 
total amount due from the compensation of all amenable 
employees of such employer are filed sixty or more 
days after the last day of such reporting period. 
such penalty shall be added to and collected on the 
next succeeding regular employer billing. Interest at 
the rate of six per cent shall be charged on the 
amount of the penalty in case such penalty io not paid 
within thtee months after it is ?.dded to the r.egu.lar 
employer billing. The secretary of the board after 
making a record of all such receipts shall deposit 
them with the treasurer of state for use as provided 
by Chapter 145. of the Revised Code. In addition to 
the periodical reports of deduction required by this 
section, the fiscal officer of each local authority 
subjec.t to Chapter 145. of the Revised Code, shall 
submit to the board at least once each year, a 
complete listing of all noncontributing appointive 
employee~. Where an employer fails or refusns to 
deduct contributions for any employee and to tunsmit 
such amounts to the retirement system. the retirement 
board may make a determination of the employees' 
liability for contributions and certify to the 
employer the amounts due for collection in the same 
manner as payments due the employers• accumulation 
fund, provided that any amounts so collected shall be 
a penalty against the employer and held in trust 
pending receipt of contributions from such employees 
for the period involved as provided by law and, 
thereafter, the amount in trust shall be transferred 
to the employers' accumulation 'fund as a credit of 
such employer. The fiscal officer &hall require each 
new member to submit to the board a detailed report of 
all his previous· service as a public employee along 
with such other facts as the board requires for the 
proper operation of the public employees retirement 
system. 

Beginning January l, 1967, the member rate of 
contribution shall be adjusted as required by section 
145.482 of the Revised Code. (Emphasis added.) 

H65 Ohio Laws 165, 1731 (Am. Sub. H.B. 225, eff, Nov. 13, 
1965). R.C. 145.47 was amended in 1967-1968 Ohio Laws, Part r. 
175, Part II-III, 2794 (Am. Sub. H.B. 959, eff., in part, July 
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l, 1968) and in 1969-1970 Ohio Laws, Part I, 1178, 1195 (Am. 
S.B. 409, eff. Nov. 21, 1969). See note 3, infra. These 
amendments, however, are not pertinent to an analysis of your 
question. Further, R.C. l45.48(F) provided that an employer's 
obligation to make payments to the employers' accumulation fund 
under that secti.on "shall int:lude the normal and deficiency 
contributions and employer liability resulting from omitted 
member contributions required under section 145.47 of the 
Revised Code but not made by payroll deduction." ~ Am. Sub. 
H.B. 225 at 167; 1969-1970 Ohio Laws, Part II, 1408, 1423 (Am. 
S.B. 502, eff. Sept. 4, 1970). Thus, the employer of each 
employee covered by PERS was required to deduct from the 
employee's compensation the member's contribution to PERS. If 
the employer failed to deduct such contributions, the employer 
was held responsible for paying the contributions to PERS. 

As was summarized in Op. No. 72-004:3 

lf the employer fails to deduct from an 
em~\oyee•s wages the full amount of the employee's 
statutory contribution to the Public Employees 
Retirement System, and fails to make the employer's 
contribution., the employer has an obligation to make 
up these deficiencies plus the interest and any other 
costs out of his own pocket. 

(syllabus, paragraph two). See State ex rel. Public Employees 
Retirement Board v. Baker, 169 Ohio St. 499, 160 N.E.2d 262 
(1959) (syllabus, paragraph two) ("[u]nder the provisions of 
Section 486-68, General Code (Section 145.47, Revised Code), it 
is ... mandatory that the employer shall deduct the etnployee•s 
contribution from his salary and pay it into the retirement 
system");4 City of L'ancaster v. PERS, supra; 1973 Op. Att'Y 
Gen. ?-:o. 73-118 at 2-452 ( "the withholding of the employee• s 
contribution is mandatory, and the [employer] may not seek 
reimbursement from the emrloyee of monies paid the Public 
Employees Retirement System as a result of failure to withhold 
the employee's share").5 ~ !ill 1980 Op. Att•y Gen. No. 

3 The version of R.C. 14:5.47 which was in effect when 
op. No. 72-004 was issued may be found in 1969-1970 Ohio 
Laws, Part I, 1178, 1195 (Am. S.B. 409, eff. Nov. 21, 1969). 

4 The versions of G.C. 486-68 or R.C. 145.47 in effect 
during the years in question in State ex rel. Public 
Employees Retirement Board v. Baker, 169 Ohio St. 499, 160 
N.E.2d 262 (1959) are found in 1945-1946 Ohio Laws 207, 219 
(Am. Sub. S.B. 187, approved June 25, 1945), 1947 Ohio 
Laws, 192, 207 (Am. Sub. S.B. 57, approved June 5, 1947), 
and 1951 Ohio Laws 617, 635 (Am. Sub. S.B. 96, approved 
June 14, 1951). Each version required employers to deduct 
members• contributions from their compensation for each 
payroll period. 

5 See 1969-1970 Ohio Laws, Part I. 1178 (Am. S.B. 409, 
eff. Nov. 21, 1969). 

The conclusion in 1973 Op. Att'Y Gen. No.73-118 that 
an employer could not seek reimbursement from its employees 
for delinquent employee contributions was based on language 
in Op. No. 72-004, which, in turn, relied on an 
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80-063 at 2-257 ("it is. clear under relevant provisions of the 
law that the •employer' [of a county employee who never 
contributed to PERS] must bear the burden of paying delinquent 
moneys owed PERS").6 

In response to your second question, therefore, I conclude 
that during the years 1966 through 1971, an employer was 
required to pay an employee's contribution to PERS where the 
employer failed to deduct such contribution from the employee's 
compensation. 

In conclusion, it is my opinion. and you are so advised, 
that: 

1. 	 During the years 1966 through 1971, eligible
employees who wished to be exempt from compulsory 
membership in the Public Employees Retirement 
System were required to file a written 
application for exemption with the PERS Board 
within one month after being employed. 

2. 	 During the years 1966 through 1971, an employer 
was required to pay an employee's contribut.ton to 
the Public Employees Retirement System where the 
emplo!er failed to deduct such contribution from 
the employee's compensation. 

interpretation of State ex rel. Public Employees Retirement 
Board v. Baker. Op. No. 72-004 states at 2-15: 

I am aware that section 145.47, Revised Code, 
which was considered by the Supreme court in 
Baker, supra, was amended in 1957 to provide that 
the amount of the employee's contribution, which 
had never been withheld by the employer and which 
was eventually collected from the employer in 
cases li lr.e this, should be credited back to the 
employer after receipt of payment of the 
employee's liability from the employee himself. 
However, the stat·..ite made no provision foe 
collection of the non-withheld liability from the 
employee. The dissenting opinion in Baker. supra 
( 169 Ohio St. at 504) - which was decided two 
years after the amendment - shows that the Court 
was urged to hold that such an interpretation of 
the amendment amounted to unjust enrichment of 
the employee. The Court was not moved by the 
argument. and the majority opinion states that. 
in adopting Section 145. 4 7, supra. "it was the 
evident purpose of the General Assembly to avoid 
hopeless confusion and to maintain the security 
of the retirement system." 

6 	 see 1975-1976 Ohio Laws. Pa.ct II, 2091, 2139 (Am. Sub. 
H.B. 268, eff .• in part. Aug. 20, 1976) (version of R.C. 
145.47 in effect at time 1980 Op. Att•y Gen. No. 80-063 was 
issued). 




