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OPINION NO. 88·066 
Syllabus: 

I. 	 A · county prosecuting attorney has no duty pursuant to R.C. 
309.09(A) to represent a board of township trustees before a 
board of county commissioners In a hearing on a petition to annex 
territory to a municipal corporation pursuant to R.C. Chapter 
709. 
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2. 	 Additional legal counsel authorized by R.C. 309.09(A) may not be 
employed to represent a board of township trustees In annexa tlon 
matters pursuant to R.C. Chapter 709. 

3. 	 A board of, township trustees, pursuant to R.C. 505.62, may enter 
Into a contract with an attorney to represent the township In 
annexation matters pursuant to R.C. Chapter 709. 

4. 	 A board of county commissioners is prohibited from paying from 
county funds for the services of an attorney contracted for under 
R.C. 505.62 to represent the board of township trustees in 
municipal annexation matters pursuant to R.C. Chapter 709. 

To: Gregory A. White, Lorain County Prosecuting Attorney, Elyrla, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, September 12, 1988 

I have before me your request for an opinion concerning the prosecuting 
attorney's duty to serve as legal adviser of boards of township trustees in municipal 
annexation matters and the source of payment for other counsel to represent the 
township trustees in such matters. After conversations between our respective 
staffs, I have restated your specific questions as follows: 

1. 	 Does a county prosecuting attorney have a duty pursuant to R.C. 
309.09(A) to represent a board of township trustees before a 
board of county commissioners in a hearing on a petition to annex 
territory to a municipal corporation pursuant to R.C. Chapter 
709? 

2. 	 May additional legal counsel authorized by R.C. 309.09(A) be 
employed to represent a board of township trustees in municipal 
annexation matters pursuant to R.C. Chapter 709? 

3. 	 Is the board of county commissioners required or permitted to 
pay from county funds for the services of an attorney contracted 
for under R.C. 505.62 to represent the board of township trustees 
in municipal annexation matters pursuant to R.C. Chapter 709? 

The general authority to participate in municipal annexation proceedings is 
found at R.C. 709.032 which states, in pertinent part: 

The hearing provided for in section 709.031 of the Revised Code 
shall be public. Any person may appear, in person or by attorney, 
and support or contest the granting of the prayer of the petition 
provided for by section 709.02 of the Revised Code. Affidavits 
presented in support of or against the prayer of such petition shall be 
considered by the board. (Emphasis added.) 

R.C. 505.62 specifically permits a board of township trustees to participate in 
annexation proceedings In Its official capacity: 

A board of township trustees may enter into a contract with, and 
appropriate township general revenue fund moneys for the services of, 
an attorney to represent the township at aMexatlon hearings before 
the board of county commissioners and upon any appeal of the board's 
decision pursuant to section 709.07 or Chapter 2506. of the Revised 
Code. 

The board of township trustees of a township that Includes 
territory that Is proposed to be annexed has standing In any appeal of 
the board of county commissioners' decision on the annexation of 
township territory that is taken pursuant to section 709.07 or Chapter 
2506. of the Revised Code, if the board of township trustees was 
represented at the annexation hearing before the board of county 
commissioners. 
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Thus, it must be concluded that boards of township trustees are authorized to 
participate in municipal annexation proceedings. However, the role of a board of 
township trustees in municipal annexation proceedings has been judicially construed 
to be a narrow one: 

The procedure for annexation of territory to municipal corporations 
has been defined by R.C. Chapter 709. This court recognizes the 
important role playea by township trustees in the process. In fact, 
public policy considerations mandate that township trustees be given 
the opportunity to actively participate. In response to those 
considerations the General Assembly has made provisions for notice to 
township trustees and has further enabled them to participate in 
annexation hearings before the county commissioners. -However, the 
extent of participation by township trustees must be confined to the 
scope outlined by R.C. Chapter 709. 

In Re Appeal of Bass Lake Community, Inc., 5 Ohio St. 3d Ml, 142, 449 N.E.2d 771, 
773 (1983). 

The role has been further explained: "The manifest intention of the legislature in this 
statutory scheme was to allow township trustees to have a public forum where 
errors in the annexation proceedings could be pointed out and aired." Bd. of 
Trustees of Perry Township v. Cicchinelli, 35 Ohio App. 3d 173, 178, 520 N.E.2d 235, 
240 (Stark County 1986), motion to certify record overruled, No. 87-382 (Ohio Sup. 
Ct. April 8, 1987). 

Historically, boards of township trustees were prohibited from meaningful 
participation in municipal annexation matters. Prior to the amendment of R.C. 
709.032, see 1979-1980 Ohio Laws 409 (Am. S.B. 151, eff. Jan. 17, 1980), boards of 
township trustees were not authorized to enter into a controversy involving 
municipal annexation. See 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-061 ("a board of township 
trustees are not, in their official capacity, interested parties in annexation" at 
syllabus 1.). Boards of trustees were held not to be interested parties in 
annexation matters, including injunction proceedings and other appeals from the 
decision of the board of county commissioners, irrespective of their status as "any 
person" under R.C. 709.032. Interested parties were held to be only those who 
owned real estate In the territory sought to be annexed. Bass Lake, supra; Eaton v. 
Board of County Commr's., 45 Ohio App. 2d 316, 345 N.E.ld 87 (Summit County 
1973) motion to certify record overruled, No. 73-502 (Ohio Sup. Ct. Sept. 14, 1973); 
Weber v. Willianw, 32 Ohio App. 2d 65, 288 N.E.ld 322 (Defiance County 1972). 
Following Bass Lake, the legislature amended R.C. 505.62. 1983-1984 Ohio Laws 
2196 (Sub. H.B. 175, eff. Sept. 26, 1984). In its present form R.C. 505.62 specifically 
grants standing to boards of township trustees to pursue R.C. 709.07 injunctions and 
to participate in R.C. Chapter 2506 appeals. In considering the effects of the above 
legislative history, the Stark County Court of Appeals· summarized the annexation 
statutes: 

The township trustees were also given the power to hire an 
attorney and spend funds to appeal the granting of an annexation. But 
the legislature did not make the trustees "interested persons." The 
trustees could benefit from these proceedings only tangentially, where 
another party, who is "interested," has an injunction granted on his 
behalf. 

Bd. of Trustees of Perry Township v. Cicchinelli, supra, at 178. 

R.C. 505.62, by its express terms, permits a board of township trustees to 
hire an attorney to represent the township at annexation hearings before the boards 
of county commissioners and subsequent appeals. Prior to the enactment of R.C. 
505.62 township trustees were "non-parties" to annexation proceedings before boards 
of county commissioners. Carlyn v. Davis, 1 Ohio App. 3d 75, 439 N.E.2d 463 
(Summit County f981) motion to certify record overruled, No. 81-459 .(Ohio Sup. 
Ct. May 20, 1981). Even after the enactment of R.C. 505.62, a careful reading of 

Am. S.B. 151, enacting R.C. 505.62 and amending R.C. 709.032 to allow 
any person to participate In annexation matters, likewise did not bestow 
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R.C. Title S and R.C. Title 7 reveals no duty imposed on a board of township trustees 
to participate in annexation proceedings. Absent a specific legal right or interest to 
protect, namely, being the owner of real estate In the territory sought to be 
annexed, the permissible role to be played ls that of advocate, not that of Interested 
party. Therefore, a board of township trustees, although allowed to participate in an 
official capacity, ls under no duty to participate and has no legal rights to protect. 

The prosecuting attorney of a county is the legal adviser and legal 
counset2 ·of the board of township trustees. R.C. 309.09(A) explicitly states, in 
relevant part, that: 

Such prosecuting attorney shall be the legal adviser for all 
township officers. When the board of township trustees deems it 
advisable or necessary to have additional legal counsel it may employ 
an attorney other than the prosecuting attorney of the county, either 
for a particular matter or on an annual basis, to represent the township 
and its officers in their official capacities and to advise them on legal 
matters. No such counsel or attorney may be employed, except on the 
order of the board of township trustees, duly entered upon its journal, 
in which the compensation to be paid for such legal services shall be 
fixed. Such compensation shall be paid from the township fund. 

R.C. 505.62, however, specifically authorizes a board of township trustees to 
retain an attorney to represent it In annexation proceedings. I, therefore, conclude 
that the county prosecuting attorney does not have a duty to represent the board of 
township trustees when it elects to participate in an annexation proceeding. I find 
support in this conclusion in the historical development of the caselaw and In the 
enactment of R.C. 505.62, and Its subsequent amendment. In Op. No. 66-061 It was 
concluded that there was no authority for a board of township trustees to participate 
in an annexation proceeding. Implicit in that conclusion ls the corollary rule that 
since the board had no authority to participate, the prosecuting attorney had no duty 
to represent the board. It was not until 1980 with the enactment of R.C. 505.62 that 
a township was permitted to participate in such proceedings. Am. S.B. 151. 
However, this very statute which conferred standing begins with the following 
language: 

A board of township trustees may enter into a contract with, and 
appropriate township general revenue fund moneys for the services of, 
an attorney to represent the township at annexation hearings before 
the board of county commissioners and upon any appeal of the board's 
decision pursuant to section 709.07 or Chapter 2506. of the Revised 
Code. 

"party" status upon township trustees. The Ohio Supreme Court stated: 

Although R.C. 709.032 permits the township trustees to 
appear at the hearing and contest the granting of an annexation 
petition, there is nothing which confers upon them the status of 
necessary parties to an appeal. Rather, that section merely 
permits persons who have a concern about the proceedings to 
appear and contest. 

Bass Lake, supra, at 144. 

2 Historically, an inherent distinction existed between the functions of 
legal adviser and legal counsel. A cogent analysis of the differences is found 
at State e,r rel. Hunt "· Hamilton County Comm'rs., 20 Ohio Dec. 679, 8 
Ohio N.P. (n.s.) 281 (C.P. Hamilton County 1909), aff'd sub. nom. Ireton "· 
State, 81 Ohio St. 562, 91 N.E. 1131 0910). A "legal adviser" is charged with 
the giving of opinions, while "legal counsel" is charged with the prosecution 
and defense of actions. Hunt, supra; see also State "· Stafford, 11 Ohio 
Dec. 720, 8 Ohio N.P. 470 (C.P. Clark County 1901); State e,r rel. Will v. 
Taylor, 16 Ohio Dec. 66, 3 Ohio N.P. (n.s.) (C.P. Franklin County 1905). 
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Inasmuch as R.C. 309.09 already permitted the board to hire additional counsel 
whenever it deemed such c.?unsel necessary or advisable, It ls clear that the General 
Assembly did not view R.C. 309.09 as providing authority for the board to hire 
counsel for an annexation proceeding. Had the General Assembly viewed R.C. 
309.09 as providing such authority, then R.C. 505.62, as It was originally enacted, 
would have been superfluous. Charles "· Fowley, 71 Ohio St. SO, 72 N.E. 294 
0904)(the General Assembly ls presumed to have acted with knowledge of all 
relevant statutory provisions previously adopted). In context, therefore, it is clear 
that the General Assembly conferred standing upon a board of township trustees to 
participate In annexation proceedings, but limited representation of the township to 
counsel hired at township expense. Am. S.B. 151. 

R.C. SOS.62 controls responsibility for pay1:Jent for legal services for 
representation of a board of township trustees in annexation proceedings. By the 
clear terms of R.C. 505.62, the township trustees are responsible for payment of 
legal counsel employed for legal representation in municipal annexation matters. 

Inasmuch as R.C. 505.62 clearly places the responsibility for payment for 
legal services In representing the board of trustees In municipal annexation matters 
upon the board of trustees to "appropriate township general fund moneys" and no 
permission for payment is granted elsewhere In the Revised Code, a board of county 
commissioners cannot expend county funds to pay for such representation. This 
conclusion Is based upon 

[t]he legal principle [which] is settled in this state that county 
commissioners, in their financial transactions, are invested only with 
limited powers, and that they represent the county only in such 
transactions as they may be expressly authorized so to do by statute. 
The authority to act in financial · transactions must be clear and 
distinctly granted, and, if such authority is of doubtful import, the 
doubt ls resolved against Its exercise in all cases where a financial 
obligation is sought to be imposed upon the county. 

State ex rel. Locher"· MeMing, 95 Ohio St. 97, 99, US N.E. 571 (1916). 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that: 

1. 	 A county prosecuting attorney has no duty pursuant to R.C. 
309.09(A) to represent a board of township trustees before a 
board of county commissioners in a hearing on a petition to annex 
territory to a municipal corporation pursuant to R.C. Chapter 
709. 

2. 	 Additional legal counsel authorized by R.C. 309.09(A) may not be 
employed to represent a board of township trustees in annexation 
matters pursuant to R.C. Chapter 709. 

3. 	 A board of township trustees, pursuant to R.C. SOS.62, may enter 
into a contract with an attorney to represent the township in 
annexation matters pursuant to R.C. Chapter 709. 

_4. 	 A board of county commissioners ls prohibited from paying from 
county funds for the services of an attorney contracted for under 
R.C. 505.62 to represent the board of township trustees in 
municipal annexation matters pursuant to R.C. Chapter 709. 
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